6. 9. 2016

Vzpomínáme: Rizzoli & Isles (2010-2016)

Vzpomínáme: Rizzoli & Isles (2010-2016)

Vše krásné jednou končí a ani detektivní drama Rizzoli & Isles (Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně) není bohužel výjimkou. Seriál si srdce fanoušků získal hned při pilotní epizodě, kterou stanice TNT uvedla 12. července 2010. Tuto skutečnost dokazuje i rekordní sledovanost, která činila 7,55 milionu diváků. Onoho večera se jednalo o druhý nejsledovanější pořad na kabelové televizi (po The Closer) a zároveň šlo v historii o druhou nejsledovanější premiéru na základní kabelové televizi (první byla premiéra Raising the Bar). Dalším úspěchem bylo dosažení mezníku sta epizod během finálové série. Při dnešní konkurenci se jedná o velkou slávu, zvláště pak na kabelové televizi, kde mívají jednotlivé řady zkrácený počet epizod.

Rizzoli & Isles vychází z knižních předloh spisovatelky Tess Gerritsen. Vypráví příběh rázné detektivky Jane Rizzoli (Angie Harmon) a její podivínské kamarádky, vrchní soudní lékařky Maury Isles (Sasha Alexander). Společně se svými kolegy řeší všední i nevšední případy bostonských vražd a přitom se snaží nezbláznit ze svých rodinných příslušníků. Není divu, že jim na randění nezbývá téměř žádný čas. Pokud jste fanoušky knižních předloh, dozajista víte, že se seriálová podoba v mnohém liší. Nejvěrněji byl využit námět v pořadí druhé publikace, nesoucí název Učedník. Poté se televizní verze vydala spíše vlastním směrem a z knih si odnesla pouze základní rysy.

Smrtelné nebezpečí

Téměř každý seriálový policista narazil během své profese na případ, který se mu dostal pod kůži, čímž ho výrazně poznamenal. Pro Jane Rizzoli je tímto případem sériový vrah Charles Hoyt (Michael Massee). Jeho řádění a Janino pátrání je podrobně popsáno v první knize, přičemž v seriálu se o jejich setkání a jeho následném zatčení dozvídáme z flashbacků a vyprávění. Hned v pilotní epizodě se však objeví nový případ, který je až moc podobný Hoytovu modu operandi. Celému týmu ihned dojde, že si Hoyt vycvičil učedníka, který teď v Bostonu vraždí manželské páry místo něj. Jane se vrací její noční můry, ale je odhodlaná vraha dopadnout. Situace se rázem zhorší. Hoytovi se podařilo utéct z vězení a má v plánu dokončit to, co se mu nepodařilo. Janin život je opět ve smrtelném nebezpečí. Hoyt ji za pomoci svého komplice unesl a je připraven ji zabít. Jane se naštěstí ubrání a Hoyt skončí zpátky ve vězení.

Tím však jejich společná cesta neskončila. V osmé epizodě první série děsily Jane opět noční můry o Hoytovi, což je pouhá předzvěst toho, co ji čeká. Na druhý den je nalezeno tělo muže, který byl jednou z Hoytových dávnějších obětí. Policie začne pátrat po jeho manželce, jejíž tělo se nikdy nenašlo. Ukáže se, že Hoyt ji nikdy nezabil. Místo toho ji věznil a vychoval si z ní pomocnici. Poslal ji, aby se sblížila s Frankiem (Jordan Bridges), kterého měla zabít. Naštěstí jejich plán nevyšel a Frankie byl zachráněn.

Ani tohle nebylo naposled, kdy se Jane musela Hoytovi postavit. Jejich další setkání přišlo jako blesk z čistého nebe. Jane vyšetřovala vraždu jednoho vězně a byla v šoku, když na ošetřovně narazila na samotného Hoyta, umírajícího na rakovinu. Hoyt se rozhodl, že si s Jane před smrtí ještě pohraje a dal jí hádanku, která ji měla dovést k jeho dalším obětím. Jane s Maurou nakonec hádanku rozlouskly a vydaly se znovu za Hoytem, aby ho vyslechly. Ten je za pomoci podplaceného policisty napadl a chtěl je zabít. Jane se podařilo získat převahu a Hoyta po letech psychického (i fyzického) mučení zabila.

Rádoby bezstarostného života si Jane užila pouze do šesté série. Tehdy se vynořila další hrozba, když jí neznámý pachatel úmyslně podpálil byt a naboural se do jejího bankovního účtu. Poté začala policie vyšetřovat vraždu ženy, které někdo zaplatil, aby Janin byt podpálila. Celá věc nedávala nikomu smysl. Očividně se jednalo o osobní útok – někdo se chtěl Jane pomstít. Ale kdo? Situace nabrala spád, když byla v této souvislosti unesena Maura. Celý tým po ní pátral, až ji nakonec s její pomocí našli. Nakonec se jim podařilo zjistit, kdo za celou operací stojí. Pachatelkou byla Alice Sands, která s Jane navštěvovala policejní akademii. Žárlila na Jane, protože byla ve všem lepší, přestože Alice pocházela z rodiny policistů. Alice na všechny zaútočila na svatbě Korsaka (Bruce McGill) a Kiki (Christina Chang). Nakonec však byla dopadena a zabita, protože nedala Jane jinou možnost.

Rizzoliovi versus Islesovi

Rizzoliovi jsou typická rodina, která si neustále leze něčím na nervy. Zároveň si jsou však všichni velmi blízcí a neexistuje nic, co by jeden pro druhého neudělal. Jane je nejstarší ze tří dětí a pro své dva mladší bratry, Frankieho a Tommyho (Colin Egglesfield), byla vždy velkým vzorem. Není divu, že se Frankie rozhodl kráčet v jejích stopách a stal se detektivem. Tommy se naopak chvíli pohyboval na opačné straně zákona, ale po odpykání trestu se rozhodl, že si dá život do pořádku.

Své si sourozenci Rizzoliovi užili i se svými rodiči. Máma Angela (Lorraine Bracco) je svým dětem vždy nablízku a snaží se je postrkovat směrem, který pro ně považuje za nejlepší. Hlavou rodiny je Frank Rizzoli (Chazz Palminteri), vyučený instalatér, který byl svým dětem vždy vzorným otcem. Poté však přišla krize středního věku a on se rozhodl od rodiny odejít a našel si mladší přítelkyni Lydii (Alexandra Holden). Lydia ale současně udržovala poměr i s Tommym a Jane s Frankiem se dozvěděli, že Lydia čeká dítě, jehož otcovství nebylo jisté. Snažili se před tímto překvapením uchránit Angelu, což se jim nepovedlo. Testy DNA nakonec prokázaly, že otcem dítěte je Tommy a všichni měli z malého TJe obrovskou radost.

Mauřina rodina by se od Rizzoliových nemohla lišit více. Malá Maura vyrůstala jako jedináček v adoptivní rodině workoholiků, u kterých citově strádala. V deseti letech ji na její žádost rodiče poslali do internátní školy, kde Maura trávila většinu času sama, oddaná své vášni pro vědu. O své biologické rodině neměla žádné informace, což se rázem změnilo, když jí na pitevním stole přistál na konci první série její nevlastní bratr, o jehož existenci vůbec netušila. Vyšetřování jeho vraždy ji dovedlo k šokujícímu odhalení identity jejího biologického otce. Tím je Paddy Doyle (John Doman), známý boss irské mafie a hledaný zločinec.

Paddy po Mauřině narození její biologické matce Hope (Sharon Lawrence) zalhal a řekl, že jejich dcera během porodu zemřela. Proto Hope Mauru nikdy nevyhledala. Mauru však zvědavost přemohla a rozhodla se, že svou matku najde. Když se tak stalo, už od pohledu bylo jasné, že Maura je její věrnou kopií. Doktorka Hope Martin Mauře vypomáhala s případem, během kterého se velmi sblížily. Hope se Mauře svěřila, že její dcera Cailin (Emilee Wallace) je nemocná a potřebuje transplantaci ledviny. Maura se rozhodla, že ji své sestře anonymně daruje. Hope se však dozvěděla, že ji Maura považuje za svou biologickou matku, čemuž neuvěřila a s Maurou se ošklivě pohádala, čímž ji velmi ranila. Hope Mauru nakonec po měsících vyhledala, protože potřebovala její ledvinu, kterou se Maura přes to všechno rozhodla Cailin darovat.

Láska a jiné pohromy

Tyto dvě dámy by o neštěstí v lásce mohly napsat knihu. Nebo dvě. Jane i Maura prožily v průběhu seriálu několik vztahů. Některé trvaly déle, jiné byly kratší, ovšem téměř vždy se něco pokazilo a ze vztahu nakonec sešlo. Janiny vztahy byly zpravidla vážnějšího rázu a většinu svých nápadníků znala už z minulosti. Mauřiny vztahy byly naopak spíše kratší, jelikož byli její muži „prokletí“ a vždy se z nich vyklubali zločinci. Tak tomu bylo v počátečních sériích, a proto se raději začala soustředit pouze na práci a své přátele a svůj milostný život na chvíli odsunula stranou.

V první sérii se Maura vydávala na občasná rande, ze kterých nic vážnějšího nevzešlo. Během páté epizody se však dočkala závanu z minulosti, když vyšetřovala úmrtí bratra svého bývalého přítele Garretta (Mark-Paul Gosselaar). K Mauřině smůle se ukázalo, že to byl právě Garrett, kdo oběť zabil. V druhé sérii se jí zalíbil Giovanni (Matthew Del Negro), Janin spolužák ze střední. Vášeň ji ovšem brzy přešla, když se jí Giovanni svěřil, že má úchylku na olizování obličeje. Aby se ho zbavila, zalhala mu, že teď chodí s Jane. O pár epizod později do města zavítal další z jejích bývalých, tentokrát to byl doktor Ian Faulkner (Jonathan Cake). Mauřina smůla pokračovala a brzy vyšlo najevo, že Ian je na útěku před zákonem. Než stihla nějak zakročit, Ian zmizel. Další Mauřin přítel ji málem připravil o život. Nabrnkla si totiž rovnou sériového vraha Dennise Rockmonda (Eddie Cibrian). To pro ni byla poslední kapka, ze které se následující série vzpamatovávala. Vážný vztah přišel až v páté sérii, kdy se seznámila s profesorem Jackem Armstrongem (Enver Gjokaj). Maura se do Jacka skutečně zamilovala a jejich vztah trval několik měsíců. Jackova bývalá manželka se však musela i s jejich dcerou kvůli práci odstěhovat a Maura nechtěla, aby kvůli ní dívka vyrůstala bez otce. Rozhodla se tedy, že nebude Jacka nutit, aby si vybíral mezi ní a dcerou, a nechala ho jít.

Jane pro změnu neměla problém s charakterem jednotlivých mužů, ale spíše s načasováním. Své o tom ví agent Gabriel Dean (Billy Burke), který se s Jane seznámil během Hoytova případu. To byly pro Jane nejzranitelnější chvíle a přestože se jí agent Dean líbil, na randění neměla ani pomyšlení. Jejich cesty se však zkřížily o rok později, kde svou šanci dostali. Gabriel ale poté Jane využil k dopadení Paddyho Doyla, což mu Jane neodpustila. Další Janinou láskou byl detektiv Rafael Martinez (Amaury Nolasco), se kterým Jane spolupracovala v utajení na protidrogovém. Během jednoho z případů došlo k tragickému úmrtí informátorky, což mělo za následek okamžitý rozchod.

Avšak svůj nejvážnější vztah si Jane prožila se seržantem Caseym Jonesem (Chris Vance). Jane a Casey měli také společnou minulost a když se během druhé série opět spatřili, přeskočila stará jiskra. Casey se zanedlouho musel vrátit do Afghánistánu, nicméně s Jane zůstali ve spojení.

Casey se ale časem přestal ozývat a Jane na něj nečekaně narazila během případu až na konci třetí série. Casey se choval odtažitě a do vztahu s Jane se nehrnul. Maura brzy odhalila důvod – Casey byl částečně ochrnutý, s uvízlým šrapnelem poblíž páteře. Přestože byla operace smrtelně nebezpečná, Casey se rozhodl, že ji podstoupí. Ve čtvrté sérii se dali s Jane opět dohromady a následovala i žádost o ruku. Jane by se však musela odstěhovat s Caseym, jelikož dostal nabídku k povýšení. Kdyby zůstal, bylo by to jen kvůli Jane a to si na svědomí vzít nechtěla. Casey musel zpátky do Afghánistánu a Jane se rozhodla, že zůstane v Bostonu. Dozvěděla se, že čeká dítě, které měla v plánu vychovat sama. V páté sérii se buhužel stala obětí útoku jednoho z pronásledovaných zločinců a o dítě přišla.

Odchody a loučení

Před necelým měsícem tomu byly tři roky, co nás ve svých devětadvaceti letech navždy opustil herec Lee Thompson Young. Když se v létě roku 2013 začala šířit tato zpráva, všichni fanoušci byli zdrceni. Detektiv Barry Frost patřil k nejoblíbenějším postavám seriálu a svou starostlivostí a péčí (a dávivým reflexem) si okamžitě získal srdce každého. V šoku z této zprávy zůstali i jeho seriáloví kolegové a přátelé. Produkce čtvrté série byla na pár dní pozastavena a bylo rozhodnuto, že Frostovu absenci vysvětlí do konce řady jeho dovolenou. Když byla uvedena pátá série, zakomponovali jeho smrt do děje a připravili mu rozloučení, kterým uctili jeho památku.

Po čtvrté sérii se s Rizzoli & Isles rozloučila také tvůrkyně seriálu, Janet Tamaro. Rozhodla se věnovat jiným projektům, a tak bylo potřeba najít někoho, kdo by ji zastoupil. Touto osobou se stala nová showrunnerka Jan Nash, která převzala pomyslnou štafetu a dovedla seriál až za cílovou čáru.

V šesté sérii čekal fanoušky další šokující odchod. Scenáristé se rozhodli zabít postavu Mauřiny kolegyně a kamarádky, kriminalistky Susie Chang (Tina Huang). Její smrt přišla nečekaně a stala se součástí případu, který tým vyšetřoval.

Seriál se však nepotýkal pouze s odchody, ale přivítal mezi sebe také nové postavy, které všichni přijali s otevřenou náručí. Ve čtvrté sérii se na scéně objevila nová policejní analytička Nina Holiday (Idara Victor). Ta se se všemi ihned sžila a brzy nebylo ani poznat, že mezi nimi nebyla od první klapky. Druhým důležitým nováčkem byl laboratorní technik Kent Drake (Adam Sinclair), který se stal v šesté sérii Mauřiným novým asistentem. Svou výstřední povahou a skotským patriotismem bavil své okolí i diváky.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody. Pokud jste finále ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Všechno jednou končí

Když bylo na začátku ledna tohoto roku oznámeno, že sedmá série bude poslední, měli scenáristé dostatek času využít tento čas co nejlépe a uzavřít všechny dějové linky. Stejně tak si mohli ze svého seznamu odškrtnout pár zákulisních přání, která se jim nepovedla naplnit dříve. Jedním z nich bylo hostování samotné spisovatelky knižních předloh, Tess Gerritsen. V rámci této poslední série bylo také umožněno oběma hlavním představitelkám režírovat svou vlastní epizodu. Angie Harmon dostala na starost jubilejní stou epizodu a Sasha Alexander, která režii dokonce vystudovala na vysoké škole, se za kameru postavila během desáté epizody. V jedenácté epizodě si zahrál syn Jordana Bridgese, Orson. V předchozí sérii měla v seriálu svou hereckou premiéru dcera Angie Harmon, Avery.

Jelikož byl konec předem oznámen, bylo možné v průběhu této řady vycítit, jakým směrem se jednotlivé postavy vydají. Korsak našel své štěstí u Kiki a naplánoval si odchod do důchodu. Angela a Ron si vysvětlili své neshody a dali se opět dohromady. Frankie a Nina si uvědomili, že se jeden k druhému skvěle hodí a začali spolu vážně chodit. V jedenáctém díle se zasnoubili. Do Bostonu zavítal po letech i Tommy s malým TJem a rozhodl se, že se zde usadí nastálo.

Maura musela v prvních epizodách překonat zdravotní problémy, které ji na druhou stranu sblížily s Hope. Začaly spolu pracovat na klinice, což jim umožnilo lépe se poznat. Také se rozhodla věnovat šermířství, ve kterém našla zálibu. Kromě toho si začala plnit svůj sen a pustila se do psaní své vlastní knihy. Došlo také k překvapivému odhalení týkající se manžela, se kterým se musela po letech rozvést.

Jane od začátku série sledovala, jak se všichni kolem ní mění a plánují si budoucnost. Ona samotná si připadala, že stojí na jednom místě a že vše u ní zůstává při starém. Obavy její matky ji však nakoply společně s novou – a hlavně bezpečnou – pracovní nabídkou instruktorky v Quanticu. Nakonec se rozhodla, že práci vezme. Bonusem byl agent Davies (Mark Deklin), se kterým si padli do oka a rozhodli se dát společnému vztahu šanci.

Finálová epizoda byla plná loučení a vzpomínek. Pro Korsaka a Jane se jednalo o poslední den v práci a Maura se chystala na svou cestu do Francie. Angela pro všechny připravila rozlučkovou párty a Kent si vzal na starost rozlučkové video. Při té příležitosti se všichni šťastným nedopatřením dozvěděli o zasnoubení Niny a Frankieho. Jane však měla pro Mauru jedno velké překvapení. Rozhodla se, že nástup do nové práce odsune a odletí s ní na měsíc do Francie, kde si společně užijí skvělou dovolenou plnou dobrého vína a jídla. Loučení se tak ještě na chvíli odložilo.

Nebuďte smutní, usmějte se

Aby na vás po přečtení článku nepadl smutek z konce seriálu, zaženeme ho výběrem několika málo hlášek, které vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. Janin sarkasmus a Mauřiny doslovné interpretace jsou přeci nedílnou součástí jejich dialogů. Na které hlášky nikdy nezapomenete vy? :-)

Maura: Spoustě lidí přijde neurobiologie zajímavá.
Jane: Jsou to všichni neurobiologové?
(1×08 – I'm Your Boogie Man)

Maura: Sabrina je velice staré velšské jméno.
Jane: Taky je to mladá čarodějnice.
(2×07 – Bloodlines)

Maura: Jdeš na večeři s Gabrielem.
Jane: Jak to víš?
Maura: Vyčistila sis zuby.
(2×15 – Burning Down the House)

Maura: Je hezké zachránit někoho tak pohledného.
Jane: Takže kdyby byl ošklivej, tak ho necháš zemřít?
(3×03 – This Is How a Heart Breaks)

Maura: Já jen pořád zapomínám, že Cailin podstoupila transplantaci ledviny.
Jane: Jak na to můžeš zapomenout? Byla to tvoje ledvina.
(4×08 – Cold as Ice)

Jane: Já nechci být vyšší, Mauro. Muži se mě už tak bojí.
Maura: A ty si myslíš, že je to kvůli tvojí výšce?
(6×06 – Face Value)

Sbohem, Rizzoli & Isles! Budete nám chybět!

Bude vám seriál Rizzoli & Isles chybět? Líbilo se vám jeho finále nebo jste si ho představovali jinak? Které zápletky patřily k vašim nejmilejším?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
malina2035

malina2035

Moc hezké čtení. Seriál mi bude chybět a bohužel nevidím žádnou vhodnou seriálovou náhradu.
před 7 roky
Flekynka123

Flekynka123

Hezké zavzpomínání :-) Jsem ráda, že je konec. Posledních pár let to už nebylo ono. První řady byly...
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Po takovém článku musím seriál přidat do watchlistu a sjet ho co nejdřív,tleskám autorovi.
před 7 roky
Další články k tématu