27. 3. 2014

Vzpomínáme: Psych (2006-2014)

Vzpomínáme: Psych (2006-2014)

Psych nebo česky Agentura Jasno. Americký seriál z roku 2006, který přišel s kombinací detektivních příběhů a neotřelého humoru.

Psych je detektivní komedie, kterou má na svědomí Steve Franks. Tento seriál nabídl něco nového, co se mu podařilo skvěle nakombinovat. Existuje mnoho příběhů, které přinášejí skvělé detektivní příběhy a samozřejmě existuje také spousta takových, které prezentují nekonečné množství vtipných situací. Psych tohle obojí úžasně spojuje v jedinečný celek.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Pátek 7. července 2006, to je přesné datum, kdy stanice USA Network poprvé vypustila do světa seriál Psych. Pilotní díl byl odvysílán po premiéře páté řady seriálu Můj přítel Monk. Tyto dva seriály to společné táhly až do 4. prosince 2009, kdy skončila Monkova dlouhá pouť. Za tu dobu si však Psych vytvořil natolik silnou pozici, že se nejenom bez svého kolegy obešel, ale dokonce se stal jedním z hlavních tahounů stanice a k dnešnímu dni se může pyšnit například titulem nejdéle vysílané originální série stanice.

„I Know, You Know, I´m not telling a truth…“

Příběh se zaměřuje na Shawna Spencera (James Roday) a jeho nejlepšího kamaráda z dětství Burtona „Guse“ Gustera (Dulé Hill). Většina epizod v úvodu seriálu začíná pohledem do minulosti, které obvykle zahrnují Shawna a Guse, ale také Shawnova otce Henryho (Corbin Bernsen). V minulosti byl Henry členem policejního oddělení v Santa Barbaře a snažil se ze svého syna vychovat vhodného nástupce. Shawn má totiž jednu velmi zajímavou vlastnost, má zvýšené pozorovací schopnosti, které se jeho otec snaží rozvíjet.

Jak už to tak bývá, tak přání otce se nevyplnilo a ze Shawna se nestal další Spencer, který by hrdě nosil uniformu. Dospělý Shawn je totiž pohodlný člověk, který často střídá zaměstnání a k tomu si přivydělává tím, že dává tipy policii. Většinou totiž dokáže odhalit pachatele jen z obyčejné televizní reportáže. Jednoho dne si opět jde vyzvednout šek s odměnou na policejní stanici, jenže vyšetřovatelé v čele s detektivem Carltonem Lassiterem (Timothy Omundson) ho podezírají z toho, že byl u všech zločinů komplicem, protože přeci není možné, aby dokázal vždy tak snadno určit pachatele. Rozhodne se tedy předstírat, že je médium. Díky svým schopnostem se mu podaří policii oklamat.

Dokonce si počíná tak přesvědčivě, že díky tomu začne s policií spolupracovat. I když dostává od prozatímní šéfové Karen Vick (Kirsten Nelson) důrazné varování, že pokud se jeho „schopnosti“ ukáží jako falešné, tak bude trestně stíhán. Shawn neváhá a rozhodne se přesvědčit svého celoživotního přítele Guse, aby si společně otevřeli jasnovideckou detektivní agenturu s názvem Psych. Gus je sice z počátku proti, ale nakonec souhlasí, čímž se spustí kolotoč neskutečně vtipných příběhů.

Tyto příběhy mají samozřejmě přímou spojitost s komplikovanou osobností Shawna, který se snaží své pozorovací schopnosti a skvělou paměť vydávat za předtuchy a vnuknutí, což to vede ke zvláštním a komickým situacím. Shawn Guse potřebuje nejen kvůli tomu, aby jeho šílené výstupy alespoň trochu mírnil, ale také čistě ze zištných důvodů. Gus je totiž zaměstnán také jako farmaceutický prodejce, což v těžkých dobách drží jejich agenturu nad vodou. A to samozřejmě nemohu zapomenout na modrou Toyotu, která je důvěrně pojmenována „Blueberry“.

Svým počínáním se stanou okamžitě trnem v oku hlavnímu detektivovi Lassiterovi, kterého familiárně oslovují „Lassie“. Ten totiž ani trochu nechce uvěřit, že by Shawn opravdu byl médium a měl tyto schopnosti. Jeho partnerka Juliet „Jules“ O´Hara (Maggie Lawson) ani šéfová oddělení však tolik skeptické nejsou. Jules v Shawnovy schopnosti věří a šéfová jeho způsoby toleruje v okamžiku, kdy potřebuje případ vyřešit. Aby toho nebylo málo, tak se Shawn poměrně často dostane do situace, kdy potřebuje pomoc od svého otce Henryho. Ten mu i přes jejich velice komplikovaný vztah vždy, i když často ne ochotně, pomůže.

Jako každý správný příběh, i tento přináší linku s romantickým vztahem. Přichází však alespoň s něčím trochu novým. Většinou se totiž dlouho čeká na to, až si onen pár uvědomí, že k sobě patří. Shawn má v tomhle jasno od první chvíle, jenže Juliet ho i díky jeho schopnostem nemůže či nechce brát vážně. Chemie mezi touto dvojicí však úžasně funguje a každý fanoušek si musí přát, aby jim to spolu vyšlo. Nakonec se samozřejmě dočkají a i přes mnohé komplikace spolu přeci jen začnou chodit.

Za těch několik let existence se v seriálu nastřádalo mnoho povedených vtípků a také množství vedlejších postav, které stojí za zmínku, ať už jde o ty kladné, nebo o ty záporné. Mezi moje oblíbené vracející se záporáky patří vražedkyně Yang (Ally Sheedy) nebo notorický podvodník Pierre Despereaux (Cary Elwes). Na druhé straně je třeba zmínit určitě patologa Woodyho (Kurt Fuller) či Lassieho vyvolenou Marlowe (Kristy Swanson).

Podobně je to i s vtípky. Ten pravděpodobně nejsnadněji zapamatovatelný má na svědomí Shawn, když pravidelně představuje Guse a někdy i sám sebe vymyšlenými přezdívkami. Gus tak v průběhu let dostane přezdívky jako „Magic Head“, „Lavender Gooms“, „Ghee Buttersnaps“, nebo „Control Alt Delete“. Zapomenout samozřejmě nesmím ani na legendární ananas. V pilotní epizodě James Roday zaimprovizoval, zvedl ananas a prohlásil: „Můžu si vzít plátek na cestu?“ Od té doby se ananas stal poznávacím znamením seriálu a objevil se v téměř každé epizodě. Zároveň se stal také hlavním marketingovým bodem pro položky týkající se pořadu na internetových stránkách v USA.

Bohužel i to dobré musí někdy skončit. Již před osmou sérií se spekulovalo, že se jedná o sérii poslední. Začátkem února se potvrdilo, že se jedná o zvěsti pravdivé a že Psych po osmi letech skončí. 26. března 2014 se tedy zapíše jako datum odvysílání závěrečné epizody, která uzavřela příběh ze Santa Barbary a přinesla důstojné rozloučení s našimi hrdiny.

Již v předchozích dílech se na chvilku vrátila šéfová, ale v podstatě jen proto, aby se rozloučila a nabídla Jules novou práci. Lassie se dočkal své vytoužené práce, tedy povýšení na její místo, bohužel však jednou z podmínek bylo, že k sobě dostane jiného parťáka. To je důvod proč Jules nakonec přijala nabídku na práci jinde a odstěhovala se tam. Nechala tak Shawna rozhodnout, jak se zachová. V poslední epizodě nazvané The Break Up se tedy dozvídáme, jak to našimi hrdiny dopadne. Shawn se rozhodne odstěhovat za Juliet, dokonce ji to oznámí po telefonu. Právě kvůli tomuto hovoru si uvědomí, že chce jet za Juliet, ale ještě to zbývá říct Gusovi. Přichází tak poslední případ, během kterého to musí vyřešit a zároveň se se všemi rozloučit. To nedokáže udělat osobně a tak použije video, což se sebou přinese pár vtipných a dojemných situací. V úplném závěru pak Shawn požádá Juliet o ruku.

Psych, vzpomínáme na tebe, budeš nám opravdu chybět.


Jaký máte názor na Psych vy? Mrzí vás konec, nebo seriál končí podle vás v tom nejlepším? Jaká je vaše oblíbená postava? Co říkáte na závěr seriálu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Pajky

Pajky

Navíc musím souhlasit, že ten závěr byl opravdu skvělej. Něco takovýho jsem od Psych chtěl a jsem neskutečně...
před 10 roky
Syrestesia

Syrestesia

Moc děkuju za tenhle článek, ten seriál si ho zaslouží. Pamatuju si, že jsem z pilotu nijak nadšená...
před 10 roky
Pajky

Pajky

Já zase děkuju za úžasný titulky. Jediný díl, který jsem se podíval bez nich muselo být finále :) Ale...
před 10 roky
Další články k tématu