30. 1. 2015

Vzpomínáme: Parenthood (2010-2015)

Vzpomínáme: Parenthood (2010-2015)

Parenthood je americký seriál z roku 2010, u nás známý také pod názvem Famílie. Točí se kolem rodinného klanu Bravermanových, který se už rozrostl na tři generace. Všichni členové však žijí v jednom městě a mají k sobě opravdu blízko.

Píše se 2. března 2010 a pod taktovkou Jasona Katimse debutuje pilotní díl na stanici NBC. K vytvoření seriálu použil Katims jako předlohu stejnojmenný film z roku 1989. Přizval si k sobě dvojici Ron Howard (režisér původního filmu) a Brian Grazer, aby společně tento nápad přepracovali a upravili do moderní adaptace. Nabídku přijali, i když se jim zpočátku nezdála. Seriál dostal od NBC zelenou v lednu 2009 a brzy na to připravil Katims scénář pro pilotní epizodu.

Bravermanovi v plné sestavě

Seriál se odehrává v Berkeley, v Kalifornii na východním pobřeží Sanfranciského zálivu, ale je natáčen především v Los Angeles. Příběh se točí kolem rodiny Bravermanových, která čítá již tři početné generace. V čele je hlava rodiny Zeek Braverman (Craig T. Nelson) a jeho manželka Camille (Bonnie Bedelia). Ti dva mají čtyři potomky, Adama (Peter Krause), Sarah (Lauren Graham), Crosbyho (Dax Shepard) a Julii (Erika Christensen). Nejstarší Adam je ženatý s Kristinou (Monica Potter) a mají dvě děti, Haddie (Sarah Ramos) a Maxe (Max Burkholder). Sarah je rozvedená, ale z prvního manželství má také dvě děti, Amber (Mae Whitman) a Drewa (Miles Heizer). Crosby v úvodu zjišťuje, že jeho tehdejší přítelkyně Jasmine (Joy Bryant) s ním otěhotněla a nyní chce svého syna Jabara (Tyree Brown) otci představit. Nejmladším dcerou Zeeka a Camille je Julie. Ta je vdaná za Joela (Sam Jaeger) a mají spolu dceru Sydney (Savannah Paige Rae).

Jak se vše dalo dohromady

V březnu 2009 začalo obsazování hlavních rolí a jako první své místo získala Erika Christensen. Na konci měsíce se připojila velká skupina herců – Peter Krause, Maura Tierney, Dax Shepard, Mae Whitman, Sarah Ramos a Craig T. Nelson. Právě Craig T. Nelson odmítl kvůli postavě Zeeka Bravermana roli dědečka v seriálu Modern Family (Taková moderní rodinka). Během následujícího měsíce byl obsazen ještě Max Burkholder, Bonnie Bedelia či Sam Jaeger. Herečka Diane Farr byla původně obsazena do role Kristiny, ale musela seriál opustit kvůli tomu, že měla roli v seriálu Californication a natáčení by se jí krylo.

Seriál měl původně naplánovanou premiéru na 23. září 2009, jenže 10. července 2009 bylo oznámeno, že seriál se přesouvá do midseason. Důvodem byla rakovina prsu, se kterou se potýkala Maura Tierney. 10. září mluvčí herečky oznámila, že opouští seriál, protože je v rozporu s plánem její léčby. Na její místo byla oslovena herečka Helen Hunt, jenže nedokázala s NBC najít společnou řeč ohledně výše odměny. 9. října tak bylo oznámeno, že roli Sarah získala herečka Lauren Graham a začaly se přetáčet scény, ve kterých účinkovala Tierney.

Aspergerův syndrom

Důležitým aspektem seriálu je Aspergerův syndrom. Hned v úvodu je totiž diagnostikován Maxovi, synovi Adama a Kristiny a ti se s tím musí naučit vypořádat. Co to ale vlastně je Aspergerův syndrom?

Aspergerův syndrom (AS) patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se především potížemi v komunikaci a sociálním chování, které jsou v rozporu s celkově dobrým intelektem (u některých jedinců může být i velmi nadprůměrný) a řečovými schopnostmi (pasivní slovní zásoba bývá bohatá, vývoj řeči není opožděn). Jedná se o celoživotní handicap.

Maxovo chování a sociální interakce jsou přesnými zobrazeními toho, s čím se člověk s AS musí potýkat a v čem představuje problematiku v rodinné, sociální, ale dokonce i romantické rovině života. Max nemá žádné vývojové problémy, či řečové vady. Jeho problémy jsou čisté sociální. Jedná se o omezení dotyků, nedostatek očního kontaktu, nezájem o projevování citů a celkově malou pružnost na změny. Snad nejvíce se u Maxe projevuje omezené opakování chování a zájmů. Vykazuje časté fixace na různá tématu či aktivity (zájem o hmyz či fotografování). V poslední sérii dostal Max příležitost na první lásku, nicméně jeho snaha spíše než jako flirtování vypadala jako pronásledování. Max sotva pochopil koncept přátelství a byl katapultován do světa hormonálního nutkání a touhy, kterému nikdy dříve nebyl vystaven.

Představitel Maxe, herec Max Burkholder, v jednom z rozhovorů vysvětlil způsob, kterým se snaží dosáhnout co nejpřesnějšího a nejvěrohodnějšího zobrazení Aspergerova syndromu: „Když jsem byl poprvé na konkurzu, tak přivedli specialistu, který se zaměřuje na práci s dětmi s Aspergerovým syndromem a on nám vysvětlil základní věci. Když jsme poté začali točit, tak jsme každých pár epizod měli schůzku s výkonným producentem, některými scenáristy a doktorem se specializací na Aspergera. Tam jsme mluvili o tom, co bude Max dělat v některých situacích, jak bude reagovat na určité věci, a co bude dělat, když všichni něco udělají.“

I díky tomu je seriál mezi kritiky velmi dobře ceněný. Byl nominován na několik cen včetně Vision Award, Critics' Choice Television Award, Television Academy Honors, Young Artist Awards nebo Entertainment Industries Council PRISM Awards. Tu nejvzácnější nominaci si však schoval až do letošních Zlatých Glóbů, kdy byla nominována Monica Potter za roli Kristiny na Nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Dramata v průběhu let

Za těch šest let jsme toho s Bravermanovými prožili opravdu hodně. Spoustu zábavy, ale také mnoho dramatických chvil, srdceryvných okamžiků a emotivních rozhodnutí. Když jsme se s nimi setkali poprvé, tak se zrovna Sarah se svými dětmi rozhodla nastěhovat zpět ke svým rodičům a zkusit začít znovu. Crosby zrovna zjistil, že jedna z jeho bývalých přítelkyň s ním otěhotněla a chystá se mu představit jeho syna. Julie si mezitím plnila své pracovní cíle, zatímco Joel fungoval jako otec v domácnosti. Do toho Adam s Kristinou zjišťují, že jejich syn Max má Aspergerův syndrom. V prvních epizodách sehrají důležitou roli také Jason Ritter coby profesor angličtiny a učitel Amber, Mark Cyr a Minka Kelly, která si zahrála Gabby, Maxovu pečovatelku.

Následující část článku vyzrazuje některé kritické okamžiky a zápletku poslední epizody seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Ve druhé sérii Adam nabídne Sarah stáž ve své firmě, což se později ukáže jako špatný nápad, protože Sarah si začne s Adamovým nadřízeným Gordonem Flintem (William Baldwin). Více prostoru dostává také Haddie, která objevuje svět randění s Alexem (Michael B. Jordan), což se nelíbí jejím rodičům. Crosby poničí svůj slibně se vyvíjející vztah s Jasmine, protože se po jednom večírku spustí s Gabby. Následně se snaží vykoupit obrovským romantickým gestem. V závěru série přijde největší drama a v hlavní roli Amber. Ta si našla nového přítele a pod vlivem drog měli autonehodu. Zatímco čekají na výsledky její operace, tak Adam najde pozitivní těhotenský test.

Následující série začíná velkým časovým skokem. Celá série se točí hlavně kolem těhotenství Kristiny a následně také kolem nově narozené Nory. Během toho se Adam s Crosbym rozhodnou vybudovat nahrávací studio Luncheonette (Bistro). Julie s Joelem se rozhodují, že si pořídí další dítě. A Julie si myslí na adopci od Zoe (Rosa Salazar), dívky která pracuje u nich v budově. Ta se nakonec neuskuteční, ale po emotivní horské dráze, kterou si oba projdou, zjistí, že mohou adoptovat Victora (Xolo Mariduena) díky adopční službě. V úplném závěru se ocitneme na svatbě Crosbyho a Jasmine. Crosby a Adam musí rozhodnout o osudu svého podniku a Sarah čeká těžké rozhodnutí o své budoucnosti.

Ve čtvrté řadě se k obsazení připojil Ray Romano coby Hank Rizzoli, fotograf a nový zaměstnavatel Sarah. Další novou postavou je voják Ryan York (Matt Lauria), se kterým se sblíží Amber. V této sérii jsou v podstatě dvě nejdůležitější příběhové linky. Tou první je adopce Julie a Joel, která neprobíhá úplně podle jejich představ. Tou druhou je rakovina, kterou zjistí Kristině a její následný boj a léčba. Kontroverzi vzbudila linka během v níž Amy (Skyler Day) otěhotněla s Drewem, ale následně se rozhodla jít na potrat.

V úvodu páté série je věnována pozornost hlavně Kristině a její kandidatuře na post starostky. Prostor dostává také nejnovější přírůstek rodiny Bravermanových, Aida, dcera Crosbyho a Jasmine. Zeek a Camille řeší vyhlídky do budoucnosti a procházejí si drobnou krizí. Ve druhé polovině série vygradují problémy ve vztahu Joela a Julie. Joel dokonce odchází od rodiny. V závěru se Kristina nadchne pro nápad otevřít speciální školu pro děti jako je Max a vrhá se do toho se stejným úsilím jako do kampaně. Zeek a Camille se rozhodují, že prodají dům a přestěhují se. V poslední epizodě se vrátí domů Haddie a přiveze si s sebou překvapení. Amber si uvědomuje, že musí Ryana nechat jít, aby se mohl vyrovnat se svými problémy, a Zeek překvapí Drewa velkým darem. Věnuje mu auto, které celý rok opravoval a Drew se tak může vydat na cestu za svou přítelkyní Natalií (Lyndon Smith) do Portlandu.

Ještě než se seriál dočkal prodloužení na šestou sérii, tak se v zákulisí vedlo mnoho rozhovorů o jeho budoucnosti. I díky tomu bylo rozhodnuto, že půjde o sérii poslední. Hlavním problémem byl velký rozpočet a řešením se ukázalo snížení počtu epizod (na 13), ale také omezení, díky kterému žádný z hlavních herců nevystupuje ve všech epizodách série.

Jak to celé skončilo

V úvodu série Amber zjišťuje, že je těhotná. Adam a Kristina finišují s přípravami na otevření školy. Zeek se vydá se Sarah na narozeninový výlet do Vegas. Tam však zkolabuje a později se ukáže, že má problém se srdcem. Amber se mezitím rozhodne vyrazit za Ryanem, aby mu oznámila velkou novinu. Mezitím se Max ve škole seznámí s Dylan (Ally Ioannides), která se mu zalíbí a on se tak poprvé setkává s potřebou vyjádřit city. Joel a Julia se scházejí kvůli svému rozvodu, ale Joel to nevzdává a chce Julii získat zpět. Přišel 30. leden a s ním také poslední epizoda, ve které se nadobro uzavřel příběh klanu Bravermanových.

V poslední epizodě se připravovovala svatba Hanka a Sarah a celá rodina se na této svatbě sejde. Joel a Julia se definitivně usmiřují a rozhodují se adoptovat biologického sourozence Viktora. Adam se rozhodne opustit Bistro a věnovat se Kristinině škole. Crosby společně s Amber zkusí společně vdechnout do Bistra nový život. Bohužel, finále nebylo jen veselé. Přišlo to, čeho se spousta fanoušků obávala: Zeek zemřel. Jeho poslední přání bylo, aby rozprášili popel na baseballovém hřišti. Tvůrci se však rozhodně nechtěli rozloučit smutně a přišli ještě s několika scénami, které ukázaly budoucnost rodiny za zvuků písničky Forever Young. Crosbyho s Amber v Bistru, Jasmine s bříškem, rodinu Joela a Julie se čtyřmi dětmi, Amber s Ryanem nebo Adama předávajícího Maxovi školní diplom…

Pojďme se ještě jednou podívat, jak nás před šesti lety lákal trailer na nové rodinné drama.

Nyní už nezbývá než se rozloučit a tak tedy: „Rodino Bravermanových, budeš nám chybět!


Který z členů rozsáhlé rodiny Bravermanů byl vaším favoritem? Bude vám seriál chybět? Co říkáte na zakončení, měli jste připraveno dostatek papírových kapesníčků?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Mik

Mik

Krásný seriál. Pamatuji, když běžela druhá série, tak jsem nazkoušku mrkl na díl, kvůli Lorelai a hned mě to...
před 9 roky
Ka-ce-nec-ka

Ka-ce-nec-ka

Ach jo, taky mi budou Bravermenovi chybět. Poslední díl jsem ještě neviděla, čekám na titulky, ale obrečela...
před 9 roky
Lill

Lill

Seriál som síce nepozerala, ale tieto "končiace" články si čítam všetky a tento je fakt super...
před 9 roky
Další články k tématu