11. 5. 2015

Vzpomínáme: Revenge (2011-2015)

Vzpomínáme: Revenge (2011-2015)

Psal se začátek sezóny 2011/2012. Stanice ABC oznámila, že tento rok skončí po osmi letech úspěšná soap opera Desperate Housewives. Žánr, který se stanici velmi vyplatil a setkal se s velkým zájmem diváků, bylo nutno uchovat i nadále.

Novinka Revenge (Pomsta) se stala potenciálním nástupcem Zoufalek. ABC oznámila, že seriál poběží ve středu večer od deseti hodin. Do hlavních hereckých rolí byly obsazeny dvě populární ženy – Emily VanCamp a Madeleine Stowe. Zatím co Emily byla již léta předtím ostřílenou seriálovou herečkou (Everwood, Brothers & Sisters), pro tehdy třiapadesátiletou Madeleine byla Victoria Grayson první velkou televizní rolí.

Inspirace v klasice

Revenge je klasická primetime soap opera. Po začátku vysílání seriálu jej zahraniční média přirovnávala k takovým velikánům, jakými jsou Dallas, Knots Landing nebo Falcon Crest. Nechybí spousta závisti, touhy po pomstě a ambicí. Ačkoliv byl ale seriál zařazen do tak silné tradice, jeho kořeny sahají ještě dál. Tvůrci Revenge se inspirovali klasický příběhem z 18. století – Hrabě Monte Cristo. Mistrovské dílo spisovatele Alexandra Dumase vypráví ultimátní příběh pomsty, a jeho inspirace a vliv na Revenge je znát v mnoha ohledech.

V románu je Edmond zrazen skupinou přátel, kvůli kterým je obviněn ze zločinu, který nespáchal. Je odsouzen a poslán do vězení, kde si ho pod svou ochranu vezme Faria. Po čtrnácti letech se mu podaří uprchnout a najít ukrytý poklad, který zanechal již mrtvý Faria. Edmond si vytvoří novou identitu hraběte a po letech plánování se vrátí do rodné Francie, kde spřádá plán na pomstu.

V Revenge je otec osmileté Amandy zrazen a odsouzen za zločin, který nespáchal. Po deseti letech Amanda zjistí nejen to, že její otec zemřel, ale především, že byl celou dobu nevinný. Shodou náhod dívka zdědí ve stejnou dobu velké bohatství. Změní si proto svou identitu na Emily Thorne a stěhuje se zpátky do Hamptons, aby se pomstila těm, kteří zradili jejího otce.

Pomsta

Emily Thorne se po letech vrací do Hamptons, kde si na léto pronajme dům na pláži, který sousedí s luxusní vilou rodiny Graysonů. Dívka ovšem není ta, za koho se vydává. Její skutečné jméno je Amanda Clarke. Amanda v dětství trávila léto právě zde v Hamptons spolu se svým otcem. Ten byl ale obviněn ze zločinu a odsouzen. Po zdlouhavém procesu dostal doživotní trest. Během pobytu ve vězení byl však zavražděn spolupracovníky lidí, kteří na něj zločin nastražili.

Amanda se nyní vrací na místo činu, aby vykonala pomstu na těch, kteří mají na svědomí její mnohaleté neštěstí. Amandiným hlavním terčem je Victoria Grayson, matriarcha rodiny Graysonů, která Amandina otce milovala, leč zradila. Amanda si vytvoří plán, kdy hodlá zničit každého jednotlivce, který měl co dočinění s uvězněním jejího otce. Postupně odhaluje různá fakta o tátově minulosti, což ji nutí několikrát svůj plán změnit a upravit. S postupem času do této nebezpečné hry hrdinka zapojuje další spojence, kteří jí mají pomoct pomstu vykonat.

Amanda časem zjišťuje, že je čím dál tím těžší vynechat z plánu své emoce. Postupně přestává mít přehled o tom, co ve skutečnosti cítí, a uvědomuje si, jak její činy mění její vlastní identitu. Když do plánu zapojuje své skutečné přátele, má strach, jak to ovlivní jejich životy a vztahy k ní. Dívka navíc podvědomě prožívá strach z toho, co nastane poté, až svou pomstu vykoná.

Nový hit

Příběh podvodů, lží a pozlátka vyšší společenské třídy nenechal televizní diváky chladnými. Pilotní epizodu si živě pustilo deset milionů diváků, což je pro stanici ABC skvělé číslo. Revenge tak vyhrál svůj časový slot, a to i přes velkou konkurenci v podobě CSI: Crime Scene Investigation na CBS a Law & Order: Special Victims Unit na NBC. Seriál si na stanici vysloužil nejlepší rating od dob Lost v sezóně 2006/07.

Na konci února se již slušně závislí fanoušci museli se seriálem na dva měsíce rozloučit, následovala totiž dlouhá pauza ve vysílání. Když se pak Revenge v dubnu vrátil zpátky na televizní obrazovky, bylo jasné, že ABC našla nový hit.

Díl nejen že vyhrál svůj večer, ale doslova rozdrtil konkurenci v číslech všech demografických skupin. Revenge zvítězil nad druhým Law & Order: SVU o 33 % v celkových divácích, o 53 % u dospělých 18–49 a o 45 % u dospělých 25–54. Ve svém časovém slotu na ABC oproti předchozímu roku vylepšil sledovanost stanice o úctyhodných 81 procent!

Nástupce legendy

Po takovém úspěchu si stanice ABC nemohla dovolit o seriál přijít. Na konci sezóny svůj charakteristický nedělní časový slot opustily Zoufalky a jediným logickým řešením bylo to, že se na nedělní večery přesune Revenge.

Přesun na neděli, kde seriál běžel od druhé série až do včerejšího konce, se vyplatil. Spojení s Once Upon a Time divákům svědčilo, stanice týden co týden slavila prvenství ve sledovanosti. Postupně se začaly ozývat názory, že příběh začíná být příliš překobinovaný, ale sledovanosti to prozatím neuškodilo. Nástupce Desperate Housewives byl tady v plné síle.

Konec slávy

Již během první série bylo jasné, že u tohoto seriálu stanice trefila do černého. Obnovení na sebe nenechalo dlouho čekat. Druhá série začala velmi slibně s ratingem 3.2. Postupem času ale začínaly narůstat negativní komentáře v médiích, ale i z řad fanoušků, a sledovanost začala upadat. Stanice udělala osudovou chybu v tom, že naplánovala nové epizody ve dny, kdy se na konkurenčních stanicích vysílalo předávání Zlatých glóbů, šampionát NFC a Grammy Awards. Nebylo velkým překvapením, že Revenge během těchto tří dnů třikrát klesl na své dno (ratingy 2.0, 1.7 a 1.4). Poté už se sledovanost nedokázala nikdy vrátit k úspěchům z podzimu 2012.

Po stále se snižujících číslech mnoho fanoušků nevěřilo, že Revenge přežije třetí sérii. Když seriál dostal objednávku na čtverku, bylo to poměrně velké překvapení. Ihned po premiéře na podzim 2014 ale již bylo jasné, že další obnovení už seriálu souzeno není. Premiéru sledovalo pouze něco přes 5 milionů diváků, tedy přesně poloviční počet než před rekordními třemi lety.

Ocenění

Revenge za celou dobu svého vysílání byl populární u fanoušků, ale odborná televizní veřejnost jej přehlížela. Výjimku tvoří rok 2012, kdy byla Madeleine Stowe za roli Victorie nominovaná na Zlatý glóbus. Ve vítězství ale nominaci proměnit nedokázala (sošku si domů odnesla Claire Danes za Homeland).

Nejvíce nominací seriál získal v roce 2012, o dva roky později to již byla pouze jediná nominace, a to za scénář k epizodě Mercy. Letos se seriál dočkal nominace People's Choice Awards v kategorii Nejoblíbenější drama, nicméně výhru získal Grey's Anatomy.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste finále ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Two Graves

Stanice ABC udělala dobrý krok, když na začátku května oznámila, že Revenge končí. Fanoušci se tak mohli psychicky připravit na to, že epizoda, která bude odvysílána 10. května, je rozlučkou celého seriálu. Dva hroby se přece jen zaplnily.

„Before you embark on a journey of revenge, dig two graves.“ Název seriálu je symbolickým spojením finále se samým počátkem Revenge, s jeho účelem. Finále bylo doslova narvané událostmi, na fanoušky se události valily bez vteřiny odpočinku až do samotného závěru. Mnoho z nich vyjádřilo své nespokojení nad tím, že konec Revenge byl smrsknutý na hodinu ve prospěch dvouhodinového finále čtvrté řady Once Upon a Time.

Amanda se konečně dočkala své pomsty, a dokonce také šťastného konce se svým milovaným. Po závěrečné konfrontaci byla hrdinka připravená zastřelit Victorii a dokonat tím svou pomstu. Dřív, než ale stihla vystřelit, se Victoria skácela k zemi. Amandin táta ji zastřelil sám a ušetřil tak dceru vědomí, že spáchala vraždu. Victoria ale nezemřela hned, podařilo se jí ještě předtím postřelit Amandu, která ovšem přežila.

Následovalo deset minut překypujících každou možnou telenovelovou zápletkou. Amandin otec jde do vězení, je mu dána milost, zemře. Dva hroby byly tedy zaplněny Victorií a Amandiným tátou. Hrdinka se vdá. Následuje flashback, který naznačuje, že Amandu zachránila transplantace srdce, které dříve patřilo Victorii. Nyní spolu se svým manželem Amanda odjíždí na lodi pryč z Hamptons.

Nolan, který teď má spoustu volného času, je vyhledán mužem, který potřebuje dokázat nevinu své matky. Nolan je šťastný. Emily je šťastná. Všichni jsou šťastní. Tedy kromě Victorie, Bena, Daniela, Declana, Fauxamandy, Davida, Aidena, Conrada, Katherine, Padmy, Satoshiho, Gordona, Malcolma, Pascala, Franka, Lymana, Helen, Carla, Traska, Jimmyho, Edwarda, Colleen, Natea, dalšího Edwarda, Leeho, třetího Edwarda, Paula, Rogera, Sammyho a všech ostatních, kteří v seriálu zemřeli.

Čtyři roky s Revenge jsou za námi. Pojďte si naposled zavzpomínat na zářivé začátky. Zde je trailer, který v roce 2011 vydala stanice ABC na propagaci nového seriálu:


Sbohem, Revenge! Odpočívej v pokoji :-)

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
MuadDib1982

MuadDib1982

Dalsi oblibeny serial ktery letos skoncil. :-( serial se mi cele 4roky libil i navzdory tomu, ze casem...
před 9 roky
Squerago

Squerago

Na Revenge budu vzdycky rad vzpominat :)
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Seriál původně vypadal dobře, ale na můj vkus se až moc odklonili od původního konceptu. Vypadalo to, že si...
před 8 roky
Další články k tématu