2. 12. 2021

Vzpomínáme: Lucifer (2016–2021)

Vzpomínáme: Lucifer (2016–2021)

Jeden z nejpopulárnějších seriálů posledních let se v září se svými fanoušky po šesti sériích rozloučil. Než jsme se ale dočkali Parťáků až do konce, prošli jsme si spolu s pánem pekel hodně klikatou a zamotanou cestu.

Pojďte si spolu s námi zavzpomínat na to, jak to všechno bylo.

První setkání

Vraťme se společně do jara 2015. Stanice Fox měla naplno rozjetou novou pilotovou sezónu, ostatně tak, jako každý rok se snažila najít nový velký hit, který jí přinese velkou sledovanost a pořádný balík peněz. Nabídka novinek byla opravdu pestrá. Žánr klasických kriminálek, které plnily televizní program, se snažila ozvláštnit průnikem s jinými žánry. Bylo tedy oznámeno, že podzimní program v roce 2015 obohatí Second Chance (Druhá šance) o znovuoživení a omládnutí, seriálová verze sci-fi thrilleru Minority Report, no a také samotný ďábel Lucifer. Takto zněla oficiální synopse:

Lucifera už nebaví být nejvyšším pánem pekla, je znuděný a nešťastný. Rozhodne se proto rezignovat na svou funkci a nechá se strhnout krásou, leskem a lákavou šíleností města Los Angeles. Zde zažívá chtěnou akci a dobrodružství, když pomáhá místní policii trestat kriminálníky.

Inspiraci seriál čerpal z komiksu od Neila Gaimana, který postavy představil ve své komiksové sérii Sandman. Nicméně si nedělejte iluze, že by se příběhově seriál komiksem nějak výrazně inspiroval. Vlastně si převzal jen jméno hlavní postavy. Vše ostatní je naprosto smyšlené a originální.

Pilotu jsme se dočkali už v létě a nutno říct, že splnil očekávání a spoustu diváků navnadil na celou sérii. Na tu jsme ale museli čekat až do mindseason, konkrétně do ledna 2016, kdy se seriál poprvé představil oficiálně.

Rychlé úspěchy

Netrvalo dlouho a Lucifer dokázal, že pilot nebyl výjimka. I další díly diváky strhly, a tak netrvalo dlouho, než jsme v dubnu mohli slavit včasné prodloužení pro druhou sérii.

Nikdy sice nešlo o seriál, který by trhal sledovanostní rekordy, ovšem rychle si dokázal vybudovat menší, ale hlasitou a stabilní základnu fanoušků, kteří byli ochotní prát se za něj až do roztrhání. To se ale projevilo až později, nebudeme předbíhat.

Jedinečné obsazení

Po úspěchu Lucifera v Supernatural (Lovci duchů) v podání Marka Pellegrina si televizní diváci skoro nedokázali představit, že by měl tuto ikonickou roli hrát někdo jiný. To ale ještě neznali jméno Tom Ellis.

O pár let později už si u jména Lucifer všichni představí jen Ellisovu jedinečnou tvář, arogantní úsměv, britský přízvuk a vždy dokonale padnoucí oblek. I když je ale seriál především o pánu pekel, bez ostatních postav by nebyl tam, kde je teď, neměl by stejný status.

Jeho věrnou parťačkou v práci i osobním životě je Chloe. Lauren German do seriálu přešla z Chicago Fire, kde její odchod mnoho fanoušků nepotěšil. Jak se ale ukázalo, všechno má svůj důvod. A pro Lauren byl odchod od Shay opodstatněný, jinak by se nikdy nemohla stát Chloe.

Partu uzavírá démonka Maze alias Lesley-Ann Brandt, anděl Amenadiel (D.B. Woodside), psychiatrička Linda (Rachael Harris) a Chloin parťák a bývalý manžel Dan (Kevin Alejandro).

Právě Dan je postava, která se ještě před startem seriálu dočkala přeobsazení. Původně ho hrál Nicholas Gonzalez, se kterým byl natočený původní pilot. Ten však od projektu odstoupil a místo něj přišel ostřílený seriálový veterán Kevin. Spousta diváků přeobsazení kritizovala, a to především proto, že původní pilot byl dostupný ke zhlédnutí, takže jsme ho všichni mohli vidět a porovnat s novým. Nakonec se ale Kevin v roli zabydlel a dnes už jeho obsazení nikomu nepřijde jako špatná volba.

Ve druhé sérii se hlavní obsazení zkompletovalo, když se do party přidala Ella v podání Aimee Garcie a Charlotte (Tricia Helfer).

Čachry machry s epizodami

Jelikož byla první série nasazena až v midseason, nebylo překvapením, že jsme se dočkali menšího počtu dílů. Druhá série již dostala objednávku na klasické množství 22 epizod, ovšem na jaře 2017 bylo oznámeno, že druhá série bude mít jen 18 dílů. Natočených bylo 22, zbylé čtyři se přesouvají do třetí série.

Místo, aby však tyto díly byly odvysílané na začátku nebo v průběhu série, stanice si je nechala až na konec. Vypadalo to hodně zvláštně, když jste jako diváci sledovali cliffhangerové finále třetí řady další čtyři díly, které s hlavním příběhem nijak nesouvisely.

Zrušení na druhou

Rušení seriálů není nic neobvyklého. Jen z málokterého se stane veterán, u kterého víte s jistotou, že tu s námi bude ještě dlouho. Ovšem vstát z popela? To už není tak časté, i když poslední dobou to vídáme stále častěji. Ale aby se to někomu povedlo? A dokonce dvakrát? Neuvěřitelné se přesto stalo skutečností. Pojďme to vzít ale popořádku.

V květnu 2018 probíhala klasická krvavá řežba před začátkem Upfronts týdne, kdy se oznamují rušení, prodlužování a objednávky novinek pro další sezónu. Luciferovi se sledovanost pomalu snižovala, nikdo ale nečekal takovou bombu, kterou stanice Fox naservírovala, když oznámila, že seriál po třech letech končí, a to navíc pořádným cliffhangerem.

Zprávu potvrdil na svém Twitteru také samotný Tom Ellis, který napsal, že je naplněný smutkem, protože musí potvrdit, že Lucifer po třech letech končí. Pak ale všichni dohromady zbořili internet. Fanoušci z celého světa s Ellisem v čele vytvořili brutální kampaň o záchranu seriálu. To není nic neobvyklého, každý rok se najde zrušený seriál, u kterého se kampaň maličko rozjede. Ale v takovém rozsahu? To tu ještě nebylo.

A světe div se, snahy nezůstaly nevyslyšeny. Měsíc po zrušení seriálu přišla zpráva o tom, že Netflix seriál přebírá a objednává mu čtvrtou sérii. Fanoušci na nové díly čekali jako na smilování. Měli jsme šanci vidět, jak dopadl cliffhanger na konci trojky, a užívat si nové díly. Prodloužení pro pátou sérii přišlo v červnu 2019. Spolu s ním ale Netflix zveřejnil info o tom, že pátá série bude pro seriál poslední.

Natáčení se zkomplikovalo kvůli koroně, na nové díly jsme si proto museli počkat o několik měsíců déle. Čekání jsme si ale zkrátili jinými aktivitami… začátkem roku 2020 se začaly rojit zprávy o tom, že pátá série přece jen nemusí být až taková konečná, jak by se mohlo zdát. Spekulace pokračovaly téměř půl roku, než bylo na konci června (jen pár dnů po vyhodnocení naší první ankety o nejoblíbenějším zrušeném seriálu, ehm) oficiálně potvrzeno, že se seriál vrátí se závěrečnou desetidílnou šestou sérií.

Lucifer s úplně jinou tváří

Dokázali byste si pána pekel představit s úplně jinou tváří? A teď nemyslíme tu ďábelskou, kterou nám v seriálu občas ukázal. O roli se před obsazením Toma ucházelo více známých lidí a tvůrci měli seznam, ze kterého vybírali. Co myslíte, udělali s Tomem správně? Nebo by vám vyhovoval někdo jiný? A co další postavy v seriálu, dokázali byste si je představit s jiným obsazením?

Odkazy na názvy epizod

Mnoho seriálů si dokáže vyhrát s názvy svých epizod. To platí i o Luciferovi. Názvy nejen dokonale shrnují vše, co se v dané epizodě řeší, ale také jsou přesnou doslovnou hláškou, která v průběhu dílu zazní. Pokud tedy víte názvy předem, můžete během sledování hádat a poznávat, při jaké příležitosti zazní.

Hudba nám zní z obrazovek

Lucifer je jedním ze seriálů, které se hudby rozhodně neštítí. Samotný hlavní hrdina je majitel tanečního klubu, kde je rád středem pozornosti na place i na pódiu. Nesčetněkrát ho vidíme sedět u klavíru, hrát a zpívat, jak to správný showman dokáže.

Kromě příležitostných vystoupení má Lucifer také svou vlastní muzikálovou epizodu. Tu má na svědomí samotný Bůh, který se baví tím, že ve své přítomnosti nechává ostatní zpívat. Kromě Lucifera to ale nikdo neví.

Všichni herci, kteří v muzikálové epizodě zpívají, skutečně písničky nazpívali. A při natáčení je doplnili náročnou a působivou choreografií. I když hudební epizoda Lucifera nepatří k nejoblíbenějším seriálovým muzikálovým dílům, ve výsledku se seriál s tímto těžkým úkolem popasoval se ctí.

Parťáci až do konce

Pozor! Nadcházející část textu obsahuje velké spoilery z finále seriálu. Čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

Netflix všechny překvapil, když oznámil, že závěrečnou šestou sérii Lucifera vypustí najednou již v září 2021, tedy pouhé čtyři měsíce po premiéře druhé poloviny páté série. Poslední díl jsme tak měli k dispozici bez zdlouhavého čekání, bylo na každém, jak rychle zvládne projet celou sérii, aby se dozvěděl, jak příběh skončí.

Chloe a Lucifer míří do skladu, aby zachránili svou dceru. Le Mec už má Lucifera na dosah, ale Rory se osvobodí a snaží se ochránit svého tátu. Hrdinka zuří a její tvář se začne pomalu měnit v ďábelskou tvář po vzoru Lucifera. Táta jí ale uklidní a přesvědčí ji, že Le Meca má nechat naživu. Le Mac se přesto pokusí Lucifera znovu zabít, ale v poslední chvíli ho Chloe zastřelí.

Rory prozradí Luciferovi, že se Dan dostal do nebe, a to díky tomu, co mu řekl. Lucifer si uvědomí, že mu není určeno být Bohem, ale musí pomáhat v pekle ztraceným duším najít klid a vykoupení, aby se zbavily svých hříchů. Aby se tak stalo bez narušení všech časových linek, Lucifer se musí navždy vrátit do pekla a nechat Chloe samotnou, aby vychovávala Trixie i jejich dceru Rory. Ta musí vyrůstat bez otce, aby se jednoho dne vrátila zpátky čase a nedošlo k narušení časové smyčky.

Po dojemném rozloučení Lucifer odchází. Následuje montáž, která ukazuje, jak se všichni vypořádali s jeho odchodem a jak vypadal jejich život dál. Amenadiel se stane bohem, ale nezanedbává ani svou rodinu. Charliemu narostou křídla. Chloe se vrátí k policii a povýší Soniu na detektivku. Ella a Carol jsou spolu šťastní a vedou nadaci, kterou v jejím jménu Lucifer založil. Maze a Eve jsou spolu v osobním životě a společně loví kriminálníky. Dan je v nebi, kde se znovu setkává se svou pravou láskou Charlotte. Chloe porodí Rory a vezme ji domů seznámit s rodinou.

Rory se vrací zpět v čase k Chloe, která umírá. Po smrti se dostane do nebe, kde na ni čeká Amenadiel a zeptá se jí, jestli je připravená jít domů. Lucifer v pekle vede terapii, kde pomáhá duším. Hrdina jde otevřít dveře, na které klepe Chloe ve svém mladém těle, připravená s ním strávit zbytek věčnosti. Oba se obejmou a políbí.

Užívej si věčnost s Chloe, Lucifere! Budeš nám chybět, ale jsme rádi, že jsme měli možnost tě poznat a sledovat. Byla to jízda.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Litocha

Litocha

No, to mi popravdě taky přišlo na hlavu, zároveň byly osudy ostatních strašná selanka (ale stejně mě to...
před 2 roky
MrsAllen

MrsAllen

Je to srdcovka. Miluju hlavně série od Netflixu. Samotný seriál mám i v top 10. U finále 4. &...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

S01 byla skvělá a nechyběla jí lehkost, rád na ni vzpomínám. Každá další řada ale dle mého byla horší,...
před 2 roky
Další články k tématu