29. 3. 2017

Vzpomínáme: Bones (2005-2017)

Bones je americký seriál z roku 2005, u nás je známý také pod názvem Sběratelé kostí. Točí se kolem týmu z institutu zvaného Jeffersonian, který spolupracuje s FBI na řešení případů, při kterých jsou nalezeny pouze ostatky zavražděných.

Hlavní obsazení seriálu Bones

Píše se 13. září 2005 a pod taktovkou Harta Hansona debutuje pilotní díl seriálu na stanici FOX. K vytvoření seriálu použil Hanson jako předlohu romány z pera Kathy Reichs. Seriál je klasickou kriminálkou, ale s neobvyklým postupem, který je založen na forenzní antropologii a archeologii. Tým z FBI vedený speciálním agentem Seeleyem Boothem obyčejně předloží týmu Dr. Temperance Brennanové záhadné lidské ostatky a tým z Jeffersonianu se pokusí najít příčinu smrti a identitu zavražděného i vraha.

Jak se to celé dalo dohromady

Koncept Bones se začal připravovat již na podzim roku 2004, když 20th Century Fox oslovila Harta Hansona s nápadem na forenzní show. Hanson se poté setkal s výkonným producentem Barry Josephsonem, který vlastnil práva na produkování dokumentů založených na práci forenzní antropoložky a spisovatelky Kathy Reichs. Hanson se zdráhal zapojit do další policejní procedurálky, ale po intenzivním vyjednávání s Josephsonem připravil pilotní epizodu. Tu založil volně na motivy románů Kathy Reichs, která se na seriálu také podílí jako producentka. A její hlavní mise byla docílit, aby věda v seriálu byla zobrazena správně.

Premisa seriálu představuje spojenectví mezi speciálním agentem FBI Seeleyem Boothem (David Boreanaz) a forenzní antropoložkou Dr. Temperance Brennanovou (Emily Deschanel). Brennanová je hlavní postavou a lídrem týmu z Jeffersonianu. Příběh je zasazen do Washingtonu a tým doktorky Brennanové pracuje na federálních případech, které obsahují ostatky lidí, kteří se stali obětí vraždy. Kromě spolupráce dvou týmů seriál nabízí také pozadí, na kterém se odehrávají životní příběhy a vztahy hlavních hrdinů.

Důležité bylo Bones odlišit od policejních dramat, kterými se to na televizních stanicích jen hemžilo, a nepředstavit pouze další seriál typu CSI či Law & Order. Hanson se věnoval hlavně začlenění humoru a snažil se o co největší rozvoj postav. Dalším odlišením bylo vymyšlení „Angelatronu“ – holografického projektoru, který byl používán, aby tvůrci nahradili flashbacky obvyklé v procedurálkách, kterým se tolik toužili odlišit. Navíc se jim tím podařilo vytvořit efekty, které seriálu daly právě ten unikátní vizuální vzhled.

Jedním z důležitým motivů jsou neshody mezi Brennanovou a Boothem ohledně vědy a víry. Brennanová je zastáncem vědy, důkazů a ateismu, oproti tomu Booth sází na instinkty a víru v Boha. Další výrazným znakem je temný podtón, při kterém jsou pravidelně představované lidské ostatky v pokročilých stádiích rozkladů, což má paradoxně sloužit k odlehčení situace.

Casting a znělka

David Boreanaz byl prvním hercem, který byl do Bones obsazen. Hlavní tvůrce Hart Hanson popisoval herce ucházející se o roli jako „hezounky a dětské tvářičky“ a postěžoval si tak vedoucí studia. Dana Walden mu na ten popud doporučila Boreanaze. Hanson mu okamžitě nabídl roli, ale Boreanaz z ní nebyl zrovna dvakrát nadšený, a to ani po sérii náročných jednání s Hansonem a Josephsonem a skutečnosti, že podle něj byl scénář dobrý. Chtělo to však jen více přesvědčování a Boreanaz se nakonec přeci jen upsal k roli Seeleyho Bootha.

Oproti tomu Emily Deschanel byla do role Temperance Brennanové obsazena na poslední chvíli, a to těsně před začátkem produkce pilotní epizody. Ve skutečnosti už tou dobou měli tvůrci na mysli jinou herečku. Jenže producent Jerry Bruckheimer právě Deschanel po dotočení filmu Cesta za vítězstvím (Glory Road) doporučil a Barry Josephson jí domluvil konkurz. Tam Emily zapůsobila na Hansona, když ukázala asertivitu. Poté, co k ní Boreanaz vykročil, tak mu šla naproti a jak Hanson okomentoval, tak 90 procent hereček v tu chvíli udělalo krok vzad.

Většina seriálu se natáčela v Los Angeles navzdory faktu, že seriál je zasazen do Washingtonu D.C., kde sídlí fiktivní institut Jeffersonian. Interiéry Jeffersonianu byly speciálně postaveny ve velkém studiu 20th Century Fox v Los Angeles.

Titulní znělka seriálu je obvykle ukázána během několika prvních minut epizody. O hudební složku se postaralo americké elektronické hudební duo, které se nazývá The Crystal Method. V roce 2012, v průběhu osmé série, představili tvůrci novou techno-remixovou verzi znělky a upravili i obrazovou složku, aby představili každého z členů obsazení.

S kým máme tu čest

Dr. Temperance Brennanová v podání Emily Deschanel je geniální forenzní antropoložka, která pracuje v renomovaném Jeffersonianském institutu. Je to žena vědy a také autorka kriminálních románů, které se zakládají na její práci a zkušenostech. Je ateistkou a věří jen v tvrdá fakta, což ji dělá poněkud odtažitou a vyhýbající se pocitům. I přesto však dokáže projevit empatii a soucit. Má vysoké IQ a působivé argumentační schopnosti. Často diváky pobaví větou „Nevím, co to znamená.“, když se objeví popkulturní narážka.

Speciální agent Seeley Booth je ztvárněn Davidem Boreanazem. U Brennanové vyhledá profesionální pomoc při vyšetřování, které zahrnuje lidské ostatky. Ty by bez její práce nebylo možné identifikovat. Booth působí pro diváky jako postava, díky které je vědecký žargon přeložen do běžné řeči a také je autorem přezdívky Bones (Kůstka/Kostička) pro Brennanovou. Ta svou přezdívku původně nesnášela, ale nakonec se s ní smířila. Booth je zručný vyšetřovatel, který často spoléhá na pocity a policejní instinkt (kvality Brennanové neznámé). Je také vyznamenaný sniper a sloužil u Rangerů. Je věřící a s tím spojené problémy často probírá s Brennnanovou, která považuje náboženství za primitivní pověry nepodložené důkazy.

Michaela Conlin se představila jako Angela Montenegrová. Angela je nejlepší přítelkyní Brennanové a pracuje pro Jeffersonian na rekonstrukci obličejů. Díky její práci se daří identifikovat oběti a stojí za trojrozměrným grafickým programem (Angelatron), který je schopný simulovat různé scénáře a zjistit příčinu smrti. Je otevřená, přátelská a neustále se snaží Brennanovou zapojit do života mimo laboratoř.

Dr. Jack Hodgins je entomolog a přední expert na mikroby a minerály. Jeho koníčkem jsou konspirační teorie a tvář mu propůjčil T. J. Thyne. Hodgins sám sebe často nazývá králem laborky. Během vyšetřování je zodpovědný za shromažďování důkazů a většinou je tím, kdo dokáže určit čas smrti. Jeho nejlepším přítelem je spolupracovník Zack Addy, kterého učí společenským normám a často ho vyzývá k souboji o titul králem laborky. Jeho rodina je extrémně bohatá a velkou částkou sponzoruje provoz Jeffersonianu, ale on si nepřeje, aby to ostatní věděli.

Dr. Zack Addy, kterého si zahrál Eric Millegan, je v první sérii představen jako student a internista Dr. Brennanové. Později získá doktorát ve forenzní antropologii a k týmu se připojí jako plnohodnotný člen. Stejně jako Brennanová je společensky neohrabaný a nedokáže zachytit popkulurní narážky od Bootha, Hodginse či Angely, což se stává pravidelným zdrojem zábavy.

Hlavní obsazení seriálu Bones

Ve druhé sérii se k týmu připojila Dr. Camille Saroyanová s tváří Tamary Taylor, která nahradila Dr. Goodmana v čele vědeckého oddělení Jeffersonianu a její doménou je patologie. Předtím, než nastoupila, byla koronerem v New York a měla krátký vztah s Boothem. I to napomohlo tomu, že s Dr. Brennanovou neprožívaly zrovna perfektní start pracovního vztahu, ale nakonec se naučily vzájemnému respektu a uznání. Později jsme se dozvěděli, že adoptovala dceru Michelle, kterou po sobě zanechal její bývalý přítel.

Ve třetí řadě se k obsazení připojil John Francis Daley v roli Dr. Lance Sweetse. To je psycholog FBI, který byl přidělen k případům Bootha a Brennanové. Pravidelně připravuje profily podezřelých i obětí a přidává tím lidskou stránku případu. Díky jeho věku s ním Booth zachází jako s dítětem, ale nakonec si jeho respekt i přátelství získá. A co víc, přijme ho i Brennanová, která považuje psychologii za podřadnou vědu, a tým u něj často hledá radu při osobních problémech.

V desáté sérii dostal Booth nového partnera, mladšího agenta FBI Jamese Aubreyho. Toho si zahrál John Boyd. V úvodu si Aubrey snaží získat Boothovu důvěru a uznání, ale Booth je vůči němu zdrženlivý kvůli Aubreyho nezkušenosti. Nakonec ho však přijme a s ním i zbytek týmu. Aubrey vychází dobře s každým v týmu a jeho láska pro jídlo z něj dělá častý terč vtípků ostatních. Agentem FBI se stal, protože jeho otec byl podvodník, který před spravedlností unikl do zahraničí.

Je libo spin-off?

V říjnu 2010 bylo odhaleno, že stanice FOX připravuje potenciální spin-off pro seriál, který by se točil kolem nových postava a vše by bylo představeno v průběhu šesté série. I spin-off měl na starosti výkonný producent Hart Hanson a byl založen na knižní sérii The Locator od Richarda Greenera. Hlavní postava Waltera je popisována jako excentrický, ale i zábavný samotář, který je schopný najít cokoliv. Je velmi skeptický a v zámoří utrpěl poranění mozku. Tím se vysvětluje jeho paranoia a fakt, že se neustále vyptává na zdánlivě nesouvisející a často urážející otázky, aby se dopátral pravdy.

Produkce začala v prosinci 2010, ale o něco se zpozdila kvůli tvůrčím neshodám. Nakonec se epizoda vysílala v dubnu 2011. Booth a Brennanová se v této epizodě vydali do Key West na Floridě, kde je děj spin-offu zasazen. Do hlavní role byl obsazen Geoff Stults a společně s ním se v devatenácté epizodě šesté série představili ještě Michael Clarke Duncan a Saffron Burrows. The Finder (Šestej smysl) se dočkal objednávky na první, třináctidílnou sérii. Jenže 9. května 2012, dva dny po odvysílání finále, bylo oznámeno, že se bude jednat o jedinou řadu.

Věděli jste, že…

  • …Temperance Brennanová je antropoložka, která ve volném čase píše romány o postavě jménem Kathy Reichs. Zatímco ve skutečnosti Kathy Reichs je antropoložka, která píše o Temperance Brennanové.
  • …v pilotní epizodě Temperance zmiňuje, že nejbližší středisko zaměřené na forenzní antropologii je v Montrealu. Což je mimochodem místo, kde se odehrávají původní romány.
  • …otce Angely hraje člen skupiny ZZ Top Billy Gibbons a v seriálu je několikrát naznačeno, že jde přímo o něho. Nikdy mu totiž nebylo přiděleno jméno a Angela o něm přátelům řekla, že je dostatečně slavný na to, aby ho poznali. Během jeho účinkování je navíc uděláno několik narážek na hudbu ZZ Top.
  • …Seeley Booth je přímým potomkem Johna Wilkese Bootha, známého atentátníka, a nerad o tom mluví, protože mu to několikrát zkomplikovalo kariéru. Ve skutečnosti je to však velmi nepravděpodobné, protože život Johna Wilkese Bootha byl dopodrobna zmapován a nikdy nebyla nalezena zmínka o potomkovi – manželském či nemanželském.
  • …Caroline Julianová, kterou hraje Patricia Belcher, je jedinou vedlejší postavou, která se objevila v každé sérii.
  • …tým pracuje pro Jeffersonianský institut. Takové místo však ve Washingtonu neexistuje. Nicméně jméno je narážkou na Smithsonianský institut a i proto jsou často používány záběry exteriérů skutečného Smithsonianu.
  • …restaurace Royal Dinner, kam Brennanová a Booth často chodí na jídlo, skutečně existuje. Nenachází se však ve Washingtonu, ale v New Yersey.
  • …první postavou, která se v pilotní epizodě objevila na obrazovce, je Angela Montenegrová.
  • …objednávka pro sedmou sérii byla snížena na 13 epizod kvůli těhotenství Emily Deschanel. Přesto natočili čtyři epizody navíc, které byly odvysílány na začátku osmé řady.
  • …za dvanáct sérií byla úvodní znělka několikrát změněna a jen dva záběry zůstaly stejné. Jde o úvodní záběr na kostru a poslední záběr, kde Booth a Brennanová zavírají šuplík s ostatky.
  • …že všechny děti narozené v průběhu seriálu jsou pojmenovány na památku po zesnulém příteli někoho z hrdinů. Jedinou výjimkou je potomek Sweetse a Daisy, které je pojmenován po Boothovi.

Dvanáct památných okamžiků z dvanácti sérií

V první sérii si zmínku zaslouží finále řady. Brennanová obdrží kostní pozůstatky, které musí identifikovat. Zjistí, že tyto kosti patří její matce. Tímto objevem je pochopitelně těžce zasažena, protože nikdy nezjistila, co se stalo jejím rodičům, když před patnácti lety zmizeli. Zároveň to vede k představení jejího bratra Russe a připravuje to půdu pro možný návrat jejího otce.

Za druhou řadu si určitě zaslouží uvést má nejoblíbenější epizoda a soudě podle dalších uživatelů nejlepší epizoda Bones vůbec. Hodnocení na IMDb je 9,3/10. Epizoda se jmenuje Aliens in a Spaceship (Vetřelci v kosmické lodi) a během ní tajemný vrah unese a uvězní Brennanovou a Hodginse. Aby toho nebylo málo, tak je uvězní hluboko pod zemí. Začíná tak závod s časem, protože hrozí, že jim brzy dojde vzduch.

Ve třetí řadě nejde zmínit nic jiného než závěrečné odhalení. Tým z Jeffersoinianu zjistí, že vrah, kterému říkají Gormogon, má učedníka. Mnohem víc šokující je, že tím učedníkem je jeden z jejich týmu, a takové zjištění opravdu zabolí a všemi otřese.

Největší drama o rok později si tvůrci připravili pro postavu Bootha. Ten si prochází těžkou zdravotní krizí a zjistí se, že má na mozku tumor. Což ho donutí k podstoupení operace a to zapříčiní i několikadenní kóma. Není divu, že Booth během toho prožívání zvláštní sen s alternativní realitou, ve které je ženatý s Brennanovou a čekají dítě.

V páté řadě přichystali tvůrci výroční stou epizodu a při té vsadil Booth všechno na jednu kartu a vyznal svou lásku Brennanové. Jednalo se o hodně emotivní scénu, ale pamětihodnost tomu přidala Brennanová svou reakcí a tím, že ho odmítla. I díky tomu to vítězí nad svatbou Angely a Hodginse za mřížemi.

Šestá řada přinesla okamžik, který fanoušky rozděluje na dva tábory a mnozí ho považují za uspěchaný. Brennanová je otřesena ze smrti jednoho z internistů, hledá útěchu u Bootha a skončí v posteli. Fakt, že dojde na víc než jen na pevné držení v náruči změní seriál navždy. O to víc, když následující epizodu Brennanová oznámí Boothovi, že je těhotná.

Sex a těhotenství v předchozí řadě logicky vede k porodu v řadě sedmé. A narození prvního potomka Brennanové a Bootha nemohlo být víc pamětihodné. Vliv na to mělo hlavně nečekané prostředí. Brennanová totiž začíná rodit během návštěvy vězení a porod se nakonec odehraje ve stodole. Jak symbolické pro Bootha.

Osmá řada se zaměřila i na ostatní postavy a do centra pozornosti se tak dostala hlavně Cam. Profesionální šéfka Jeffersonianu už nějakou dobu má nového tajného přítele, ale všechny překvapí, když se zjistí, že chodí s jedním z internistů.

V deváté řadě se fanoušci dočkají perfektní svatby. Ta by sama o sobě patřila mezi nejpamátnější okamžiky toho roku, ale o level výš ji posunula nostalgická řeč, kterou si Brennanová připravila. Přečetla Boothovi jako svůj slib dopis, který mu napsala, zatímco byla s Hodginsem uvězněna v podzemí.

Desátá řada přinesla pro tým těžkou ránu. Sweets je zastřelen, ale ještě než zemře, tak se k němu Booth a Brennanová dostanou. Bohužel už mu nedokážou pomoci, ale milovaný psycholog pro ně má poslední slova: „Svět je mnohem lepší, než si myslíte.“

Předposlední jedenáctá série si opět připravila zaměření na ostatní postavy a v centru dění se objevuje hlavně Hodgins. Poté, co ho exploze těla odmrští, se ocitá na zemi a necítí nohy. Kvůli své paralýze si projde stádiem hněvu i popírání, aby situaci nakonec přijal a akceptoval.

I poslední série si připravila scénu, na kterou se nezapomíná, a nejde o samotné finále. Jde o fakt, že tvůrci vyhodí do vzduch laboratoř v Jeffersonianu, kde se děj posledních dvanáct let odehrával. Tomu říkám stylová rozlučka se místem natáčení…

Příběh se uzavírá

Trailer k první sérii se nepodařilo najít, ale zde máte alespoň komentář tvůrců z DVD k první řadě. Tak zavzpomínejte:

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky závěrečné série. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Všechno jednou musí skončit a stanice FOX na to po jedenácté sérii připravila i fanoušky Bones, když při prodloužení oznámila, že pouť seriálu dvanáctou řadou skončí. Tvůrcům tedy nezbývalo nic jiného, než připravit závěrečných dvanáct epizod a připravit dějovou linku dostatečně zajímavou a důstojnou na zakončení celého seriálu. Půdu si proto začali připravovat již v řadě předchozí, kdy se na scénu opět vrátil Zack Addy.

Jak tým postupně zjišťoval, tak Zack nakonec možná vůbec není vrahem, za kterého byl považován. A v čele s Hodginsem začali pracovat na jeho očištění a tahle dějová linka se uzavřela v předposledním díle, kdy byl při soudním procesu Zack zbaven obvinění z vraždy a zůstal mu pouze trest za napomáhání sériovému vrahovi.

Ale to nebyla jediná zápletka, která se poslední sérií linula. V té druhé sehrál důležitou roli agent Booth a jeho minulost. Jak se ukázalo, tak v dobách, kdy byl ještě armádním sniperem, zabil v Bosně jednoho vlivného muže. A jeho syn se po letech v ústraní rozhodl pomstít.

Když rozehrál svou nebezpečnou hru, tak ho byl Booth a jeho tým schopný chytit a poslat do vězení. Jenže v předposledním díle se ukázalo, že se mu podařilo z vězení uniknout a jeho jediným cílem je zlikvidování Bootha a jeho rodiny. A rozhodl se proto udeřit tam, kde to bude bolet nejvíce. Vyhodil do vzduchu Jeffersonian. Závěrečná epizoda seriálu začíná po velké explozi, při které byli uvnitř institutu uvězněni Booth, Brennanová, Hodgins a Angela.

Naštěstí všichni výbuch přežijí, ale Brennanová se po něm probouzí s problémem, něco se jí stalo s hlavou a její schopnost fungovat na obvyklé úrovni je poškozená. Většina důkazů z laborky je zničená, ale to FBI nemůže zastavit v pátrání po Kovacovi. A nakonec se díky práci internistů podařilo vypátrat, kde se skrývá. Booth společně s Aubreyem, Brennanovou a zásahovou jednotkou se vydali na místo a po krátké přestřelce se jim ho podařilo zneškodnit. Úplný závěr se tak už odehrával v nostalgickém tónu, kdy si postavy museli zabalit své věci z trosek Jeffersonianu a s místem se rozloučit…

Bones, budeš nám chybět!

Který z členů týmu Bones byl vaším favoritem? Bude vám seriál chybět nebo už jste sledování v průběhu vzdali? Co říkáte na zakončení, měli jste připraven dostatek papírových kapesníčků?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře31zobraz všech 31 příspěvků
Qmati

Qmati

Velmi obsáhlý článek. Jsou tam věci, co jsem nevěděla . Díky. Jeden z nejlepších seriálů a dobrou...
před 7 roky
Pajky

Pajky

Díky za pochvalná slova, jsem rád, že se článek líbil :) A třeba brzy pěkné počtení u dalšího...
před 6 roky
Edana

Edana

Tak jsem se konečně odhodlala dosledovat... nechtělo se mi, dvanáct let je dlouhá doba a to loučení není...
před 6 roky
Další články k tématu