28. 6. 2017

Vzpomínáme: Pretty Little Liars (2010-2017)

Vzpomínáme: Pretty Little Liars (2010-2017)

Vítejte zpět u naší nepravidelné rubriky, ve které se loučíme s ukončenými seriály. Pretty Little Liars od stanice ABC Family (Freeform) je televizní kousek, jenž si rozloučení rozhodně zaslouží. Seriál se během uplynulých sedmi sezón stal fenoménem, který téměř zbořil internetu. Doslova. Ale o tom se dočtete později v tomto článku. Pojďme to vzít pěkně od začátku. Vítejte v Rosewoodu, na pohled klidném městečku, kde místní čtveřici dívek terorizuje neznámý člověk a dělá jim ze životů peklo.

Vše začalo již v červnu 2008, kdy produkční společnost Alloy Entertainment oznámila, že společně s kabelovou stanicí ABC Family začíná vyvíjet projekt na motivy slavných bestsellerových románů Pretty Little Liars od Sary Shepard. Projekt byl popisován jako Desperate Housewives pro teenagery a v podstatě kompletní seriál toto označení splňuje, což můžou jistě potvrdit diváci obou seriálů. Pilot se natáčel v kanadském Vancouveru, odkud se poté natáčení přesunulo do Los Angeles a blízké okolí.

Stanice od počátku seriál velmi silně propagovala. Není proto divu, že se stal jednou z nejočekávanějších novinek léta 2010. Chytlavá písnička Secret od The Pierces se spolu se čtyřmi hlavními hrdinkami poprvé představila 8. června 2010 a ze seriálu se okamžitě stal hit. Lhářky se dočkaly sedmi sezón, 160 epizod, webseriálu a získaly miliony fanoušků po celém světě. Úplně poslední díl, který nese název Til Death Do Us Part, byl na stanici odvysílán včera a konečně nabídl odpovědi na všechny nezodpovězené otázky. To ale předbíháme, abychom se dostali na konec, musíme začít pěkně od začátku.


Parta holek z Rosewoodu

Spencer, Aria, Hanna, Emily a Alison jsou obyčejné patnáctileté holky z obyčejného městečka Rosewood v Pensylvánii. Jejich život se obrátí vzhůru nohama poté, co Alison po společném dámském dýchánku během noci zmizí. O rok později se najde u domu, kde vyrůstala, pohřbené její tělo, což celou místní komunitou otřese. Událost nejvíce poznamená její čtyři nejlepší kamarádky, které nemají ani příležitost pořádně truchlit. Začnou totiž dostávat anonymní zprávy od někoho, kdo si říká „A“, a podobně jako Alison zná všechny jejich lži a tajemství.

A má oči a uši všude, nejde před ní (ním) uniknout. Kdo by ale chtěl těmto dívkám ublížit? Možností je celá řada, protože jejich vůdkyně Alison nikdy nešla pro ponížení a šikanu ostatních studentů i dospělých daleko. Jak se postupně dozvídáme, její smrt si přálo opravdu hodně postav, ale A je jen jeden. Nebo ne?

A, A-team, Big A, A.D., Red Coat, Black Widow

Když už jsme si mysleli, že je jedna velká záhada konečně vyřešena, vzápětí se objevila další. Tento motiv se v průběhu seriálu opakoval čím dál častěji, nabalovala se nová tajemství a noví záporáci a fanoušci si pomalu zvykli, že se odpovědi skutečně nedozví, dokud seriál neskončí. To ale rozhodně neznamená, že bychom od začátku do konce tápali. Mnoho velkých otázek zodpovězeno bylo, mnoho totožností záporáků také odhaleno bylo. A s epizodou Til Death Do Us Part už konečně víme i to hlavní, kdo je ten největší záporák ze všech. Nebojte, v této části textu ještě nebudu prozrazovat odpovědi, to si nechám na konec. Takže pojďte směle číst dál.

Vše začalo s A. A je chytrý, vynalézavý, nosí černé oblečení, vyznačuje se především černou mikinou s kapucí. Posílá dívkám SMS zprávy a nechává další rozkazy, pokyny a výhrůžky všude, kam dívky vkročí. Totožnost A se dozvíme na konci druhé řady, když je v epizodě 2×25 odhaleno, že A je Mona, kamarádka Hanny. Mona byla před zmizením Alison označována jako Loser Mona, patřila k šikanovaným lidem ve škole, což ji psychicky poznamenalo. Po odhalení je přijata do psychiatrické léčebny Radley. Dále v průběhu seriálu stojí střídavě po boku i proti Lhářkám.

Zařídit takový teror by ale na jednoho člověka bylo příliš. Je tedy pochopitelné, že Mona měla pomoc. V A-týmu se v průběhu sezón vystřídala celá řada postav, a to dobrých i zlých. Nechyběl mezi nimi další nerd a kamarád Hanny Lucas, Toby, detektiv Wilden, Spenceřina sestra Melissa nebo i samotná Spencer.

Když se Mona dostane do Radley, víme, že poklidný život ještě nezačne. Dozvíme se totiž, že nejednala zcela na vlastní pěst, ale pracovala pro někoho dalšího – někoho, komu v seriálu začnou říkat Big A. Big A v podstatě pokračuje v tom, co Mona začala, využívá k terorizování dívek A i A-tým. Big A řádí až do desáté epizody šesté řady, kdy je odhalena jeho totožnost. Jde o Charlotte DiLaurentis (narozená jako muž Charles), sestra/sestřenice Alison, která jí (i dívkám) přišla do života jako CeCe Drake. Charlotte byla od mládí pacientkou v Radley, protože v dětství omylem téměř zabila Alison. Když byla Mona v sanatoriu, Charlotte s ní hrála hru výměnou za tajemství Lhářek a po svém odhalení v Game Over, Charles skutečně prohlásí „konec hry“.

Už ve čtvrté sérii se začne na scéně objevovat tajemná postava v červeném kabátu. Dívky jsou jí na stopě a svým vyšetřováním a následováním vodítek odhalí, že Alison je ve skutečnosti naživu. Red Coat má několik různých identit, v kabátě se střídá Charlotte, Alison a Sara Harvey, která Charlotte pomáhala. S tím také souvisí tajemná postava Black Widow (Černá vdova), která se poprvé objeví na pohřbu detektiva Wildena a v Game Over, Charles se dozvíme, že i pod touto maskou se skrývala Sarah Harvey.

Po skončení teroru a přiznáním Charlotte dívky odmaturují a rozjedou se po světě. Mají pět let klid, než se vrátí zpět do Rosewoodu, aby zde zdělily své názory na to, zda má být Charlotte propuštěna z léčebny. K tomu skutečně dojde, ovšem hned ten samý večer je Charlotte zavražděna. Lhářkám opět začnou chodit SMSky, tentokrát nepodepsané, pouze obsahující smajlíky. Později se neznámý šikanující člověk začne označovat jako A.D. a holky mu příležitostně říkají Uber A. A.D. je nejchytřejší a nejnebezpečnější hrozba, s jakou se dívky setkaly. Jeho (nebo její) totožnost je odhalena ve finále seriálu, ale ani tady ještě spoilerovat nebudeme, to přijde až v samotném závěru dnešního článku, který si můžete přečíst až po odsledování :-)

V mysterióznu je úspěch

Ať už Lhářky udělaly ke své propagaci cokoliv, vyšlo to. Takové šílenství, jaké se kolem seriálu strhlo, tu nebylo od dob Hanny Montany. Televizní fanoušci po celém světě rázem věděli, kdo je Spencer, Aria, Emily a Hanna. Dívky na nás koukaly všude, z plakátů, promo fotek, trailerů a nespočtu fanouškovských videí. Stanice seriál rok co rok prodlužovala, není proto divu, že brzy předhonil dosavadní rekordmany Greek a The Secret Life of the American Teenager a stal se nejdéle běžícím seriálem stanice ABC Family / Freeform. Sedm řad se bude jen těžko překonávat, takže se dá předpokládat, že nějaký ten pátek tento titul Lhářkám zůstane.

Nešlo však jen o pouhé obecné povědomí a výbornou sledovanost. Drama si kolem svého prstu omotalo naplno i sociální sítě. Stanici rozhodně musíme pochválit za výbornou propagační taktiku, protože právě sociální sítě jsou způsobem, jak dostat seriál do co nejširšího povědomí. Lhářky byly skutečně všude. Stanice nabízela exkluzivní obsah na Facebooku a Twitteru, během vysílání epizody měly své vlastní hashtagy, díky nimž seriál trendoval na Twitteru, herečky, herci i tvůrci během vysílání i po něm nabízeli živě komentáře a byli v kontaktu s fanoušky. Není proto divu, že si Lhářky drží rekordy právě na sociálních sítích, ať už Facebooku, Twitteru a podobně. Sama jsem si před několika týdny zpětně dohledávala hashtag #EzriaGoesPublic, který na mě vyskočil přímo na obrazovce při sledování epizody, a nestačila jsem se divit, kolik výsledků mi Twitter našel. Ostatně o tom, jaký poprask na sociálních sítích seriál vyvolává, jsme vám psali i v samostatných článcích – Jak Lhářky žijí ve dvou světech a Pretty Little Liars si připisují nový rekord, takže si můžete konkrétně počíst.

Příběh před příběhem

Už výše jsem nakousla, že Lhářky jsou volnou adaptací románů od Sary Shepard. První z nich vyšel v roce 2006 a v době, kdy se seriál na obrazovkách poprvé představil, již bylo pro čtenáře dostupných osm knih. Ačkoliv postavy jsou zhruba podobné (jména hrdinek jsou totožná a i mnoho dalších postav ze seriálu se v knihách vyskytuje), příběhově se obě díla rozcházejí. Na konci osmého dílu se dívky dozví, že Alison je A a ony se ve skutečnosti celý život přátelily s její sestrou-dvojčetem Courtney. Alison svou sestru nenáviděla za to, že ji zničila život, protože ji rodiče místo Courtney poslali do psychiatrické nemocnice, kde byla celý život.

Knihy však pokračovaly dál a v letech 2011–2014 Sara napsala dalších osm dílů. Dívky se dozví, že Alison je stále naživu a nadále je terorizuje. Dokonce má i pomoc, přítele Nicka Maxwella. Ten je zatčen, ale Ali unikne a lhářky jsou neprávem obviněny z její vraždy. Musí ji proto najít, aby nestrávily celý život ve vězení. Držel se seriál předlohy a udělal z Ali největšího protivníka dívek, nebo má A.D. úplně jinou totožnost? Dozvíte se níže :-)

Shipping aneb muži z Rosewoodu

Jak už to u podobně slavných seriálů bývá, neřeší se pouze kdo, jak a co, ale i (nebo dokonce především) kdo s kým. Pretty Little Liars nabízí víceméně od začátku tři hlavní páry. Aria si hned v první epizodě začne románek, který přejde v zakázanou lásku, se svým novým učitelem Ezrou – a Ezria je na světě. Tento pár si prošel v průběhu seriálu spoustou výzev, rozcházel se a zase dával dohromady. Během pětileté pauzy se ti dva vůbec neviděli, ale když se Aria vrátila do Rosewoodu, jiskra opět vzplanula a skončilo to zásnubami.

Zhruba od poloviny první řady se na scéně začal objevovat Caleb, v němž našla zalíbení Hanna. Haleb je další velký shipping v seriálu. Tento pár byl snad ještě stabilnější než Ezria, Caleb totiž o hrozbách od A věděl o dost víc než Ezra a pomáhal dívkám nad nepřítelem vyzrát. První krach vztahu zapříčinil Calebův odchod do Ravenswoodu ve druhé polovině čtvrté řady, znovu se pár poté rozešel někdy během pětiletého skoku v příběhu. Caleb si dokonce začal vztah se Spencer, ten ale neměl dlouhého trvání, protože ho to táhlo zpět k Hanně a vyvrcholilo to jejich zásnubami a rychlou svatbou u konce sedmé řady.

Toby byl ze začátku jedním z hlavních podezřelých dívek, které si myslely, že je to skrytý A kvůli tomu, co provedly jeho nevlastní sestře Jenně. Když se ukázalo, že Toby je nevinný, pouze A se na něj snažil svést vinu, se Spencer cítila hodně provinile a začala se s Tobym postupně sbližovat. Netrvalo dlouho a vznikl další pár, Spoby. Spencer a Toby k sobě měli vždy blízko, i když jejich vztah procházel asi nejvíce výzvami. Z Tobyho se vyklubal pomocník A, pak A nastražil jeho smrt, aby si Spencer myslela, že o něj přišla (a skončila v blázinci), neustálé lhaní, podvody, Toby jako policista upřednostňující zákon před ochranou přátel, strach z neplánovaného těhotenství, snoubenka/manželka Yvonne… I když měli ke konci sedmé řady malý úlet, v době psaní tohoto článku (v úterý před finálovou epizodou) znovu pár zatím nebyli. Případná aktualizace tohoto stavu proběhne po zhlédnutí finále asi přímo v diskuzi, ať tu nemáte čerstvé spoilery už takto nahoře.

Hodilo by se sem zařadit ještě Emily, ale dá se tu vůbec mluvit o nějakém hlavním páru. Možná by se mohlo argumentovat s Emison, ale spousta fanoušků nevidí u Emily a Alison tu správnou chemii, jaká by u shippingu měla být. Další volbou je Paige, sedmá řada se dokonce snažila nastínit milostný trojúhelník, ale Emily s Paige nikdy neměly extra pevný a skutečně láskyplný vztah, takže ani tato dvojice sem úplně nesedí. Asi to nechám na vás, prozraďte v diskuzi, koho máte s Emily nejraději zrovna vy.

Halloweenská maškaráda

Na rozdíl od většiny jiných seriálů z kabelovek, Lhářky mají dlouhé série. Ty jsou rozděleny na poloviny, mezi kterými byla vždy pauza ve vysílání. Aby se fanouškům tolik nestýskalo, prokládaly se tyto pauzy speciálními halloweenskými díly a jednou vánoční epizodou. Tyto díly příběh moc dál neposouvaly, ale byly zábavné, o třídu víc strašidelné a odpoutané. První Halloween byl flashback do doby, kdy dívky slavily poslední Halloween s Ali. Diváci se dozvěděli, že ještě dříve, než A začal šikanovat hlavní hrdinky, šel i po Alison, a právě to se stalo jedním z hlavních důvodů, proč dívka předstírala svou smrt a tak dlouho se schovávala.

O rok později následovala výborná epizoda ze strašidelného vlaku. Kdo by mohl zapomenout na ten horor, když je Aria zdrogovaná a zavřená v bedně s mrtvým tělem Garretta a Spencer téměř uškrcena? Mona vyklouzla z léčebny, užila si trochu toho terorizování a pak se s úsměvem zase vrátila do své postele. A na to všechno dohlížel skvělý Adam Lambert, který postavám zajistil pořádnou párty s krvavým koncem – nejen Garrett, ale i chybějící tělo „Alison“ nemohlo na takové akci chybět!

Poslední halloweenskou epizodou byl výlet do Ravenswoodu, kde se konala párty na hřbitově a dívky objevily tajnou cestu do strašidelného domu. Tento díl sloužil k představení spin-offu Ravenswood a k seznámení Caleba s Mirandou. Hrdinky si navíc potvrdily svou teorii, když se jim podařilo chytit Ali, která je skutečně naživu.

Poté následoval ještě jeden speciál, a to vánoční. A dal dívkám vědět, že si na Vánoce dává pohov, to pro ně ale neznamenalo poklidné prožití svátků. Alison se vrátila zpět v plné parádě, pořádala večírek, kde představila své nové posluhovačky. Lhářky se snažily dokázat, že má jejich bývalá kamarádka prsty v nekalých praktikách. I když nic pořádného nenašly, alespoň si všechny společně se svými drahými protějšky užily pohodové Vánoce.

Kde havrani dávají dobrou noc

Seriál se stával rok od roku známějším a úspěšnějším. Není proto divu, že se z něj stanice rozhodla vytěžit maximum a v roce 2013, když byly Lhářky ve čtvrté sérii, objednala spin-off Ravenswood. Ten se nám představil poprvé v halloweenské epizodě, ovšem až samotný seriál naplno ukázal, co se za branami sousedního městečka Rosewoodu odehrává. A řeknu vám, je to pořádná nálož, duchové, kletby a podobně! Není divu, že to Caleba tak poznamenalo.

Nicméně fanoušci se na udičku nechytli. Seriál se musel od počátku potýkat s nízkou sledovaností a druhou řadu již nedostal. Příběh samozřejmě skončil cliffhangerem a jako desítky dalších seriálů, i Ravenswood se řadí k těm, které již nikdy nebudou mít žádné důstojné zakončení. Náznaky o tom, co a jak bylo, jsme se mohli dozvědět prostřednictvím Caleba, ale Lhářky se tomuto tématu téměř vůbec nevěnovaly, jako by se úplně všichni (tvůrci i diváci) snažili zapomenout, že Ravenswood vůbec vzniknul.

Kromě spin-offu byl k seriálu vytvořen i speciální osmidílný webseriál Pretty Dirty Secrets, který se vysílal v roce 2012 a ačkoliv se v něm neobjevily žádné hlavní postavy z Lhářek, ve webseriálu se poprvé představila Shana, majitelka obchůdku s halloweenskými kostýmy a budoucí záporačka v hlavním seriálu.

Na správné notě

Pretty Little Liares – seriál jako celek utváří mnoho různých faktorů. Jedním z nich je bezesporu hudba. Podobně jako další teen stanice, The CW, kabelovka Freeform (ABC Family) umí skvěle využívat moderní popovou a poprockovou muziku. Písničky jsou výborně voleny k dokreslení atmosféry a nálady, hojně se využívají jak známí interpreti, tak i začínající nezávislí zpěváci, zpěvačky a skupiny.

O úvodní znělce už jsem mluvila. Zbývá pouze dodat, že v roce 2011 vyšel oficiální soundtrack seriálu, kde nechybí písnička ze znělky a dále skladby od Colbie Caillat, Katie Herzig, 2AM Club a dalších.

Dospívání před kamerou

Ačkoliv většina hereček byla již dospělá, když byla do rolí obsazena (Troian bylo dokonce 24 let), musely „omládnout“, protože hrály patnáctileté středoškolačky. Po skoku v čase v šesté sérii se věkový rozdíl hereček a postav snížil a spolu s posunem přišel ruku v ruce i posun v módě a make-upu u hlavních hrdinek. Jediná Sasha Pieterse (Alison) byla v pilotu stejně stará jako její postava – bylo jí 14 let. To znamená, že po posunu v čase nyní hraje o pět let starší ženu, než je ona sama.

Jak to holkám slušelo a sluší nyní můžete porovnat zde. Tak co říkáte, dospěly do krásy? Kdo se vám líbil víc v roce 2010 a komu to více sluší nyní?

Dokud nás smrt nerozdělí

Pozor! Následující část textu obsahuje velké spoilery z finálové epizody Pretty Little Liars. Čtěte pouze na vlastní nebezpečí!

Je konec. Desková hra úspěšně skončila, dívky přežily a A.D. se vypařil. Holky mají trošku smíšené pocity, najednou se není čeho bát a lidé se k nim stále chovají jinak. Navíc nikdy nezjistili jeho totožnost, což na klidu taky nepřidává. Při jejich rozhovoru na zahrádce kavárny se jim zjeví tančící Lucas v kvádru a Jenna v kostýmu projíždějící kolem na koni, ovšem Lhářky ani jednomu z nich nevěnují extra pozornost a baví se dál. Začíná sněžit a jak se kamera zaměřuje na sněhové vločky, plynule přejde do skleněné koule, v níž sněží, na kterou se dívá Mona v sanatoriu. Do jejího pokoje vejde postava v černé kapuci a Mona zalapá po dechu: „Nikdy bych nevěřila, že jsi to zrovna ty!“

Naposledy následuje znělka, tentokrát však neššššššeptá jedna s Lhářek, ale všech pět dohromady.

O rok později. Aria s Ezrou jsou stále zasnoubení, jsou v hollywoodských studiích, kde se chystají jednat o tom, že jejich kniha bude zfilmována. Jsou šťastní a vzájemně se škádlí. Alison a Emily již mají mimčo, tedy lépe řečeno, mají dvojčata! Ali jde na pracovní schůzku, ze které se vyklube setkání s mamkou Emily. Melissa se vrátila z Evropy a říká Spencer, že se na chvíli zdrží. Pak udělá narážku na stodolu, kde teď Spencer bydlí. Jde o narážku na pilot, v němž Spencer očekávala, že se bude moct nastěhovat a mít prostor pro sebe, Melissa s Wrenem se ale zasnoubili a o rekonstruovaný byt ve stodole ji připravili, což byl podnět pro další velkou sesterskou rozepři. Melissa ale ihned řekne, že pouze žertuje, a odejde. Spencer v dálce uvidí Tobyho, který se vrací z Afriky. Spencer mu říká, že mluvila s Jasonem a ten jí říkal, že se Toby nevrátí na svatbu. Ale na čí svatbu?

Ali je ve škole, kde se studenty probírá knihu od Ezry a Arii. Addison ji veřejně zesměšňuje. Po hodině si ji Ali vezme stranou a obě si vzájemně vyhrožují. Hluchá studentka poté na chodbě otevře svou skříňku a najde v ní probodnutou panenku. Addison se svými kamarádkami se o kousek dál dobře baví. Vyruší je až Jenna, která stále nevidí, to jí ale nebrání Addison pořádně setřít („I may not be able to see but I can smell a bitch from a mile away.“). Jenna poté projde kolem přihlížející Ali a Emily a směrem k Alison odvětí: „Myslela jsem, že tys bývala zlá holka.“ Alison poté řekne Emily, že je Jenna možná dobrá učitelka, ale i tak ji nahání hrůzu. Tím pádem víme, že Jenna je natrvalo zpět v Rosewoodu.

Hanna a Caleb jsou stále spolu, ale hádají se kvůli Moně. Ona je úspěšná návrhářka, on prodal software Lucasovi, takže jsou v balíku. Monu pustili ze sanatoria a Hanna se o ní chce starat – Mona u nich bude dočasně bydlet. Ezra a Aria jsou zpět v Rosewoodu, kde pro ně ostatní nachystají překvapení – společnou večeři. Podle slov Hanny: „Protože s vámi nemůžeme odjet na líbánky.“ :-) Když si všichni připíjí, vidíme, že z povzdálí je někdo sleduje. Osoba v černé kapuci se otočí a vidíme, že je to Melissa. Dvojice se postupně loučí, až zůstane jen Spencer a Toby. Zjišťujeme, že Spencer pracuje na právnické stáži u své mámy a navíc studuje práva. Oba se přesunou do Tobyho pokoje.

Po návratu domů vidíme další hádku Caleba a Hanny a dozvídáme se, že se snaží otěhotnět. Uprostřed noci Arii někdo zavolá a opět vidíme Melissu v černé kapuci, jak ji za oknem sleduje. Když jde Spencer z Tobyho pokoje, najde uvnitř plačící Ariu, která jí v slzách řekne, že si Ezru nemůže vzít. Následuje záběr na Melissu, která si však strhne masku a my zjišťujeme, že se pod ní skrývá Mona. Ta se baví přes telefon se stejnou postavou jako Aria, když s A.D. spolupracovala. Aria mezitím svolala všechny kamarádky, které už ví, co Ezrovi nemůže říct, diváci ale stále tápají. A.D. však řekne Moně, že informaci ještě nemůže použít, aby zapříčinila rozchod Ezrii.

Další den ráno je Aria vykolejená, čehož si Ezra ihned všimne. Aria mu prozradí, že se dozvěděla, že nemůže mít děti. Ezra ji ale utěší a ujistí, že si ji chce stále vzít. Spencer jde navštívit Mary do vězení a řekne jí, že potřebuje její pomoc. Aria a Ezra mají předsvatební večeři, kde jsou všichni přátelé a rodina. Hanna na večírek přivede Monu a prosí kamarádky, aby na jeden večer předstíraly, že je všechno v pořádku a že Moně nechtějí zakroutit krkem. Ezra se baví s Byronem, který mu dá požehnání ke svatbě.

Před odjezdem domů Toby flirtuje se Spencer, ta ale musí odvézt rosewoodské opilé mamky domů. Aria se prořekne a řekne Ezrovi, že o své neplodnosti ví už delší dobu. Ten zprávu nebere zrovna s klidem. Alison v tričku s buldokem požádá Emily o ruku a ta souhlasí. Hanna souhlasí s tím, že se Mona ráno vystěhuje, a s Calebem se udobří. Spencer přijde za Tobym do hotelu a oba prožijí vášnivou noc. Když je Spencr zpátky doma, uslyší hrát hudbu. Je to Mona, který jí řekne „Deja vu, bitch!“ a omráčí ji. Spence se probudí v místnosti se sklem, kde vidí svůj odraz… jenže to není odraz, je to druhá Spencer. Vzápětí tam přijde i Mary, která ji opět uspí.

Je den svatby a Em s Ali navštíví policie a oznámí, že Mary utekla z vězení a že si mají dávat pozor. Spencer se opět probudí a její dvojiče je s ní v místnosti. Spencer se ptá, kdo je, a ta začne vyprávět, což vidíme ve flashbacku. Jmenuje se Alex Straight, má přízvuk a pracuje jako barmanka v Londýně, když potká Wrena. Ten jí řekne vše, co ví, ale Alex potřebuje vlastní ukončení. Proto s dívkami i všemi v jejich okolí hrála hru. Spencer jí řekne, že její přátele přijdou na to, kdo Alex je, ovšem ta ji vyvede z omylu s tím, že jí to prochází už dlouho. Následují další flashbacky – Hannin sen, který nebyl sen, poslední polibek Tobyho se Spence, jejich sex… to vše byla Alex. Stejně tak scéna na letišti, když ji s Wrenem viděl Ezra. Po skončení hry Alex dodržela slib a odjela za Wrenem zpátky do Londýna. Alex a Wren se hádají, ona se ho zeptá, jestli ji miluje, a Wren řekne: "Dokud nás smrt nerozdělí. Alex po něm chce, aby ji postřelil, aby byla skutečně dokonalou kopií Spencer. Chvíli jim to fungovalo, ale Alex se tento život omrzel, zabila Wrena a rozhodla se vrátit do Rosewoodu.

Alex v přestrojení za Spencer je spolu s dívkami v pokoji Arie, připravují se na svatbu. Dovnitř přijde Pam a přinese jedno z dětí Em a Ali. Alex si ho vezme, jde s ním bokem a říká mu, že má oči po taťkovi a že vždy věděla, že Wren bude mít moc krásné děti. Mary jde za Spencer a vypráví jí příběh o Alex. Adoptovala ji zámožná londýnská rodina, ovšem Alex v dětství již měla psychické problémy, takže ji dali do sirotčince a sebrali jí i jméno, takže si začala říkat svým rodným jménem – Alex Drake – A.D.

Aria je na svatbě v slzách. Ezra jí poslal SMSku, že na svatbu nedorazí. Vzápětí vidíme, že se Ezra probouzí v cele vedle Spencer, Alex ho unesla. Alex pokračuje ve vyprávění. Charlotte a Archer se potkali v letadle, když letěla do Londýna, kde se poprvé setkala s Alex. Staly se z nich velké kamarádky, Charlotte jí odkázala všechen svůj majetek.

Alex vše dobře vychází až do chvíle, než se potká s Jennou před vchodem do právnické kanceláře Veronicy. Jenna je sice slepá, ale z toho, jak se Spencer chová, voní a mluví s ní dost dobře poznala, že není ta, za koho se vydává, a ihned zavolala Tobymu. Parta zatím vyšetřuje zmizení Ezry, protože už ví, že jen tak nenechal Arii před oltářem. Do místnosti vejde Toby a řekne všem teorii o dvojčeti Spencer s tím, že si myslí, že ji potkal už v době, kdy po něm chtěla polibek na rozloučenou. Všechny jejich úvahy sleduje přes kameru Mona.

Mary se snaží zachránit Spencer před Alex, chce se svou druhou dcerou odjet do Evropy. Alex ji ale omráčí a jde si pro Spencer s Ezrou. Těm se ale mezitím podařilo utéct, i když zůstali pořád pod zemí. Mona se spojí s přáteli a řekne jim souřadnice domu, který Toby postavil, než odjel. Alex mezitím omráčí Ezru a bojuje se Spencer o sekyru, když dovnitř vběhnou všichni ostatní. Spencer a Alex vypadají stejně, mají stejné oblečení a obě jim tvrdí, že jsou Spencer… takže koho vybrat? Toby po nich chce oblíbenou citaci z knihy, kterou mu Spencer dala, Alex neví, zatímco Spence mu ji řekne a Alex odvede policie.

Aria a Ezra se konečně dočkají své svatby. Když se kněz zeptá, zda má někdo námitky, zazvoní telefon. Všichni začnou panikařit, ale ukáže se, že mobil zvonil kameramance – hostující roli si střihla tvůrkyně I. Marlene King. Pár je oddán. Před odjezdem na líbánky se Aria naposled sejde s Emily, Hannou, Spencer a Alison. Dívky se baví o tom, že Toby zůstává ve městě a z jejich rozhovoru je jasné, že se se Spencer dali znovu dohromady. Hanna dívkám prozradí, že je těhotná. Lhářky se naposledy obejmou a rozloučí.

Přesouváme se do Francie, kde má Mona svůj vlastní obchůdek s panenkami a francouzského přítele. Ještě než s ním ale odejde na večeři, zamíří do sklepa, kde má svůj vlastní domeček s panenkami a extra místnost se sklem, za nímž vidíme uvězněnou Alex s Mary, které jsou oblečeny v panenkovských šatech a pijí z malovaného porcelánu se zdviženým malíčkem. Mary říká, že je tam Mona nemůže držet navždy, ale Alex odvětí, že může, vždyť je to Mona. Mona se na ně dívá a usmívá se.

Poslední scénou se vracíme na začátek samotného seriálu. Skupinka dívek spí za deštivé noci v místnosti, když si uvědomí, že dvě dívky chybí.. mezi nimi i zlá Addison. V tom se jedna z dívek vrátí a říká, že je Addison pryč, že ji hledala všude a že myslí, že ji slyšela křičet.

Sbohem, Lhářky! Budete nám chybět!
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře43zobraz všech 43 příspěvků
Yellow

Yellow

Jo, tam Paige opravdu moc populární není a nebudu se tajit, že jsem se k té vlně nepřidala, nicméně...
před 6 roky
PKathy

PKathy

Super článek! Seriál jsem začala sledovat nedávno, pěkně najednou, a musím říct, že jsem ráda, že jsem ho...
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Jak to tak čtu... o nic jsem nepřišla, když jsem to se seriálem nevydržela. Tak jde čas hadra.
před 6 roky
Další články k tématu