23. 12. 2021

Vzpomínáme: Modern Family (2009–2020)

Vzpomínáme: Modern Family (2009–2020)

Modern Family (Taková moderní rodinka) je jeden z mnoha příkladů velmi úspěšných seriálů, které v zahraničí slaví obrovský úspěch a běží mnoho, mnoho let, ovšem v našich končinách se mu sláva a větší povědomí ze strany seriálových diváků a fanoušků z nějakého důvodu vyhýbá.

Seriál je do konce letošního roku kompletně dostupný na Netflixu s českými titulky. Pokud tedy hledáte komedii, která vás rozesměje během cpaní se vánočním cukrovím, je tohle ta správná volba.

Počátky Moderní rodinky

Seriál Modern Family se začal vysílat v roce 2009, celkem se dočkal jedenácti sérií a 250 epizod, finále komedie bylo odvysíláno na jaře 2020.

V sezóně 2009/10 slavila stanice ABC velké úspěchy. Do podzimního programu nasadila spoustu novinek v každoroční snaze najít nový velký hit, který by na obrazovkách vydržel mnoho dalších let. Ačkoliv dramata pohořela, dvě komedie se skutečně uchytily. A shodou okolností běžely ve středeční večery hned za sebou.

Prvním z nich byla samozřejmě Moderní rodinka, druhým pak další rodinná komedie The Middle (Průměrňákovi). O té dnes řeč není, stačí pouze shrnout, že oba seriály společně vydržely v programu devět let, kdy se Průměrňákovi rozloučili. Modern Family se následně vysílalo ještě další dva roky.

Mockumentary styl

Rodinka je komedie, která není v USA až tolik rozšířená. Je točená ve stylu mockumentary, kdy postavy porušují tzv. čtvrtou stěnu a promlouvají do kamery podobně jako lidé v dokumentech. Vše je ale samozřejmě vymyšlené, zahrané a hodně vtipné a zábavné.

Pokud hledáte podobný mockumentary seriál, pak nemusíte chodit daleko. Do stejného stylu jsou laděné např. seriály The Office (US) (Kancl) nebo Parks and Recreation, případně modernější What We Do in the Shadows (Co děláme v temnotách).

Rozvětvená rodinka

Už když se s rodinkou setkáváme poprvé, zjišťujeme, že je hodně rozvětvená. Tvoří ji hlava rodiny Jay, který má krásnou mladou manželku Glorii a pomáhá jí vychovávat jejího syna Mannyho. Z předchozího manželství má Jay dvě děti – Clare a Mitchella. Clare je vdaná za Phila a mají spolu tři děti – Haley, Alex a Lukea. Mitchell žije se svým přítelem a později manželem Cameronem a společně vychovávají adoptovanou Lily.

Postupem času se jim do života dostávají další postavy, ale také se obohacuje samotná rodina. Jayovi s Glorií se narodí syn Joe. Mitch a Cam si adoptují syna Rexforda. A Haley si vezme Dylana a porodí dvojčata Poppy a George.

Vysoká sledovanost

Seriál byl pro stanici ABC od počátku velký hit. Nejen, že sbíral jednu cenu za druhou, ale také ho v televizi sledovaly miliony diváků. Navíc netrvalo dlouho a dostal se do syndikace, takže byl přístupný milionům dalších lidí z celého světa a mezinárodní úspěch na sebe také nenechal dlouho čekat.

Není proto divu, že se komedie dočkala 11 sérií, a to navzdory tomu, že platila nemalé peníze hercům – o tom si ještě povíme více za chvíli.

Sbírání cen

Herci od začátku táhli za jeden provaz. Hned od první série odmítli diskutovat o tom, že by někdo měl mít důležitější roli než někdo jiný. Všichni se shodli na tom, že své výkony v seriálu budou do her o prestižní ocenění posílat v kategorii Herec/Herečka ve vedlejší roli. Všichni tak stáli vždy proti sobě.

Hned ve svém prvním roce dokázala komedie získat sošku Emmy v kategorii nejlepší kopedie. Kromě toho vyhrál také Eric Stonestreet za herce ve vedlejší roli a několik technických kategorií. Další rok už kromě hlavní kategorie komedie vyhrála Rodinka také herce i herečku ve vedlejších rolích – tentokrát si sošky odnesli Ty Burrell a Julie Bowen. Mohli bychom takto vypisovat dál, ale stačí pouze říct, že celkem seriál vyhrál 22 sošek Emmy.

Také na Zlatých glóbech seriál zazářil. Pravidelně získával nominace, v roce 2012 se mu podařilo vyhrát sošku za nejlepší komedii. U Glóbů byli pravidelně nominovaní Sofía Vergara (Gloria) a Eric Stonestreet (Cam), ale zvítězt se jim nepodařilo.

Z herců jsou milionáři

V průběhu dlouhých jedenácti let ve vysílání si herci seriálu prošli několika méně či více náročnými vyjednáváními o navýšení platů. Nejen dospělí, ale také dětští herci si ve výsledku přišli na hodně slušné peníze, které se s přibývajícími sériemi poměrně značně navyšovaly. Zajímá vás, kolik si takový herec v úspěšném komediálním seriálu může vydělat? Máme pro vás čísla.

Ještě než se mrkneme na to, kolik kdo vydělával na začátku a na konci seriálu, je nutné říct, že nešlo o skok z čísla A na číslo B, ale k navyšování docházelo postupně.

Dětští herci: Herci Nolan Gould (Luke), Ariel Winter (Alex), Sarah Hyland (Haley) a Rico Rodriguez (Manny) v seriálu začínali velmi mladí a postupně mám dospěli před očima. V prvních sériích si herci vydělávali zhruba 15 000 dolarů za jednu natočenou epizodu (každá série měla 24 epizod, takže si to můžete spočítat). Na konci seriálu, v jedenácté sérii, si tato čtveřice vydělávala za jeden natočený díl 125 000 dolarů.

Co se týče dospělých herců, na začátku měl nejméně Eric Stonestreet (Cam). Není to neobvyklé, protože platy se určují podle toho, o jak známého herce jde – pokud chcete ve svém seriálu hvězdu, musíte si za ni připlatit. Eric dostával za první díly zhruba 20 000 dolarů za natočenou epizodu. Jeho seriálový přítel/manžel Jesse Tyler Ferguson (Mitchell) začínal někde mezi 30 000 – 65 000 dolary za epizodu. Seriálový manželský pár Phil a Clare Dunphy alias Ty Burrell a Julie Bowen, stejně jako představitelka Glorie Sofía Vergara, si v prvních sériích vydělávali 65 000 dolarů za jeden natočený díl. Nejlépe na tom byl herecký veterán Ed O'Neill, který už v komediích dříve zazářil jako otec rodiny v Ženatý se závazky. Toho si tvůrci seriálu nalákali do Moderní rodinky s platem 105 000 dolarů za jeden natočený díl.

I když se počáteční platy dospělých herců na začátku lišily, po letech už všichni patřili mezi hvězdy a o navyšování platů jednali společně. A že si vyjednali! V jedenácté sérii všichni dostávali 500 000 dolarů za jeden díl!

Chystá se spin-off?

V červnu 2020, měsíc po odvysílání finále seriálu, se šéfové stanice ABC v rozhovoru vyjádřili o potenciálním spin-offu. Obecně je celkem překvapivé, že tak úspěšný seriál prozatím žádný spin-off nemá, zvlášť v dnešní době, kdy se dávají bratrské seriály v podstatě každému druhému seriálu.

Spin-off se aktuálně aktivně neplánuje. Nicméně padla myšlenka, že by seriál mohl pokračovat s tím, že by se v centru dění objevili Mitch a Cam. Nápad má u ABC velkou podporu, protože Modern Family byl pro stanici jeden z největších hitů.

Závěr seriálu

Pozor! Nadcházející část článku prozrazuje velké spoilery z finále seriálu Modern Family. Čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

Když stanice ABC v únoru 2019 seriál včasně prodloužila, zároveň s tím oznámila, že seriál se jedenáctou sérií rozloučí. Závěrem seriálu se stala jeho 250. epizoda.

Dá se shrnout, že každý si nakonec šel svou cestou. Claire a Phil už mají dost přeplněného domu svými dospělými dětmi a řeknou jim, že se někdo z nich musí odstěhovat a mají se sami rozhodnout, kdo to bude. Nakonec to dopadne tak, že z domu odchází všichni tři. Haley s Dylanem si koupí vlastní dům, kde budou vychovávat svá dvojčata. Alex odjíždí s Arvinem do Švýcarska, kde povedou svůj pracovní projekt a budou rozvíjet svůj vztah. Lukea vzali na výšku, takže se stěhuje na kolej. Claire a Phil se rozhodnou začít výletovat ve svém karavanu po Frankovi.

Jay se tajně učí španělsky, překvapí Glorii a řekne jí, že s ní a Joem pojede na léto za příbuznými do Kolumbie. Manny se vydává na vlastní výlet kolem světa.

Mitch a Cam adoptují nové mimčo – Rexforda a koupí nový velký dům. Pak ale Ca dostane vysněné místo trenéra v Missouri a Mitch ho podpoří, takže se celá rodina i s Lily stěhuje do jiného státu. Jelikož jejich letadlo stále odkládá odlet, rodina se loučí na několikrát.

Na konci si všichni zvykají na nové životy a slyšíme voiceover Jaye: „Život je plný změn – některých velkých, jiných malých. Už dávno jsem se naučil, že s nimi můžete bojovat, nebo se je snažit využít co nejlépe. A to všechno je mnohem snazší, když máte lidi, kteří vás mají rádi a pomáhají vám čelit všemu, co vám život přichystá. Alespoň to mi pomáhá v noci spát.“


Znáte Modern Family? Sledovali jste seriál? Patří mezi vaše oblíbené, nebo vám mockumentary styl nesedl?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Janey T

Janey T

Seriál jsem vždy sledovala v TV, ale ne pravidelně, takže mi dost dílů vždy uteklo a já viděla ty samé...
před 2 roky
Frki

Frki

Zrovna před pár dny jsem dokoukal celý seriál. Vtipný, milý a rozhodně seriál, který se dá pustit kdykoliv,...
před 2 roky
Další články k tématu