17. 5. 2019

Vzpomínáme: The Big Bang Theory (2007-2019)

Vzpomínáme: The Big Bang Theory (2007-2019)

Dvanáct let, dvanáct sérií, 279 epizod. Včera v noci stanice CBS odvysílala závěrečnou dvouepizodu legendárního sitcomu The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku). Seriál nezačal na vrcholu, ale rozhodně se na něj v průběhu let dopracoval a zůstával tam až do svého konce.

Big Bang začal v sezóně 2007/08, která se do dějin zapsala stávkou scenáristů. Pro seriály neměl kdo psát, takže mnoho novinek nakonec padlo za oběť. Ani Big Bangu se nedařilo zrovna dvakrát nejlépe a hrozilo, že seriál skutečně po první řadě skončí. Nakonec ale stanice CBS objednala druhou sérii a dnes je jasné, že tohoto rozhodnutí nikdy nebude litovat. Ze seriálu se stal celosvětový fenomén, který své herce vyšvihl do síně slávy.

Bylo to zase něco trošku jiného a neokoukaného, nový pohled na Přátele. V záplavě rodinných a pracovních komedií se objevila partička nerdů, kterým krásní a populární museli ustoupit. Humor zde skvěle pracoval v kombinaci s vědou a fanoušci si seriál zamilovali. V průběhu let se k základní pětici postav přidaly další posily a někteří diváci začali spekulovat, zda nedochází k úbytku kvality. Faktem ale zůstává, že Big Bang byl až do samotného konce silný hráč. Kdyby herec Jim Parsons neřekl, že už se Sheldonem nechce pokračovat, stanice CBS by další série ráda objednala. Bez Sheldona však tvůrci neviděli smysl v pokračování.

Dospívání nerdů

Za dob své největší slávy na seriál živě v televizi koukalo více než 20 milionů diváků. Big Bang rozhodně nejde zaškatulkovat jako obyčejný sitcom. I když má epizodní mini příběhy a staví především na povedených vtipech, během uplynulých dvanácti let jsme mohli vidět mimořádný vývoj osobností. Sheldon dávno není ten ledově chladný nerd, který nesnesl dotyk druhé osoby a pomalu nevěděl, co je žena. A takto by se dalo pokračovat o všech ostatních postavách. Viděli jsme je dospívat před očima, řešit problémy, které v různých variacích musíme řešit i my. Seriál se stal součástí rodiny.

Seriál má na svém kontě řadu ocenění. Ačkoliv přes četné nominace nikdy nevyhrál Emmy ani Zlatý glóbus, tyto sošky si v jeho jménu odnesli domů jeho herci, a to především Jim Parsons, který za roli Sheldona získal Glóbus a čtyři sošky Emmy.

Hostující hvězdy

V průběhu let se v seriálu objevila celá řada osobností z kulturního i vědeckého prostředí. Někteří měli klasické hostující úlohy, většina z nich však přišla na cameo, objevili se tedy jako verze sebe samých. Mezi nejznámější jména patří beze sporu Stephen Hawking, Stan Lee, George Takei, Adam West, Mark Hamill, Bill Gates, William Shatner, Carrie Fisher, Summer Glau, James Earl Jones, Charlie Sheen, Nathan Fillion a nespočet dalších.

Spin-offy

Z úspěchu sitcomu se rozhodla stanice CBS vytěžit co nejvíce a v roce 2017 objednala spin-off Young Sheldon. Seriál má za sebou úspěšnou druhou řadu a je prodloužený pro třetí a čtvrtou. Ačkoliv nedosahuje sledovanostních úspěchů svého staršího brášky, pořád ukazuje, že fanoušci mají o svět Big Bangu zájem a vede si týden co týden velmi slušně. Během Upfronts prezentace v tomto týdnu šéf stanice CBS prozradil, že je otevřený nápadu dalších spin-offů této vlajkové lodi. Ačkoliv tedy jedna éra končí, odkaz tohoto průlomového seriálu bude pokračovat dál po mnoho následujících let.

❤ Sheldone, Penny, Leonarde, Raji, Howarde, Amy, Bernadette. Děkujeme vám za dvanáct let, během kterých jste nás rozesmávali, bavili, brali za srdce a pomohli nám zapomenout na starosti všedních dnů. Byl to skvělý běh, ale všechno musí jednou skončit ❤

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
Showan

Showan

Treba sa cez tú 8 sériu prekúsať. Z môjo pohľadu jednoznačne najslabšia z celého seriálu.
před 5 roky
marvio

marvio

Od osmé série už to nebylo ono, ale pořád jeden z nejlepších seriálů. Včera jsem viděl poslední dva...
před 5 roky
ragelly

ragelly

Tak jsem dokoukala. Při maratonu mi ani nepřišlo, že by seriál zaznamenal nějaký velký úpadek. Jo, na...
před 4 roky
Další články k tématu