2. 1. 2021

Vzpomínáme: Chilling Adventures of Sabrina (2018–2020)

Vzpomínáme: Chilling Adventures of Sabrina (2018–2020)

Poslední den roku 2020 se pro většinu běžných lidí nesl ve znamení chystání jednohubek, chlebíčků, zákusků a dalšího silvestrovského pohoštění pro rodinu a přátele. Pro seriálové maniaky šlo však zároveň také o den, kdy Netflix vypustil do světa závěrečnou čtvrtou sérii seriálu Chilling Adventures of Sabrina (Sabrinina děsivá dobrodružství).

Pojďme si ale nyní zakouzlit a za pomoci astrální projekce se přenést zpátky v čase. Na podzim 2017 stanice The CW oznamuje, že pro další sezónu vyvíjí projekt o Sabrině, který je světem propojený s Riverdale. Všechny pak ale v prosinci 2017 překvapí zpráva, že projekt přebírá Netflix a objednává nový seriál o mladé čarodějnici, a jako bonus mu rovnou naděluje prodloužení pro druhou sérii. Netflix má jasno – tohle bude nový hit!

Sabrina není pro seriálové fanoušky žádné neznámé jméno. Jakožto mladou čarodějku jsme ji mohli sledovat kouzlit v sitcomu Sabrina, the Teenage Witch (Sabrina – mladá čarodějnice), který se vysílal v letech 1996–2003 a nesčetněkrát byl reprízován i na našich domácích televizních stanicích.

Netflix se však rozhodl vydat trošku jiným směrem. Místo usměvavé mladé dívky, mluvícího kocoura a spousty vtípků byl vytvořen seriál, který vyniká svou temností, mysterióznem a až hororovým nádechem. Ostatně tomu odpovídá i samotný název – Sabrinina děsivá dobrodružství.

Sabrina, mladá čarodějnice

Seriál pro Netflix vytvořil Roberto Aguirre-Sacasa. Příběh vychází ze stejnojmenné Archie komiksové série.

Sabrina je mladá veselá dívka, která slaví 16. narozeniny. Její život se však od základu změní, protože šestnáctinami v sobě zároveň naplno probouzí čarodějku. Hrdinka pochází z rodiny čarodějů Spellmanových, schopnosti zdědila po svém otci. Vychovaly ji tetičky Hilda a Zelda. Nyní se však Sabrina musí rozhodnout, jestli upíše svou duši Temnému pánu pekel a vydá se studovat na Akademii neviditelných umění, nebo zůstane na své střední škole Baxter High spolu s kamarády Ros, Theem a přítelem Harveym.

Sabrinu to táhne na obě strany. Sloužit temné straně byl od narození její úděl, tety ji právě k tomuto osudu vychovávaly. Sabrina se ale nechce vzdát ani toho, co si dosud vybudovala. Čím dál častěji však musí řešit samotného Pána pekel, který ji jen tak jít nenechá.

plakát

Nová verze Supernatural

Seriál rozhodně dokáže zaujmout fanoušky žánru. Když si to tak vezmete, je to vlastně taková jiná verze Supernaturalu. Máme tu čaroděje, podsvětí, Lucifera, Lilith, dokonce i Prázdnotu. Neříkejte mi, že vás nikdy podobnost seriálů nenapadla. Jasně, každý z nich má svůj vlastní příběh a jde si vlastní cestou, ale při sledování Sabriny mi kluci Winchesterovi kolikrát přišli na mysl.

Plus Lilith, to je taková zdejší Rowena. Chvíli sice trvá, než si na ni člověk zvykne, ale nakonec Michelle Gomez v roli Madam Satan dokáže přesvědčit. A když je v pekle, jako by Roweně z oka vypadla vzhledem i chováním či vztahem k hlavní hrdince!

Máme málo Sabrin

Sabriny se na nás slétají ze všech koutů. Kromě klasické sitcomové a nové netflixácké se v seriálu objeví i třetí Sabrina. Ta se totiž rozhodne vystoupit z časové smyčky a spoluexistovat s aktuální Sabrinou. Jedna zůstane na zemi, druhá zamíří dolů do pekla. Tato z počátku nevinná událost se stane významným hybatelem závěrečné série.

Tím však výčet Sabrin nekončí. S trochou nadhledu můžeme počítat také s těmi, o kterých se mluví v jednom dílu čtvrté série, a případně také se Sabrininou náhradnicí, která sice nedostane mnoho prostoru, ale na scéně ji zahlédnout můžeme. Rozhodně si ale nestěžujeme, protože Sabrina je super, ať už v podání Kiernan Shipky, nebo kohokoliv dalšího, takže čím více, tím lépe!

plakát

Propojení se slavným předchůdcem

Těsně před svým závěrem seriál stihl vzdát hold svému předchůdci. Zamířili jsme do alternativního světa, kde se Sabrina setkala se svými tetičkami. Háček byl v tom, že nešlo o naše známé tváře, ale jiné známé tváře. Video ukázku jsme vám ukazovali už v prosinci, sitcomové tetičky byly parádní, skvěle zapadly do příběhu a dočkaly se i zajímavého vývoje postav.

No a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na mluvícího Salema! Se začátkem nové Sabriny se mnoho fanoušků hlasitě vyjádřilo se svým zklamáním, že zdejší Salem nemluví. Alespoň v rámci jednoho dílu jim tak tvůrci splnili přání a Salema rozmluvili. Ovšem aby to nebylo jen tak jednoduché, mluvit začala vycpaná kočka :-)

Jen škoda, že si maličké cameo nestřihla také Melissa Joan Hart, na kterou Sabrina mohla třeba narazit v Zelené místnosti. Čekala jsem na to celý díl a trošku zamrzelo, že se Melissa nakonec neobjevila, i tak šlo ale o parádní připomenutí slavného sitcomu z 90. let.

plakát

Hudba v seriálu

Od druhé série začíná být hudba podstatnou součástí seriálu, a to nejen jako podkres, ale také jako součást samotného příběhu. Místy se nápadně blíží charakterizaci muzikálových epizod, ale spíše jde o vystoupení Harveyho kapely nebo Sabriny-zpěvačky, hudební seriály nejvíce evokují vystoupení Masquerade nebo hudebně-taneční číslo středoškolských roztleskávaček.

K seriálu vyšly také oficiální soundtracky, které obsahují jak instrumentální skladby, tak i zpívané písničky, které mají na svém kontě sami talentovaní herci! Všichni své písničky, s nimiž vystupují v seriálu, sami nazpívali, takže o to působivější pak tato vystoupení jsou.

Mnozí argumentují, že se k seriálu hudební čísla nehodí. Pro mě osobně ale byly zajímavým zpestřením, ukázaly zase jinou tvář seriálu i samotných postav a jejich představitelů.

Pozor, nadcházející část článku obsahuje spoilery z finálové epizody! Čtěte jen na vlastní nebezpečí!

Na Horách šílenství aneb poslední kapitola

Jelikož Netflix vypustil celou závěrečnou sérii Sabriny najednou, nemohli jsme se týden co týden blížit k finálové epizodě a s napětím očekávat, co se stane. Rychlost maratonců je různá, někdo už stihl celou sérii, jiný si ji dávkuje pěkně postupně jako zákusek.

Pokud však tyto řádky čtete, předpokládáme, že už máte finále odsledované, abyste náhodou nepřišli do kontaktu s nechtěnými spoilery, kterých tu bude moře! Tak opatrně, číst pouze na vlastní nebezpečí.

Příběh poslední epizody plynule navazuje na události z konce minulého dílu. Paní Wardwellová drží v ruce Eldritchův gospel a vypráví o Prázdnotě dva dny před Halloweenem. Sabrina s přáteli se dívají na horor a všichni se skvěle baví. Sabrininy 17 narozeniny se blíží a Nick jí na cestě domů dá dárek – řetízek pro oba dva s jejich fotkami uvnitř, aby si k sobě vždy mohli najít cestu. Během jejich společné noci do pokoje zrcadlem vletí Sabrina Jitřenka, která zrcadlo začaruje a řekne jim, že Prázdnota se blíží. Sabrina Jitřenka po boji s Prázdnotou umírá v rukách Sabriny Spellmanové, která je zdrcená, že přišla o svou nejlepší kamarádku a hází vinu sama na sebe. Jediný, kdo má z příchodu Prázdnoty radost, je Faustus, který si opět spojí hlavu s tělem.

Ambrose informuje rodinu o tom, že vesmír zmizel. Sabrina jim řekne o Prázdnotě, která je brzy všechny pohltí. Když je Sabrina sama a truchlí nad Jitřenkou, na dveře zaklepe cetkař, který sošku skřeta vymění za Pandořinu skříňku, pomocí které se Sabrina může pokusit pohltit Prázdnotu. Hrozí však, že skříňka vcucne i samotnou hrdinku, která se tajně rozhodne obětovat, aby její milovaní mohli žít.

Sabrina se vydá dovnitř Prázdnoty, kde otevře Pandořinu skříňku. Plán vychází, Prázdnota začne mizet. Tety, Nick a Ambrose však už ví, co Sabrina udělala. Sabrinu z Prázdnoty přenést nemůžou, alespoň ne její tělo. Nicméně se jim podaří přenést zpět její duši, kterou vloží do těla mrtvé Sabriny Jitřenky, a to dřív, než se podaří celou Prázdnotu zlikvidovat.

Lucifer si jde spolu s Calibanem pro tělo Jitřenky, ve kterém je nyní Sabrina Spellmanová. Než se k ní dostanou, hrdinka v sobě objeví nové schopnosti a lidé okolo ní začnou mizet. Dozvíme se, že Sabrinino tělo je úplně prázdné – ona sama je Prázdnota, kam míří všichni ti, které nechává zmizet (Harveyho otec, Ros a další) – jsou uvnitř jí samé. Sabrina je naštvaná, neovládá své emoce a cítí se ztracená. Sabrina věří, že všechny tyto lidi zabila, cítí vinu a zmizí, aby neublížila nikomu dalšímu. Faustus ji najde a nabídne jí, že jí naučí, jak Prázdnotu ovládat.

O dva týdny později ji její bližní najdou na Horách šílenství. Blackwooda oslepí, aby Sabrinu zachránili, ta jim ale oznámí, že ji stejně budou muset obětovat – v určitý čas dokáže Prázdnotu udržet na uzdě, aby ji ostatní mohli pomocí Pandořiny skříňky zničit. K otevření Prázdnoty však Sabrina musí krvácet. Plán se podaří, svět je zachráněn, ale Sabrina vykrvácí a umírá, zatímco ve flashbacku vidíme její vzpomínky a rozloučení se všemi, které miluje.

Koná se pohřeb Sabriny Jitřenky i Sabriny Spellmanové. Zelda ji označí za roztleskávačku ve dne, královnu pekla v noci. Tety jsou velmi emotivní a celý pohřeb své emoce jen stěží drží na uzdě.

Prudence navštíví svého otce ve vězení a rozseká ho na tisíce kousků, které roznese po celém světě, aby se už nikdy nemohl poskládat dohromady.

Seriál končí na Dobrém místě – ve Sladkém onen světě. Sabrina sedí v místnosti, když se jí za zády objeví Nick. Řekne jí, že si šel zaplavat do Moře smutku a spodní proud ho stáhl pod hladinu – Nick je mrtvý. Je však šťastný, že může být znovu se svou láskou, a to šťastně až na věky. Oba se políbí a zakončí čtyřsezónní seriál romantickou, klidnou a milující notou.

plakát

Sbohem, Sabrino. Budeš chybět. Kvalitou jsi kolísala, ale nakonec ses rozloučila nahoře. Díky za parádní čtyři řady a nechť vás Greendale očaruje!

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
petrSF

petrSF

První série mě hodně bavila, ale pak to šlo do háje, takže poslední sérii jsem spíš přetrpěl, finále by mi...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Nechápu :D Za mě Sabrina úplně v pohodě postava, vůbec mi nevadila :D Čtvrtá řada se mi líbila hodně a...
před 3 roky
spike

spike

Vzhledem k tomu, že jí je v seriálu 16 tak se nediví tomu, že dělá chyby. A zase to...
před 3 roky
Další články k tématu