12. 12. 2013

Vzpomínáme: Misfits (2009-2013)

Vzpomínáme: Misfits (2009-2013)

Misfits: Zmetci. Britský seriál z roku 2009, který od základu převrátil smýšlení seriálových diváků o tom, jak by měli superhrdinové vypadat.

Po nekonečných řadách superhrdinů typu Clarka Kenta, Heroes a desítek, možná stovek dalších příkladů, se na toto dokola omílané téma rozhodla vrhnout také britská televizní stanice E4. Vznikl tak originál, který v seriálovém světě neměl dosud obdoby. I když si Misfits prošli kolísavou kvalitou a fanoušci si museli zvyknout na kompletně změněné obsazení, nedá se upřít, že včera skončila jedna éra.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

12. listopadu 2009 začal příběh pětice sociálních vyvrhelů, kteří jsou nuceni vykonávat veřejně prospěšné práce. Nathan, Kelly, Simon, Alisha a Curtis jsou obyčejní outsideři, kterým jedna bouřka změní od základů životy. Skupinka brzy přijde na to, že její členové disponují nadpřirozenými schopnostmi – Kelly slyší myšlenky druhých, Alisha dotekem změní kluka v sexuální bestii, Simon se dokáže zneviditelnit a Curtis může vrátit čas. Pouze Nathan je stále jen drzý obyčejný kluk… alespoň to tak vypadá. Až do konce první série jsme si museli počkat na to, abychom odhalili Nathanovu schopnost – nesmrtelnost.

Jedna bouřka a máme tu superhrdiny, nebo snad ne? Těmhle týpkům nemůže být záchrana světa víc lhostejná. Po počátečním oťukávání svých schopností je naše pětice začne využívat k osobnímu prospěchu. Jak však brzy zjistíme, bouřka nezasáhla pouze je. Na světě je nyní nespočet dalších lidí s nadpřirozenými schopnostmi. Mnohým z nich stoupla moc do hlavy, snaží se krást, být slavní, zabíjet, manipulovat s ostatními a tak dále. Nicméně naši outsideři je vždy srovnají do latě. Ne že by tolik ctili morálku, spíš si s někým z nich začne jiný člověk se schopností zahrávat, což se jim vůbec nezamlouvá.

Seriál se ihned po uvedení stal fenoménem. Fanoušci týden co týden hltali novou epizodu, Misfits se rozšířili i za hranice Británie, pohltili Evropu i Ameriku. V dubnu 2011 však najednou přišel šok. Internet obletěla zpráva o tom, že herec Robert Sheehan aka Nathan ze seriálu po druhé sérii odchází. Právě Nathan byl pro mnohé fanoušky pojítkem, tím faktorem, který dělal Misfits tolik speciální. V seriálu ho nahradil Joseph Gilgun, který se ujal role rozdvojeného Rudyho. Ztráta Nathana nakonec nebyla tak vážná, jak se na první pohled mohla zdát. Seriál na sledovanosti výrazněji neutrpěl a dočkal se obnovení pro čtvrtou řadu.

Ještě před jejím začátkem ale přišly další špatné informace. Vyšlo totiž najevo, že se v nové sérii nevrátí ani Iwan Rheon (Simon) a Antonia Thomas (Alisha). Po pár dnech se ukázalo, že třetí řada byla poslední i pro Lauren Sochu (Kelly), jejíž představitelka šla v reálu do vězení (i když stanice v oficiálním prohlášení uvedla, že její odchod neměl s touto událostí co dočinění). Zůstal tak už jen Rudy a Curtis (Nathan Stewart-Jarrett), ke kterým se připojily dvě nové postavy – Jess (Karla Crome) a Finn (Nathan McMullen).

Úpadek kvality čtvrté řady byl zřetelný. Fanoušci začali prohlašovat, že pro ně seriál skončil třetí sérií, mnozí z nich se odmítli dívat dál. To ovšem stanici E4 nezabránilo v tom, aby Misfits obnovila pro pátou sérii. Ač s jinými postavami, seriál se letos vrátil ke svým kořenům. Partu doplnili barman Alex (Matt Stokoe), který po operaci přišel k vskutku zajímavé schopnosti; dokázal skrze sex brát lidem jejich schopnosti, a Abbey (Natasha O'Keeffe), zhmotněná imaginární kamarádka.

A pak přišel 11. prosinec 2013 a s ním závěrečná epizoda celého seriálu. Jess byla přenesena rok do budoucnosti, ve které měla dítě, ovšem ne s Rudym, ale s Lukem, který na ni uplatnil svou schopnost. V tomto roce se z Rudyho superhrdinské party stali vyvražďovači všech nepořádníků, tedy vlastně zlí superhrdinové. Jess našla své staré kamarády a společně se vydali porazit zlo. Epizoda byla trošku jiná, než na co jsme dosud byli zvyklí. Kromě toho, že nám Greg oficiálně přiznal svou homosexualitu (jako bychom to o jeho nenápadném balení Finna nevěděli), se seriál především přestal bát krve. Tolik mrtvol, rozplácnutých mozků a zlomených kostí, co jsme v závěrečném díle viděli, bychom nenašli v předchozích epizodách dohromady. Každopádně všechno dobře dopadlo, zlo bylo poraženo a gang se rozhodl, že se stanou těmi pravými hodnými superhrdiny:

„This could be the start of something huge, I feel it in my nutshack.“ (Rudy)

Pro každého z nás jsou Misfits zajímaví svým vlastním způsobem. Za sebe bych ráda vyzdvihla jeden prvek, díky kterému se v mém žebříčku seriál posunul na vyšší úroveň. Tím prvkem jsou probační. Za pět sérií se v Misfits vystřídalo pět probačních úředníků. V pilotu jsme se seznámili s Tonym (Danny Sapani). Normální chlápek, který měl partu napravit. Bohužel po bouřce se z něj stal vzteklý zabiják a našim hrdinům (konkrétně Kelly) tak nezbývalo nic jiného, než ho umlátit k smrti a zakopat tělo. Druhou probační byla Sally (Alex Reid). Na první pohled hodná, milá a starostlivá probační, ze které se ovšem postupně vyklubala Tonyho bývalá přítelkyně. Sally se chtěla zmetkům pomstit a po fyzickém zápase se Simonem skončila s rozraženou hlavou o dveře.

Sally nahradil Shaun (Craig Parkinson), extrémně sarkastický, leč lhostejný probační, který zmetkům nechával poměrně dost prostoru. Shaun byl ve špatnou chvíli na špatném místě. Poté, co si ve třetí řadě Kelly vyměnila tělo s dívkou v komatu, se to gang snažil napravit a konfrontoval Jen. Parta přivezla tělo Jen do komunitního centra, kde je Shaun nachytal. Jen v Kellyině těle ho v momentu překvapení probodla šroubovákem a utekla. Po něm přišla do centra Laura (Velile Tshabala). Ta se tu ovšem příliš neohřála, jelikož ji hned po příchodu kousla zombie roztleskávačka. Z Laury se stala taktéž zombie, kterou nakonec zabil Rudy.

Posledním (a dle mého názoru bezkonkurenčně nejlepším) probačním se po Lauře stal Greg (Shaun Dooley). Greg má poměrně velké problémy se zvládáním vzteku, ale především neskutečně zvrácený smysl pro humor. Jeho každodenním potěšením a smyslem života je zmetky zastrašovat a ztrapňovat. Ve třetí epizodě páté řady projeví své city k Finnovi, o kterém si myslí, že je gay. Finn ho odmítne a omylem použije svou schopnost, kdy Greg přeletí přes zábradlí a skončí na zemi. Finn i zbytek party si myslí, že je mrtvý, a už se ho chystají zakopat. V tom momentě Greg začne dýchat. Greg byl nejdéle žijícím probačním v seriálu.

Dost už ale řečí. Pojďme se společně podívat na to, o čem to celé vlastně je. Misfits, vzpomínáme na vás…


Jaký vy máte názor na Misfits? Skončil pro vás seriál s odchodem Nathana? Líbila se vám pátá série? Co říkáte na finále seriálu? A který probační byl váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
psulek

psulek

Odchod Nathana bol sice zly, ale zato Rudy ho uplne nahradil ak nie prevysil. Ak to niekto prestal pozerat...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

odchod nathana jsem ještě přežila, i když rudyho jsem si nijak neoblíbila, ale bez simona, alishy a...
před 10 roky
Allien.9

Allien.9

1. série + 2x01 = dokonalost. Dál jsem pokračovala jen proto, že jsem doufala ve zlepšení a skončila jsem...
před 7 roky
Další články k tématu