26. 10. 2015

Vzpomínáme: Lost Girl (2010-2015)

Vzpomínáme: Lost Girl (2010-2015)

„Život je těžký, když nevíte, kdo jste. Je ještě těžší, když víte, co jste. Má láska znamená rozsudek smrti. Léta jsem byla ztracená. Při hledání se skrývala, jen abych zjistila, že patřím do světa ukrytého před lidmi. Už se nebudu schovávat. Budu žít život, který jsem si vybrala.“

Nadpřirozené drama Lost Girl (Dívka odjinud) z kanadské produkce odstartovalo na stanici Showcase 12. září 2010. Svou nevšedností, výjimečností, originalitou a vtipem si seriál téměř okamžitě získal srdce fanoušků, kteří věděli, že se jim naskytla příležitost sledovat neobyčejné příběhy neobyčejných postav. Vedoucí stanice si z počátku nebyli jistí, zda seriál mezi diváky vzbudí dostatečný zájem, ovšem ti je v průběhu let svou sledovaností přesvědčili, že jejich obavy byly naprosto zbytečné. Proto bylo pro mnohé obrovským šokem a překvapením, když bylo na konci srpna 2014 oznámeno, že následující pátou sérií se Lost Girl s diváky nadobro rozloučí.

Seriál vypráví příběh Bo (Anna Silk), sukuby, která se živí sexuální energií jiných. Tu z nich vysává, což v jejím případě pro obyčejného člověka končí smrtí. Pomocí doteku dokáže ostatní také svádět, což jí umožní, že jí oběť splní, cokoliv si přeje. Bo však není obyčejná sukuba. Byla v tajnosti vychovávána smrtelníky, aniž by tušila, co je ve skutečnosti zač. Celý život se snažila přežít v jejich moderním světě a bojovat se svou přirozenou touhou zabíjet. Když se konečně dozvěděla pravdu o svém skutečném původu, rozhodla se, že bude i nadále věrná sama sobě a svému přesvědčení a nenechá se nikým ovládat ve světě fae, ve kterém se najednou ocitla. S pomocí svých nově získaných přátel postupně odkrývá tajemství své biologické rodiny a pomáhá zabránit zkázám, které jim během let hrozí.

„Když jsem byla oslovena, abych vytvořila seriál o bisexuální superhrdince, která používá sex jako jednu ze svých zbraní, moje první myšlenka byla: ‚Ano!‘ Velkou výzvou však bylo vytvoření zábavného, sexuálně pozitivního světa, ve kterém by se našlo něco provokativního pro každého, bez toho aniž bychom spadli do zaběhnutých stereotypů a vzbudili nenávist k ženám. Bo si dopřává spoustu sexu, s muži, se ženami, s lidmi, s fae, s vícero lidmi najednou, a přesto je stále naší hrdinkou a přesto si zaslouží lásku, kterou je schopná oplatit. Jedná se o velmi zřídké ztělesnění ženské sexuality. Navždy budu nejvíce pyšná na to, že jsme dokázali vytvořit svět, ve kterém je sice sexuální orientace neomluvitelně prezentována, ale nedefinuje jednotlivé postavy, ani celý seriál.“

Michelle Lovretta, tvůrkyně seriálu

Nový domov a pravidla

Když se divák s Bo setkává poprvé, začíná mu být jasné, že je zvyklá starat se sama o sebe a je připravena během několik málo minut prchnout z města, když je potřeba. Nerozumí svému „prokletí“ a cítí se provinile z toho, že druhým ubližuje. Nedokáže svou touhu ovládat a její krmení skončí vždy fatálně. Nemá místo, kde by se cítila jako doma, a nemá rodinu a přátele, kteří by jí poskytovali zázemí a bezpečí. Její zatím poslední usmrcení se jí však stane osudným. Nejenže se seznámí s praštěnou dívkou Kenzi (Ksenia Solo), která bude mít v jejím životě nezastupitelné místo, ale konečně získá informace a odpovědi na otázky, které si pokládala celý život. Otevře se jí brána do světa, o kterém ani nevěděla, že existuje.

Případu této podezřelé vraždy se ujmou detektivové Dyson Thornwood (Kris Holden-Ried) a Hale Santiago (K.C. Collins). Ti však nejsou obyčejní smrtelníci. Jsou to nadpřirozené bytosti ze světa fae, který se Bo chystá poznat. Ihned jim dojde, že za vraždou stojí někdo z nich a netrvá jim dlouho než Bo vystopují a předvedou ji svému vůdci, Ashi (Clé Bennett). Fae jsou rozděleni na dvě strany – světlé a temné. Každá strana má svého vůdce, který stojí v čele. Problém je však v tom, že Bo vyrůstala ve světě smrtelníků a nepatří tedy ani k jedné z těchto dvou stran. Temní a světlí se shodnou, že je potřeba, aby si Bo vybrala, kam bude patřit, jelikož si nemohou dovolit, aby mezi nimi volně pobíhala fae bez přiřazení k jedné ze stran. Je tedy podrobena testu v podobě boje na život a na smrt. Testem projde a má tedy právo na výběr strany. Bo však udělá něco neslýchaného: vybere si stranu lidstva, místo jednu ze stran fae.

Jelikož se Bo nechce od světa fae trhnout úplně, je potřeba, aby znala pravidla, kterými se fae řídí. Dyson si ji bere pod svá ochranná křídla a seznamuje ji se vším podstatným. První zastávkou je bar Dal, který je útočištěm všech fae, bez ohledu na jejich stranu. Zde se poznává s Trickem (Richard Howland), místním barmanem, který má s Bo společného víc, než si myslí.

A jelikož je Bo odhodlaná naučit se ovládat svůj hlad a touhu zabíjet, kontaktuje doktorku Lauren Lewis (Zoie Palmer), kterou poznala během lékařské prohlídky, která předcházela jejímu testu. Lauren se totiž zmínila, že jí může v tomto ohledu pomoct. Problém je však v tom, že Bo nepatří ke světlým, pro které Lauren pracuje, takže v rámci pravidel nemá doktorka povoleno Bo pomáhat.

Mezitím Bo s Kenzi začnou poskytovat služby soukromého detektiva v oblasti paranormálních jevů, aby si vydělaly nějaké peníze. A jelikož Bo nepatří ani k světlým ani k temným, nemusí se řídit všemi jejich pravidly, což je pro ostatní fae, kteří jejich pomoc potřebují, velmi výhodné. Jejich služby jsou zároveň i poslední nadějí smrtelníků, kterým by nezasvěcení s jejich problémy pomoct nedovedli.

Boj proti zlu

Velmi brzy začalo být jasné, že Bo byla předurčena k něčemu většímu. Ze všech stran slýchala, že je výjimečná a neobyčejná. Za to může z velké části její původ. Osud s ní měl vlastní plány a bylo jen otázkou času, kdy se tyto plány začnou naplňovat. Mezitím však den co den musela čelit překážkám v podobě různých typů fae, které bylo pro dobro ostatních potřeba zastavit. S tím jí samozřejmě pomáhali její nově získaní přátelé.

Čas od času se však objevilo zlo, které bylo mnohem větší než tito fae. Bo a její tým tyto boje stály veškeré úsilí a jejich ztráty byly mnohdy nevyčíslitelné a velmi osobní. Jedním z prvních velkých padouchů, kterému se museli postavit, byl během druhé série Garuda. Role Bo byla v tomto boji klíčová. Nemohla mu však čelit sama, což dozajista potěšilo spoustu fanoušků, protože díky tomu dostaly více prostoru jedny z oblíbených vedlejších postav, Vex (Paul Amos) a Morrigan (Emmanuelle Vaugier).

Během třetí série se k týmu chtě nechtě přidala valkýra Tamsin (Rachel Skarsten), která se po Halově „povýšení“ stala Dysonovou novou parťačkou. Tamsin však patří k temným fae, čímž byla spolupráce mnohdy poněkud komplikovanější. Původně měla Tamsin jasný úkol, ale postupem času Bo lépe poznala a její úmysly se začaly měnit. Stejně jako zbytek jejích přátel, i Tamsin byla ochotna obětovat pro záchranu Bo svůj vlastní život. Následovala dějová linka s Poutníkem, která vznesla spoustu otázek.

Další na pořadí byli ve čtvrté sérii Una Mens, rada fae, která dohlíží na plnění kodexu. Zavítali do města, aby po Bo a jejích přátelích zametli stopy, které už se nedaly přehlížet. Jejich příchod však zkomplikoval spoustu věcí. Brzy se ukázalo, že jedním z důvodů jejich příchodu byl i Poutník. Jednalo se o velmi vyhrocené situace a nikdo si nebyl jistý, komu může skutečně věřit. Vše vyvrcholilo finálovým dílem čtvrté série, na které fanoušci Lost Girl jen tak nezapomenou. Čekání na pátou sérii pro ně nebylo snadné. Když se konečně dočkali, Bo a spol. museli čelit samotným bohům z řecké mytologie.

Pátrání po rodičích

Bo byla ještě jako malé miminko adoptována lidmi a o své biologické rodině neměla žádné informace. Jasné bylo pouze to, že pochází ze světa nadpřirozena. Bo dělala, co mohla, aby o svých rodičích zjistila jakoukoliv informaci. Když to však čekala nejméně, objevila svou matku Aife, která je stejně jako Bo sukuba. Ze všeho nejvíc si přála svou matku poznat a dostat odpovědi, na které tak dlouho čekala. Věci však byly poněkud komplikovanější a to byl teprve začátek.

Boin biologický otec byl mnohem větší záhada než její matka. První zmínky o něm padly až v druhé polovině třetí série, ale jeho identita v té době prozrazena nebyla. Zhruba v té samé době se znovu objevila její matka, která na tom nebyla psychicky zrovna nejlépe. Otcovu pravou identitu se Bo konečně dozvěděla, když se ocitla v Tartaru.

Bo a Kenzi

Přátelství mezi Bo a Kenzi je jedním z nejsilnějších vztahů celého seriálu, od kterého se spousta věcí odvíjela. Holky si káply do noty hned po prvním setkání. Tedy až poté, co Kenzi překonala počáteční šok z toho, čeho byla svědkem. Jeden ze štamgastů podstrčil v baru, kde Bo pracovala Kenzi do pití drogu a Bo se rozhodla, že Kenzi zachrání. Jelikož však ještě nedovedla kontrolovat svou sílu, vysála z něj veškerou energii a tím ho zabila. Kenzi to celé viděla.

Kenzi byla pro Bo v průběhu celého seriálu velkou oporou. Byla prvním člověkem, který ji nepovažoval za zrůdu a který ji bral takovou, jaká je. Vždy se starala o její bezpečí a pokaždé jí kryla záda. Byla schopná neskutečných obětí a pro záchranu Bo by udělala cokoliv. Ať už se jednalo o zlomené srdce, rodinné problémy nebo neodbytné fae, Kenzi stála Bo vždy po boku, připravena zasáhnout. A to platilo i obráceně. I když se veškeré drama točilo vždy kolem Bo, když ji Kenzi potřebovala, mohla se na ni spolehnout. Přestože musely čelit svým výzvám, které je stavěly proti sobě, své rozdíly nakonec vždy překonaly a našly si cestu zpátky k sobě.

„Je to Kenzi. Je chytrá a upřímná a hodná. A cítím se díky ní normálně a jedinečně, obojí zároveň. Je mým srdcem.“

- Bo (3×06 – The Kenzi Scale)

Milostný trojúhelník čtyřúhelník

Romantické zápletky a milostné příběhy jsou v dnešní době součástí téměř každého seriálu a Lost Girl rozhodně není žádnou výjimkou. Čím by byl seriál bez pořádného milostného trojúhelníku? Na začátku seriálu se fanoušci rozdělili do dvou táborů. Jedni fandili vztahu Bo a Dysona, druzí drželi pěsti Bo a Lauren.

Co se týče Bo a Dysona, na úplném počátku byl jejich vztah čistě fyzický. Bo Dysona potřebovala, aby jí pomohl zahánět její hlad a urychlil její léčení, s čímž jí rád bez jakýchkoliv protestů vyhověl. Bo se však do Dysona začínala zamilovávat a jeho odmítání skutečného vztahu moc dobře nesnášela. Krátce na to se Bo začala sbližovat s Lauren. Ta ji totiž pomáhala, aby mohla získat kontrolu nad svou potřebou, bez toho aniž by svou oběť vysála úplně. Dyson a Lauren na sebe vždy žárlili. Brzy však Lauren i Dyson učinili rozhodnutí, kterými si to u Bo pokazili. Mezitím se ovšem semlely mnohem důležitější události a vše bylo zapomenuto.

Během těchto událostí byl Dyson ochotný obětovat pro záchranu Bo to nejcennější, co v životě měl. Tím se výrazně změnila dynamika jejich vztahu. Dyson našel lásku jinde a Bo začala trávit čas s Lauren. Jejich vztah však zkomplikoval závan z Laureniny minulosti.

Na začátku třetí série kartami zamíchala nově příchozí valkýra Tamsin, která si okamžitě získala srdce fanoušků. Přestože v té době Bo randila s Lauren a Dyson byl do Bo stále zamilovaný, z milostného trojúhelníku se stal rázem čtyřúhelník. Po svém Úsvitu, rituálu, kterým si musí projít každý fae, se Bo změnila a vztah s Lauren přestal klapat, a tak se rozešly. Poté dostal na chvíli šanci Dyson, také Tamsin a opět Lauren. Věci byly, stručně řečeno, komplikované.

Neustálé změny showrunnerů

Lost Girl patří zřejmě k seriálům, které si prošly změnou showrunnerů nejčastěji. Během první série spojila tvůrkyně seriálu, Michelle Lovretta, síly se svým kolegou Peterem Mohanem a funkci showrunnera seriálu plnili společně. Po první sérii z funkce oba odstoupili a rozhodli se, že budou hledat štěstí jinde. Na jejich místo byl dosazen scenárista Lost Girl Jeremy Boxen společně s Grantem Rosenbergem, který měl za sebou řadu seriálových zkušeností.

Showrunnerkou třetí série se stala scenáristka Emily Andras, která se na seriálu podílela už od samotného počátku. Na této pozici se zdržela i během čtvrté série, avšak během té páté ji nahradil Michael Grassi, který se k seriálu připojil jako scenárista a konzultant během čtvrté řady.

Sexualita

Sexualita, která je v Lost Girl prezentována, je v seriálu nedílnou součástí jeho příběhů. Hlavní postava je bisexuální sukuba, která přežívá díky životní síle ostatních fae nebo pouhých smrtelníků. Buďto ji čerpá přímo z jejich úst, nebo ji vstřebává během společného sexuálního kontaktu. Přestože se na první pohled může zdát, že sex je pro Bo pouze prostředkem k přežití, opak je pravdou. Její sexuální potřeby jí v žádném případě nebrání pociťovat lásku a touhu po monogamním vztahu. Ten dokonce během třetí série navrhla své přítelkyni Lauren, ale k přežití potřebovala více energie než kolik jí byla Lauren jakožto člověk poskytnout.

Ovšem sexuální identita postav není v seriálu něco, co by muselo být divákovi vysvětlováno. Jednotlivé postavy necítí potřebu definovat své pohnutky, své chování. Nejsou definovány svou sexuální orientací. Přesto všechno považovala tvůrkyně seriálu za důležité, aby se Kenzi během pilotní epizody zmínila, že je hetero. Chtěla tím ochránit přátelství, které mezi Kenzi a Bo vznikalo. Cílem bylo zažehnat veškeré pochyby i naděje, že by mezi nimi mohl někdy v budoucnu vzniknout vztah romantický.

Ve světě Lost Girl je sexualita přirozenou složkou života, za kterou nejsou postavy svým okolím souzeny. Seriál byl fanoušky i kritiky nesčetněkrát vychvalován za své ztvárnění milostných tužeb a průlomové zastoupení bisexuality. Postavy nejsou kategorizovány na základě svých sexuálních orientací, jsou souzeny na základě svých činů.

Herečka Rachel Skarsten, seriálová Tamsin, během jednoho z letošních rozhovorů vyjádřila svůj názor na to, čím se pojetí milostných vztahů v Lost Girl liší od ostatních seriálů: „Jedna z věcí, kterou se s Lost Girl můžeme pyšnit, je skutečnost, že páry nevnímáme jako heterosexuální nebo homosexuální – je to prostě vztah jako takový. Jsou to dva lidé, kteří se milují a to je podle mě jedna z věcí, díky které je náš seriál tak výjimečný.“

Fanoušci

Nedílnou součástí seriálu Lost Girl jsou samozřejmě jeho fanoušci. Celý internet je zaplaven jejich výtvory, ať už v podobě obrázků či videí. Po celou dobu měl seriál jejich plnou podporu, což dokazují příspěvky na sociálních sítích, ale i ankety, ve kterých se jim nejednou podařilo vydobýt seriálu prvenství. Zejména na internetovém portálu After Ellen byl seriál velmi populární a pravidelně ve svých kategoriích obsazoval první příčky. Oddanost fanoušků dokazuje i skutečnost, že se jim podařilo získat ocenění na Canadian Screen Awards. V roce 2014 byla Lost Girl zvolena fanoušky jako nejoblíbenější kanadský seriál a Zoie Palmer (Lauren) jako nejoblíbenější kanadská televizní hvězda. O rok později tento titul získala i herečka Anna Silk (Bo).

A na škodu není ani skutečnost, že se za fanoušky seriálu považují i samotní herci. Seriálu se oddávali tělem i duší a našli jeden v druhém skutečného přítele a náhradní rodinu. V průběhu uplynulých pěti let společně jezdili na větší i menší cony v Kanadě i USA, kde se scházeli se svými fanoušky a osobně jim děkovali za jejich přízeň, bez které by se seriál neobešel. Sdíleli zde historky z natáčení, lákali diváky k následujícím epizodám a sršeli humorem, který nebyl typický jen pro seriál.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Velké finále

Začátek páté série byl velmi nabitý. Bo se podařilo najít cestu do Valhally, zachránit Kenzi (která se však rozhodla odejít) a probudit k životu řecké bohy, kteří o žádné bratříčkování rozhodně nestáli. Do toho všeho se objevil Mark (Luke Bilyk), Dysonův syn, o kterém celý život vůbec nevěděl.

Bohové Zeus (Amanda Walsh), Héra (Noam Jenkins) a Iris (Shanice Banton) natropili obrovské škody a hrozili zničením světa. Trick Bo informoval o krabičce, která dokáže pohltit to největší zlo. Jedná se o krabičku, která bylo Bo doručena. Aby mohla v krabičce uvěznit Iris, ze které se mizitím stala Nyx, musela ji otevřít, čímž z ní vypustila svého otce Háda (Eric Roberts), který tam byl v té době uvězněn. Krabička totiž dokáže pohltit jen jedno zlo a Bo musela pro záchranu světa i sebe nechat otce volného a zavřít do ní Nyx.

Lauren mezitím ve snaze prodloužit svůj život, aby mohla být s Bo, vynalezla sérum, které ji proměnilo na částečnou fae. Dokázala převzít schopnost toho, koho se dotýká. Tento pokus ji málem připravil o život a Lauren jeho účinky zvrátila. Ocitla se tak ale opět na začátku a svůj problém se stárnutím nevyřešila. Rozhodla se s Bo rozejít.

Přišla třináctá epizoda, ve které se odehrály jedny z největších zvratů seriálu. Hádes se konečně ukázal v pravém světle a přestal si hrát na starostlivého otce. Bo se však nepodařilo odhalit jeho přetvářku včas, a přišla tak o svou rodinu. Hádes zabil jejího dědečka Tricka i matku Aifeu. Ještě předtím ovšem převzal podobu Bo a vyspal se s Tamsin, která následkem tohoto činu otěhotněla. V následujícím díle se stal další obětí Háda i Vex, který však útok přežil. Hádes unesl těhotnou Tamsin a uvěznil ji ve svém sídle, stejně jako věznil Aifeu, když byla těhotná s Bo.

Bo se vydala na cestu po záhadném Pyrippu, který by jí mohl pomoci vyhrát nad Hádem, ale během svého pátrání zjistila, že Pyrippus se ve skutečností ukrývá uvnitř jí samotné. Učinila radikální rozhodnutí a vydala se za Hádem, aby ho přelstila. Řekla mu, že je na jeho straně. Hádes předstíral, že jí uvěřil, ovšem jen proto, aby ji mohl ovládat, což se mu nakonec povedlo. Bo vysála chi ze všech lidí i fae na zemi, jedinou výjimkou byli její nejbližší. Díky nim se nakonec vymanila z Hádovy moci, porazila ho a vrátila všem jejich chi. Tamsin mezitím porodila dceru, avšak jak Hádes uvedl, krátce po porodu zemřela.

Bo a Lauren se usmířily, Mark a Vex se dali také dohromady a Kenzi dostala na starost malou Dagny, dceru Tamsin. Ta však ve stylu valkýry rostla mnohem rychleji než její vrstevníci a zanedlouho se dožila puberty. V té chvíli si ji pod svá ochranná křídla převzala Bo s ostatními, aby mohla být Dagny součástí světa fae, který si prochází velkými změnami. Jednou z nich je rušení volby mezi světlými a temnými. Zlo v podobě Háda bohužel stále visí ve vzduchu a číhá na správnou chvíli, na kterou však bude celý tým v čele s Bo připraven…

Sbohem, Lost Girl! Budeš nám chybět!

Bude vám Lost Girl chybět? Jste spokojeni s finálovým dílem nebo byste byli radši, kdyby seriál skončil jinak? Které zápletky patřily k vašim nejoblíbenějším? Které postavy jste měli nejradši?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
sandokan555

sandokan555

Mi zostavaju pozriet 3 casti a som myslel ze bude este jedna seria, lebo ten zaver teda musia poriadne...
před 8 roky
foruska

foruska

Nádhernej článek, klobouk dolů
před 8 roky
Anett19

Anett19

Musím říct,že nelituju stráveného času u tohoto seriálu.I když jsem nikdy seriály s nadpřirozenem...
před 8 roky
Další články k tématu