2. 7. 2020

Vzpomínáme: Dark (2017-2020)

Vzpomínáme: Dark (2017-2020)

Otázkou není jak, ale kdy.

První původní německý seriál od Netflixu. A těžko říct, jestli ho někdy v budoucnu něco překoná. Když měl v prosinci 2017 premiéru tajemný záhadný seriál Dark, jen málokdo tušil, jakým směrem se příběh bude vyvíjet a jak výraznou stopu tento seriál v televizní tvorbě zanechá.

Jen těžko se dá popsat, o čem tento jedinečný kousek vlastně je. Nejlepší by bylo, kdybyste se na něj podívali sami a udělali si vlastní obrázek. Ale pozor. Musíte u něj přemýšlet. Hodně přemýšlet. A dávat pozor. Snažit se propojovat jména a tváře, protože oproti tomuto kousku je dort, který pekl pejsek s kočičkou, v podstatě jen obyčejný suchý chleba. A pokud máte čas, sjeďte seriál maratonem. Protože dělat si delší pauzy by vám rozhodně neprospělo, jen byste zapomněli drobné detaily, které jednotlivé epizody přináší.

Dark se v letech 2017–2020 dočkal tří sérií a celkem 26 epizod. Příběh je fiktivní, nicméně je zasazen do skutečného německého městečka Winden. Události roztočí zmizení dvanáctiletého chlapce, po kterém místní komunita v čele s policií začne pátrat. Co hrdinové postupně odhalí, to si nikdo z nich nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech… a diváci taky ne.

Než budeme pokračovat v článku dál, je nutné napsat upozornění. V podstatě celý článek je jeden spoiler za druhým. Pokud jste tedy seriálem nepolíbení a chcete si ho naplno vychutnat při sledování maratonem, doporučujeme vám, abyste v tuto chvíli přestali číst. Na dalších řádcích se totiž dozvíte informace, které vám mnoho věcí vyspoilerují a potenciálně poškodí celkový zážitek ze sledování. Vstup dál jen na vlastní nebezpečí :-)

Trailer

Cestování časem

Pokud se seriál rozhodnete dát maratonem, budete na něj prvních pár dílů koukat trošku vyděšeně. Setkáváme se tu s poměrně velkým počtem postav, respektive velkým počtem herců, kteří ztvárňují tytéž postavy v různých časových dobách. Příběh se střídavě odehrává v roce 2019, 1986, 1953, 2052, a zabrousíme dokonce i do roku 1920 (plus vidíme i události z některých let mezi těmito milníky; nejstarší zobrazené datum je rok 1888).

Bude trvat zhruba prvních 18 dílů, než trošku pochytíte, jak to celé funguje, co se to vlastně na obrazovce děje a kdo je kdo. A pak přijde zvrat, který všechno obrátí vzhůru nohama a kolik logiky jste v seriálu začínali vidět, tolik jí lusknutím prstu ztratíte.

Ale pěkně od začátku. Městečko Winden má v lese jeskyni, která ale není obyčejná. Nachází se zde portál, pomocí kterého lze cestovat 33 let do minulosti nebo 33 let do budoucnosti. A ojediněle se dostanete třeba i 66/99 let do minulosti. Prekérní situace nastane, když dostanete jednosměrnou jízdenku a pak nevíte, jak se vrátit zpět, nebo k tomu nedostanete příležitost. To pak zůstanete v jiné době, ve které musíte vyrůstat a stárnout. Své o tom ví řada postav, které si takto musely zvykat na nové životy.

A v tomto okamžiku se to začíná pekelně komplikovat. Lidi vás totiž znají v budoucnosti, ale když jste uvěznění v minulosti, musíte si zde vytvořit nový život. S tím souvisí nové známosti, manželství, děti… a čas plyne, 33 let uteče jako voda a najednou se nacházíte znovu v přítomnosti, ale jste tu i jako dítě, i jako dospělák. A jelikož se dá cestovat i dál než o 33 let do minulosti, můžete zůstat trčet v roce 1954 jako čtyřicátník a dožít se roku 1986 jako důchodce, a přitom ani nestihnete dojít do doby, ve které jste byli původně čtyřicátníkem (2019). Matoucí? Velmi! Zábavné? Rozhodně!

plakát

Paralelní svět

Cestování časem už máme v malíku. To si říkalo asi hodně diváků, ale především samotní tvůrci. Ti se totiž rozhodli na konci druhé série vypustit další velkou bombu. Vytvořili totiž paralelní svět, kam místní Martha přenese Jonase jen několik vteřin před apokalypsou, během které ti, co nejsou v bunkru, zemřou. Jonas se ocitá ve světě, kde Mikkel nikdy nešel se sourozenci do lesa, necestoval časem, a Jonas se proto nikdy nenarodil. Jde o podobný, avšak úplně jiný svět, s jinými vztahy i vlastnostmi, kde Martha ve žluté bundě zdánlivě zastává roli Jonase.

Jsou dvě skupiny, které bojují o nadvládu nad cestování časem. Světlo a stín. Eva a její následovníci stojí na straně světla – chtějí svět zachránit a zachovat časovou smyčku. Adam a jeho následovníci stojí na straně stínu – jejich cílem je svět zničit.

Postupně se dozvídáme, že Martha z paralelního světa je vlastně Eva, zatímco Jonas z našeho světa je Adam. Jonas si celou dobu myslí, že chce svět a svou Marthu zachránit. Ať už ale udělá cokoliv, vždy zjistí, že se historie opět opakuje. Eva/Martha chce zachovat časovou smyčku, protože se nedokáže vzdát svého syna – Počátku, který zplodila s Jonasem z druhého světa. Tím, že potomek je propojením obou světů, vytváří nekonečno: Začátek a zároveň i konec, propojuje mládí, dospělost i stáří, a zapříčiňuje neustálé opakování se osudu.

plakát

Rodinná pouta

Pojďme si udělat trošku pořádek v tom, kdo je kdo. V centru dění stojí čtyři rodiny: Kahnwaldové, Nielsenové, Dopplerové a Tiedemannové. Kromě toho tady máme také několik záhadných postav – H.G. Tannhause, Noaha a později i další (např. The Unknown – Počátek).

  • Ines je Michaelova adoptivní matka. Hannah a Michael jsou manželé, mají spolu syna Jonase.
  • Hanno (Noah) a Agnes jsou sourozenci. Agnes je matkou Tronteho. Tronte a Jana jsou rodiče Ulricha. Ulrich a Katharina jsou manželé, mají spolu děti Mikkela, Marthu a Magnuse.
  • Bernd je otcem Helgeho. Helge je otcem Petera. Peter a Charlotte jsou manželé, mají spolu děti Franzisku a Elisabeth.
  • Egon je otcem Claudie. Claudia je matka Reginy. Regina a Aleksander jsou manželé, mají spolu syna Bartosze.

Vztahový graf po prvních dvou sériích dává celkem smysl:

plakát

Po třetí sérii a odhalení dalších okolností už se trošku víc komplikuje, jelikož se sem začnou míchat potomci postav z různých světů, postavy cestují a zůstávají v různých časových rovinách a mají další děti a tak podobně.

Zaseknutí v čase

Pro lepší obrázek si zde můžeme zopakovat, kteří hrdinové dobrovolně či nedobrovolně zůstali v jiných časových rovinách, než ze kterých pochází.

  • Dvanáctiletý Mikkel cestuje z roku 2019 do roku 1986, kde zůstane uvězněný a vyrůstá zde. Vezme si Hannah a mají spolu syna Jonase.
  • Ulrich hledá svého syna. Z roku 2019 cestuje do roku 1953, kde ho zatkne policie a je zde uvězněný a stárne. Vidíme ho jako starého muže v roce 1986.
  • Claudia cestuje z roku 1986 do roku 2019. Vyhledá si článek o sobě, kde je napsáno, že beze stopy zmizela. Zjistíme, že vzala Reginu do úkrytu, kde přečkaly apokalypsu. Claudia hodně cestuje časem a je tou, která odhalí existenci třetího světa a způsob, jak prolomit časovou smyčku.
  • Hannah cestuje z roku 2019 do roku 1953, kde jde za Ulrichem do bláznice, ale nechá ho tam. Nicméně v časové době zůstane, má aféru s Egonem a porodí Silju. Poté cestuje do roku 1888, kde ji starý Adam udusí a Silju odvede pryč.
  • Katharina cestuje z roku 2019 do roku 1986, kde se setká s Ulrichem, ale také svou vlastní matkou, která jí rozbije hlavu kamenem a zatáhne ji do řeky.
  • Jonas, Franziska, Magnus a Bartosz se ocitnou v roce 1888 a nemůžou se dostat pryč. Bartosz se seznámí se Siljou a mají spolu syna Hanna a dceru Agnes. Silja po porodu Agnes umírá, ovšem o rok později na místo přichází Hannah s malou Siljou – svou dcerou.
plakát

Apokalypsa

V roce 2020 dojde k apokalypse, která časovou smyčku uzavíá a zároveň taky spouští od začátku. Dojde k otevření barelů s radioaktivním odpadem, který je posetý černou hmotou. Ve stejnou chvíli v roce 2053 Elisabeth zapne stroj, stejně jako Magnus s Franziskou v roce 1921, čímž se vytváří portál mezi současností a budoucností – Charlotte vidí dospělou Elisabeth a naopak.

Okamžik apokalypsy vidíme v průběhu třetí série opakovaně, ovšem pracuje se zde s různými událostmi, volbami a rozhodnutími. Ovšem ať už se postavy rozhodnou jakkoliv, vždy vše končí stejně a smyčka se začne opakovat. Vidíme, jak Martha z Evina světa Jonase zachrání, i to, jak pro něj nepřijde a Jonas uteče do úkrytu. Proto když Martha přijde za dospělým Jonasem do roku 1888, ten neví nic o tom, že ho přenesla do svého světa. A neví ani to, že v tomto světě ho sama byla nucena zabít, aby její syn mohl žít.

plakát

Ráj

Otázkou není kdy, ale v jakém světě.

K závěrečné epizodě jsme se dostávali postupně, ale jak už je u tohoto seriálu zvykem, nešlo to časově tak, jak u jiných seriálových kousků. Poslední série nám totiž byla naservírovaná (ostatně stejně jako předchozí dvě) v celku, takže každý mohl finále vidět podle svých chutí a časových možností. Žádné čekání na velké finále, finále přišlo pro vás v ten správný čas, a vždycky to byl ten váš čas a ne žádný jiný. Vždycky byl a vždycky bude…

Ale zpět k seriálu. V posledním díle se dozvídáme, že neexistuje pouze svět Adama a svět Evy. Je tu ještě třetí svět – Původní svět, který se rozštěpil na dvě části v důsledku tragédie, kterou si prošel hodinář H.G. Tannhaus. Ten přišel o syna, snachu a vnučku při hrozivé nehodě, snažil se sestrojit stroj času, aby události předešel, a v důsledku toho rozštěpil světy a dal vzniknout časové smyčce.

Jonas z Adamova světa a Martha z Evina světa se spolu vydávají do Původního světa, aby zachránili Tannhausovu rodinu. To se jim nakonec podaří – k nehodě nedojde a hodinář nemá důvod k tomu, aby se pokoušel vytvořit stroj času. V důsledku toho přestane většina postav ze seriálu existovat. Vidíme, jak do ztracena postupně mizí různé verze Jonase a Marthy, a také Claudia. Jediní, kteří v Původním světě stále žijí, jsou ti bez pokrevních pout k hlavní rodinné linii: Hannah, Katharina, Peter, Regina a bratři Wöller.

Všech šest spolu přátelí. Peter je ve vztahu s Benni. Hannah čeká dítě s Torbenem Wöllerem, který si v tomto světě nedávno poranil oko. Ostatní se ho ptají, co se mu vlastně stalo, ale než stihne odpovědět, vypadne proud a konverzace se stočí jiným směrem. Katharina a Regina jsou šťastně svobodné, jelikož Ulrich nikdy neexistoval a Regina Alexandera nikdy nepotkala. Hannah po vypadnutí proudu zažije intenzivní deja-vu o stejném momentu, který pokračoval koncem světa. Ostatní se jí ptají, zda už má s Torbenem vymyšlené jméno pro své dítě. Hannah odpoví, že jméno Jonas se jí moc líbí.

plakát

Sbohem, Dark! Byl jsi výborný seriál, který diváky nutí přemýšlet, popouštět uzdu fantazii a ptát se na otázky. Celou dobu jsi nás dokázal udržet v napětí a přinesl jsi perfektní závěr, který příběh krásně uzavřel. Děkujeme za úžasnou jízdu!

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Locke

Locke

Ale mrzí mě, že jsme se nikdy nedozvěděli, »SPOILER«
před 3 roky
Katerina Petrova

Katerina Petrova

Za mě skvělý seriál, který umí vtáhnout do děje a v okamžiku, kdy si myslíte, že je vše jasné, tak jste...
před 3 roky
BuBBleS

BuBBleS

Tak dokoukáno a rozporuplné pocity. První dvě sezóny fajn, dost věcí dávalo smysl a nějak to drželo...
před 3 roky
Další články k tématu