3. 9. 2021

Vzpomínáme: Once Upon a Time (2011–2018)

Vzpomínáme: Once Upon a Time (2011–2018)

Bylo, nebylo, stanice ABC se jednoho dne rozhodla zariskovat a vytvořit seriál, který tu prozatím v podobné podobě ještě nebyl. Vedle desítek lékařských, právnických a policejních seriálů vznikla moderní pohádka z našeho světa, která si získala srdce fanoušků po celém světě. Zrodilo se Once Upon a Time (Bylo, nebylo).

Seriál se vysílal v letech 2011–2018. Vzniklo celkem sedm sérií a 157 epizod. Seriál se vysílal ve 190 zemích po celém světě.

Pozor, následující části článku obsahují spoilery ze všech sedmi sérií Once Upon a Time. Čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

Bylo, nebylo…

Seriál ukazuje, co se stane, když se střetne pohádkový svět s naší běžnou realitou. Všichni jistě znají příběh o Sněhurce, kterou princ Krasoň zachránil polibkem ze spánkové kletby. Porazili tak zlou královnu a žili šťastně až do smrti… Nebo ne? Seriál se zaměřuje na dobu před pohádkovými šťastnými konci, ale také na dobu po nich. Protože i po krásné svatbě jejich život pokračoval dál a rozhodně nebyl jen pohádkový.

Zlá královna Sněhurku a Krasoně proklela. Po narození jejich dcery vyslala na celý jejich domov – Začarovaný les – kletbu, po které se tyto postavy dostaly do našeho světa bez magie, kde žily deset let bez jakýchkoliv vzpomínek na svůj předchozí život.

Vše se změní v momentě, kdy adoptovaný Henry najde svou biologickou matku Emmu a vezme ji zpět do svého městečka Storybrooke. Henry je přesdvědčený, že zdejší postavy jsou ve skutečnosti pohádkové bytosti a jeho adoptivní máma je samotná Zlá královna. Emma ani ostatní mu z počátku nevěří, ale jak se nakonec ukáže, Henry má pravdu. Emma začne věřit v magii a konečně zjistí pravdu o svém původu…

Hvězdné obsazení

Seriál upoutal nejen samotným příběhem, ale také hvězdným hereckým obsazením. Do hlavní role byla obsazena herečka Jennifer Morrison, která si vybudovala jméno jako doktorka v hitu House M.D. (Dr. House). Zdárně jí zde sekundují Ginnifer Goodwin, tehdy známá díky Big Love (Velká láska), Lana Parrilla, která už měla za sebou řadu seriálových rolí, a Josh Dallas, pro kterého to byla první velká seriálová role (a od té doby zazářil také v čerstvě prodlouženém Manifestu). V neposlední řadě tu nechybí ani Robert Carlyle alias Dr. Nicholas Rush z Stargate Universe (Hvězdná brána: Hluboký vesmír).

Seriál začal s ucelenou skupinou postav, postupně se ale rozrůstal. Mnozí se průběžně vraceli a zase odcházeli, což seriálu dodávalo ještě větší kouzlo. Od druhé série se mezi hlavní postavy zařadil Colin O'Donoghue jako kapitán Hook a Emilie de Ravin v roli Belle z Krásky a zvířete.

Zcela samostatnou kapitolu pak tvoří sedmá série, kdy řada původních postav seriál opustí a místo nich přijdou noví neokoukaní hrdinové v novém prostředí.

Pravá láska

Seriál od počátku staví na konceptu pravé lásky. Hned v první scéně se dočkáme kouzelného polibku, pomocí kterého Krasoň probudí Sněhurku ze zakletého spánku. Tento motiv se v průběhu seriálu opakuje nesčetněkrát a provází ho hláška „Našel/Našla jsi mě. Pochyboval/a jsi o tom snad někdy?“ Nejvíce s tímto seriál pracuje v šesté sérii, kdy mají oba zakleté srdce a jakmile jeden druhého políbí polibkem pravé lásky, ten se probudí, druhý ale usne. Kletbu pomůže prolomit až spolupráce obyvatel celého městečka.

Polibkem to však nekončí. Pravá láska má také pokračování v podobě potomka – Zachránce, který má moc prolomit kletbu Zlé královny a vrátit všem obyvatelům Storybrooke zpět vzpomínky na minulý život.

Pravá láska se navíc nepromítla pouze do seriálu, ale také do skutečného života. Představitelé Sněhurky a Krasoňě Ginnifer Goodwin a Josh Dallas se zde poznali, zamilovali, vzali a mají spolu dvě děti. První hereččino těhotenství bylo přímo vepsáno do příběhu, kde se pohádkovému páru narodil syn Neal.

Z pohádky do pohádky

První série vypráví souvislý příběh ve Storybrooke a sleduje jednání Emmy a Henryho, kteří pomalu odhalují pravdu o kletbě a pohádkové minulosti místních obyvatel. K tomu každý díl flashbackem ukazuje osudy slavných pohádkových postav – Popelky, čarodějky a dětí z Perníkové chaloupky, trpaslíků, víl, Pinocchia a nespočtu dalších.

Následující série jsou rozdělené na poloviny, každá má samostatný příběh s vlastním záporákem. Emma a Snow se dostanou zpět do Začarovaného lesa, odkud se snaží dostat zpátky do Storybrooke. Následuje návrat zlé Cory a pomsta kapitána Hooka, který chce zničit Rumpla za to, že mu vzal jeho pravou lásku.

Ve třetí sérii se příběh přesouvá do Neverlandu, země, kde vládne Peter Pan a Henry se snaží zachránit magii. Po zdárném návratu domů hrdinové musí čelit nové velké hrozbě – Zeleně, která zezelenala závistí, protože její starší sestra měla vše, zatímco ona nic. Zelena je postava zlé čarodějky ze Západu z pohádky Čaroděj ze země Oz.

Čtvrtá série přinese ochlazení. Na scénu přichází Elsa z Ledového království, která hledá svou sestru Annu a naše parta jí v tom ochotně pomáhá. Plány se jim však snaží překazit zlá Sněhová královna. Po jejím poražení přichází hned trojice záporaček – Maleficent, Cruela De Vil a Ursula, které se spolčí s Rumplem ve snaze dosáhnout toho, že i záporáci se dočkají svého šťastného konce. K tomu ale potřebují pomoc tajemného Autora, který napsal pohádkové knihy Bylo, nebylo.

Emma se v páté sérii musí vypořádat se svou temnou stránkou, zatímco ve flashbaku sledujeme, jak se jí ostatní snaží od tohoto osudu zachránit a cesta je zavede až do Camelotu, kde vládne legendární a ke slávě předurčený král Artuš. Napřed ale všichni musí najít Merlina. Ve druhé části se ze Storybrooke a Camelotu vydáme do podstvětí za bohem Hádesem, který si zde schraňuje duše padlých a touží hrdiny v podsvětí navždy uvěznit.

Na přelomu pětky a šestky se objevuje Dr. Jekyll a pan Hyde a Regina zjistí, že Zlou královnu od sebe může odpoutat. Ta ale nezemře, ale zabydlí se ve Storybrooke, kde se snaží dokonat svou pomstu na Sněhurce. Nakonec se ale ukáže, že existuje ještě někdo temnější – Temná víla, samotný zdroj černé magie. Emma se chystá na závěrečnou bitvu.

Závěrečná sedmá série je úplně z jiného soudku. Příběh se odehrává o mnoho let později. Henry se vydává prozkoumat různé světy – jiné verze známých pohádek. V jedné z nich se setkává s jinou Popelkou, svou pravou láskou. Aniž by to ale věděl, jedna z pohádkových obyvatel chce vlastní pomstu a všechny zakleje podobně jako Zlá královna v úvodu seriálu. Aniž by to věděly, pohádkové postavy se ocitají v našem světě bez magie a bez vzpomínek na svou minulost…

Země a nezemě

Pohádkových zemí je celá řada. V centru dění seriálu se nachází Začarovaný les, odkud pochází většina známých postav včetně Sněhurky, Popelky, Růženky, Karkulky a dalších. Po kletbě se všichni dostanou do tzv. země bez magie, tedy do našeho běžného světa. Peter Pan žije v Neverlandu, Alenka zase ve Wonderlandu. Po vyhoštění se Zlá královna vydává do Říše přání, kde se setkává s jednou verzí Hooka. Zcela nový svět otevřou dosud neodvyprávěné příběhy, především dvojice Aladina a Jasmine z Agrabahu.

Seriál v sobě mixuje postavy a světy tak, jak to dosud neznáme. Všichni se znají, všichni jsou přátelé, střetávají se zde cesty lidí a vznikají vztahy, které by vás při čtení oblíbených pohádek nikdy nenapadly. A to ani není řeč o mnoha různých verzích jednoho světa, jak říká Henry v úvodu semdé série – existují různé verze stejného příběhu, např. italská Popelka, španělská Popelka… Jen Henry existuje pouze v jediné – té své – verzi.

Zamotaný rodokmen

Sněhurka a Krasoň jsou jasný pár. Od nich se však rodokmen větví dál, a to mnohdy tak, jak byste na začátku sledování nečekali. Společně mají dceru Emmu. Ta se ve světě bez magie setká s Nealem a mají spolu Henryho. Neal je ale ve skutečnosti Baelfire, syn Rumplestiltskina, který před lety utekl od svého otce do jiných světů.

To znamená, že Rumple alias Gold je dědeček Henryho. Aby to ale nebylo ještě všechno, i samotný Rumple má zajímavé rodiče. Jeho otcem je samotný Peter Pan, a za matku má Temnou vílu. Henry si v sedmé sérii najde svou pravou lásku v Popelce, se kterou mají dceru Lucy. Emma se po smrti Neala dá dohromady s kaptiánem Hookem a dají Henrymu sestru Hope.

Goldova pravá láska je Belle. Rumple byl ale dříve ženatý s Milah, která je matkou Neala. Milah však utekla a při objevování světa se zamilovala do samotného Hooka, který v ní našel také svou lásku. Rumple nedokázal tuto zradu překonat, zabil Milah a Hookovi useknul ruku. Hook se setkal s Emmou ve snaze pomstit se Rumplovi za Milah, místo toho ale našel novou vyvolenou, která ze záporáka dokázala udělat klaďase.

Spin-off z Říše divů

Once Upon a Time navštívil během svého vysílání řadu světů a Wonderland (Říše divů) nebyl výjimkou. Stanice ABC v roce 2013 plánovala tento svět podrobněji prozkoumat a objednala spin-off s názvem Once Upon a Time in Wonderland v hlavní roli s Alenkou (Sophie Lowe).

Seriál si však nevedl tak slavně, jak se očekávalo. Nakonec se dočkal pouze třinácti epizod a byl zrušen po první sérii. Herec Michael Socha poté přešel do Once Upon a Time, kde se objevoval ve vedlejší roli Willa Scarleta.

První pohádkový konec

První série OUAT trhala sledovanostní rekordy. S průměrným ratingem přes 4 body netrvalo dlouho, než si seriál vysloužil prodloužení. S každou následující sérií však zájem diváků upadal a u pozdějších řad už seriál neměl pokračování vůbec jisté. Tvůrci nevěděli, jestli se vrátí se sedmou sérií, takže vytvořili na konci šesté řady uspokojivé zakončení, které by mohlo sloužit i jako finále samotného seriálu.

K tomu navíc přispěl fakt, že na jaře před odvysíláním finále šestky bylo oznámeno, že herečka Jennifer Morrison se již v potenciální sedmé sérii v roli Emmy nevrátí. Tvůrci proto museli vymyslet zakončení, které by pro postavu dávalo smysl.

Emma stojí proti Temné víle v poslední bitvě. Víla pošle na město a jeho obyvatele novou kletbu. Emma je v blázinci a nepamatuje si na magii, svého manžela, rodiče ani jiné obyvatele Storybrooke. Fiona je ve městě starostkou a adoptivní matkou Henryho. Všechny pohádkové bytosti kromě Golda se vrátí do Začarovaného lesa a dalších pohádkových míst. Jak ale Emma postupně ztrácí víru v magii, tyto světy zanikají a jejich obyvatele s nimi. Henry si na magii pamatuje a snaží se Emmu přesvědčit, aby opět začala věřit, což se mu nakonec podaří a Emma s Goldem Temnou vílu a jí ovládaného Gideona porazí a zachrání všechny pohádkové bytosti.

Hrdinové můžou konečně žít šťastně až do smrti. Všichni se sejdou u babči v bistru, kde to překypuje láskou, štěstím a smíchem.

Druhý pohádkový konec aneb Opouštíme Storybrooke

Hrdinové si nemohli pro svou úplně poslední bitvu vybrat lepšího nepřítele. Ve finále seriálu stanuli po prolomené kletbě proti největšímu zlu, jakému čelit mohli – plné síle Temného čaroděje Rumplestiltskina. Gold se rozhodl konat dobro, ale jeho zlá stránka přešla z Říše přání do našeho světa se skrytou agendou.

Gold si myslel, že mu jde o dýku, se kterou se Temný ovládá, ale ve skutečnosti měl za cíl získat Autorovo pero a napsat pro všechny pohádkové kladné hrdiny špatné konce, kdy by každý zemřel osamocený na hrozivém místě. K tomu chce Rumple využít Henryho z fiktivního Začarovaného lesa, kterému Regina zabila Sněhurku a Krasoně, když přesvědčovala o několik sérií dříve Emmu, že do tohoto světa nepatří. Regina Henrymu ale nakonec promluví do duše a Rumplovi jeho plán nevyjde.

Hook zachrání svou dceru Alice, než ji černý svět vtáhne, ale kvůli kletbě na svém srdci nakonec zemře. Gold se rozhodne obětovat své štěstí s Belle a věnuje Hookovi své srdce, aby pirát mohl žít se svou dcerou. To je pro něj poslední dobrý skutek. Svou smrtí zabije zároveň i Rumpla a následně se setkává s opět mladou a krásnou Belle.

Regina vymyslí plán, jak všechny pohádkové světy sjednotit do jednoho – ve Storybrooke. Už zde není zlo ani nebezpečí, všichni společně žijí v klidu a míru a společně demokraticky rozhodnou, že se Regina stane jejich královnou. Na slavnostní korunovaci dorazí všichni – dospělý Henry se svou rodinou, Snow a Charming, mladý Henry, babča, trpaslíci, Hook s Alice a Robin… a na poslední chvíli vběhne do sálu také Emma se svým Hookem a jejich dcerkou Hope. Regina dostává korunu a Sněhurka ji oficiálně korunuje Dobrou královnou.

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
andromache

andromache

Vůbec bych se nedivila :D. To je místo, kde se scházíme :D. Čím šílenější ship, tím líp :D. Aspoň občas...
před 2 roky
Regina Mills

Regina Mills

Moc mě tento seriál bavil a nejvíce jsem si oblíbila herečku Lana Parrilla. A narodil od ostatních tak mě...
před 2 roky
chisko6

chisko6

Asi první tři série jsem OUaT milovala, pak už mi to přišlo takový zmatený a překombinovaný. Sledovat jsem...
před 2 roky
Další články k tématu