23. 12. 2014

Vzpomínáme: Anger Management (2012-2014)

Vzpomínáme: Anger Management (2012-2014)

Anger Management je americký seriál z roku 2012. Jeho hlavní postavou je terapeut Charlie Goodson, který vede podpůrnou skupinu na zvládání hněvu.

Seriál je založen na stejnojmenném filmu z roku 2003, který je u nás znám také pod názvem Kurz sebeovládání a v hlavní roli se představila dvojice Jack Nicholson a Adam Sandler.

Píše se 28. června 2012 a na stanici FX si tento seriál odbývá premiéru snů. Anger Management totiž překonal ratingová očekávání a za svou premiérovou noc si připsal 5 740 000 diváků, což ho řadí mezi nejsledovanější sitcomy v historii kabelových televizí.

Příběh se točí kolem Charlieho Goodsona (Charlie Sheen), který býval hráčem v nižší baseballové lize. Díky ženské terapeutce Dr. Kate Wales ( Selma Blair) se mu konečně podaří dostat do hlavní ligy. Jenže díky svým potížím se vztekem si při zápase zlomí pálku přes koleno a ukončí si tak kariéru. Tento incident inspiruje Charlieho, aby si udělal licenci jako terapeut na zvládání vzteku. Charlie žije ve velkém domě, odděleně od exmanželky Jennifer (Shawnee Smith). Přesto se často vídají, kvůli společnému opatrovnictví jejich dcery Sam (Daniela Bobadilla), která trpí obsedantně kompulzivní poruchou. Kromě tohoto vztahu má Charlie také komplikovaný vztah s Kate, která není jen jeho terapeutkou, ale také nejlepším přítelem a ženou, po které touží. Charlie pořádá pravidelná skupinová sezení na zvládání hněvu u sebe doma a také vede skupinu ve vězení.

18. července 2011 bylo oznámeno, že se chystá seriál založený na stejnojmenném filmu z roku 2003. V hlavní roli, kterou původně ve filmu hrál Jack Nicholson, by se měl představit Charlie Sheen. Pro Charlieho to byla první práce od té doby, co byl oficiálně vyhozen z hitu stanice CBS Dva a půl chlapa (Two and a Half Men).

27. října 2011 bylo oznámeno, že FX objednává úvodních deset epizod. Zároveň zde byl předpoklad, že pokud seriál uspěje, tak se dočká dalších 90 epizod. 9. ledna 2013 oznámil prezident stanice John Landgraf, že tento dodatek znamená, že v následujících dvou letech se dočkáme zhruba 45 epizod ročně. Zároveň také oznámil, že ve druhé sérii bude mezi hlavní postavy patřit i Charlieho otec Martin Sheen. I když se Martin představil v několik epizodách, tak nebyl nikdy povýšen mezi hlavní role.

V lednu 2012 bylo oznámeno první obsazení a šlo o dvě hlavní herečky. Shawnee Smith získala roli Charlieho exmanželky a Selma Blair roli Kate Wales. O tyto role se ucházelo několik dalších hereček, mezi nimi například Julie Benz, Jenica Bergere, Elaine Hendrix, Kate Reinders nebo Nichole Hiltz.

Následně byla obsazena Noureen DeWulf do role Lacey, rozmazlené bohaté dívky, která musela do skupiny na zvládání hněvu zamířit poté, co svého nevěrného přítele střelila do rozkroku. Nedlouho poté byl obsazen Michael Arden do role homosexuála Patricka a Daniela Bobadilla do role Charlieho dcery. Skupinu později doplnil ještě Barry Corbin jako Ed, výstřední, rasistický veterán z Vietnamu, který má vztek na všechny. Původně měl být pouze ve dvou epizodách, ale tvůrci z něho rychle udělali pravidelného účastníka. Posledním článkem do této skupiny tak byl Derek Richardson, který hraje Nolana, věčně zhuleného otloukánka skupiny, jehož problém je, že nemá vztek.

V roli Charlieho otce se představil jeho skutečný otec Martin Sheen a představilo se i několik hvězdných hostů, jako například Lindsay Lohan, Cee-Lo Green nebo Denise Richards.

Po povedené první řadě odstartovala řada druhá a s tím začal i odliv fanoušků. Původní sledovanost se propadala, nebylo to však něco, co by stanice okamžitě chtěla řešit rušením seriálu. Ostatně byl tady Charlie Sheen a ten zvládl vyvolat jiné problémy, které bylo třeba aktuálně řešit. 17. června 2013 se totiž Sheen nechal slyšet, že odmítá dál spolupracovat se Selmou Blair a druhý den skutečně oznámil, že odmítá natáčet. Ještě ten vydalo studio Lionsgate prohlášení potvrzující, že Selma Blair se již do seriálu nevrátí a bude vytvořena nová ženská postava, která zaujme její místo.

Dějově tou dobou Charlie s Kate spolupracoval na studii sexu, ale Kate se rozhodla odejít a přestěhovat do Indie. Bylo tedy třeba Charliemu sehnat novou kolegyni. 5. srpna 2013 bylo oznámeno, že se Charlie dočká nové kolegyně Dr. Jordan Denby. V této roli se představila Laura Bell Bundy. Kromě ní se dočkal povýšení mezi hlavní postavy i Brian Austin Green, který hrál Seana, Charlieho souseda a později i dobrého přítele.

S tímto odchodem se objevila i možnost, že Selma Blair podá na studio žalobu. 13. září však bylo oznámeno, že se snaží obě strany dosáhnout urovnání sporu. Následně bylo vydáno prohlášení, že Selma Blair měla seriál stejně opustit a bylo to do seriálu napsáno, protože „Amerika nechce vidět Charlieho ve vztahu s jednou přítelkyní“. Původní plán byl postavu během osmi epizod odsunout, pak se však dvojice Sheen-Blair nepohodla a „odchod byl urychlen“, když se její postava přestěhovala do Indie.

Váže se k tomu i historka, podle které došlo i na zrušenou epizodu. Měla se jmenovat „Charlie and Kate Have Sex for Science“, ale vzhledem k odchodu Selmy Blair byla zrušena a nahrazena epizodou Charlie And The Hot Nerd (první epizoda bez Blair). Později byla odvysílána epizoda s podobným názvem (Charlie Does It For Science), ale s jinou zápletkou. Osud původní epizody zůstává nadále neznámý.

S reputací Charlieho Sheena to však nemohl být jediný problém, na veřejnost se dostaly také informace o tom, že vynechal pár natáčecích dnů. Vědět o sobě dal také tím, že se pustil do Ashtona Kutchera. V okamžiku, kdy už to se seriálem přestalo vypadat růžově a otevřeně se mluvilo o konci, ozval se Charlie znovu, tentokrát se chtěl vrátit do Dva a půl chlapa.

7. listopadu 2014 stanice FX oznámila, že seriál skončí svou stou epizodu, jejíž vysílání je připraveno na 22. prosince. A zajímá vás, jak to všechno skončilo?

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Poslední epizoda s názvem Charlie & the 100th Episode spatřila světlo světa během noci 22. prosince a dozvěděli jsme se díky ní, jak se příběh uzavřel. Ještě naposledy jsme se mohli rozloučit s Charlieho partičkou na domácí terapii, tentokrát doslova rozloučit, protože přesně to dělal i Charlie. Za Charliem totiž přišel Bob (Corbin Bernsen) a nabídl mu práci psychologa pro baseballový tým. Charlieho tato nabídka i díky návratu k baseballu velmi láká a tak chce dát vale své skupině i své práci s Jordan ve vězeňské klinice, aby ji mohl přijmout. Nakonec se však rozhodne, že nabídku odmítne a raději zůstane tam, kde je.

Nezbývá než se rozloučit s Anger Managementem! Charlie, ať už jsi byl jakýkoliv, budeš nám chybět!

Zavzpomínejte si, jak nás Charlie původně lákal:

Jak se vám líbil seriál Charlieho Sheena? Měli jste raději epizody s Dr. Kate Wales nebo s Dr. Jordan Denby? Která postava byla vaše nejoblíbenější? A jaké máte pocity z ukončení?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
lizzy

lizzy

Souhlasím že jsem Jordan měla taky ráda mnohem víc než Kate. A pravdou je že mi víc než Charlie bude chybět...
před 9 roky
Lumo

Lumo

Nech si hovorí kto chce čo chce ale na Charliem bolo v poslednej epizóde vido ako mu tisne keď vravel...
před 9 roky
Monique

Monique

Naprosto souhlasím, že seriál se s odchodem Kate a příchodem Jordan začal zlepšovat, i když musím...
před 9 roky
Další články k tématu