26. 3. 2021

Vzpomínáme: Superstore (2015–2021)

Vzpomínáme: Superstore (2015–2021)

Včera v noci svět opustila další vydařená komedie. Po šesti letech se rozloučil seriál Superstore, který divákům nabídl devět obláčků naplněných skvělou zábavou.

Seriál se poprvé představil v roce 2015 na stanici NBC. I když byl objednaný již v květnu, na svou premiéru si musel počkat až do prosince. Pozdní premiéra už je téměř totožná se startem v midseason, což obecně výrazně snižuje seriálům šance na prodloužení a objednání nových epizod. Optimisticky nevypadala ani zpráva o tom, že ještě před premiérou stanice snížila počet objednaných epizod z původních třinácti na pouhých jedenáct.

Již po prvních třech epizodách však situace vypadala o poznání optimističtěji. V době, kdy televizní stanice ještě prodlužovaly a rušily seriály na základě sledovanosti, si Superstore mnul ruce. Novinka diváky zaujala a vysoký rating na sebe nenechal dlouho čekat. Již v únoru tak přišly dobré zprávy, seriál byl prodloužen pro druhou řadu.

Od té doby se stal oporným bodem komediálního bloku stanice NBC. Dokonce až tak moc, že si získal svůj vlastní olympijský speciál, který se vysílal před startem druhé série a ve kterém se objevila plejáda sportovních hvězd.

Seriál se nakonec dočkal šesti sérií a 113 epizod a stal se jednou z nejlépe hodnocených komedií stanice NBC za poslední roky.

Jsme parta správná

Seriál vypráví každodenní příhody skupinky hlavních hrdinů, kteří společně pracují ve velkém obchodě, kde najdete vše od potravin až po postele, oblečení, grily či domácí spotřebiče. I když jsou to v první řadě kolegové, za ty roky společných směn v obchodě si vytváří také pevná přátelská pouta a zažívají humorné, dojemné i nepříjemné situace v kontaktu se zákazníky i sami sebou.

Základní jádro se nám představí hned v první epizodě a v téměř nezměněné podobě vydrží až do samotného konce seriálu. Tým zaměstnanců vede manažer Glenn, který v sobě skrývá velké srdce. I když se snaží udržovat autoritu, pro své zaměstnance by udělal první poslední. S řízením obchodu mu pomáhá zástupkyně Dina, která má vždy na skladě sarkastickou hlášku a nebo jí se z plných plic říct, co si o ostatních myslí. Její názor je ten, že ptáčci jsou mnohem lepší než lidé.

V kontaktu se zákazníky pak je vedoucí Amy a zaměstnanci Cheyenne, Mateo, Jonah a Garrett, který pracuje na informacích a hlásí zákazníkům novinky ohledně aktuálních slev a podobně. Na směně často nechybí ani Sandra, Elias, Justine nebo Carol. Obchod občas najme dočasnou výpomoc, ovšem najít dobrého zaměstnance je mnohdy nadlidský úkol.

plakát

Amy a její jmenovky

Amy v podání Americy Ferrery hned v prvním díle zmíní, že schválně nosí jmenovky s jiným jménem, aby zákazníci neznali její skutečné jméno (i když jí v jejich přítomnosti všichni kolegové neustále oslovují jako Amy).

Její jmenovky se staly jedním ze symbolických znaků seriálu, kterých si každý fanoušek ihned všimne. Ostatně, pokud vás zajímá, jakými všemi jmény se Amy v průběhu svého působení v Cloud 9 představila, můžete mrknout do sekce zajímavostí.

Přátelství, láska a sex

Dříve či později na to dojde v každém seriálu. Superstore ale nikdy nebyl o romantických vztazích, které by do příběhu násilně tlačil. Jistě, v průběhu let se někteří kolegové dali dohromady, rozcházeli a znovu spřátelili. Přátelství je ale to hlavní, co ze seriálu čiší. Ačkoliv se hádají a popichují jako kočky s myší, když jde do tuhého, jsou pro sebe ochotni udělat první poslední, a to někdy i na hraně zákona.

Vztah Amy a Jonaha byl jedním z krásně se vyvíjejících pomalých romancí, na které diváci musí čekat dlouhé roky. V první sérii jsme se jen tak mezi řečí dozvěděli, že je Amy vdaná. Postupně však manželství začalo skřípat a od konce třetí série už jejich city dozrály do vztahu. Ani během doby, kdy byli spolu, však seriál necpal jejich „hrdličkovství“ do popředí, spíše ukázal realitu běžného pracovního dne.

Během seriálu se dali dohromady také Dina a Garrett. I když se od začátku netajili tím, že jejich vztah je čistě o sexu („Jsme přátelé s výhodami? Ne, tak to nejde říct, protože nejsme ani přátelé.“), postupně si začali uvědomovat, že mezi nimi nějaká skutečná jiskra opravdu je.

plakát

Halloween

Superstore je jedním ze seriálů, ve kterém se pravidelně slaví Halloween. Jejich kostýmy se staly jedním z charakteris­tických prvků, podobně jako Amyina jmenovka. Nejvíce charakteristická je v tomto Dina, která si každý rok oblékala stejný kostým sexy policistky, protože dle jejích slov jsou halloweenské kostýmy jako plavky – koupíš jeden kus a nosíš ho, dokud se nerozpadne v prach.

Obchod Cloud 9 (ne)pravidelně pořádal soutěže o nejlepší kostým, což zaměstnance nutilo k tomu, aby se skutečně překonávali, takže jejich výtvory byla vždy radost sledovat.

plakát

Myrtle

Nedocenitelným členem týmu bývala také Myrtle, na pohled milá a nevinná babička, která pracuje rychlostí 0,000000001 práce za hodinu. Myrtle byla nejdéle pracující prodavačkou v obchodě, ve kterém byla už od 80. let, takže se stále se zvyšujícím počtem odpracovaných let stala nejlépe placenou osobou v celém obchodě (20 dolarů na hodinu).

Když jste ji však poznali lépe, zjistili jste, že jde o zásadovou ženu, která z pusy nevypustila nic jiného než rasistické a homofobní komentáře. Nikdo jí to však nemohl mít za zlé, protože je to prostě Myrtle. Její představitelka Linda Porter v roce 2019 zemřela a seriál se s ní rozloučil speciálně věnovanou epizodou.

plakát

Poslední výprodej

Pozor, následující část článku obsahuje velké spoilery ze závěrečné epizody Superstore. Čtěte pouze na vlastní nebezpečí!

Dne 26. března 2021 stanice NBC odvysílala závěrečnou dvouepizodu seriálu, která zakončila osudy našich oblíbených a zábavných hrdinů. Cloud 9 se uzavírá, koná se poslední výprodej, poslední den, kdy je otevřeno pro zákazníky. Loučí se ale také zaměstnanci, kteří si musí najít novou práci, protože jen malá hrstka z nich může zůstat u společnosti, která obchod promění ve sklad.

Glenn vytáhne z archívu stará videa z pohovorů a všichni společně sledují a baví se nad tím, jak se změnili. Amy dala u společnosti výpověď a na poslední den se vrátila do Cloud 9, aby se rozloučila s lidmi, s nimiž strávila 17 let svého života. Zde si uvědomí, že udělala chybu, když Jonahovi řekla, že si ho nechce vzít. I když se hrdina zdráhá, když mu Amy vylije srdce, nakonec jí odpustí a oba se dají znovu dohromady.

Blíží se zavíračka a Garett vyzývá přes mikrofon zákazníky, aby se odebrali k pokladnám. Během jeho závěrečného proslovu vidíme montáž zábavných flashbacků a následně flashforwardů toho, co všichni dělali po uzavření obchodu. Glenn, Mateo a Cheyenne si společně otevřeli vlastní malý obchůdek se zbožím pro kutily. Dina se Sandrou, Marcusem a Justine zůstali jako pracovníci ve skladu na místě bývalého Cloud 9. Amy si našla další práci ve velké firmě a Jonah se dal na politickou dráhu. Jonah a Amy se vzali a vychovávali společně rodinu – k Parkerovi přibyl Carter. Všichni bývalí zaměstnanci se sešli během odpoledního grilování, kde jsme viděli, že Garett a Dina jsou stále spolu a čekají mimčo. Cheyenne zde byla s Boem, Mateo s manželem Ericem a Sandra s Jerrym byli zadobře s Carol.

plakát
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
andrea168

andrea168

Priznavam, ze me to nalakalo. Uz to mam ve watchlistu, diky!
před 3 roky
jose8

jose8

První dvě série se povedly, potom už to šlo hodně skopce a koukal jsem jen ze setrvačnosti a taky kvůli...
před 3 roky
petrSF

petrSF

Poslední série bez Amy nebyla ono, ale finále se povedlo na jedničku. Přesně takovéhle konce dlouhodobých...
před 3 roky
Další články k tématu