4. 6. 2015

Vzpomínáme: Hot in Cleveland (2010-2015)

Vzpomínáme: Hot in Cleveland (2010-2015)

TV Land začal na americké půdě vysílat v roce 1996. Postupem let se jeho hlavní náplní stalo syndikační vysílání klasických sitcomových hitů. Bylo jen otázkou času, kdy se stanice pokusí vytvořit svou vlastní klasiku. Flashforward, jsme v roce 2010 a poprvé se představuje sitcom Hot in Cleveland (Nouzové přistání).

Seriál vytvořila Suzanne Martin, která měla již bohaté zkušenosti díky práci na sitcomech Ellen a Frasier. Celých šest let seriál produkovala společnost SamJen Productions od Seana Hayese. Hot in Cleveland se natáčel před živým studiovým publikem ve studiích CBS v Kalifornii. Během šesti let bylo natočeno 128 epizod.

Příběh

Tři nejlepší přítelkyně žijící v Los Angeles se rozhodnou strávit dovolenou v Paříži. Během letu ale jejich letadlo musí kvůli poruše nouzově přistát v Clevelandu. Ženy se rozhodnou vydat do místního baru, kde nevěří svým očím. Jsou zde žádaným zbožím i přes jejich pokročilejší věk. Nemusí se přetvařovat, muži o ně skutečně mají zájem… dokonce i když si dají pizzu k večeři. Po krátkém uvažování se hrdinky rozhodnou, že se do Clevelandu přestěhují.

Najdou si dům, který ale přichází i s vnitřním vybavením – devadesátiletou domácí Elkou. Ta už je v tom věku, kdy si může dělat a říkat, co chce, a všechno jí projde. Elka se s ženami spřátelí a čtveřice v Clevelandu zažívá různá dobrodružství, která jsou ve sto procentech spojena s muži.

Betty a spol.

Producenti měli od začátku přesnou představu, koho do hlavních rolí obsadit. Herečky Valerie Bertinelli (Melanie), Jane Leeves (Joy) a Wendie Malick (Victoria) však z počátku váhaly, zda se k seriálu přidat. Producenti jim proto zalhali malou nevinnou lež a všem třem řekli, že druhé dvě herečky už se seriálu upsaly. Nakonec se ale ukázalo, že ani jedna z nich rozhodnutí přidat se k Hot in Cleveland nikdy nelitovala.

Všechny tři už měly před rokem 2010 bohaté zkušenosti s televizními sitcomy. Valerie ztvárnila v letech 1975–1984 ve více než dvou stech epizodách postavu Barbary v sitcomu One Day at a Time. Jane hrála v letech 1993–2004 jednu z hlavních rolí v legendárním Frasierovi (Daphne Crane, 263 epizod). Wendie má na svém kontě kromě Clevelandu dokonce dva „přes-stovkové“ seriály. V letech 1990–1996 hrála Judith v Dream On (119 epizod), v letech 1997–2003 Ninu v Just Shoot Me (149 epizod).

Betty White, které bylo v době natáčení pilotu 89 let, měla původně pouze hostující úlohu. Předem tvůrcům říkala, že nebude schopná u seriálu zůstat déle než na pár epizod… Ale podle jejích vlastních slov: „Jakmile jsme dotočili pilot, už se mě neměli šanci zbavit.“ Drzá domácí, která má neustále více nápadníků (a bohatší sexuální život) než všechny tři kamarádky dohromady, se rychle stala miláčkem publika.

Hostující hvězdy

Z Hot in Cleveland se doslova přes noc stal obrovský hit. Bylo jasné, že herecké hvězdy se budou přetahovat o možnost ukázat se na scéně. Za šest let si Hot in Cleveland nasbíral dlouhý seznam legendárních herců, kteří se zde v jedné či více epizodách předvedli.

Mnohá shledání byla báječná především pro starší publikum, které si pamatuje klasické seriály z předchozích desetiletí. Betty White hrála jednu z hlavních rolí v The Mary Tyler Moore Show. Z tohoto seriálu, který běžel v letech 1970–1977, se v Clevelandu objevil celý hlavní gang.

Mladší publikum pak pravidelně bavil Dave Foley, Jay Harrington, Craig Ferguson a desítky dalších.

Bloopers a živé epizody

Přibližně jednou za sezónu se nevysílá běžná epizoda, ale sestřih rozhovorů s hlavními představitelkami, bloopers neboli nepovedené scény a záběry ze zákulisí. Netřeba říkat, že jde jednoznačně o nejlepší díly, které vás kolikrát smíchy až rozbrečí. Poslední taková se vysílala právě minulý týden (Hot in Cleveland: Hot Damn!) a byla rozlučková, herečky měly na krajíčku během svých rozhovorů, Valerie dokonce veřejně připustila, že si stále odmítá připustit, že by měl seriál skončit.

Kromě toho seriál připravil pro fanoušky také dvě živé epizody. Herečky byly hodně nervózní, protože běžně během natáčení vznikají desítky nepovedených scén. První živý díl (4×13 – It's Alive) byl ale tak pečlivě secvičený, že fanoušci ani nepoznali, že se jedná o živou epizodu. U té druhé (5×01 – Stayin' Alive) proto tvůrci zařadili do příběhu několik překvapení i pro samotné herečky. Především Dave Foley dokáže naživo skvěle improvizovat. Jeho scény a hlášky byly tak geniální, že herečky přes veškerou snahu nedokázaly udržet vážnou tvář.

O této scéně se vyjádřily Jane i Valerie. Jane řekla: „Byla jsem v okně a celá jsem se třásla, jak silně jsem se řezala smíchy.“ Valerie k tomu dodala: „Ta věta, kterou mi Dave řekl, vůbec nebyla ve scénáři. Jakmile to řekl, nedokázala jsem se už udržet, věděla jsem, že je zle. Hned jsem otočila hlavu pryč od kamery, aby nebylo tolik vidět, že se směju.“

Sledovanost

Nasazení prvního vlastního seriálu je vždy velký risk. Po odvysílání pilotní epizody byli herci i tvůrci na jehlách, jak si seriál vedl. Doufalo se, že půjde o hit, přece jen tak hvězdné herecké obsazení, navíc s legendární Betty, se nedá tak lehce ignorovat. Herečky v rozhovoru uvedly, že dokonce troufaly nahlas uvažovat nad dvěma miliony celkových diváků. Výsledná čísla ale protrhla střechu. 4,75 milionu celkových diváků, rating 1.5. Z Hot in Cleveland se stal hned s první epizodou nejúspěšnější odvysílaný program v celé tehdy čtrnáctileté historii stanice.

S každou přibývající sérií ale sledovanost postupně upadala. Ačkoliv stále šlo o miláčka publika, čísla za šest let klesla na 660 tisíc diváků a rating 0.2 (premiéra 6. řady).

Spin-off a crossovery

Ve druhé sérii Clevelandu hostoval komik Cedric the Entertainer v roli kněze, který se ocitne uprostřed všech hrdinčiných problémů. Tento díl sloužil jako potenciální pilot ke spin-offu. Ten byl oficiálně objednán v lednu 2012, premiéra se uskutečnila v červnu. The Soul Man si vede od začátku velmi dobře, nedávno odvysílal finále 4. série.

Oba sitcomy si navzájem několikrát propůjčily své hvězdy, tím ale prolínání s jinými seriály neskončilo. Hvězda soap opery All My Children, herečka Susan Lucci, v Clevelandu hraje verzi sama sebe. Wendie Malick (Victoria) naopak účinkovala v All My Children, její postava se jmenovala Victoria Chase.

V páté sérii došlo ke crossoveru s dalším sitcomem od TV Line – Kirstie, který byl ale po první sérii zrušen.

Nesnášíme loučení

Včera večer, tedy 3. června 2015, stanice TV Land odvysílala závěrečnou dvouepizodu seriálu, ve které se všechny postavy dočkaly svého pohádkového konce. Joy a Bob se připravují na svou svatbu v Paříži, když se dozví, že jejich adopce vyšla a můžou si pro své dítě přijet do Vegas. Celá parta tak cestuje do Las Vegas, kde se shodou nešťastných náhod a okolností samozřejmě octne většina osazenstva ve vězení.

Bob a Joy se dozví, že k adopci potřebují manželský certifikát, rozhodnou se proto vzít se ihned. Po několika dějových zvratech se tak ocitáme ve vegaské obřadní síni, kde nás k velkému překvapení u oltáře čeká Elka s otcem Boba, kteří se také chtějí vzít. Proběhne tedy dvojitá svatba, na závěr které si Joy uvědomí, že Elka je nyní její tchyně.

Novomanželé se poté vydají pro své dítě. Holčičku se rozhodnou pojmenovat Elizabeth, ale budou jí říkat Betty. Tato scéna byla napsána speciálně jako pocta pro Betty White. Tvůrkyně Susan Martin v rozhovoru uvedla, že jak během zkušebního čtení, tak i během natáčení této scény nezůstalo oko suché.

Victoria se ve Vegas setká se svou dávnou láskou, rockerem Johnnym, a pár se opět dá dohromady. Rozhodnou se odejít do ústraní, protože si uvědomí, že štěstí společného života před lety vyměnili za své kariéry.

Během letu z Vegas do Paříže se stane deja-vu. Do letadla udeří blesk a to musí nouzově přistát. Melanie sedí vedle pohledného cizince, kterému vypráví vše, co se v posledním dni odehrálo. Když se letadlo třese, muž jí řekne, ať se nebojí a dá mu ruku. Následuje střih na stejný záběr jejich rukou, tentokrát se svatebními prstýnky. Ocitáme se o pět let později, když Betty slaví páté narozeniny. Victoria je také vdaná – za Johnnyho. Všichni sedí spolu kolem stolu a zpívají „Happy Birthday“ malé Betty. Čtyři hrdinky v poslední scéně jdou na terasu, kde se domlouvají, že se příští středu večer (pozn.: souvislost s realitou – Hot in Cleveland se celých šest let vysílal ve středu večer) opět sejdou. Všechny čtyři dámy se tak dočkaly svého pohádkového konce.


Sbohem, Elko, sbohem, holky z Clevelandu! Skvěle jste nás šest let bavily.

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
ragelly

ragelly

Finále jsem dneska dopoledne probrečela, krásný pohádkový konec :) Jinak seriál hodnotím v rámci...
před 8 roky
DenaaS

DenaaS

ja sa na to este len chystam. Zboznujem ten serial. Pozeram od prvej casti a teda dnes mrknem finale a...
před 8 roky
Další články k tématu