31. 12. 2020

Vzpomínáme: Vikings (2013-2020)

Vzpomínáme: Vikings (2013-2020)

Kabelová stanice History byla vždy známá pro své zajímavé dokumenty. Když se rozhodla vložit finance do skriptové tvorby, fanoušci se na ni dívali trošku skepticky. Pro svůj historicky první seriál se stanice rozhodla jít cestou pradávných Vikingů, odvážných a krutých bojovníků ze Skandinávie, kteří se nebáli objevovat nové světy a dobývat si pro sebe další a další území.

V roce 2013 se poprvé představil seriál Vikings (Vikingové) a světe div se – fanoušci si ho zamilovali! Sledovanost trhala rekordy a netrvalo dlouho, než přišla objednávka druhé série. Tak to šlo rok co rok a nejen, že se seriál vracel s novými řadami, ale od čtvrté série dál byly série rozdělené na dvě poloviny s celkovým počtem 20 epizod. Celkem jsme se dočkali šesti sérií a 89 dílů, seriál se s diváky rozloučil na konci roku 2020 závěrečnou desítkou epizod, které byly vypuštěny najednou na streamovací službě Amazon.

Seriál si našel oblibu nejen u diváků v zahraničí, ale také v našich končinách, kde se od začátku svého uvedení řadí mezi nejpopulárnější kousky současné televizní tvorby. Důkazem je i to, že mu v našem žebříčku nejlepších seriálů patří parádní 14. místo, které si vysloužil s průměrným hodnocením 86 % od více než 1750 registrovaných uživatelů.

Historie seriálových Vikingů

O čem seriál vlastně je? Pokud nemusíte bojové scény, raději se mu obloukem vyhněte. Seriál sleduje hlavní hrdiny a jejich objevování nových zemí, ke kterým přichází se zbraní v ruce. Každá série má svou vlastní velkolepou bitvu, někdy jich je dokonce i více. Podobně jako ve Hře o trůny, ani tady není doporučováno mít nějakou postavu v oblibě, protože je téměř jasné, že se s ní dříve či později budeme muset rozloučit. Vikingský styl života byl bouřlivý, většina z nich se proto důchodového věku nedožívala…

Hlavním hrdinou je prostý farmář Ragnar, který touží objevovat. Požádá svého kamaráda Flokiho, aby mu postavil loď, a navzdory svému pánovi se vydává do Anglie. Ragnarovy úspěchy nezůstanou bez povšimnutí – brzy se stane pánem ve svém městě a časem i králem části Norska. Jeho synové následují v otcových šlépějích a vydávají se dále do Anglie, Francie, ale také ke Středozemnímu moři.

Všechno ale není idylické, jak se na první pohled může zdát. Závist, touha po moci a rozepře sílí nejen mezi samotnými zeměmi, ale i mezi Vikingy samotnými, a dokonce také mezi bratry. Nejednou se dočkáme bitev bratra proti bratrovi, ať už jde o Ragnara a Rolla, nebo Ivara proti Bjornovi, Ubbemu, Hvitserkovi a Sigurdovi.

plakát

Odložení konce

Na závěrečných deset epizod jsme si museli počkat o trošku déle, než se původně předpokládalo. Kvůli koronaviru se odložila většina seriálů a Vikingové nebyli výjimkou. Dřív, než stanice History stihla oznámit datum návratu seriálu, přišla pro fanoušky skvělá zpráva ze strany Amazonu. Streamer oznámil, že odkoupil exkluzivní práva na prvotní vysílání premiérových epizod, které kompletně nasadí do své knihovny 30. prosince.

Nemuseli jsme proto čekat na premiéru a dalších deset týdnů na finále, zájemci si mohli užít den s Vikingy a sjet poslední díly maratonem a zakončit je velkolepým finále!

plakát

Historické nepřesnosti

I když je seriál fikce, někteří i tak kritizují jeho nepřesnosti a nesprávný odraz historie. Aby příběh lépe navazoval, často nesedí data událostí v kombinaci s věkem postav. Tvůrce Michael Hirst se nechal slyšet, že nikdy přesně nebudeme vědět, jak to v té době vypadalo, co se tehdy odehrálo. „Chceme, aby se na seriál lidé dívali. Historicky přesné zobrazení událostí by přilákalo stovky diváků, někdy tisíce. My chceme získat miliony.“ To se mu povedlo – premiéra seriálu nalákala přes šest milionů diváků v samotných Spojených státech, dalšího 1,1 milionu v Kanadě.

Seriál pro globální distribuci koupil Netflix, kde můžete od 31. prosince 2020 sledovat komplet seriál včetně posledních deseti epizod s českými titulky.

plakát

Vikingové v dalších médiích

Úspěch seriálu nenechal na rozšíření značky dlouho čekat. Již v roce 2013 stanice History začala spolupracovat se značkou Zenescope. Michael Hirst vytvořil ve spolupráci s kreslířem Dennisem Calerem komiks, který se odehrává před uádlostmi první série seriálu. Můžete se v něm dočíst, jak Ragnar a Rollo bojují po boku svého otce, a dále také první setkání bratrů s Lagerthou.

Konec v nedohlednu aneb pokračování spin-offem

Přestože jedna éra Vikingů je za námi, kompletně se se seriálem ještě loučit nemusíme. V listopadu 2019 přišel Netflix s oznámením o tom, že objednává spin-off Vikings: Valhalla, za kterým stojí tvůrce Vikingů Michael Hirst. Příběh se bude odehrávat sto let po událostech z původního seriálu a bude sledovat dobrodružství nejslavnějších Vikingů – Leifa Eriksona, Freydis, Haralda Harada a normandského krále Viléma Dobyvatele. Stateční muži a ženy budou bojovat o přežití v neustále se měnící a rozvíjející Evropě.

plakát

Pozor! Nadcházející části článku obsahují velké spoilery ohledně osudu postav a vývoje příběhu. Čtěte na vlastní nebezpečí, ať si nezkazíte vlastní zážitek ze sledování :-)

Dvě éry seriálu

Seriál můžeme zjednodušeně rozdělit na dvě části, dvě éry. První z nich sleduje Ragnara a jeho objevování nových světů, bojování, osidlování, ale také politická vyjednávání s dalšími králi a dalšími vladaři. Seriál začíná, když je Ragnarovi něco přes třicet let. Čas postupně plyne a ve čtvrté řadě je mu něco přes padesát. Ve druhé polovině čtvrté série hlavní hrdina umírá. V době vysílání byla smrt hlavního hrdiny pro fanoušky velkým šokem, ze kterého se dlouho vzpamatovávali. I když je fakt, že to, co s jeho postavou tvůrci k jeho konci udělali, to se také nedá jen tak rozdýchat…

Od páté série dál jsou to sice ti stejní Vikingové, ale seriál přesto působí jinak. Mnozí fanoušci tvrdí, že po smrti Ragnara došlo k prudkému zhoršení kvality seriálu, který se již nedokázal vrátit k parádním prvním sériím. V centru dění se ocitají Ragnarovi synové, kteří dále podnikají výpravy do nových zemí, ale také neustále soupeří o výsadní postavení a moc mezi dalšími Vikingy i sami mezi sebou.

plakát

Odpočívejte v pokoji

Jak už jsme se zmínili na řádcích výše, seriál je známý nejen pro velkolepé bitvy a odvážné postavy, ale také pro časté a náhlé smrti. Za uplynulých šest sérií jsme se museli rozloučit s celou řadou více či méně oblíbených hrdinů, mnohdy i hlavních postav, na kterých byl celý příběh seriálu postaven.

Kdybychom měli vyjmenovat všechny, kteří ve Vikinzích padli, byli bychom tu do rána. Pojďme se alespoň podívat na ta nejznámější jména a připomenout si, jakým způsobem byl jejich osud naplněn. Odpočívejte v pokoji!

(Kliknutím na jméno postavy si můžete zobrazit fotografii, abyste si člověka lépe připomněli i podle tváře.)

Ælle: Bjorn, Ivar, Hvitserk, Ubbe a Sigurd ho popravili jako odplatu za smrt Ragnara
Aslaug: Lagertha ji střelila šípem do zad
Astrid: Lagertha ji během bitvy probodla na její vlastní žádost
Athelstan: zavraždil ho Floki
Ecbert: sebevražda
Freydis: Ivar ji uškrtil
Halfdan: v bitvě ho zabil vlastní bratr Harald
Heahmund: během bitvy byl střelen třemi šípy a Gunnhild ho bodnula do zad
Helga: adoptivní dcera Tanaruz ji pobodala nožem
Horik: za zradu ho zabil Ragnar
Judith: zemřela na rakovinu prsu
Lagertha: opakovaně ji pobodal Hvitserk, který si ji pod vlivem spletl s Ivarem
Magnus: Bílý vlas ho střelil šípem
Ragnar: Ælle ho nechal hodit do jámy plné hadů
Siggy: utopila se při záchraně Ragnarových malých synů
Sigurd: Ivar do něj v návalu vzteku hodil sekyru
The Seer: zavraždil ho Ivar

+ spoilery ze závěrečné série 6B:

Olaf: princ Igor ho na nátlak svého strýce Olega zapálil
Bjorn: pomalu umíral po bitvě, zemřel, když do něj byly střeleny tři šípy při obraně Kattegatu proti Olegovi a Ivarovi
Oleg: Igor ho střelil šípem a Oleg poté spadl z balkónu dolů na zem
Gunnhild: sebevražda
Harald Finehair: probodnut vojákem Wessexu v bitvě Alfreda proti Haroldovi a Ivarovi
Erik Thorvaldsson: zavražděn na popud Ingrid otrokyní při sexu
Ivar: zemřel v závěrečné bitvě proti Alfredovi

plakát

The Last Act aneb velkolepé finále

30. prosince 2020 streamovací služba Amazon vypustila najednou všech deset závěrečných epizod seriálu, který byl zakončený dílem The Last Act a přinesl nám úctyhodný, dobře napsaný a s úctou představený konec Vikingů, které si fanoušci v průběhu let zamilovali.

Epizoda začíná velkým shledáním – Ubbe v nově objevené zemi nalezne starého přítele Flokiho, který se sem vydal poté, co se cítil opuštěn Bohy. Není v něm ani špetka nenávisti. Ubbe v novém světě vidí velké příležitosti – takové, o kterých snil jeho otec Ragnar. Spolu s Otherem se baví o tom, že nádherný svět s sebou přináší příležitost začít znovu, nemusí to být zase dokola jen o krvi a válkách, je na čase přerušit nekonečný cyklus.

Král Alfred a Ivar vyjednávají o míru, který však Alfred smete ze stolu – řekne Ivarovi, že mu nevěří, že touží po míru. Ivar mu vyhrožuje, že prohraje, protože je v menšině, ale Alfred odpoví, že on a jeho muži bojují za boží lásku a za svou zemi.

Jeden z Ubbeho mužů se snaží najít zlato a zabije místního domorodce. Ubbe má proto před sebou hned velkou výzvu – rozhodne se pokračovat ve starém způsobu žití a bude své lidi bránit, nebo prolomí kruh? Ubbe se rozhodne jít cestou míru a viníka z vlastních řad spolu s ostatními odsoudí k smrti. Spolu s Torvi a ostatními se tak vydává cestou lidskosti a míru. Po popravě viníka řekne jedna z domorodých obyvatelek Torvi, že když je na jejich půdě přivítali, neznamenalo to, že jim dovolili si ji přivlastnit. Tato hláška je nejen neskutečně silná, ale také trošku ironická, jelikož je mířená směrem k lidem, kteří si vždy chtěli nová území přivlastňovat.

Koná se velká závěrečná bitva mezi Alfredem a Ivarem. Hvitserk si všimne, že má jeho bratr výrazně modré oči, což značí nebezpečí, že se mu můžou zlomit kosti v těle. Hvitserk se odvážně vydá do boje, zatímco stratég Ivar stojí opodál a dění sleduje. Když vidí svého bratra, vydá se k němu a my vidíme, jak velké bolesti má, skoro ani nemůže chodit, ale přesto odvážně kráčí do bitvy. Alfred promlouvá ke svému Bohu a žádá si odpovědi, Ivar také mluví ke svým Bohům – oba muži spoléhají na víru, která jim má pomoci vyhrát válku. Ivar už nemůže dál jít, jeho oči jsou ještě modřejší a hrdina je ve velkém nebezpečí.

Ivar a Hvitserk jsou opět bok po boku a mladší bratr požádá Hvitserka, aby odešel z bitevního pole. Přizná mu, že by ho nikdy nedokázal zabít. Oba bratři si řeknou, že se mají rádi. Konec Ivara je zde a je ukázán s ryzími emocemi a velkým respektem.

Ivar křičí z plných plic, že je Ivar Bezkostý a bude žít věčně. Jeden z Alfredových vojáků ho však pobodá. Hvitserk si klekne k bratrovi a ujistí ho, že jednoho dne všichni budou znát jméno Ivara Bezkostého. Ivarovy kosti praskají. Když Alfred uvidí Ivara v bratrově náručí, poručí svým mužům, ať přestanou bojovat. Ivar řekne Hvitserkovi, že se bojí, a bratr mu se slzami v očích odpoví, že na něj nikdo nikdy nezapomene, zatímco Ivar pomalu umírá.

Zprávy o bitvě a o smrti Haralda a Ivara se donesou až do Kattegatu, kde je Ingrid prohlášena za právoplatnou královnu. Ingrid se zeptá, co se stalo s Hvitserkem. Diváci vidí, jak Hvitserk žádá Alfreda o pokřtění. Zříká se Odina a ostatních „falešných Bohů“. Alfred ho přivítá v křesťanské církvi a dá mu nové jméno – Athelstan. Hvitserk se začne usmívat – konečně našel nový stálý domov.

V závěrečné scéně sedí Ubbe a Floki na pláži. Tichý a klidný rozhovor obou mužů se nese v neutrální rovině. Ubbe se ho zeptá, jestli cítí v této zemi Bohy. Floki odpoví, že nemusí cítit ani vědět nic, protože to není důležité. „Nechej minulost za sebou.“ Řeč přijde i na Ragnara, Floki přizná, že ho má stále po svém boku, i když už je hrdina dávno po smrti. Ubbe řekne Flokimu, že ho má rád. Oba muži sledují v klidu a míru západ slunce. A to je konec Vikingů – odpověď je mír.

plakát

Tak teda skol, Vikingové!

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Nejen :-)
před 3 roky
ragelly

ragelly

Jj, tak to beru jako známý fakt, že tam je i zbytek seriálu :)
před 3 roky
foruska

foruska

Hezky napsané shrnutí. Patřím k těm, kterým se první éra líbí víc. Musím ale říct, že zakončení se mi...
před 3 roky
Další články k tématu