16. 12. 2015

Letos se v USA vysílalo přes 400 seriálů

Letos se v USA vysílalo přes 400 seriálů

Původní seriálová tvorba amerických stanic je stále na vzestupu. Letošní statistiky mluví za vše, rok 2015 zaznamenal nový rekord v celkovém počtu skriptových původních seriálů, které byly odvysílány na komerčních stanicích, základních a prémiových kabelovkách a na streamovacích službách.

Těchto původních seriálů bylo v letošním roce celkem 409. To je oproti roku 2014 vzestup o 9 % (loni 376 seriálů). Statistika dále uvádí, že za posledních šest let, od roku 2009, počet skriptových seriálů vzrostl o neuvěřitelných 94 procent, z 211 na 409. Když vezmeme samostatně jen základní (neplacené) kabelovky, jejich seriály se rozrostly z počtu 66 na 181, tedy o 174 %.

„Tohle je již třetí rok za sebou, kdy počet skriptových seriálů narostla všech distribučních platformách – komerčních stanicích, základních a prémiových kabelovkách a streamovacích službách. Velký růst zaznamenaly především základní kabelovky a digitální služby. Tato čísla by byla před deseti lety téměř nepředstavitelná,“ uvedla Julie Piepenkotter, výkonná viceprezidentka výzkumu pro FX Networks, společnosti, která si výzkum objednala.

Přes 400 vysílaných seriálů je ale fakt, který se ne vždy setkává s kladnými ohlasy. „Je tu prostě až přespříliš televize,“ uvedl John Landgraf, ředitel FX. Kvůli tomu některé dobré seriály předčasně umírají, i když jinak by mohly přežít nebo dokonce zaznamenat zlepšení sledovanosti i vlastní kvality. Navíc po neustálém vzestupu jednou musí přijít pád. „Myslím, že rok 2016 nebo 2017 bude vrcholkem televize v Americe, a pak bude následovat pokles,“ pokračoval Landgraf. „Je tu až příliš velká konkurence. Je těžké najít dobré seriály a myslím, že je nemožné udržet vysokou laťku kvality.“

Nejvyšší číslo ve statistikách představuje nárůst počtu seriálů vzhledem k velkému rozvoji základních kabelovek od roku 2002 dosud. Tisková zpráva zmiňuje jako milník v tomto roce The Shield, první skriptové drama ze základní kabelovky, které vyhrálo Emmy a Zlatý glóbus. Od té doby narostl počet seriálů na základních kabelovkách o 484 % (z 31 na 181).

I když je to z popisu jasné, jen jedno malé upozornění: Tento počet nezahrnuje realityTV, televizní filmy, speciály, zpravodajství, sport, daytime vysílání ani dětské pořady.

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Empty

Empty

Děkuji za inspiraci, takhle ze sebe udělám o něco menšího magora. :D
před 8 roky
CzHero

CzHero

tak to se máš, se mnou se kamarádi ani raději o tom nebaví páč bych jim o tom vyprávěl hodiny...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

A já mám přitom pocit, že je stále míň co sledovat. To bude asi jak s knížkama - za ty stovky let je...
před 7 roky
Další články k tématu