2. 10. 2020

9 sportovních dokumentů na Netflixu, které musíte vidět!

Přinášíme vám tipy na zajímavé sportovní dokumenty, které vám možná na Netflixu utekly. Byla by každopádně škoda se o nich nezmínit, protože se často jedná o hodně zajímavé a kritiky velmi dobře přijaté kousky. Řada z nich byla nominovaná na Emmy, některé cenu získali a to třeba i opakovaně. Ať už vás baví formule, americký fotbal, fotbal nebo basketbal, určitě si tam to svoje taky najdete. Jsme moc zvědaví, co na tyhle kousky řeknete a nemůžeme se dočkat vašich reakcí v diskuzi.

1

Formula 1: Drive to Survive (F1: Touha po vítězství)

Kolik a kde

Netflix, celkem 20 epizod

Kdo

Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Charles Leclerc + spousta dalších pilotů a osobností ze zákulisí – šéfové týmů a podobně

Proč to sledovat

Nejprestižnější motoristická soutěž na světě, která baví fanoušky dlouhé desítky let. To je Formule 1. Tenhle reality dokumentární seriál sleduje příběhy jednotlivých aktérů v průběhu soutěžní sezóny a přibližuje tak dění, které jinak zůstává fanouškům skryté. Každá epizoda se věnuje některému z týmů v průběhu dané sezóny, člověk tak má možnost nahlédnout do zákulisí celého dění a zjistit, jaké jsou třeba osobní vztahy mezi hlavními osobnosti, jaká dramata se odehrávají za oponou a podobně. Vše je prokládáno rozhovory s piloty nebo třeba šéfy týmů a nezapomíná se ani na rodiny pilotů, které vše prožívají zdaleka nejintenzivněji. Jestliže patříte mezi fanoušky formule 1 nebo závodů obecně, tohle je jednoduše povinnost. Sledujete závody? Máte svoje oblíbence, kterým fandíte? Tak tohle je možnost, jak zjistit daleko víc, než se dozvíte během závodního víkendu. Jsem ale zároveň přesvědčenej, že bavit se bude v podstatě kdokoliv, kdo si tohle pustí. Maximálně doporučuju a sám se hodně těším na další rok, kde bude zpracovaná letošní korona sezóna.
2

Last Chance U

Kolik a kde

Netflix, celkem 39 epizod

Kdo

Jason Brown, Buddy Stephens, Brittany Wagner, John Beam a velká spousta dalších lidí, hráčů, rodin, členů realizačních týmů, fanoušků…

Proč to sledovat

Last Chance U je něco jiného. Každopádně je to zajímavá sonda. Unikátní a vysoce oceňovaný sportovní dokumentární seriál, který popisuje tvrdou realitu, s níž se setkávají špičkoví mladí sportovci, kteří udělali chybu. Jedinou šancí mladých hráčů amerického fotbalu jak pokračovat v kariéře a studiu je škola v zapadlém městečku. V místním týmu se setkávají ti nejhorší sígři s těmi, kteří prostě udělali hloupost a nyní se snaží vykoupit. Podaří se to některým? Dokáží se prosadit, vystudovat a dostat se do vysněné NFL? Trenéry, školní poradkyni i učitele čeká spousta trpělivé práce. Mladíky čeká spousta dřiny. Pokud můžu poradit, tak jestliže vás zajímá americký fotbal, jste fanoušci NFL a podobně, je tohle pro vás prakticky povinnost. A ne, není to o mlácení soupeřů a vymletých mladících, co se potřebují vyřádit a nemají žádnou zodpovědnost. Naopak. Na obrazovce se odehrávají neuvěřitelná osobní dramata (mladí rodiče, strašná chudoba, kdy mají sotva na jídlo denně, kriminalita, otřesná rodina, poslední šance na to se dostat z hrozných podmínek a podobně) a někdy nechápete, jak to ti mladí lidé zvládají nebo jak moc některým z nich hrabe, že dokáží tak strašně mrhat vlastním talentem a šancí, kterou dostali. Po dokoukání se vyplatí, pokud jste zvědaví jako já, dohledat info o tom, co se s hráči a dalšími lidmi stalo dál. Extrémně zajímavý projekt, který vás vtáhne.
3

The Last Dance (Poslední představení)

Kolik a kde

Netflix, celkem 10 epizod

Kdo

Michael Jordan, Phil Jackson, Steve Kerr, Scottie Pippen a spousta dalších lidí

Proč to sledovat

Basketbal. Baví vás? Máte rádi? Tak budete znát jméno Michael Jordan. Naprostá legenda. Vlastně se musím opravit, tohle jméno jste zaručeně slyšeli i pokud vám basket vůbec nic neříká. Tenhle chlápek je totiž absolutní sportovní ikona, která změnila tvář sportu jako takového. Dokumentární seriál „The Last Dance“ přináší ucelený pohled na Jordanovu kariéru a týmu Chicago Bulls v 90. letech. Můžete se těšit na spoustu zatím nezveřejněných záběrů ze sezóny 1997–98, množství rozhovorů s jeho bývalými spoluhráči, přáteli, rodinou, trenéry nebo novináři. Obecně se tenhle dokument považuje za jeden z nejlepších kousků v daném žánru a určitě se u něj nebudete nudit. Jestliže jste navíc fanoušci basketu nebo Jordana, tak jde prakticky o povinnost.
4

Sunderland 'Til I Die (Dycky Sunderland)

Kolik a kde

Netflix, celkem 14 epizod

Kdo

Martin Bain, George Honeyman, Stewart Donald a spousta dalších lidí kolem týmu nebo fanoušků

Proč to sledovat

Pro někoho, kdo nežil v Sunderlandu, je to možná těžko pochopitelné, ale život celého města se skutečně točí kolem fotbalu. Fotbal je náboženství, všichni o něm mluví, všichni jím žijí a všechny dokáže spojit. Nebo rozdělit. Město, ve kterém žije většinově dělnická třída, to má těžké. Velké továrny zavřely a není snadné vše zvládnout. Místní fotbalový klub je tím, co dokáže každého přivést na úplně jiné myšlenky. Jenže teď sestoupili z nejvyšší soutěže a čeká je ohromně náročná cesta ve snaze se vrátit na vrchol. Dokument, který sleduje anglický fotbalový klub Sunderland A.F.C. v letech 2017–2018 a dál. V podstatě je to hodně podobné některým sériím Last Chance U, kdy je vidět, jak obrovský vliv má sportovní klub na místní komunitu a obyvatele, kteří úspěchy nebo neúspěchy svého týmu doslova žijí. Můžu maximálně doporučit i tehdy, pokud nejste zrovna fotbalový fanoušek. Tenhle dokument je hlavně o lidech.
5

El día menos pensado (The Least Expected Day)

Kolik a kde

Netflix, celkem 6 epizod

Proč to sledovat

Tým Movistar patří dlouhodobě mezi absolutní světovou cyklistickou špičku. Jenže dostat se na vrchol a udržet se tam jsou dvě úplně jiné věci. Neúspěch není variantou a to s sebou přináší samozřejmě zásadní tlak jak na samotné jezdce, tak na realizační tým kolem nich. Vítejte ve světě špičkové profesionální cyklistiky. Možná zjistíte, že zdánlivě obyčejná jízda na kole není jich snadného, pokud máte soupeřit s těmi nejlepšími a hlavně jste členy týmu, kde se očekává absolutní nasazení a výkon na hranici lidských schopností téměř každý den.
6

Maradona en Sinaloa (Maradona v Mexiku)

Kolik a kde

Netflix, celkem 7 epizod

Proč to sledovat

Podobně jako v případě Michaela Jordana není potřeba jméno Diego Maradona příliš představovat. Pokud jste fanoušci fotbalu, není o čem mluvit. Pokud jste fanoušci sportu, určitě jste o něm slyšeli a nejspíš jste jeho jméno zachytili i v případě, že vám sport nic moc neříká. Maradona je rozporuplná ikona, která se podílela na psaní fotbalové historie. No a tenhle chlápek se rozhodl, že se na stará kolena vydá trénovat fotbal do města, které většina z vás bude znát nejspíš ze seriálu Narcos: Mexico. Culiacán je totiž pořád sídlo drogového kartelu Sinaloa a úkolem Maradony je místní tým Dorados zachránit. Tedy ze sportovního pohledu. Fotbal je v Mexiku nesmírně populární sport, fanoušci umí být ale přísní. Poradí si legenda?
7

Basketball or Nothing

Kolik a kde

Netflix, celkem 6 epizod

Kdo

Raul Mendoza + spousta hráčů, členů rodin, fanoušků…

Proč to sledovat

Pro tým a celou komunitu kolem obyvatel Navažské rezervace je basketbal daleko víc než jen obyčejná hra. Spojuje celé město a je hlavním zdrojem zábavy v téhle odlehlé části severovýchodní Arizony. Je lékem pro oblast, která trpí vysokou mírou závislosti na alkoholu, drogách a počtem sebevražd. Basketbal poskytuje únik pro mladé lidi, kteří to nemají jednoduché ani doma a dává jim možnost dostat se dál a pomoct tak svým rodinám. V Chinle je basketbal vším. Pokud máte rádi dokumenty s lidskými příběhy, tak tohle je rozhodně něco pro vás a pokud vás baví basket, tak fakt není o čem. Hodně zajímavá sonda do komunity, o které toho u nás zase tak moc nevíme. Podobně jako v případě Last Chance U je vidět, že mladí lidé v USA musí často dospět hodně rychle a nesou na svých ramenech váhu, kterou si většina vrstevníků u nás umí těžko představit…
8

Cheer

Kolik a kde

Netflix, celkem 6 epizod

Proč to sledovat

Viděli jste někdy Cirque du Soleil? Pokud ne a chcete se mrknout na to, co jsou někteří lidé schopni udělat v šílených výškách nebo jaká koordinace lidského těla je možná, tak vážně doporučuju. Tenhle dokument samozřejmě není o legendách a špičce akrobacie, ale roztleskávací tým na malé texaské univerzitě v městečku Corsicana se fakt za nic stydět nemusí. Mladí lidé tu musí dokázat, že jsou opravdu nejlepší a za jejich úspěchy je neuvěřitelná dřina. Cílem je zisk titulu, cesta k němu je ale trnitá a konkurence je hodně dobrá. Tohle spolknete jako malinu.
9

First team: Juventus

Kolik a kde

Netflix, celkem 6 epizod

Proč to sledovat

Italský fotbalový klub Juventus Turín patří mezi ty nejslavnější a nejznámější nejen ve své zemi, ale na světě. Tohle jméno bude znát každý, kdo má fotbal rád a sleduje ho. No a pokud máte rádi trochu detailnější informace a pohled do zákulisí, tak jste na správném místě. Autoři dokumentu sledují hráče a realizační tým během sezóny 2017–2018, kdy jednak probíhají boje v domácí soutěži a poháru, jednak se klub snaží uspět v prestižní Lize mistrů.

Tak co říkáte, celkem solidní výběr a tipy, no ne? Znáte některý seriál? A pokud ne, vyzkoušíte? Zaujalo vás něco? Když jsme výběr dělali a koukali na počty hodnocení, tak se zdá, že spousta vás tyhle kousky nezná nebo je ještě nevyzkoušela a podle nás je to velká škoda. Na Netflixu seriálů se sportovní tématikou není málo, takže by si měl přijít na své každý fanoušek. Samozřejmě chápeme, že seriáloví fanoušci nemusí nutně být tak fanoušci sportovní, na druhou stranu je rozsah zpracovaných témat celkem široký, takže je šance, že vás chytne něco i v případě, kdy vám sport nic moc neříká. Jako minule navíc ještě přihazujeme formou seznamu tipy na další projekty, co by vás mohly zaujmout. Je taky docela dobrá šance, že se sem nějaký zajímavý kousek nedostal a budeme rádi, pokud nám na něj sami hodíte tip do diskuze. Nemůžeme se dočkat :)


Čestná zmínka:

Fastest Car (Rychlý káry)
QB1: Beyond the Lights
Apache: La vida de Carlos Tevez
Fightworld
Boca Juniors Confidencial
Home Game (Hry kolem světa)

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
megawir

Vláďa Foltán

Autor je dlouholetým redaktorem SerialZone, nenapravitelným fanouškem seriálů téměř všech kategorií a spoluzakladatelem společnosti Outpoint.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
megawir

megawir

Ohodnotila ses docela přesně 🤙😎 Pokud bys měla nějaký další dotaz nebo inteligentní komentář, neváhej...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

To Fruiko & megawir: Nechtělo by se vám vytvořit anketu na tema "Jakým způsobem získáváte a...
před 3 roky
Nevada

Nevada

Ty články jsou tam zařazené na základě čtenosti? Fakt? To mě překvapuje. Já myslela, že tam máte ty,...
před 3 roky
Další články k tématu