Diskuze k článku S lupou do historie: Čtvrtá hvězda
avatar uživatele
VeruBártová
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
30. 8. 2020 / 12:37:17 (před 3 roky)
off

No to je zase gól... Připravit si jeden názor od člověka, který od začátku věděl, že ho tenhle typ humoru nebere, to už je trochu moc. K čemu to mělo být dobré?

avatar uživatele
veva8
Dlouholetý uživatel | Cool level: 18 | Kocour
30. 8. 2020 / 18:49:46 (před 3 roky)
off

Myslím, že je to jeden z nejlepších českých seriálů.

Tisíc lidí, tisíc chutí
avatar uživatele
MLav
Běžný uživatel | Cool level: 2 | Jake Harper
31. 8. 2020 / 10:22:09 (před 3 roky)
off

Za mě jeden z nej českých seriálů. Mám ráda humor Dejvického divadla. I další jejich výtvory jsou velmi kvalitní, např. Dabing street...

avatar uživatele
štelér
Dlouholetý uživatel | Cool level: 9 | Rajesh Koothrappali
1. 9. 2020 / 09:22:41 (před 3 roky)
off

Zdravím všechny a jeno m chci napsat,že by mně skutečně zajímalo proč Jesmot ohodnotil takto tento opravdu velice povedený seriál.Nevím jaký humor je pro něj,ale pokud mu český lidový humor je cizí,tak ho třeba více pobaví stupidní americké sitkomy.....

štelér
avatar uživatele
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
1. 9. 2020 / 13:13:52 (před 3 roky)
off
štelér napsal(a):

...Nevím jaký humor je pro něj,ale pokud mu český lidový humor je cizí,tak ho třeba více pobaví stupidní americké sitkomy.....

Problémy jsou tři:

1)Hodnotit pilot (zejména u seriálů, které jsou již celé k dispozici) je v mnoha případech zavádějící. (Ještě to trochu chápu u novinek.)

2) Smysl pro humor máme každý jiný a u seriálů, které jsou na humoru založeny, je vždy soud recenzenta extrémně subjektivní. Jinak to ale nejde.

3) Čím více se druh humoru oddaluje od mainstreamového házení dortů (blíží k čemusi jako umění), tím budí rozporuplnější reakce (bez ohledu na kvalitu/intelekt/vzdělání diváka).

Proto je daleko lepší hledat názory uživatelů, kterých je v optimálních případech vice, než v SLDH a navíc se dá vycházet z názoru uživatelů, kteří jsou na "obdobné divácké vlně".

Skutečné recenze od profesionálních recenzentů jsou k "objektivnímu" (uvozovky proto, že jsem nenašel přesnější/výmluvnější výraz) hodnocení o něco blíže - na základě obdobných kriterií a vah, které profesionálové používají, ale i tak tam zákonitě vnášejí silný osobní náhled.

Bez ohledu na to, nakolik se těch pár lidí, co píše SLDH a NPL blíží vkusu konkrétního diváka, bez ohledu na míru jejich objektivity a jejich autorské schopnosti (nikoho tím nehodnotím ani kladně, ani záporně), by jim měla být nepřispívající většina vděčná.

Pokud někdo vnímá uveřejněné texty jako nesprávné, nebo zavádějící, tak mu nic nebrání, aby napsal k seriálu vlastní názor - divácké (neredakční) reakce jsou z hlediska volby typu budu/nebudu se dívat tím nejcennějším pro celou SZ komunitu.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 1x | Naposledy: 30. 9. 2020 / 11:23:58
avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 128 | Ragnar Lothbrok
1. 9. 2020 / 13:43:10 (před 3 roky)
off

Výjimečně musím souhlasit s _-0-_ :)))

Tyto články vznikají v první řadě proto, aby čtenáře seznámily s danými seriály - info boxík se stanicí, žánrem, počtem sérií, délkou epizod, obsazením a obsahem většinou bohatě dostačují k tomu, aby si čtenář udělal obrázek sám. Samozřejmě pak nechybí plakátek (fotka) a trailer, pokud by textové údaje někomu nestačily. Seriály se formou článku představí, upozorní na sebe a alespoň pár lidí zcela jistě nalákají na sledování (Novinka pod lupou, S lupou do historie) nebo dokonce opáčko (S lupou do historie).

Samotný názor (nejde o recenzi, ale osobní názor autora, ve kterém pouze popisuje vlastní pocity z epizody) už je pak bonus, který může pobavit či pobouřit, rozhodně si ale nedává za cíl někoho přemlouvat ke sledování či naopak odrazovat od sledování. Přiznejme si na rovinu, že tyhle názory tu jsou v první řadě pro to, aby vyvolaly diskuzi, což se tady jesmotovi velmi dobře podařilo. Největší traffic je u článků, kde jsou buď nějaké chyby (lidi si neodpustí šanci vyzdvihnout nedostatky jiných), nebo kde je napsáno něco, s čím více lidí nesouhlasí, k čemuž se malé hodnocení u obecně populárního seriálu přímo vybízí.

Když jsme s rubrikou Novinka pod lupou (ze které se postupem času oddělilo S lupou do historie) začínali, končili jsme trailerem - psali jsme jen info boxík a dali ukázku, ať si každý udělá názor sám. Sami uživatelé nás pak přesvědčili, abychom názory do článků začali dávat, je to s nimi takové pestřejší, co si budeme povídat :)) Výpovědní hodnota je nízká, protože každý má vlastní vkus a každému se líbí něco jiného. Nicméně míra zábavnosti článku se zvyšuje tím víc, čím menší procentuální hodnocení u názorů čtenáři vidí :)))

avatar uživatele
VeruBártová
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
1. 9. 2020 / 15:33:00 (před 3 roky)
off

Vypracovat článek, který má připomenout nějaký seriál a nechat ho ohodnotit pouze člověkem, který od začátku věděl, že mu nesedí, byla prostě hloupost. Copak to nevidíte? Čtvrtá hvězda je jeden z mála seriálů, které se nám opravdu povedly a vy ke článku, který by potenciálně tento povedený a obecně velmi oblíbený seriál mohl ukázat novým divákům, posadíte člověka, který ho zaručeně může jedině shodit...

avatar uživatele
jesmot
Autor článku | Cool level: 56 | Richard Castle
1. 9. 2020 / 16:58:33 (před 3 roky)
off

Tak jo, zatím jsem se držel stranou, je ale čas se zapojit do diskuze. odkaz a ragelly to myslím vystihli dostatečně. Nejde tu o "profesionální recenze" (které taky nebývají vždy relevantní, protože někdy prostě se ani v nich autoři absolutně neoprostí od antipatií). Každopádně nikdy jsem je neschvaloval a je teda možná k podivu, že jsem se přidal k NPL a později k SLDH, ale tady je to fakt něco jiného, prostě člověk vyjádří svůj názor, který je opravdu jen oživením článku připomínající seriál. Každopádně chápu, že jsem někomu mohl stoupnout na kuří oko, co už. Jen chci zdůraznit, jak už tu padlo, že jde pouze o hodnocení prvního dílu, tedy pilotu, což má být i jedním z důvodů, proč mají obě lupy nulovou výpovědní hodnoty (opět, jde jen o to zpestření).

VeruBártová, původně tu měly být minimálně dva názory, nakonec ostatní nestíhali. Každopádně by mě docela zajímalo, podle čeho soudíte/soudíš, že bylo od začátku jasné, že mi to nesedne? Jak jsem psal v úvodu, seriál jsem v době uvedení viděl celý, tehdy mi možná sedl, opravdu už si to nepamatuju, ale dnes mi úvodní díl prostě do noty nepadl. Taky zmiňuju epizodu s výrazovým tancem (možná bych si vzpomněl i na další), která se mi zase líbila, takže toto je opravdu jen mé hodnocení úvodního dílu, který prostě tak trohcu stojí mimo a jen představuje postavy a prostředí, což by šlo udělat vtipněji. Toť vše.

A ještě štelér, abych zodpověděl všechno. Proč jsem tak pilot ohodnotil jsem vysvětlil v názoru. Český lidový humor mi cizí není, pokud vím, jen tady mi nějak chyběl, nebo ho jen bylo málo.

avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 128 | Ragnar Lothbrok
1. 9. 2020 / 18:15:07 (před 3 roky)
off
VeruBártová napsal(a):

Vypracovat článek, který má připomenout nějaký seriál a nechat ho ohodnotit pouze člověkem, který od začátku věděl, že mu nesedí, byla prostě hloupost. Copak to nevidíte? Čtvrtá hvězda je jeden z mála seriálů, které se nám opravdu povedly a vy ke článku, který by potenciálně tento povedený a obecně velmi oblíbený seriál mohl ukázat novým divákům, posadíte člověka, který ho zaručeně může jedině shodit...

A od toho tady je diskuze, kde se můžou vyjádřit všichni, kteří souhlasí/nesouhlasí a říct svůj názor. Nebo klidně přispívat přímo do článků, jak už padlo někde jinde, dveře jsou otevřené každému, kdo má zájem. Že nikdo nemá zájem o práci a všichni se umí jen opřít do autora, když s ním nesouhlasí, to už je věc druhá. Vsadím se, že kdyby jesmot hodnotil 80 % a výš, tak tady není ani jeden komentář, protože souhlasit nebo nedejbože pochválit, to se nikomu nechce.

A jinak článek seriál potenciálně novým divákům ukazuje, ať už je názor uvnitř jakýkoliv. Neříkám, že naše názory nemůžou přispět k tomu, jestli se čtenář rozhodne seriál zařadit do watchlistu, nebo ho raději vynechá. Rozhodně ale názor není to hlavní či dokonce jediné, co k tomuto kroku přispívá. Snad každý ví, co mu sedí a jestli ho zaujme popis, trailer nebo obsazení.

Za sebe třeba můžu říct, že bych tomuto seriálu šanci nedala, byť znám lidi, kteří si jeho sledování užili. Prostě tam vidím pro mě červené vlaječky (ČR, komedie, Dejvické divadlo) a je mi jasné, že byť seriál může oslovit spoustu lidí, tak já jeho cílovka nebudu. A k tomu, abych se rozhodla, jsem nemusela přečíst ani větu od jesmota. A i tak jsem si názor přečetla, jen abych viděla, že tam netvrdí nic extra hrůzostrašného, co by mu vadilo a dávalo důvod rozpoutat tenhle hon na čarodějnice. Prostě se nezasmál, takže jako komedie to na něj nezafungovalo, tak prostě hodnotil první díl jako podprůměr.

avatar uživatele
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
1. 9. 2020 / 20:49:14 (před 3 roky)
off
ragelly napsal(a):

A od toho tady je diskuze, kde se můžou vyjádřit všichni, kteří souhlasí/nesouhlasí a říct svůj názor....

Články ale rychle zapadnou, časem se k nim nebude nikdo vracet. Podle mě by bylo nejcennější psát názory k seriálům, kde je nalezne každý, kdo se bude o seriál zajímat.

To dá ale práci, že...

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 1x | Naposledy: 1. 9. 2020 / 20:49:38
avatar uživatele
VeruBártová
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
1. 9. 2020 / 21:10:33 (před 3 roky)
off
ragelly napsal(a):

A od toho tady je diskuze, kde se můžou vyjádřit všichni, kteří souhlasí/nesouhlasí a říct svůj názor. Nebo klidně přispívat přímo do článků, jak už padlo někde jinde, dveře jsou otevřené každému, kdo má zájem. Že nikdo nemá zájem o práci a všichni se umí jen opřít do autora, když s ním nesouhlasí, to už je věc druhá. Vsadím se, že kdyby jesmot hodnotil 80 % a výš, tak tady není ani jeden komentář, protože souhlasit nebo nedejbože pochválit, to se nikomu nechce.

A jinak článek seriál potenciálně novým divákům ukazuje, ať už je názor uvnitř jakýkoliv. Neříkám, že naše názory nemůžou přispět k tomu, jestli se čtenář rozhodne seriál zařadit do watchlistu, nebo ho raději vynechá. Rozhodně ale názor není to hlavní či dokonce jediné, co k tomuto kroku přispívá. Snad každý ví, co mu sedí a jestli ho zaujme popis, trailer nebo obsazení.

Za sebe třeba můžu říct, že bych tomuto seriálu šanci nedala, byť znám lidi, kteří si jeho sledování užili. Prostě tam vidím pro mě červené vlaječky (ČR, komedie, Dejvické divadlo) a je mi jasné, že byť seriál může oslovit spoustu lidí, tak já jeho cílovka nebudu. A k tomu, abych se rozhodla, jsem nemusela přečíst ani větu od jesmota. A i tak jsem si názor přečetla, jen abych viděla, že tam netvrdí nic extra hrůzostrašného, co by mu vadilo a dávalo důvod rozpoutat tenhle hon na čarodějnice. Prostě se nezasmál, takže jako komedie to na něj nezafungovalo, tak prostě hodnotil první díl jako podprůměr.

Taky jsme se vyjádřili. Mně osobně nadzvedlo, že jeden z našich nejlepších seriálů tady prezentuje člověk, kterému to očividně nesedlo.

avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 128 | Ragnar Lothbrok
1. 9. 2020 / 21:29:57 (před 3 roky)
off
VeruBártová napsal(a):

Taky jsme se vyjádřili. Mně osobně nadzvedlo, že jeden z našich nejlepších seriálů tady prezentuje člověk, kterému to očividně nesedlo.

No, tak vyjádřit se k seriálu a útočit na autora jsou trošku dvě rozdílné věci. Ale máš pravdu, i z vašich komentářů jde pochopit, jaký názor na seriál máte.

avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 128 | Ragnar Lothbrok
1. 9. 2020 / 21:33:18 (před 3 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Články ale rychle zapadnou, časem se k nim nebude nikdo vracet. Podle mě by bylo nejcennější psát názory k seriálům, kde je nalezne každý, kdo se bude o seriál zajímat.

To dá ale práci, že...

To dá velkou práci :)) Znám to, dřív jsem psala názory ke každému seriálu, který jsem dokoukala, vydrželo mi to asi 200 seriálů a dál už mě to tak nebavilo, že jsem s tím sekla. Teď přispívám svou troškou do mlýna alespoň krátkým komentářem v diskuzi pod NPL články, kde skutečně nemusím vymýšlet celý obsáhlejší názor, ale stačí mi věta nebo dvě. Plus přidávám shrnutí konce, což v budoucnu bude zahrnuto do SZ profilů, tak aby to bylo sepsáno a mohlo se to vzít, až na to bude čas :) Plus ještě u delších seriálů se snažím udělat Vzpomínáme článek, který na rozdíl od NPL bere v potaz seriál jako celek.

avatar uživatele
VeruBártová
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
1. 9. 2020 / 21:36:03 (před 3 roky)
off
ragelly napsal(a):

No, tak vyjádřit se k seriálu a útočit na autora jsou trošku dvě rozdílné věci. Ale máš pravdu, i z vašich komentářů jde pochopit, jaký názor na seriál máte.

No právě, žes to stále nepochopila... Nejde o to, že autorovi se seriál nelíbí, na to má samozřejmě právo, jde o to, že seriál, který si na csfd.cz nese 80% a tady 75% prezentujete názorem s 30%.

avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 128 | Ragnar Lothbrok
1. 9. 2020 / 21:40:27 (před 3 roky)
off
VeruBártová napsal(a):

No právě, žes to stále nepochopila... Nejde o to, že autorovi se seriál nelíbí, na to má samozřejmě právo, jde o to, že seriál, který si na csfd.cz nese 80% a tady 75% prezentujete názorem s 30%.

On si ten seriál nevybral schválně s cílem dát mu nízké hodnocení - máme náhodně seřazený seznam seriálů, které se v rubrice S lupou do historie objeví, a prostě na Čtvrtou hvězdu teď přišla řada. Všechny články ze série mají stejný koncept - představení, informace, trailer, názor autora článku (+ dalších lidí z řad místních redaktorů, pokud mají sami zájem názor napsat). Autor článku článek připraví, podívá se na první díl daného seriálu a napíše k němu svůj názor. Někdy se shodne s většinou, někdy ne.

I v seznamu hodnocení se najdou uživatelé, kteří seriál viděli a dali mu 0, 10, 20, 30, 40, 50... procent.

Editováno: 1x | Naposledy: 1. 9. 2020 / 21:44:09
avatar uživatele
VeruBártová
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
1. 9. 2020 / 21:59:53 (před 3 roky)
off
ragelly napsal(a):

On si ten seriál nevybral schválně s cílem dát mu nízké hodnocení - máme náhodně seřazený seznam seriálů, které se v rubrice S lupou do historie objeví, a prostě na Čtvrtou hvězdu teď přišla řada. Všechny články ze série mají stejný koncept - představení, informace, trailer, názor autora článku (+ dalších lidí z řad místních redaktorů, pokud mají sami zájem názor napsat). Autor článku článek připraví, podívá se na první díl daného seriálu a napíše k němu svůj názor. Někdy se shodne s většinou, někdy ne.

I v seznamu hodnocení se najdou uživatelé, kteří seriál viděli a dali mu 0, 10, 20, 30, 40, 50... procent.

Je zřejmé, že to bereš jen jako redaktorka a nevidíš za roh... Na SLDH už pro mně není ani to minimální spolehnutí, které jsem mu připisovala.

avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 128 | Ragnar Lothbrok
1. 9. 2020 / 22:13:15 (před 3 roky)
off
VeruBártová napsal(a):

Je zřejmé, že to bereš jen jako redaktorka a nevidíš za roh... Na SLDH už pro mně není ani to minimální spolehnutí, které jsem mu připisovala.

🤷‍♀️ Upřímně se divím, že to je první případ, kdy se názor z článku neshoduje s tvým :) Přece jen rubrika funguje čtyři roky a vyplodila desítky článků o desítkách různých seriálů, a to jsme se nesčetněkrát neshodli s většinou :D Každopádně samozřejmě tvůj názor/rozhodnutí respektuju, my budeme psát dál a představovat další seriály tak jako dosud. Ale určitě se nebudeme omlouvat za to, že nevytváříme "falešné" názory s hodnocením, se kterým se neztotožňujeme, je abychom uspokojili ostatní.

avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 128 | Ragnar Lothbrok
1. 9. 2020 / 22:16:57 (před 3 roky)
off

Ale tak mě napadlo jesmote, co přidat do horního info boxíku řádek Průměrné hodnocení na SerialZone?

avatar uživatele
jesmot
Autor článku | Cool level: 56 | Richard Castle
1. 9. 2020 / 22:53:50 (před 3 roky)
off
ragelly napsal(a):

Ale tak mě napadlo jesmote, co přidat do horního info boxíku řádek Průměrné hodnocení na SerialZone?

Jo, rozhodně to není špatný nápad, snad pak ale lidi nebudou tuplem brát procentuální hodnocení u názoru jako hodnocení celého seriálu.

avatar uživatele
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
2. 9. 2020 / 19:46:10 (před 3 roky)
off

Škoda, že zmizel sloupec s nově napsanými názory - připadá mi, že motivoval, že od jeho zmizení se jich objevuje čím dál, tím méně.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."