19. 1. 2021

Zastoupení LGBTQ v seriálech v roce 2020

Zastoupení LGBTQ v seriálech v roce 2020

Organizace GLAAD zveřejnila svou každoroční zprávu Where We Are on TV, ve které rekapituluje uplynulou sezónu z hlediska různorodosti a reprezentace LGBTQ postav napříč seriálovým spektrem.

„V době destruktivní pandemie a dlouho očekávaného kulturního probuzení a uvědomění si rasové nespravedlnosti, stejně jako přesun k nové politické éře naší země, reprezentace je důležitější než kdy dřív, jelikož se lidé obrací k zábavě, ve které hledají propojení a útěk,“ uvedla ředitelka organizace Sarah Kate Ellis.

Zahrnutí LGBTQ postav výrazně prosazují především čtyři tvůrci: Greg Berlanti, Lena Waithe, Ryan Murphy a Shonda Rhimes. V seriálech těchto tvůrců se objevilo dohromady 17 % ze všech LGBTQ postav (vs. 14 % předchozí rok), tedy 62 z 360 postav.

Zpráva kritizuje přístup seriálů k HIV. Podle jejich průzkumu téměř 9 z 10 Američanů věří, že HIV navzdory pokroku ve vzdělání, prevenci i léčbě stále obklopuje stigma. V roce 2019 bylo v seriálech devět postav s HIV, v roce 2020 pouze tři, a všechny tři jen v seriálu Pose.

„LGBTQ zahrnující seriály v roce 2020 sklízely zaslouženou pozornost, seriály jako Schitt's Creek, The Haunting of Bly Manor (Záhadné sídlo Bly), Veneno nebo She-Ra and the Princesses of Power oslavovaly vysokou sledovanost, úspěch u kritiků i vášnivý zájem fanoušků,“ uvedla ředitelka výzkumu Megan Townswnd. „Nicméně zahrnutí těchto postav do televizního průmyslu je stále vedeno pouze malým počtem tvůrců. Spousta seriálů s LGBTQ postavami navíc v letošním roce skončila, takže stanice a streamovací služby musí zaznamenat hodnotu tohoto oddaného publika. Musí být prioritou zahrnout různorodé LGBTQ postavy v roce 2021 i dále, aby nejen že nedošlo k zvrácení pokroku průmyslu, ale aby se změny dále vyvíjely a seriály se přizpůsobovaly této jedinečné éře výzev.“

Ve výroční zprávě se uvádí, že z celkem 773 hlavních a stálých postav ve skriptových seriálech na komerčních televizích bylo 70 (9,1 %) LGBTQ, což je pokles oproti loňskému rekordu 10,2 %. Jde o první pokles od roku 2013. Nicméně se to dalo očekávat, jelikož kvůli koronaviru došlo k výraznému omezení natáčení mnohých seriálů a zpomalení či zastavení vyvíjení nových. Dále je tu 31 LGBTQ vedlejších postav, celkem tedy na komerčních stanicích najdeme 101 LGBTQ postav (vs. 120 loni). Výrazný pokles však zaznamenává i celkový počet skriptových seriálů na komerčních stanicích (z 111 na 96).

Z těchto 773 hlavních/stá­lých postav pak 46 % (354) tvoří lidé jiné barvy pleti, což je pouze o jedno procento méně než rekordních 47 % v roce 2019.

Skriptové seriály na kabelovkách zaznamenaly nejvyšší pokles LGBTQ reprezentace, kdy počet hlavních/stálých LGBTQ postav poklesl ze 121 na 81 a vedlejších postav z 94 na 37 (celkem tedy z 215 v roce 2019 na 118 v roce 2020). Řada LGBTQ zahrnujících seriálů se však vrátí kvůli koronaviru opožděně až v letošním roce, takže ve zprávě nebyly zohledněny, např. The L Word: Generation Q (Láska je láska: Generace Q), Euphoria (Euforie) nebo Killing Eve (Na mušce).

Pozitivní zprávy přichází v informaci, že více než polovina LGBTQ postav v primetime na kabelovkách jsou lidé jiné barvy pleti. To nejen že splnilo, ale dokonce předčilo výzvu GLAAD z loňského roku, kdy organizace chtěla, aby do dvou let bylo 50 % LGBTQ postav nebělochů.

Na streamovacích službách také došlo k poklesu zástupců LGBTQ, a to na 95 stálých a 46 vedlejších postav. Celkové číslo 141 postav je o 12 nižší než v loňské zprávě.

Streamovací služby jsou jedinou platformou, kde bílé LGBTQ postavy převyšují nebělošské zástupce LGBTQ. I zde si však poměr polepšil o šest procent, 46 % tvoří zástupci jiné barvy pleti.

V rámci streamerů je pouze jedna LGBTQ postižená postava, a to Ryan Hayes ze Special (Spešl) na Netflixu. Už čtvrtým rokem v řadě klesá zastoupení leseb na streamovacích službách, letos to bylo 28 %.

Z práva dále uvádí, že bisexuální postavy tvoří 28 % všech LGBTQ postav, což je nárůst o dvě procenta oproti minulému roku. Ve streamovaných seriálech najdeme 29 hlavních a vedlejších transgender postav a jednu asexuální lesbu.

Na celou zprávu se můžete podívat na webu GLAAD.

Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře67zobraz všech 67 příspěvků
Arby

Arby

Dřív řešil případ Colombo a bylo na co koukat. Dnes je to tým všech barev, k tomu gay, lesba a hybrid a...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Nominace na GLAAD ceny (televizní kategorie): **Outstanding Drama Series** 9-1-1: Lone Star...
před 3 roky
andromache

andromache

Přemýšlím za co to má Supergirl, když Kelly a Alex jsou furt v pozadí na úkor otravného Williama a...
před 3 roky
Další články k tématu