19. 1. 2021

Zastoupení LGBTQ v seriálech v roce 2020

Zastoupení LGBTQ v seriálech v roce 2020

Organizace GLAAD zveřejnila svou každoroční zprávu Where We Are on TV, ve které rekapituluje uplynulou sezónu z hlediska různorodosti a reprezentace LGBTQ postav napříč seriálovým spektrem.

„V době destruktivní pandemie a dlouho očekávaného kulturního probuzení a uvědomění si rasové nespravedlnosti, stejně jako přesun k nové politické éře naší země, reprezentace je důležitější než kdy dřív, jelikož se lidé obrací k zábavě, ve které hledají propojení a útěk,“ uvedla ředitelka organizace Sarah Kate Ellis.

Zahrnutí LGBTQ postav výrazně prosazují především čtyři tvůrci: Greg Berlanti, Lena Waithe, Ryan Murphy a Shonda Rhimes. V seriálech těchto tvůrců se objevilo dohromady 17 % ze všech LGBTQ postav (vs. 14 % předchozí rok), tedy 62 z 360 postav.

Zpráva kritizuje přístup seriálů k HIV. Podle jejich průzkumu téměř 9 z 10 Američanů věří, že HIV navzdory pokroku ve vzdělání, prevenci i léčbě stále obklopuje stigma. V roce 2019 bylo v seriálech devět postav s HIV, v roce 2020 pouze tři, a všechny tři jen v seriálu Pose.

„LGBTQ zahrnující seriály v roce 2020 sklízely zaslouženou pozornost, seriály jako Schitt's Creek, The Haunting of Bly Manor (Záhadné sídlo Bly), Veneno nebo She-Ra and the Princesses of Power oslavovaly vysokou sledovanost, úspěch u kritiků i vášnivý zájem fanoušků,“ uvedla ředitelka výzkumu Megan Townswnd. „Nicméně zahrnutí těchto postav do televizního průmyslu je stále vedeno pouze malým počtem tvůrců. Spousta seriálů s LGBTQ postavami navíc v letošním roce skončila, takže stanice a streamovací služby musí zaznamenat hodnotu tohoto oddaného publika. Musí být prioritou zahrnout různorodé LGBTQ postavy v roce 2021 i dále, aby nejen že nedošlo k zvrácení pokroku průmyslu, ale aby se změny dále vyvíjely a seriály se přizpůsobovaly této jedinečné éře výzev.“

Ve výroční zprávě se uvádí, že z celkem 773 hlavních a stálých postav ve skriptových seriálech na komerčních televizích bylo 70 (9,1 %) LGBTQ, což je pokles oproti loňskému rekordu 10,2 %. Jde o první pokles od roku 2013. Nicméně se to dalo očekávat, jelikož kvůli koronaviru došlo k výraznému omezení natáčení mnohých seriálů a zpomalení či zastavení vyvíjení nových. Dále je tu 31 LGBTQ vedlejších postav, celkem tedy na komerčních stanicích najdeme 101 LGBTQ postav (vs. 120 loni). Výrazný pokles však zaznamenává i celkový počet skriptových seriálů na komerčních stanicích (z 111 na 96).

Z těchto 773 hlavních/stá­lých postav pak 46 % (354) tvoří lidé jiné barvy pleti, což je pouze o jedno procento méně než rekordních 47 % v roce 2019.

Skriptové seriály na kabelovkách zaznamenaly nejvyšší pokles LGBTQ reprezentace, kdy počet hlavních/stálých LGBTQ postav poklesl ze 121 na 81 a vedlejších postav z 94 na 37 (celkem tedy z 215 v roce 2019 na 118 v roce 2020). Řada LGBTQ zahrnujících seriálů se však vrátí kvůli koronaviru opožděně až v letošním roce, takže ve zprávě nebyly zohledněny, např. The L Word: Generation Q (Láska je láska: Generace Q), Euphoria (Euforie) nebo Killing Eve (Na mušce).

Pozitivní zprávy přichází v informaci, že více než polovina LGBTQ postav v primetime na kabelovkách jsou lidé jiné barvy pleti. To nejen že splnilo, ale dokonce předčilo výzvu GLAAD z loňského roku, kdy organizace chtěla, aby do dvou let bylo 50 % LGBTQ postav nebělochů.

Na streamovacích službách také došlo k poklesu zástupců LGBTQ, a to na 95 stálých a 46 vedlejších postav. Celkové číslo 141 postav je o 12 nižší než v loňské zprávě.

Streamovací služby jsou jedinou platformou, kde bílé LGBTQ postavy převyšují nebělošské zástupce LGBTQ. I zde si však poměr polepšil o šest procent, 46 % tvoří zástupci jiné barvy pleti.

V rámci streamerů je pouze jedna LGBTQ postižená postava, a to Ryan Hayes ze Special (Spešl) na Netflixu. Už čtvrtým rokem v řadě klesá zastoupení leseb na streamovacích službách, letos to bylo 28 %.

Z práva dále uvádí, že bisexuální postavy tvoří 28 % všech LGBTQ postav, což je nárůst o dvě procenta oproti minulému roku. Ve streamovaných seriálech najdeme 29 hlavních a vedlejších transgender postav a jednu asexuální lesbu.

Na celou zprávu se můžete podívat na webu GLAAD.

Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře67zobraz všech 67 příspěvků
Arby

Arby

Dřív řešil případ Colombo a bylo na co koukat. Dnes je to tým všech barev, k tomu gay, lesba a hybrid a...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Nominace na GLAAD ceny (televizní kategorie): **Outstanding Drama Series** 9-1-1: Lone Star...
před 3 roky
andromache

andromache

Přemýšlím za co to má Supergirl, když Kelly a Alex jsou furt v pozadí na úkor otravného Williama a...
před 3 roky
Další články k tématu