6. 4. 2021

Simpsonovi: Český dabing žluté rodinky

Simpsonovi: Český dabing žluté rodinky

The Simpsons (Simpsonovi) nedávno přesáhli hranici 700. dílu. Výroční díl se nazývá Příběh Vánoc minulých a zahrnuje speciální gaučový gag vytvořený Billem Plymptonem. Prima COOL k dílu uvádí: „V epizodě se po více než třiceti letech vysílání seriálu poprvé podíváme do tajuplné místnosti v Simpsonovic domě, a navíc odhalíme tajemství Flandersovy minulosti.“ Kritikovi Tonymu Sokolovi z webu Den of Geek se díl líbil natolik, že jej ohodnotil pěti hvězdičkami z pěti.

V tomto článku se ale zaměříme spíš na české znění seriálu a jeho výrobu. Režii českého znění má aktuálně na starost Zdeněk Štěpán. Kromě režie spousty filmů a seriálů také dabuje, např. sestru Marge Patty Bouvierovou nebo starého Hanse Krtkovice. Štěpán je rovněž úpravcem dialogů, má tedy za úkol upravit dialogy tak, aby dabér neměl příliš krátké či naopak příliš dlouhé texty a aby postavy česky nemluvily se zavřenými ústy či naopak.

Od dílu Cesta do Cincinnati proběhlo několik změn. Jedná o první díl z roku 2021 a došlo také ke změně studia. Zatímco předchozí díly byly dabovány ve studiu babidabi v pražských Holešovicích, od tohoto dílu se štáb přesunul přímo do sídla Primy, kde se nachází mj. dabingová studia.

A právě po změně studia se média dostala do zákulisí dabingu seriálu. Například zpravodajská CNN Prima NEWS začala ve zprávách či Showtimu vysílat reportáže, které nabídly zajímavý pohled do zákulisí. Český hlas Marge – Jiří Lábus – prohlásil, že Simpsonovi jsou vlastně univerzální rodina, která řeší rodinné problémy a je jedno, kde se odehrávají. „Je to rodina, ve který se každý vidí – tři děti, táta, máma. Táta jde rád na pivo, máma doma všechno řídí. Taková normální rodinka to je,“ dodává Štěpán.

Herečka Ludmila Molínová dabuje vedlejší postavy, jako jsou Agnes Skinnerová, kuchařka ve školní jídelně Doris Freedmanová či kočičí dáma Eleanor Abernathyová. Krom toho dabuje také různé epizodní postavy, ostatně sama řekla: „Co je starý a zlý, to je moje.“

Od 32. řady také proběhla výměna dabéra ředitele Seymoura Skinnera. Dříve řediteli hlas propůjčoval Dalimil Klapka, nově promlouvá hlasem Petra Stacha. Letos v lednu režisér Štěpán uvedl: „Petr Stach převzal pouze roli Skinnera. Panu Klapkovi je 86 let a rázného Skinnera už nezvládal, dědu však dělá dál.“

Nejedná se o jedinou změnu, která nastala v posledních řadách. „Zdenda Hess naposledy daboval tuším v 29. řadě a už tehdy s ním byla problematická spolupráce vzhledem k jeho stáří a zdravotním problémům, a tak jsem ho musel přeobsadit.“ Nahradil jej Jaromír Meduna.

Také se v Simpsonových objevuje tzv. hlas, který říká úvody (např. „Prima uvádí Simpsonovy, Příběh Vánoc minulých“), závěrečné titulky a také různé anglické texty. Režisér uvedl: „Hlas v Simpsonových namlouvá Martin Velda, bývalý herec ABC, nyní dabingový režisér.“

Překládání seriálu do češtiny z anglického originálu má od přechodu na Primu COOL (tedy od 21. série) na starosti Vojtěch Kostiha. Před ním se na jeho pozici vystřídalo několik překladatelů a podle něj byl kvůli tomu překlad nekonzistentní. „Od dvacáté první řady je tak například doktor Dlaha vždy Dlaha, a nikoliv občasně Hibbert, a hospodský Vočko nemění jméno na svoje anglické Moe,“ okomentoval Kostiha. „Aktuálně děláme všechno proto, aby se nové díly dostaly na obrazovky co nejdříve, a nezřídka se díly překládají do 24 hodin, aby mohly být co nejdříve nadabovány a následně vypuštěny do světa,“ dodal.

Některé zdroje tvrdí, že autor seriálu Matt Groening označil český dabing za jeden z nejlepších na světě. O tomto tvrzení se však vedou spekulace, neboť podle některých fanoušků tuto informaci zahraniční weby neuvádí a jedná se o falešnou informaci, kterou někdo úmyslně šíří. Manipulátoři.cz se pro SerialZone vyjádřili následovně: „Vypadá to, že je to fáma.“ Později na webu zveřejnili článek, který se touto údajnou pochvalu dabingu zaměřuje dopodrobna.

Premiérové díly můžete sledovat každé pondělí ve 20.15 na Prima COOL, jubilejní sedmistý díl bude odvysílán v polovině května.

Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Patriccck

Patriccck

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
fabec1222

fabec1222

Co tam ještě třeba není zmíněno, a stalo se v aktuální řadě, tak ředitele Skinnera už z důvodu...
před 3 roky
Patriccck

Patriccck

Díky, doplněno o vyjádření režiséra ke změně dabérů. Jenom ze zvědavosti bych se chtěl zeptat na...
před 3 roky
fabec1222

fabec1222

Z dabingfora
před 3 roky
Další články k tématu