21. 12. 2023

Netflix v číslech I – na začátek trochu obecně

Netflix v číslech I – na začátek trochu obecně

Kdo mě sleduje na timeline, tak už to asi postřehl. Minulý týden se stalo totiž něco doposud nevídaného. Netflix odtajnil a zveřejnil svoje kompletní čísla sledovanosti za první polovinu roku. Kromě toho slíbil, že podobná čísla nám předhodí 2×, ročně, takže už za pár týdnů budeme mít čísla za druhou polovinu roku.

A o jaká čísla přesně jde? Prosledované hodiny. Není to úplně nejlepší metrika, protože vám neřekne, kolik lidí pořad sledovalo, kolik ho dkoukoukalo a to nejdůležitější, kolik lidí si kvůli tomu či onomu pořadu Netflix platí. Na to má nejspíš služba svoje nějaké vlastní tajné metriky. Ale pro nás smrtelníky a meziseriálové hodnocení je to metrika dostačující. A co je nejdůležitější máme ji téměř ke všem pořadům na Netflixu, ať už jsou dostupné u nás, nebo jen v nějakém jiném zapadlém koutě světa.

V přehledu je totiž více jak 18 000 záznamů o všem, co nasbíralo na Netflixu za prvních 6 měsíců roku alespoň 100 000 prosle­dovaných hodin.

Samotný Netflix v tiskové zprávě doprovázející data navádí, že ne vše se dá vyčíslit čísly a je potřeba dávat pozor, že u některého pořadu je 100 000 prosle­dovaných hodin vzhledem k nákladům hodně a jinde nestačí ani 100 milionů. Berte to v potaz. V boxíku najdete odkaz na původní zdrojová data i na ty, která jsem si pro svoje účely vyčistil, aby se mi s nimi lépe pracovalo.

Jelikož dat a mých postřehů je víc než dost, rozhodl jsem se, že nakonec z dat a článků okolo nich udělám malý seriál. Navíc se to bude hodit, až dostaneme data za druhou půlku roku a budeme se moci k těmto zpětně vracet. Pokud by byl zájem, nejspíš by se tyto informace daly procpat i do sekce se sledovaností na profilech jednotlivých seriálů (tady máte návrh, co mi napsat do komentářů, protože jejich počet bude mít zřejmě i vliv na to, za jak dlouho budou k dispozici další díly tohoto seriálu :-D).

Tak jste připraveni? Jdeme na to!

Obecná statistika

V článcích se většinou nebudu věnovat filmům, se kterými je žebříček pomíchaný. Seriálů, respektive jednotlivých sérií na které Netflix svoje pořad v žebříčku dělí je více jak 6 300 z těch více jak 18 000 záznamů.

V první 100 jich je 85, což jasně značí, že dlouhá stopáž je při téhle metrice velkou výhodou. Konkrétně seriály v první stovce nasbíraly 15,5 miliardy prosledovaných hodin vs 15 filmů, s 2,3 miliardami hodin. Celkem celý žebříček dosahuje 93,4 miliardy prosledovaných hodin (pomalu bych si pro to měl vymyslet nějakou zkratku, jinak si na klávesnici omačkám písmenka prosledovaných).

Na tom krásně vidíte, že 0,5 % těch nejlepších pořadů a filmů má na svědomí skoro 20 % celkové sledovanosti. On ten šéf HBO měl pravdu, že lidi koukají jen na Hru o trůny a zbytek slouží jen jako vata. No schválně. TOP 10 nasbírala sama o sobě 5 miliard prosledovaných hodin. Taže víc jak 5 % celkové sledovnosti Netflixu prostě dělá 10 pořadů.

Ten nejvíc nejlepší

Je jasné, že když dostanete takovéto kvantum dat, tak vás zajímá, kdo je první. Kdo četl moje postřehy na timeline už ví, ale bylo by ode mě nehezké, nechat to jen pro těch pár lidí. První naprosto nekompromisně vyhrává The Night Agent (Noční agent). Ten si za prvních 6 měsíců na Netflixu přišel k 812 100 000 p­rosledovaným hodinám. Premiéru měl na konci března, takže to znamená, že se na tohle číslo dostal za tři měsíce a kousek.

U něj dokonce víme, kolik nasbíral hodin za tři měsíce, protože se seriál dostal do TOP 10 nejsledova­nějších seriálů všech dob a tam se sleduje období 90 dní od premiéry, takže v podstatě víme, že ten kousek už moc hodin nepřinesl, protože v top 10 je záznam s 803 200 000 h­odinami. Z toho docela i plyne, že to nominační období stanovené na 90 dní vypadá jako celkem fér metrika.

1, 11, 101, 1001, 10001 a zbytek

Když už jsme u toho nejlepšího, který se blíží skoro miliardě, tak by nemuselo být špatné prozkoumat, jak jsou na tom jednotlivé mezníky.

11. v tabulce je Manifest se svojí 4. sérií a 262 600 000 h­odinami.

Na 101. pozici najdeme druhou sérii You (TY) s 95 000 000 h­odinami. Ta měla mimochodem svoji premiéru již v roce 2019, takže je vidět, že uvádění nových sérií přilákává značnou pozornost i k těm starším, tomuhle tématu se ještě budeme věnovat.

1001. je Diario de un Gigoló (Deník gigola). Ten už má na svém kontě jen 21 300 000 pr­osledovaných ho­din.

A 10 001 místě jsme nám štěstí přestalo přát a narazili jsme na film Elizabeth Harvest s 500 000 pros­ledovanými hodinami.

Milionáři a ti další

Pokud by vás to zajímalo (a já doufám, že zajímá, když jste dočetli až sem), tak klub 100 milionářů končí v žebříčku na 91. příčce. Tu má seriál Café con aroma de mujer, který ale není dostupný globálně, takže to nejspíš táhne jihoamerické publikum. Ale i tak slušný zářez na seriál z roku 1993.

Těsně za dveřmi kluby sto milionářů zůstala první série The Blacklist (Černá listina) s 99 900 000 p­rosledovanými hodinami.

Klub deseti milionářů už je výrazně rozrostlejší a sahá až po příčku s číslem 2060. Tady sídlí první série The Irregulars (Příležitostní detektivové z Baker Street). Není to tedy moc vypovídající, protože tohle číslo s ním sdílí spousta dalších pořadů a Netflix nejspíš pak už řadí podle bůhvíčeho.

No a milionářů máme hodně. Posledního najdeme na pozici 8133 shodou náhod opět seriál Vampire in the Garden. Ale stejně jako předtím, jedná se o sdílenou pozici.

Pro tabulku hraničních 100 000 se začne hromadně objevovat od pozice 14 404.

Dnes by to jako takový obecný úvod mohlo stačit (6000 znaků je až až :-D). Chápu, že se na mě možná trochu skrz takhle brzký konec zlobíte, zatím jsem vám v podstatě prozradil jen #1. Ale alespoň se máte na co těšit, stejně jako já se těším na ty komentáře.


Máte taky statistikofilské vánoce, nebo vás podobné články a data nechávají chladnými?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Kolombo

Kolombo

Mám rád čísílka, takže se na tenhle seriál článků velmi těším :-)
před 21 týdny
Ladushka4

Ladushka4

Super článek, díky :)
před 21 týdny
Lill

Lill

Tiež som zvedavá na pokračovanie 🙂
před 21 týdny
Další články k tématu