29. 12. 2023

Netflix v číslech II – letošní hity

Netflix v číslech II – letošní hity

Minule jsme se pořádně nedostali ani k nějakým těm seriálům, kromě toho nejlepšího z nejlepších, ale nezoufejte, dnes to napravíme (a to v dvojnábném množství, dneska vás čeká 12 000 znaků).

Tématem dnešního článku totiž budou seriály z týdenních TOP 10. Takže pokud s námi pravidelně tipujete Netflixí tipovačku, nebo alespoň čtete pravidelně středeční reporty, tak vás asi moc nepřekvapím. Na druhou stranu se dozvíte zase něco málo navíc, co vám třeba zlepší vaši konkurenceschopnost v tipovačce, protože se podíváme právě za hranice týdenních TOP 10. Zjistíme, zda seriál, poté co zmizel z TOP 10 sbíral ještě nějaké prosledované hodiny, nebo ho po opuštění „výkladní“ tabule čekal už jen jepičí život.

Týden 0: Wednesday

Začneme ještě v minulém roce. To dominovala Wednesday a poslední týden roku 2022 byla již 6. týden v řadě pořád na prvním místě žebříčku TOP 10. I po takové době od premiéry furt bodovala a 6. týden po premiéře nasbírala přes 100 milionů prosledovaných hodin. A jak se jí dařilo po novém roce? No co si budeme povídat. Dobře. Vždyť i teď se občas ještě podívá minimálně do první desítky českého žebříčku. Bude zajímavé, porovnat následující čísla s těmi co přidjou v reportu za druhé pololetí. Za to seriál získal dalších 507 700 000 p­rosledovaných hodin a řadí se tak na 4. místo.

Jako novinka šla proti němu tenhle týden špionážní minisérie Treason (Vlastizrada). Je jasné, že to tedy měla dost těžké a v podstatě zůstala ve Wednesdině stínu. Celkem seriál nasbíral 74 300 000 hodin, což je ještě vzhledem ke konkurenci a jeho relativně krátké 5 epizodní stopáži dost slušně. V žebříčku to je 158. místo.

Druhý seriál, co tak trochu trpěl ve stínu hvězdy největší je 3. série Emily in Paris. Ta měla premiéru o týden dříve a kvali Wednesday se nepodívala na první míst žebříčku ani jednou, protože konkurence byla v té době neporazitelná. Seriál nasbíral 161 100 000 p­rosledovaných hodin, což je 39. příčka. Za zmínku stojí, že se dařilo i předchozím dvěma sériím, ale těm se budeme věnovat v příštím díle, kdy se zaměříme na předchozí série aktuálních seriálů.

Týden 1–4: Ginny & Georgia (Ginny a Georgia) (2. série)

Wednesday v prvním týdnu z trůnu sesadil až jiný šampion. Druhá série Ginny & Georgia (Ginny a Georgia). Ta jak už nyní víme to dotáhla za prvních 6 měsíců roku 2023 na druhé místo a mimo jiné i do topky Googlího vyhledávání. Osobně mi během psaní týdenních TOP 10 čísla nepřišla nic moc, ale je vidět, že seriál byl držak a i když to nezvládl v klíčovém období 90 dní od premiéry do TOP 10 všech dob, tak kdyby se nepočítalo jen prvních 90 dní, tak by to na první 10 stačilo, protože 665 100 000 p­rosledovaných hodin je úchvatné číslo.

V období prvních 5 týdnů proti Ginny & Georgia startoval i další z nejgooglenějších seriálů a to Kaleidoscope (Kaleidoskop). Ten neměl na holky a tak se také nikdy nepodíval na první příčku. Ale i tak se vyškrabal na 12. místo s 252 500 000 p­rosledovanými hodinami.

Dalšími premi=rami, které zůstali ve stínu holčičí dvojice jsou druhá série Vikings: Valhalla (Vikingové: Valhalla), 22. pozice s 205 500 000 p­rosledovanými hodinami či nakupená první série New Amsterdam (Nemocnice New Amsterdam) (té se také ještě budeme věnovat v tématu noOriginals).

Posledním novým seriálem, který zůstal ve stínu je That '90s Show (Zlatá devadesátá), což je zajímavé je také jeden z nevyhledáva­nějších seriálů roku, i když tady to podle čísel moc nevypadalo. Ten to totiž s odřenýma ušima jen tak tak dotáhl do první 100, protože je přesně 100. s 95 100 0­00. Což je docela málo, běhme premiérového týdne měl seriál na kontě 41 080 000, druhý týden pak 26 milionů a pak už to šlo rychle z kopce, protože v TOP 10 se udržel jen 3 týdny. I tak ale má druhou sérii jisto, což mě osobně velice překvapilo.

Týden 5: – Lockwood & Co (LOCKWOOD a spol.)

Ginny & Georgia (Ginny a Georgia) dokázal sesadit až Lockwood & Co (LOCKWOOD a spol.) a to dokonce až druhý týden od své premiéry. Tohle je zároveň i jeden ze smutnějších příběhů v tomhle článku. Seriál totiž musel skončit po první sérii. A bylo to zasloužené? Celkové skóre za prvních 6 měsíců je 113 600 000 p­rosledovaných hodin a 80. místo. Což vzhledem k evidentně dražší produkci než o odstavec dříve zmíněná Zlatá devadesátá asi je už smrtící pozice. Seriál se na prvním místě udržel jen jeden týden (konkrétně s 39 miliony prosledovaných hodin) a pak už rychle opustil první desítku. Podobně jako Zlatá devadesátá v ní zůstal jen 3 týdny.

Týden 6–7+10–11: You (TY) (4. série)

Stalker Joe v You (TY) „vysledoval“ Lockwooda pryč z tabulky a na dva týdny si zabral jeho první pozici. Tady byl velmi patrný vliv na předchozí série, protože v žebříčku nebylo skoro nic jiného než You. To si přišlo celkem na 440 600 000 a krásné 6. místo.

Za zmínku stojí, že seriál byl rozdělen na dvě části a tak pak vyskočil na první místo i v 10. a 11. týdnu. Tahle praxe je u Netflixu v poslední době čím dál tím častější, ale že by to přinášelo nějaké znatelné zvýšení čísel se říct nedá. Jediné, díky čemu toho služba dosáhne je, že si ji musíte platit dva měsíce, když chcete vidět obě půlky a seriály nemizí tak rychle z veřejného dění.

Konkurence nebyla v prních dvou týdnech příliš silná a tak v podstatě nestojí nic zastíněného za zmínku.

Za to v těch druhých dvou týdnech jsme se dočkali jednoho bohužel nepěkného překvapení. Začala totiž druhá série Shadow and Bone (Světlo a stíny) a o té už teď víme, že nedopadla dobře. Evidentně ho konkurence úplně převálcovala. I když si nakonec dokázal získat slušné 26. místo s 192 900 000 p­rosledovanými hodinami, tak to nestačilo a seriál byl po druhé sérii zrušen. Stal se tak nejvýše umístěným zrušeným seriálem roku.

Týden 8–9: Outer Banks (3. série)

Joea spláchla vlna z Outer Banks. Seriál (tedy konkrétně 3. série) je v letošním žebříčku 8. a přišla si celkem na 402 500 000 (154 při premiéře).

Proti Outer Banks šla v 9. týdnu ještě premiéra druhé série Sex/Life (Sex/Život). Ta skončila na 31. místě s 175 500 000 p­rosledovanými hodinami.

Týden 12–15: The Night Agent (Noční agent)

Nástup šampiona. K tomu toho už moc nemám, protože celková čísla jsem vám už prozradil v prvním článku. Ale opakování je matka moudrosti, tak tedy ještě jednou. První místo s 812 100 000 p­rosledovanými hodinami Jelikož do konce prvního čtvrtletí to je jen něco málo přes 90 dní, tak se toto číslo moc neliší od toho v žebříčku nejsledovanějších všech dob.

I když by se mohlo zdát, že seriál za dobu svého kralování na prnví pozici zastínil spoustu dalších tak tomu tak vyloženě není. Víceméně měl umetenou cestičku. Když si odmyslíme již zmiňované Shadow and Bone (Světlo a stíny), tak neměl příliš velkou konkurenci. Za dobu jeho kralování premiérovali malé komedie jako Wellmania (400. pozice, 41 300 000 pr­osledovaných hodin) či Unstable (Naměkko) (511. místo, 35 300 000 pr­osledovaných hodin). Zajímavé je, že z této dvojice se druhé série dočkal te méně sledovaný seriál.

Z dramat to pak bylo Obsession (Posedlost, láska a závist) (108. místo při 94 200 000 pr­osledovaných hodinách), Florida Man (128. místo při 84 600 000 pr­osledovaných hodinách) a Beef (Ve při) (18. místo při 221 100 000 p­rosledovaných hodinách). Poslední dva zmíněné se měli šanci možná i protlačit na první místo, jenže nastoupil nečekaná výborně The Diplomat (Diplomatické vztahy).

Týden 16–17: The Diplomat (Diplomatické vztahy)

Chytrá novinka čele s Keri Russell si okamžitě získala publikum a proto není divu, že se seriál dočká druhé série.

Zajímavé je, že i když v v rámci týdenních dat nad Beef (Ve při) seriál vyhrál, tak v celkových číslech je až jednu příčku za ním na 19. pozici s 214 100 000 p­rosledovanými hodinami. Evidentně načasování, kdy si Beef (Ve při) svoji premiérovou munici vystřel proti „nesmrtelnému“ Nočnímu agentovi hrálo svoji roli.

Mezi zastíněné seriály tentokrát patří druhá série Sweet Tooth (Sweet Tooth: Chlapec s parožím), kdy to nejspíš znamenalo pro seriál konečnou. Naštěstí ne tak nešťastnou jako u Shadow and Bone, protože tady byla objednána ještě jedna uzavírací série. Konkrétní čísla pro tenhle seriál pak byla 28. pozice a 182 300 000 p­rosledovaných ho­din.

Týden 18–20: Queen Charlotte: A Bridgerton Story (Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových)

Nástup královny. Další zástupce z žebříčku nejsledovanějších seriálů všech dob. Za prvních 6 měsíců roku (no ne tolik, vzhledem k premiéře až v květnu) si seriál přišel na 503 000 000 p­rosledovaných hodin, což odpovídá 5. pozici. V tom žebříčku nejsledovanějších všech dob se u něj tyčí číslo 797 200 000, z čehž plyne, že za dalších 30 dní, které sahají za hranici prvních 6 měsíců seriál nasbíral dalších téměř 300 milionů. To je víc než slušné, protože tohle jsou přesně ty hvězdné seriály, které jen nezazaří a rychle vyhasnou, ale drží si vysokou sledovanost dlouhou dobu, což je to, co Netflix chce.

Mezi zastíněnými seriály je tentokrát XO, Kitty, která má již také jistou druhou sérii. Umístila se 24. s 200 700 0­00 prosledova­nými hodinami. Tady už se dostáváme trochu do ošemetných vod, protože tenhle i následující seriály sbírali hodiny hlavně už v druhé půlce roku.

Ale poslední dva velké hity prvního pololetí ještě musíme zmínit…

Týden 21–22: FUBAR

Arnoldův akčňák je totiž i s handicapem kratšího období pros sledování 10. s 266 200 0­00 prosledova­nými hodinami. Není to tak slavné jako u předchozí královny, protože víme, že do nejsledovanějších seriálů všech dob to nedotáhl, ale na objednávku druhé série to stačilo.

V druhém premiérovám týdnu FUBARA se vrátil i znovuoživený hit Manifest s druhou půlkou své zavěrečné série a zabral si tak poslední týdny tohoto pololetí pro sebe. Vzhledem k tomu, že seriál startoval ještě v listopadu 2022, tak nezačínal úplně od nuly a nějaká sledovanost mimo top 10 mu naběhla i v prvních týdnech roku a tak to v součtu s těmi pár z konce prvního pololetí dalo slušných 262 600 000 a pěkné 11. místo. Tohle oživení se Netflixu jistě vyplatilo a to nemluvíme o těch předchozích sériích, ktré všechny najdeme v prvních 200 řádcích tabulky.


To je pro dnešek vše. Pokud jste dávali pozor, tak jste jistě postřehli, že nám nějaké řádky z celkové tabulky chybí. Kromě toho, že se sem tam umístil i nějaký ten film, tak jsme dneska úplně zazdili neanglicky mluvené seriály. Nebojte. O těch to bude také v jednom z příštích dílů. Komentujte, klidně se ptejete, jestli vás něco zajímá a těšte se na další díly.


Něco vás překvapilo? Nebo pravidelně čtete středeční reporty a vše máte v malíku?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Ladushka4

Ladushka4

Wow, to muselo dát spoustu práce. Pěkně přehledně napsané. Díky, a těším se na ty neanglicky mluvené seriály...
před 20 týdny
Další články k tématu