25. 6. 2013

Novinky České televize se nesou v krimi stylu

Novinky České televize se nesou v krimi stylu

Minulý týden se na České televizi nesl ve znamení prvních klapek. Televize začala natáčet dva nové původní seriály, sedmidílnou Clonu a dvanáctidílné Vraždy v kruhu. Obě díla patří do žánru krimi.

Clona pojednává o mladém policejním kameramanovi Romanovi. Poté, co se nedostane na vysokou školu, si Roman začne u policie vydělávat, ale nebere práci nijak vážně. Změna nastane v momentě, kdy během nevydařené akce zemře jeho otec. Roman je odhodlaný vyřešit jeho vraždu a naplno se do policejního světa ponoří.

Kromě hlavní kriminální dějové linie se seriál bude soustředit také na Romanův vztah s matkou a s přítelkyní Lenkou.

Clonu režíruje Tomáš Řehořek a v hlavních rolích se objeví Kryštof Hádek, Vica Kerekeš, Viktor Preiss a Taťána Medvecká.

Příběh Vražd v kruhu se točí okolo majora Holiny, obávaného padesátníka pracujícího pro pražskou mordpartu. Holina je známý svými nekonvenčními metodami a respektovaný pro svou výkonnost a pohotovost. S pátráním mu pomáhá Rosťa s manželkou Sabinou.

Zvláštností seriálu je propojení kriminálních příběhů s astrologií. Producent České televize, Jan Štern, řekl, že se seriál bude točit okolo dvanácti znamení zvěrokruhu: „Dvanáct znamení zvěrokruhu slouží jako kostra pro dvanáct zločinů spáchaných z dvanácti různých pohnutek charakteristických pro to či ono sluneční znamení.“

Režie seriálu se chopil Ivan Pokorný. V hlavních rolích se objeví Ivan Trojan, Richard Krajčo a Hana Vagnerová.

„Ze všech výzkumů diváckých očekávání vychází, že jedním z hlavních úkolů veřejné služby je silná a originální dramatická tvorba postavená na příběhu s uzavřeným koncem. Česká televize si z námětů na filmy, dramata a seriály vybírá ty, které vybočují ze stereotypů a přinášejí nadhodnotu a nový divácký zážitek. Díla by měla posunout daný žánr v českém prostředí k nové kvalitě. Clona i Vraždy v kruhu se vymykají běžnému pojetí detektivního seriálu jak scénářem, tak zvolenou filmovou řečí. Oba projekty uvidí diváci ve vysílání ČT1 v příštím roce,“ sdělil Milan Fridrich, ředitel programové skladby České televize.


Tak co, dáte příští rok šanci kriminálkám České televize? Jak se vám líbí herecké obsazení? Můžou to být další české seriálové hity?

(Zdroj: Tisková zpráva České televize)

Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Case*Wawe*Make

Case*Wawe*Make

jsem zvědavá, dám šanci obou seriálům. Ale bojím, že to nakonec nebude tak dobrý.
před 10 roky
DrMovr7

DrMovr7

Vraždy v kruhu (strašný název) zkusím, ale jen kvůli Trojanovi.
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

nedá mi neuvažovat o tom... existuje něco jako policejní kameraman? nevíte někdo? možná jo, ale zní to...
před 10 roky
Další články k tématu