8. 4. 2011

Seriálová NEJ

Kdo bere nejvíc? Kdo hraje nejdelší dobu? Který seriál se nejdéle vysílá? Odpovědi na tyhle a další otázky přináší náš článek.

Seriálová NEJ

První seriál natočený barevně

The World Is Yours vysílaný 26. června 1951 na CBS byl prvním barevným seriálem. Ale i tak ho drtivá většina amerických domácností viděla jen černobíle, protože vysílat v barvě se začalo až v prosinci roku 1953.

Nejdelší seriálový polibek

Stalo se tak 2. června 2002 na britském Channel 4 v drama Hollyoaks. Polibek trval celý 195 vteřin. Ano přesně tak, 3 minuty a 15 vteřin se Sarah Baxendalová ocucávala s Marcusem Patricem ve scéně, kdy jejich postavy Ellie Hunter a Ben Davies vyhrávají soutěž v líbání.

Nejvíce nadabovaných animovaných potav jedním hercem

Podle Guinnessovy knihy rekordů je jeho držitelkou Kara Tritton, která nadabovala 198 různých animovaných postav. Dosáhla toho během pětasedmdesáti dílů rozdělených do šesti řad u seriálu Blue's Clues. Rekord je z roku 2003. Možná by nebylo od věci přepočítat počet postav, které namluvil Dan Castellaneta pro seriál Simpsonovi, protože jen v naší databázi jich je neuvěřitelných 335. Tak kdo první jim napíše, že to mají špatně?

Nejlépe placený herec v komediálním seriálu

Donedávna jím byl Charlie Sheen. Za jednu epizodu Dva a půl chlapa bral 1,25 milionu dolarů. Teď, když je na dlažbě, má zatím nejlepší platové podmínky Jon Cryer (taky Dva a půl chlapa) s 550 000 dolarů. Otázka je, jestli se seriál bez Charlieho udrží.

Nejlépe placený herec v drama seriálu

Tím je Hugh Laurie, který za svého doktora House bere 400 000 dolarů za epizodu. Evidentně je lepší hrát v komedii než v dramatu. Podobné peníze berou i hlavní představitelky Zoufalých manželek či dabéři Simpsonů.

Nejlépe placený dětský herec v seriálu

Tady asi nebude nijak velké překvapení, že to je Angus T. Jones hrající Jaka Harpera v seriálu Dva a půl chlapa. Za jednu epizodu dostává 250 000 dolarů, což by mu mohla závidět i valná většina dospělých herců. Dvojkou na seznamu a zároveň nejlépe placenou dětskou herečkou je šestnáctiletá Miranda Cosgrová hrající v seriálu iCarly, kde dostává zaplaceno 180 000 dolarů za jednu epizodu.

Více o platech herců se dozvíte v článku Kolipak kdo bere.

Herec hrající nejdéle stále stejnou postavu

Již od roku 1960 hraje William Roache svou postavu Ken Barlowa v britské mýdlové opeře Coronation Street.

Nejdéle běžící seriál

Tyto rekordy se dají rozdělit podle žánrů, dokonce o tom existuje i stránka na Wikipedii. Ale králem mez všemi seriály zůstává další „mýdlovka“ Guiding Light vysílaná v létech 1952–2009. Za tu dobu bylo odvysíláno neuvěřitelných 15 762 epizod. Jen pro informaci – proslulý Tak jde čas (běží od roku 1965) je „teprve“ na 11 500 epizodách. To budeme muset s naší Ulicí (aktuálně se blíží meta 2000 epiod) ještě pár let vydržet, jestli chceme taky ukořistit nějaký ten rekord.

Nejprodávanější DVD se seriálem

Překvapivě nemusíme ani moc daleko do historie, protože první příčku drží mini-série z loňské produkce HBO The Pacific, „bratříček“ úspěšného Bratrstva neohrožených.

Nejdéle vysílaný seriál v jednom kuse

I když AXN občas pořádá maratony ve vysílání seriálů (naposledy Ztraceni), tak na Japonský FOX nemá. Ten od 1. ledna do 8. ledna 2011 odvysílal v jednom kuse kompletní seriál 24 hodin. Celý maraton trval 168 hodin.

Líbí se vám seriálová NEJ? Máme vyšťourat další? A co by vás zajímalo? Pište do diskuze!

Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
Dadulinka

Dadulinka

Taky mám pár nápadů: Který seriál byl nejhůře hodnocen diváky Který seriál byl nejvíce-krát...
před 13 roky
Fruiko

Fruiko

Některý jsou IMHo nezjistitelný... V USA je TV stanice, kde jedou Přátelé pořád dokola. Nonstop. Ale...
před 13 roky
Salem

Salem

bych asi nominoval tohohle herce Jesse Heiman Wikipedia jinak by jste mohly udělat něco...
před 13 roky
Další články k tématu