4. 2. 2012

Jak jsem poznal vaše Přátele

Parta kamarádů žije na Manhattanu v New Yorku. Rádi společně navštěvují jeden podnik za účelem konzumace nápojů, je mezi nimi sukničkář, pedant se sklony nudit okolí svou prací a poměrně otravná ženská. O jakém seriálu mluvíme?

Jak jsem poznal vaše Přátele

Třeba si myslíte, že je řeč o Přátelích, ale někoho možná napadla Matka. Ano, dva legendární sitcomy mají mnoho společného. Tvůrci HIMYM si od Friends vypůjčili mnoho atributů postav, situací a dějových linií. Pojďme si je společně projít, od významnějších po drobné poznatky.

How are you doin'?

Podobnost postavy Joeyho a Barneyho je vyloženě do očí bijící. Jejich trumfem je rychlé a účinné balení holek, čehož dosahují nekalými metodami. Dalo by se říct, že tvůrci HIMYM vzali Joeyho, trošku ho upravili a v podstatě dotáhli k dokonalosti. Množství balicích technik, které jsme v seriálu zřeli, je s Friends nesrovnatelný. Oba pánové se samozřejmě liší: zatímco Joey je herec se sklony sníst všechno, na co přijde (navíc mnohdy chudý), Barney si potrpí na své obleky a tomu odpovídá i jeho peněženka.

Nudní patroni

Pokud srovnáváme Rosse Gellera a Teda Mosbyho, nabízí se jejich kariéra – zde je její běh téměř kopírován. Sice se oba profesně liší (Ross je paleontolog, Ted architekt), shodují se však v tom, že dokáží své kamarády velmi snadno unudit „zajímavými“ informacemi o předmětu své práce. Zkrátka nikoho nezajímají poznatky o dinosaurech stejně jako o starých budovách. Je důležité poznamenat, kam se kariéra obou chlapů ubírala: z práce v kolektivu se oba dali na akademickou dráhu (vyučovali na VŠ), navíc je jim společné, že oba chodili se studentkami.

Ach ty ženy…

Zatímco Monica dokáže své kamarády vytočit svým putničkářstvím a organizovaností, Lily je zase obvykle terčem kritiky za moralizování a peskování svých blízkých. Podobnost zde není tak zřejmá, ale i tak je vidět. Navíc obě tvoří ženskou část „stálých párů“ v obou seriálech, které se táhnou dlouhodobě a tvoří jistotu v neklidných vodách vztahů ostatních postav.

Role „přítelkyň“

Když se podíváme do pilotních epizod obou sitcomů, všimneme si, že zahrnovaly přidání nové postavy do zavedené party. Byly jimi Rachel a Robin, které se posléze staly terčem Amorova šípu. Po pár desítkách epizod se Rachel dala dohromady s Rossem stejně jako Robin s Tedem. Každá z nich se pak s oním chlapem rozešla. Aby toho nebylo málo, do obou se pak zamilovali vyhlášení sukničkáři: Robin s Barneym dokonce chodila, u Joeyho a Rachel došlo jen k rozpačitosti a polibku.

Vtípky a práce

Pod tímto titulkem se skrývají podobnosti Chandlera a Barneyho. Společné mají časté vtipkování a vymýšlení sarkastických poznámek. Dále je pro oba typické, že ostatní přátelé neznají náplň jejich práce. V případě Chandlera to pramení z její očividné nudnosti, Barney to zkrátka nechce říct. Stojí to ale za povšimnutí.

Další poznatky:

V HIMYM se otázka techniky „naked man“ rozebírala v celé epizodě, u Přátel byla „naťuknuta“ mimoděk: když si Joey myslel, že Moničino pozvání na limonádu bylo ve skutečnosti výzvou k sexu. Podobná situace taky v HIMYM nastala, když Robin zvala Barneyho, aby si k ní šel zahrát lodě.

Jak Phoebe, tak Marshall bývají konfrontováni kvůli svým názorům na nadpřirozeno. Zatímco Phoebe často rozpravuje o svých kontaktech s duchy, Marshalla zase nepřestávají fascinovat příběhy o Lochnesce, Yettim a podobně.


Rachel i Marshall měli dějovou linii, kde začali kouřit kvůli svým šéfům v práci.


Phoebe a Barney dlouho hledali své otce, které nikdy nepoznali. A oba se dočkali.


„Cool přezdívky“ Rosse a Teda: Rossatron, T-Mos, Teddy Westside…


Oba seriály nakousnuly problematiku záložních partnerů. Ted s Robin se dohodli, že pokud jim bude 40 a budou svobodní, vezmou se. Přátelé zde byli předobrazem, kdy se v jedné epizodě tahle otázka řešila poměrně dost.


Jak vnímáte podobnost těchto světoznámých sitcomů vy? Napadají vás další postřehy? Co nejvíce bije do očí? Nebo je normální, že tvůrci mají podobné motivy? Pište do diskuse!

Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Maroon

Maroon

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře34zobraz všech 34 příspěvků
vejdelkova.jana

vejdelkova.jana

Bylo to ve třetí řadě, šestý díl "Vzpomínky" kde se Janice na začátku dílu ptala na to co bylo...
před 12 roky
pitrsonda

pitrsonda

Ano, tohle jsme s přáteli probírali už několikrát. Jsem ráda, že to konečně vidím "černé na...
před 11 roky
lllleon

lllleon

Nemám ráda, když se tyhle dva seriály srovnávají. Tím spíš, když z toho u některých lidí vyjde...
před 9 roky
Další články k tématu