25. 6. 2016

Preacher: O komiksu, seriálu a jižanském akcentu

Preacher: O komiksu, seriálu a jižanském akcentu

Stanice AMC představila na konci května jednu z nejočekávanějších novinek letošního roku, komiksovou předělévku Preacher. Seriál však můžete sledovat nejen na internetu, ale také přímo v televizi. Bez zpoždění ho totiž vysílá i česká AMC, a to v původním znění, večer poté následuje od 22:00 dabovaná verze.

Při příležitosti propagace seriálu se sešli s americkými novináři výkonní producenti a režiséři seriálu, Seth Rogen a Evan Goldberg, a dále představitel hlavní role Jessieho Custera, herec Dominic Cooper. Společně hovořili o původním komiksu, úskalích natáčení i zajímavostech a poznatcích, které jim první série přinesla.

„Nejdřív jsme si mysleli, že to bude něco jako Bratrstvo neohrožených o deseti dílech. Znělo to tenkrát logicky, neboť pořady jako tenhle neexistovaly,“ uvedl hned v úvodu Goldberg. „Když se to původně zpracovalo jako film, byl prostě moc stručný. Jako film to nedávalo smysl a nebyl čas nacpat do něj všechno.“

Co se vám na komiksu Preacher líbilo nejvíce?
Seth: Trochu mi to připomnělo Stopařova průvodce po Galaxii, kterého jsme také měli oba strašně rádi. Je to svět, kde je všechno možné a všechno se může stát. Znovu ale říkám, že je to celé postaveno na jednotlivých postavách a jejich charakterech, a je to strašná sranda. V době, kdy jsme to četli, jsme byli posedlí Pulp Fiction a Tarantinem a bratry Coenovými. Milovali jsme Petera Jacksona a Dead Alive a filmy Sama Raimiho. Bylo to jako všechno v jednom.

Jaké velké změny jste oproti komiksu udělali?
Evan: Tulip je Afroameričanka a trochu přidrzlejší, řekl bych.
Seth: Je o trochu víc nestálá než její postava v komiksu. Do určité míry jsme změnili pozadí Arsefaceho a jeho vztah s otcem. Největší změnou ale je, že v komiksu nikdy nevidíte Jesseho jako kazatele. Říkali jsme si, že se to jmenuje Preacher a že on se jako kazatel obléká, tak bychom ho možná mohli jako kazatele vidět. Když ten komiks začíná, má kázání po krk, a tak jsme si řekli, že by bylo dobré ukázat, jaká tato jeho část života vlastně byla.

Proč jste na roli kazatele vybrali Dominica Coopera? Mělo na váš výběr vliv to, že je Brit?
Evan: Jsme zvyklí pořádat castingy, na kterých zjišťujeme, jestli to funguje nebo ne. S Dominicem jsme si ale sedli a hodinu a půl s ním mluvili. On se do toho opravdu dostal a měl z toho radost, a tak jsme jen plavali s ním. To, že je Brit, není problém, ale musel opravdu trénovat svůj texaský přízvuk. Teď už to určitě umí, ale v pilotním díle říkal mezi scénami jen Co tím myslíš? Co tím myslíš? [imituje Dominica, jak nacvičuje přízvuk]. Dominic: Musel jsem mít kouče. Bylo to opravdu důležité.

Je těžké se ten akcent naučit?
Dominic: Je těžké to s ním nepřehnat, a to je ten trik. Je snadné se jemně dostávat do něčí představy o tom, co je jižní akcent, ale takhle to nefunguje, protože potom skončíte tak, že zapojujete mimiku nebo hrajete. Texaský přízvuk není úplně jižanský a není tak vleklý, jak si lidé myslí. Naučil jsem se tedy nějaké techniky a nechal si poradit. Je dobré mít se s kým poradit, protože nechcete, aby to bylo něco, na co musíte při natáčení příliš myslet. Nechcete, aby to se dostalo do popředí vaší představivosti, když se snažíte hrát instinktivně.

Mohl byste se podělit o nějaký pro vás nezapomenutelný moment z natáčení?
Dominic: Takové okamžiky se děly každý den. Jakmile se se všemi tvůrci seriálu setkáte, zjistíte, že vytváříte zvláštní, brilantní dynamiku. Všichni jsme tak trochu na hraně šílenství [smích], což může být katastrofa, ale dobrá, perfektní katastrofa. Každý den se dělo něco, co nás pobavilo. Každý díl jsme natáčeli sedm dní, a ty byly naplněny vším možným. V jednom okamžiku se perete v baru a ve druhém vedete klidnou, ponurou konverzaci okolo stolu.

Co pro vás bylo při natáčení seriálu největší výzvou?
Dominic:Jesse je obklopen mlčenlivostí – mlčenlivostí a temnotou. Bál jsem se, že jeho postava bude pro diváky nudná, protože ostatní postavy jsou mnohem vášnivější. Myslím, že výzvou bylo věřit, že niterný život Jesseho a jeho minulost budou stačit k tomu, aby upoutaly něčí pozornost. Úplným opakem byla postava Howarda Starka, který se vždy zjeví jako šílenec a neustále pospíchá, aby se někam dostal, něco vymyslel nebo byl kreativní.

Kaskadérské kousky v první sérii, jako např. ta velká rvačka v baru, jste dělali sami?
Dominic: Spoustu z nich jsme dělali sami, ale byl za námi opravdu dobrý tým. Tu scénu mám rád, protože představuje příběh a má svůj smysl. Jesse se nechce vrátit ke svému předchozímu životu, ke své minulosti a k tomu, čeho byl schopný, a má z toho radost. Je jako feťák, který konečně dostal dávku a užívá si každý moment. Je to on, jeho pravé já, které potlačuje, a snaží se být jiný.

Když se díváte na první sérii, je tam scéna nebo moment, kdy si říkáte, že je to přesně to, čeho jste se u tohoto seriálu snažili dosáhnout?
Evan: U mě je to moment, kdy je Tulip s těmi dvěma dětmi – ta hudba, to hraní a to osvětlení. Jsem velkým fanouškem této scény.
Seth: Něco, co se mi opravdu líbí, je ve druhé epizodě. Je tam několik okamžiků s motorovou pilou, což mi připomíná některé z mých oblíbených filmů z doby, kdy jsem byl dítě, které bylo zábavné dělat a dívat se na ně, a já jsem ohromen tím, že to nějak vzdáleně fungovalo. Měli jsme málo času na to, to natočit, ale to, co se tam děje, je opravdu bláznivý. Pořád se na to dívám a říkám si, jak je to ulítlý. A takový by měl Preacher být.

Bylo v komiksu něco, co vám připadalo moc peprné nebo zvrácené na to, abyste to zahrnuli do seriálu v televizi?
Seth: Pokud něco takového bylo, pak jsem překvapený tím, co jsme dokázali vytvořit.
Evan: Jsme dostatečně staří na to, aby nás neustále šokovalo všechno, co nás v televizi nechají dělat. To jsme v době, kdy jsme byli děti, dělat nemohli. Je to šílený. Seriál Živí Mrtví je šílenost.
Seth: Zajímavé je, že je to vždycky o příběhu s určitými standardy a praktikami, které mají smysl a pomohly nám dělat věci lépe.

Jak se onen televizní seriál liší od komiksu?
Dominic: Udělat z něj prequel bylo rozhodnutím Setha a Evana, a to v podstatě proto, že ten komiks takovou rychlostí postupuje a vy se s těmi bláznivými lidmi a nápady seznámíte velmi rychle. Komiks založil město a místo a zasadil je do reality a světa, který je pro diváky uchopitelný a umožňuje ztotožnit se s lidmi v něm a pochopit je. Je skvělé vědět, odkud Jesse pochází a proč si vybral dělat právě tohle, když měl tak zrůdnou minulost a pohyboval se v prostředí plném nebezpečí a násilí. Myslím, že to jsou věci, které bychom měli znát předtím, než se na bláznivou cestu kolem světa vydáme.

Celý život jste fanoušci komiksů. Co čtete právě teď? A pracujete na nějakém dalším komiksu?
Evan: Pak budeme dělat The Boys, což je další komiks Gartha Ennise.
Seth: Se Cinemaxem.
Evan: A já se budu dívat na Daredevila.
Seth: Ten seriál?
Evan: Ano.
Seth: Díval jsem se na druhou sérii Daredevila a je opravdu dobrá.
Evan: Viděl jsem prvních deset minut. Vypadá to dobře.
Seth: A já četl Ságu.
Evan: Sága je nejlepší komiks vůbec.
Seth: To potvrzuju. Co čteš?
Evan: Všechno od Jonathana Hickmana.
Seth: On je skvělý. Jeho Red Mass for Mars je opravdu šílený.
Evan: Teď zrovna čtu The Dark Tower, knihu, ne komiks, a nečtu nic jiného.

Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Mik

Mik

Pěkný rozhovor. A kluci maj pravdu Sága je pecka. Mám za sebou už pět knížek a strašně se těším na další....
před 7 roky
ZombiePanda

ZombiePanda

Šiesty diel som čítal po jednotlivých zošitoch a máš sa na čo tešiť :) Škoda že Vaughan nechce dať túto...
před 7 roky
Fruiko

Fruiko

Bože. Hlavně ať je nikdo nepustí k The Boys.
před 7 roky
Další články k tématu