8. 10. 2016

Agenti S.H.I.E.L.D. pomohli komiksu ovládnout televizi

Legendární komiksová úderka od nakladatelství Marvel dostala svůj seriál. Ale nejen to. Stala se jedním z pionýrů nové seriálové revoluce. Dosud vládly komiksové adaptace pouze kinům, ale to se nedávno změnilo.

Agenti S.H.I.E.L.D. pomohli komiksu ovládnout televizi

Začalo to v roce 2008 prvním Iron Manem a skončilo to dvanácti celovečerními filmy. Respektive neskončilo. Takový je počet vzájemně propojených filmových adaptací podle komiksů od nakladatelství Marvel k dnešnímu dni. V rámci třetí fáze premiér je jen do roku 2019 připraveno deset „bublinových“ filmů. A další budou následovat. Z malého vydavatelského domu, který začal publikovat zábavné kreslené sešitky v roce 1939, se stal monumentální mediální kolos, který v roce 2009 za neuvěřitelné čtyři miliardy dolarů odkoupil hráč z největších, společnost Walt Disney. Ta tak přitom rozhodně neučinila z žádného altruismu. Disneyovci prostě jen pochopili, že komiksovým adaptacím patří budoucnost, přičemž ta probíhá právě teď.

Z tohoto druhu filmů se stal superbyznys, který zároveň před nedávnem opustil příšeří kin a začal ovládat i televizní obrazovky. A pokud začnete sledovat v zámoří enormně oblíbený seriál Agents of S.H.I.E.L.D., záhy pochopíte, jak rafinovaná a komplexní je tato revoluce v seriálovém světě – skrze Agenty došlo k regulérnímu a především dlouho dopředu plánovanému propojení světa stříbrného plátna a světa televize.

Agenti přicházejí

Agenti S.H.I.E.L.D., štítonoši lidského bezpečí, které je od příchodu superhrdinů značně ohroženo. A právě S.H.I.E.L.D., vedený z filmů známým agentem Coulsonem se v roce 2013 nakonec dočkal vlastního seriálu. Seriálu natolik úspěšného a očekávaného, že jen na jeho první díl se v Americe dívalo přes dvanáct milionů párů očí, což z něj udělalo nejsledovanější dramatickou seriálovou epizodu od roku 2009. A mimochodem tento pilotní díl psal také Joss Whedon, tvůrce filmových Avengerů. Jak už víme z marvelovských snímků, agenti S.H.I.E.L.D. jsou pracovníci supertajné a dokonale vybavené výzvědné služby, kteří již od druhé světové války vědí, že lidstvu hrozí mnohem víc než jen pozemská nebezpečí. Právě oni začali jako první krotit zločineckou organizaci Hydra, operující s mimozemskými artefakty. Právě oni pak nalákali vykázaného Thora na jeho kladivo a právě z jejich řad pochází agentka Black Widow. Pro marvelovské univerzum jsou nepostradatelným svorníkem a zasahují tak trochu do všeho, třebaže jim málokdy přináleží ústřední part.

Akci, dobrodružství, sci-fi a fantasy míchající seriál, jehož příběh začíná krátce po dění ve snímku Avengers, ovšem danou situaci mění. Tedy alespoň z části. I nadále totiž budou lidé agenta Coulsona, kterého zde hraje v Avengers zesnulý, ovšem pro seriálové účely zázračně vzkříšený Clark Gregg, velmi důležitým pojítkem. Vlastně mnohem důležitějším, než by se mohlo zdát. Tento seriál je totiž velmi úzce propojen s marvelovskými celovečeráky. Tak úzce, že nejen vychází z jejich dění, ale zároveň mezi snímky vytváří most, na němž bývá mnohdy dořešeno, co se do filmů nevešlo, a objevují se zde důležité vedlejší informace, jež by jinak zůstaly fanouškům skryty. Neděje se tak v každé epizodě, ale lze bez obav říct, že právě tímto seriálem se podařilo tvůrcům z Marvelu zasadit do svého impéria poslední důležitý střípek. Dali fanouškům vše, co si žádali – rozšíření známého a oblíbeného světa plného zázraků, do kterého je možné vstoupit každý týden.

Coulson, Skye a spol.

Jak už bylo řečeno, dění seriálu navazuje přímo na dění snímku Avengers. Hydra a mimozemská invaze zde byly ovšem odraženy pouze zdánlivě. Proto také agent Coulson musí narychlo vybudovat nový tým, který by mu pomohl odhalovat nadpřirozené a nepřirozené dění ve světě. Kdosi totiž jako by otevřel pokladnici se superhrdinskými vlastnostmi, které se ne vždy dostanou do rukou správným lidem. A pochopitelně v tom má prsty opět Hydra. Anebo někdo horší, kdo dosud původem nacistické spiritualisty užíval pouze jako své loutky? Možná skutečně existuje nějaký hybatel hvězd, který chce udělat na Zemi pořádný nepořádek. Toho je ale třeba odhalit, pročež se ke Coulsonovi postupně přidají také nenápadná, ale výjimečná (byť trochu destruktivním a neovladatelným talentem nadaná) hackerka Skye, duo géniů Simmonsová a Fitz, ale třeba také mlčenlivá válečnice Mayová s temnou minulostí a drtivou asijskou úderností. A jejich řady se časem rozrostou, protože nepřátel budou mít agenti víc než dost. Bohužel v průběhu šestašedesáti dosud existujících epizod ze tří řad naleznou i některé zrádce přímo ve vlastních řadách. Hydra totiž nikdy nespí. A jakmile jí useknete jednu hlavu, narostou jí tři další.

Masivní invaze komiksových seriálů

Premiérové tituly, ať už s postavičkami od vydavatelství Marvel, nebo z konkurenčního DC Comics, se do Česka dostávají jen postupně. Hodně postupně. V podstatě u nás zatím běží jen úspěšný zelený lukostřelec Arrow. V rodném zámoří je ale nabídka pochopitelně mnohem výživnější.

V rámci synergických procesů v DC například k Arrowovi přibyl v roce 2014 neméně úspěšný The Flash, představující nejrychlejšího muže na světě, bojujícího ve městě Central City se zločinem páchaným nadpřirozenými schopnostmi obdařenými metalidmi. I tyto seriály se pak vzájemně prolínají, ovšem nejen to. Oba daly zároveň vzniknout dalšímu seriálu, Legends of Tomorrow, který si již loni odbyl svoji premiéru v USA a v němž se uplatnilo naráz hned několik vedlejších postav jak z Flashe, tak z Arrowa. A stejně tak se objevil i nový seriál Lucifer, velmi volně inspirovaný kultovním komiksem o pánovi pekla, který se pod zemí nudí, a proto raději začne řešit zločin v Los Angeles. Na tak mocný nástup komiksových seriálů však zareagovali i v Marvelu, a to dosti originálním způsobem. K Agentům S.H.I.E.L.D. přibyl seriál Agent Carter, situovaný do dob druhé světové války, kdy se objevil Kapitán Amerika. Stejně tak ale Marvel na stanici Netflix uvedl velmi ambiciózní „antihrdinský“ seriál o nevidomém právníkovi s názvem Daredevil, svojí temnotou velmi odlišný od trikových Agentů i od filmové adaptace s Benem Affleckem. A k Daredevilovi se záhy přidružili i další seriály z daného vesmíru, podobně realisticky zaměřené Jessica Jones a letos v září Luke Cage. Všechny tři uvedené pořady se přitom opětovně a vzájemně doplňují a vyměňují si postavy.

Budoucnost je dnes, právě nastala seriálová revoluce.


A co Vy? Jste také fanoušci multižánrově propojeného světa Marvelu a DC Comics? Jakou z komiksových předloh máte nejradši?

Za každej like dostane autor bonbón! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
sarhod79

sarhod79

skvělý článek, děkuji moc za něj, Marvelovému šílenství podléhám zatím na filmové úrovni, do světa seriálu...
před 7 roky
Oremuss

Oremuss

Tiež mám rád komiksové filmy/seriály. Som rád, že to prepájajú vo filmoch a aj seriáloch(crossovery), škoda...
před 7 roky
milosh

milosh

komiksovky já rád. Zatím sleduji jen filmovou větev MCU a Agenty, ale rozhodně mám v plánu další....
před 7 roky
Další články k tématu