15. 9. 2016

Peaky Blinders: Gangy z Birminghamu aneb syrová gangsterka

Peaky Blinders: Gangy z Birminghamu aneb syrová gangsterka

Hodněkrát jste si již mohli připomenout, že na přesunu některých talentů a peněz z kin na televizní obrazovky má lví podíl stanice HBO. A ano, je jeden ze seriálů, který tenhle trend svého času podpořil. Jedná se o seriál, který nese jméno Boardwalk Empire. Víte ale, že drama o gangsterech prohibiční Ameriky, u jehož zrodu stál sám Martin Scorsese, se v roce 2013 dočkalo britské odpovědi?

Seriál Stevena Knighta, scenáristy Dirty Pretty Things nebo Eastern Promises, na pohled skutečně působí jako „anglické Impérium“. Také se odehrává ve dvacátých letech, také je o gangsterských vzestupech a pádech. Peaky Blinders nicméně pracuje s podstatně syrovější atmosférou, méně politikaří, a na rozdíl od Impéria se nesnaží o až tak rozvětvené vyprávění – zatímco Nucky Thompson se dělí o prostor s jinými postavami. Thomas Shelby je jak hlavou ústřední rodiny/gangu, tak hlavní postavou, která má vždycky první a poslední slovo. Knight nemá ambice realisticky postihnout, jak vypadalo birminghamské (a v dalších sériích třeba londýnské) podsvětí. Naopak ho mnohem víc zajímá postava válečného veterána z kočovnické rodiny, který si tvrdohlavě vydobude všechno, co mu pro jeho původ zpočátku nenáleží. Přičemž ve třetí sérii vrcholí kmotrovské dilema, zda vlastně Shelby a jeho příbuzní dokáží uniknout před tím, kým jsou.

Na papíře je to samozřejmě neobjevený námět, avšak Peaky Binders se s ním zvládá vypořádat natolik osobitě, že přerůstá i onu přezdívku „anglické Impérium“. Můžou za to dvě věci. Jednak forma jdoucí proti jakékoliv dobovosti a například zpomalující bitky v dobových kostýmech do video klipové efektnosti, jednak skvěle napsané a hlavně zahrané postavy. V Peaky Blinders se sešla herecká špička; Thomase Shelbyho ztvárnil Cilian Murphy, Arthura Shelbyho Paul Anderson a například Freddie má tvář Iddo Goldberga.

Vedlejší role potom obsadila taková jména jako Tom Hardy (Black Hawk Down, Inception) nebo Tommy Flanagan (The Game, Gladiator). O jejich výkonech přitom nelze říci nic menšího, než že svoje postavy utrhli ze řetězů. Dalo by se argumentovat, že snaha podkopat tradiční přístup ke gangsterským eposům je v Peaky Blinders často přehnaná a třeba zvláštní soundtrack takovému názoru dává za pravdu. A stejně tak by žádný historik asi nesouhlasil s teorií, že existoval gang, který si na čepice našíval žiletky, aby je pak mohl používat jako zbraň.

Drzost, s jakou si Peaky Blinders tuto teorii uvádějí do praxe a řežou do obličeje soupeře i kultovní díla žánru, je ale tak působivá, že vás bude zajímat jen datum premiéry čtvrté a páté řady. Už teď je jisté, že obě vzniknou.


Koukáte na Peaky Blinders? Zaujalo vás pojetí gangsterského prostředí, kterým je seriál protkaný skrz naskrz?

Kdo nesdílí není Čech! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Na toto bych se ráda podívala :)
před 7 roky
007.dany

007.dany

Je to výborný seriál...
před 7 roky
JustMyName

JustMyName

Včera som začala pozerať, zatiaľ super :)
před 7 roky
Další články k tématu