plakát seriálu

Ohnivý kuře

(Ohnivý kuře)

Recept

01×02 Stará trouba

Opilý kuře
Suroviny
kuřecí křídla, cibule, černé pivo, mouka, chilli, med, hladká mouka, máslo, sůl, pepř, chleba
Postup
V kastrůlku zpěníš máslo, přidáš mouku a uděláš jíšku. Na pekáč dáš spoustu najemno pokrájené cibule, zaleješ to černým pivem, na to vrazíš osolená kuřecí křídla, hodně chilli, trochu medu a pečeš v troubě do zlatova. Pak vyndáš křídla, výpek doleješ pivem, zahustíš jíškou, okořeníš dle nálady, provaříš, vrazíš do toho křídla zpátky a krátce zapečeš. Servíruješ s chlebem a vychlazeným pivem.

01×03 Pivo pivovárek

Malvínina řepa
Suroviny:
pečená řepa 4 kusy, pastinák 8 kusů, kozí sýr 300 g, olivový olej, rýžový ocet, med, marinovaný zázvor, sójová miso pasta, sůl, pepř
Postup:
Oloupanou červenou řepu pokrájej na klínky, a dej jí do pekáče spolu s pokrájeným pastinákem. Polij olivovým olejem, přidej balsamikový ocet, med, dobrou sojovou miso pastu, marinovaný zázvor a nakrájený kozí sýr. Dej to do rozpálené trouby a peč asi 20 minut.

01×04 Kámoš

Tofu s květákem a houbami
Suroviny
přírodní tofu 400 g, rýžové víno 50 ml, utřený stroužek česneku 2 kusy, nastrouhaný čerstvý zázvor 1 kousek, bramborový škrob 1 lžíce, sójová omáčka 4 lžíce, chilli omáčka 2 lžíce, rybí omáčka 2 lžíce, chilli paprička 2 kusy, houby shitake 150 g, květák 1 kus, arašídový olej 3 lžíce, sůl, koriandr, jasmínová rýže
Postup
V misce smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, chilli omáčku, víno, prolisovaný česnek, kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžíci bramborového škrobu. Tofu nakrájejte na kostičky a naložte do marinády. Houby nakrájejte na nudličky, květák rozeberte na malé růžičky. Rozpalte pánev WOK, rozehřejte v ní lžíci oleje a osmahněte na něm sójové kostky okapané od marinády. Vyjměte, dejte stranou, přidejte olej a květák s houbami opečte. Přidejte marinádu, limetkovou šťávu a opečené tofu. Společně krátce zvolna povařte, přidejte nať koriandru, okořeňte čerstvě mletým pepřem, případně dosolte. Podávejte s jasmínovou rýží.

01×05 Divoká jízda

Kuře v krémové omáčce
Suroviny
kuře (nejlépe kukuřičné) 1 kus, crème fraîche 500 ml, suché bílé víno 250 ml, vývar 500 ml, malé perlové cibulky 100 g, lesní houby či žampiony 250 g, žloutky 4 kusy, citronová šťáva 6 cl, mouka 4 lžíce, kukuřičný škrob 1 lžíce, máslo 1 lžíce, sušená petržel 1 lžíce, cukr 2 lžíce, sůl, pepř
Postup
Syrové kuře naporcujeme a necháme asi hodinu táhnout ve vývaru 90C°. Maso obereme od kosti, nakrájíme na větší kusy, posypeme moukou, solí a pepřem a opečeme na másle. Zalijeme vínem a vývarem a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Hotové kuře vyndáme, do omáčky přidáme vývar, smetanu a créme fraiche, varem zredukujeme a nakonec zašleháme žloutky smíchané s citrónovou šťávou. Cibulky a houby opečeme na másle, přidáme trochu vývaru a necháme zkaramelizovat. Podáváme ke kuřeti spolu s opečenými špeclemi.

01×06 Kuchařská celebrita

Kachní prsa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Suroviny
kachní prsa s kůží 8 kusů, slanina 200 g, jablka 4 kusy, kmín, ocet, vinný ocet, červené víno, červené portské víno, sůl, hnedý cukr, jíška, pomeranče 2 kusy, badyán, skořice, brusinky, hřebíček, brusinkový džem
Na knedlíky
moučné brambory 2 kg, vejce 10 kusů, veka 1 kus, hrubá mouka
Postup
Syrové brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku a vymícháme těsto. Tvarujeme koule, které uvaříme ve vodě. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme pokrájené zelí, cukr, sůl, červené víno, pomerančovou šťávu, ocet, med, brusinkový džem, badyán a skořici. Promícháme a povaříme. Nakonec nastrouháme jablko a pomerančovou kůru. Kůži na kachních prsíčkách nařežeme do mřížky a opečeme na pánvi z obou stran. Necháme dojít v troubě na 90C asi 10 minut.

01×07 Lázeňské bagety

Bánh Mi (vietnamské bagety)
Suroviny
mleté vepřové maso (libové ze 75%) 500 g, rybí omáčka, zkaramelizovaný cukr, třtinový cukr, prolisovaný česnek, najemno nasekaná šalotka, špetka pepře
Sladkokyselá omáčka
rybí omáčka 4 lžíce, vinný nebo jablečný ocet 4 lžíce, třtinový cukr 1 lžíce, česnek nakrájený na plátky 4 stroužky, chilli paprička 2 kusy, mrkev 1 kus, ředkev 1 kus
Přílohy
bageta, perila, koriandr, thajská bazalka, červená cibule, jarní cibulka, kachní paštika, majonéza, omáčka Sriracha
Postup
Minikarbanátky
Mleté maso důkladně smícháme se všemi ingrediencemi a necháme ho na hodinku v chladu odpočinout. Z masa vytvoříme mini karbanátky o průměru asi 3 cm a silné asi 1 cm. Opékáme na středně rozpáleném grilu do zlatova.
Sladkokyselá omáčka
Cukr, ocet, rybí omáčku a vodu smícháme. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a chilli papričku. Vložíme nakrájenou zeleninu a necháme marinovat.
Dokončení
Bagetu rozpečeme, podélně rozpůlíme, jednu stranu pomažeme paštikou a druhou majonézou. Dovnitř dáme karbanátky, marinovanou zeleninu, bylinky, sriracha omáčku, zelený salát.

01×08 První bitva

Borůvkový dortík se šlehačkou
Suroviny
Na těsto:
cukr moučka 90 g, polohrubá mouka 90 g, vejce 3, horká voda 3 lžíce
Na náplň:
bílý jogurt 350 g, měkký tvaroh 350 g, cukr moučka 2 lžíce, želatinový ztužovač 1 balíček
Na ozdobu:
borůvky 300 g, cukr moučka 2 lžíce, čiré dortové želé 1 balíček, ušlehaná šlehačka 150 g, marcipánové lístečky, kousky čokolády
Postup
Na těsto smíchejte cukr a mouku, přidejte žloutky a ručně vymíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který po částech přimíchejte ke směsi. Těsto nalejte do tukem vymazané a moukou vysypané dortové fotmy a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C. Připravte si náplň: V míse smíchejte jogurt, tvaroh a cukr. Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu a přidejte k němu jogurtovo-tvarohovou směs. Připraveným krémem potřete vychladlý korpus. Povrch posypte opranými a okapanými borůvkami.

01×09 Den blbec

Selská omeleta
Suroviny
brambory vařené lojovité, vejce, slanina, žampiony, nastrouhaný sýr, máslo, olej, sůl, pepř
Postup
Do máslem vymazané nádoby naskládáme na kolečka nakrájené vařené brambory, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu a plátky žampionů. Osolíme a opepříme a zalijeme rozšlehanými vejci. Nakonec posypeme dobrým aromatickým sýrem a dáme zapéct do trouby na 170°C asi na 10 minut.

01×10 Cesty Boží jsou nevyzpytatelné

Dýňová krémová polévka
Suroviny
máslová nebo špagetová nebo jiná dýně 1 kus, řapíkatý celer 1 kus, šalotka 2 kusy, extra panenský olej 2 lžíce, dýňový olej 2 lžíce, máslo 2 lžíce, dýňová semínka 1 lžička, bílé suché víno 150 ml, zeleninový nebo drůbeží vývar 1 litr, smetana 250 ml, zakysaná smetana 100 ml, hrubá sůl, černá čerstvě pomletý pepř
Postup
Rozkrájenou a oloupanou dýni dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do rozpálené trouby asi na 40 minut. V hrnci na másle orestujeme najemno nakrájenou šalotku, stroužek česneku, přisypeme směs z plechu, zalijeme vínem a vývarem a vaříme asi 10 minut. Směs potom rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí a pepřem. Na pánvičce opečeme nasucho dýňová semínka a při podávání je přidáváme do polévky. Polévku zdobíme dýňovým olejem a zakysanou smetanou.

01×11 Trhy

Ztracená vejce "Benedikt" na toastu
Suroviny
žemle na hamburgery 2 kusy, šunka 4 plátky, ztracená vejce 2 kusy
Na holandskou omáčku:
máslo 100 g, bílé víno 100 ml, vinný ocet 50 ml, čerstvě mletý pepř, nové koření, bobkový list, cukr 1 lžička, čerstvý žloutek 2 kusy, citrónová šťáva z čerstvého citrónu, sůl, čerstvý estragon
Postup
V pánvi přepustíme máslo, sebereme pěnu a scedíme. Žloutky dáme do těžšího kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme svar z vína, vývaru, koření, cukru, vinného octa a rozšleháme do pěny. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pak sejmeme omáčku z lázně a do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat!! Dochutíme jí citrónovou šťávou a případně čerstvým estragonem. Podélně rozkrojené hamburgerové žemle potřeme máslem, přidáme plátek šunky a dáme zapéct pod gril. Na opečené housky se šunkou dáme zastřené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.

01×13 Den Svobody

Vietnamské letní závitky
Suroviny
kulaté rýžové papíry 10 kusů, vařené vyloupané krevety 200 g, hlávka zelených salátových listů 1 kus, fazolové klíčky 100 g, tenké rýžové vlasové nudle 150 g, mrkev 2 kusy, salátová okurka 1 kus, jarní cibulka 2 svazky, svazek asijských bylinek (máta, perila, koriandr, thajská bazalka apod.), vejce 2 kusy, rybí omáčka 2 lžíce
Na omáčku:
cukr 1 lžíce, česnek 2 stroužky, rybí omáčka 2 lžíce, rýžový ocet 2 lžíce, limetová nebo citronová šťáva 2 lžíce, chilli paprička 1 kus, voda 2 lžíce
Postup
Mrkev, cibulku a okurku nakrájíme na nudličky a osolíme. Necháme vypotit, opláchneme a osušíme. Nudle namočíme do horké vody, necháme je asi 10 minut změknout, scedíme a posekáme. Krevety krátce povaříme ve vodě s rybí omáčkou a scedíme. Suroviny na omáčku nakrájíme a smícháme. Vejce rozšleháme s rybí omáčkou a upečeme omeletu. Hlávku salátu rozebereme na jednotlivé listy a překrájíme na menší kousky. Placku rýžového papíru namočíme do teplé vody nebo jí položíme na pracovní plochu, kousek salátu namočíme do teplé vody a použijeme ho jako mašlovačku. Na placku dáme krevety a ostatní ingredience a zavineme. Omáčku rozdělíme do mističek a závitky do ní namáčíme.

01×14 Sliby chyby

Telecí líčka se žampiony
Suroviny
telecí líčka 500 g, slanina 100 g, žampiony 100 g, mrkev 1 kus, řapíkatý celer 1 kus, cibule 2 kusy, česnek 1 kus, hovězí vývar 1 litr, kvalitní bílé víno půl litru, rozmarýn, tymián a jiné bylinky, mouka, máslo, olej, sůl, pepř
Bramborová kaše:
moučné brambory 1 kg, mléko 200 ml, smetana 125 ml, máslo 50 g, strouhaný muškátový oříšek, žloutek, sůl
Postup
Líčka očistíme a nakrájíme na větší kusy. Osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji dozlatova. Maso vyjmeme, na výpeku opečeme slaninu, kořenovou zeleninu a cibuli dohněda, zalijeme vínem a vývarem a vložíme zpět opečená líčka. Přidáme bylinky, osolíme, opepříme a dusíme asi hodinu. Měkká líčka vyjmeme a šťávu zredukujeme, procedíme a nalijeme na líčka. Zbytek kořenové zeleniny a žampiony nakrájíme na kostky a na másle opečeme. Podáváme s kaší.
Bramborová kaše
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme mlékem s máslem a pozvolna vaříme pod bodem varu asi 20 minut. Teplota by neměla přesáhnout 85°C. Tekutinu slijeme a ještě horké brambory propasírujeme nebo rozšťoucháme. Přidáme mléko z vaření a prohřátou smetanu, žloutek osolíme a lehce vyšleháme.

01×15 Test mateřské lásky

Koláčky štěstí
Suroviny
mandlové aroma 1 kávová lžička, vanilkové aroma 1 kávová lžička, bílek 2 kusy, rozpuštěné máslo 1 polévková lžíce, mouka půl hrnku, rýžový škrob 1 a půl hrnku, špetka soli, cukr půl hrnku, voda 3 polévkové lžíce
Postup
Ušleháme bílky a máslo, přidáme aroma, mouku, škrob, sůl, cukr, vodu a vymícháme těstíčko. Na plech uděláme placičky a pečeme do zlatova. Do upečené placičky vložíme papírek s napsaným přáním, placičku přehneme, okraje přitiskneme, koláček přehneme o okraj hrníčku, aby se nám vytvaroval do požadovaného tvaru. Dáme vychladnout do formy na muffiny nebo do misek.

01×16 Ztracený víkend

Houby na smetaně
Suroviny
anglická slanina 4 plátky, oříškové máslo 2 lžíce, nakrájené houby 500 g, zelená cibulka 1 kus, zelená petržel 1 hrst, citrón 1 kus, sůl, pepř, Brandy 1 lžička, smetana 100 ml, creme fraiche 2 lžíce, toastový chleba
Postup
Slaninu nakrájíme na kostičky a usmažíme do křupava. Vyndáme z pánve a přebytečný tuk necháme vsáknout do papírového ubrousku. Na pánev dáme máslo, osmažíme najemno nakrájenou jarní cibulku, přidáme houby a opečeme je. Přidáme smetanu, creme fraiche a brandy, krátce povaříme, před podáváním dáme nasekanou petrželku a slaninu. Osolíme a opepříme. Servírujeme s trojúhelníky z toastového chleba.

01×17 Malé lži

Burger s kozím sýrem
Suroviny
mletá hovězí plec 500 g, hovězí ořez 500 g, slanina 4 plátky, červená cibule 4 kusy, víno 500 ml, hnedý cukr 2 lžíce, housky na hamburgery 4 kusy, kozí sýr 4 plátky, rajče 4 plátky, panenský olivový olej, med, bylinkové máslo 100 g, ledová sodovka, hlávkový salát
Na dip:
tvarohový sýr, česnek, pažitka, sůl, pepř
Postup
Klínky cibule zalijte vínem, přidejte cukr a med a pozvolna svařte do konzistence marmelády. Mleté maso zpracujte s ledovou sodovkou, solí a pepřem, vytvarujte placičky a opečte je. Na burgery položte kousek sýra a nechte zapéct. Opečte housku potřenou bylinkovým máslem, plátky rajčat a slaninu. Housku potřete dipem z tvarohu, česneku a pažitky a na ní naskládejte salát, burger, cibuli, slaninu a rajče.

01×18 Matka

Králičí kuličky
Suroviny
libový buček bez kosti 400 g, vykoštené králičí maso 600 g, uzený bůček či slanina 100 g, mléko 200 ml, vejce 2 kusy, sádlo na pečení, mletý pepř, sůl, muškátový oříšek, citronová kůra
Postup
Bůček a králičí maso umeleme, smícháme s mlékem a necháme odležet. Až se mléko vsákne, přidáme v mléce namočený rohlík, vejce, na kostičky nakrájený uzený bůček, citrónovou kůru, sůl, pepř a muškátový ořech. Z propracované hmoty tvoříme kuličky, které poklademe na plech vymazaný sádlem a upečeme dozlatova. Podáváme s domácím bramborovým salátem.

01×19 Pravdy, polopravdy a lži

Králík cibulář
Suroviny
králík 1 celý, špek 100 g, uzený bůček 100 g, olivový olej 3 polévkové lžíce, cibule 10 kusů, hořčice 4 lžíce, tmavý chleba 200 g, kysaná smetana 1/4 balení
Na marinádu:
syrovátka z přepuštěného másla 4 polévkové lžíce, bílé víno 250 ml, velká cibule 1 kus, jalovec 6 kuliček, nové koření 5 kuliček, bobkový list 3 kusy, jablečný či vinný ocet 100 ml, čerstvě mletý pepř, sůl, zeleninový vývar 1 litr, tymián 1 svazek
Postup
Na marinádu svaříme syrovátku, ocet, víno, cibuli, jalovec, nové koření, bobkový list, tymián, pepř a sůl. Králíka rozporcujeme, prošpikujeme nudličkami špeku, potřeme hořčicí a vložíme do marinády. Uzený bůček nakrájíme na kostičky, opečeme, přidáme cibuli na kolečka, králíka, vývar a marinádu. Dusíme pod pokličkou asi hodinu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou rozmíchanou ve smetaně a povaříme.

01×20 Krok do neznáma

Ravioli plněné lososem
Suroviny
Základní těsto:
mouka 500 g, žloutky 10 kusů, olivový olej, sůl
Náplň:
maso z lososa 200 g, sýr ricotta 150 g, šlehačka 50 ml, snítka kopru, sůl, bílý pepř, vejce na potření
Omáčka:
bílé víno 100 ml, smetana 33% 200 ml, kerblík 1 polévková lžíce, sůl, pepř
Postup
Kousky lososa smícháme s rikotou, smetanou, koprem, solí a pepřem. Z mouky, žloutků, oleje a soli vypracujeme těsto, které rozválíme na tenkou placku. Na půlku těsta rozdělíme rybí směs, okraje přetřeme žloutkem, přehneme druhou půlkou těsta a vykrojíme ravioli, které uvaříme v osolené vodě. Svaříme bílé víno, smetanu, nasekaný kerblík, sůl, pepř, rozmixujeme a podáváme s těstovinami.

01×21 Pan Vajíčko

Guláš z kližky
Suroviny
kližka 1 kg, cibule 600 g, mletá sladká maďarská paprika 3 lžíce, mletá pálivá paprika 1 lžička, drcený kmín 1 lžička, hovězí vývar 500 ml, starší chleba 3 krajíce, česnek 4 stroužky, rajčatový protlak 2 lžíce, majoránka půl hrsti, sůl a pepř
Postup
Kližku nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a na sádle opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme, přidáme sádlo cibuli a osmažíme do hněda.
Když je cibule hnědá, přidáme protlak, a papriku, kmín, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Přidáme polovinu drceného česneku, vložíme zpět opečené maso a dusíme do měkka. Nakonec přidáme nastrouhaný chleba, dochutíme majoránkou a česnekem, krátce povaříme a podáváme.

01×22 NE, šéfe!

Kuřecí prsa na červeném víně
Suroviny
kuřecí prsa s kůží, čerstvé houby dle vlastního výběru, toastový chléb, cibule, plátky slaniny, červené víno, máslo, rajčatový protlak, cukr, kuřecí vývar, olivový olej, sůl, pepř, petrželka
Postup
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a na oleji z obou stran opečeme. Přendáme do jiné nádoby a necháme v troubě dopéct asi 8 minut. Na másle opečeme klínky cibulky, nakrájenou slaninu a žampiony. Toasty obalíme v nasekané petrželce. Do výpeku po kuřeti dáme rajský protlak, červené víno a necháme vyvařit. Nakonec vmícháme studené máslo. Na toasty dáme opečené žampiony, cibuli a slaninu, kuřecí prsa a omáčku z červeného vína.

01×23 Velká dortová pomsta

Závin s kapustou a hlívou
Suroviny
kapusta 600 g, hlíva ústřičná 300 g, cibule 2 kusy, česnek 4 stroužky, vejce 3 kusy, máslo, sůl, pepř, listové těsto 1 balíček, strouhaný sýr, sezamová semínka
Postup
Kapustu zbavíme konců a silných žeber a vaříme 2 minuty v osolené vodě. Prudce ochladíme, okapeme a nakrájíme na nudličky. Na másle a cibulce osmažíme nakrájenou hlívu, česnek, přidáme rozšlehaná vejce, sůl a pepř. Plát listového těsta pokapeme rozpuštěným máslem a poklademe prochladlou směsí. Smotáme závin, přetřeme máslem a vajíčkem, posypeme sýrem a sezamem a dáme péct.

01×24 Kluci nejsou na prodej

Plněné bramborové knedlíky
Suroviny
vařené uzené maso 400 g, sádlo 1 lžíce, cibule nakrájená na jemno 1 kus, česnek 1 stroužek, oloupané brambory uvařené ve slupce (varný typ C) 750 g, hrubá mouka 250 g, dětská krupička 100 g, velké vejce 1 kus, sůl, dušené kysané zelí a osmažená cibule k podávání
Postup
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme uzené pokrájené na kostičky, česnek, sůl, pepř, opečeme a necháme vychladnout. Vychladlé uvařené brambory prolisujeme (nebo nastrouháme), přidáme mouku, krupičku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme váleček, rozkrájíme na stejné kousky a ty rozválíme na placičky, které naplníme masem. Vytvarujte kulaté knedlíky, které vařte v osolené vodě 10 minut. Podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.

01×25 Děda mimo mísu

Vepřové výpečky
Suroviny
vepřová plec 400 g, vepřový bůček bez kosti 500 g, tmavé pivo 500 ml, cibule 4 kusy, česnek 10 stroužků, sůl, kmín, sladká paprika, hovězí vývar nebo voda na podlévání
Postup
Bůček a plec nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, přidáme sladkou papriku, promícháme s nakrájenou cibulí a česnekem, podlijeme pivem a vývarem a pečeme pod poklicí při 160 °C asi hodinu a půl doměkka. Pak zvýšíme teplotu, odkryjeme poklici a dopečeme dozlatova. Podáváme se zelím a bramborovými špalíčky.

01×26 Mužská ješitnost

Pastýřský koláč
Suroviny
mleté jehněčí nebo hovězí 500 g, cibule 2 kusy, karotka 4 kusy, drcená rajčata či rajčatové pyré 1 plechovka, moučné brambory 500 g, vývar 500 ml, pastiňák 2 kusy, cheddar 50 g, plnotučné mléko 200 ml, dezertní červené víno 100 ml, olej, tymián, máslo, sůl a pepř
Postup
V kastrolu na oleji s máslem opečeme namleté maso s cibulí a mrkví. Přidáme rajčata, tymián, trochu vína a vývaru, zakryjeme a dusíme 40 minut. Brambory s pastinákem (číst pastynák)uvaříme v osolené vodě a mléce do měkka, scedíme, prolisujeme, přidáme čedar a vymícháme s mlékem a máslem. Masovou směs nandáme do zapékacích misek, nahoru rozprostřeme pyré, vidličkou nakypříme, přidáme kousky másla a zapečeme v troubě.

01×27 Zlomené žebro

Pštrosí steak se šafránovou omáčkou a houbami
Suroviny
pštrosí maso 600 g, drcený barevný pepř, smetana 100 ml, olej, máslo, koňak, vývar, sůl, drcený jalovec, šafrán, hlíva
Postup
Plátky masa osolíme, opepříme, přidáme máslo, zakápneme koňakem a zavakuujeme. Dáme vařit do vodní lázně při 58°C na jednu hodinu. Zahřejeme smetanu, přidáme šafrán vyluhovaný ve vývaru a varem zredukujeme. Maso vyndáme ze sáčku, osušíme a prudce opečeme. Šťávu z masa přidáme do omáčky. Hlívu opečeme na másle, osolíme, opepříme a podáváme se steakem.

01×28 Králíček

Holandský řízek
Suroviny
libový bůček bez kosti 400 g, sýr na strouhání (eidam či čedar) 200 g, uzený bůček či slanina 100 g, mléko 200 ml, vejce 2 kusy, strouhanka 150 g, hladká mouka 50 g, sádlo na smažení, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, hladkolistá petržel, citronová kůra
Postup
Bůček nasolíme, umeleme, promícháme s mlékem a necháme v chladu odležet, až se mléko zcela vsákne. Přidáme nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájený uzený bůček, petržel, citrónovou kůru a muškátový květ, osolíme a opepříme. Z hmoty tvoříme kulaté řízky, které obalíme v trojobalu a pozvolna osmažíme v sádle dozlatova.

01×29 Rodina základ rodiny

Francouzský toast
Suroviny
toastový chléb, rohlík, bageta nebo brioška; vejce, smetana 33%, vanilkový cukr, skořice, moučkový cukr, šlehačka, máslo, med nebo javorový sirup
Postup
Vejce rozšleháme se smetanou a částí vanilkového cukru a skořice. Plátky toastového chleba nebo briošky namočíme do rozšlehaného vejce a opečeme je na másle. Hotové toasty dáme okapat na ubrousek, posypeme cukrem a můžeme potřít jamem, pokapat medem nebo sirupem.

01×30 Zpátky do vězení

Uzený jazyk a křenová omáčka
Suroviny
uzený hovězí jazyk 1 kus, sladká smetana 1/2 balení, kuřecí vývar 1 litr, bílý toastový chléb 6 plátků, čerstvě nastrouhaný křen 30 g, cukr 4 lžíce, vinný ocet 1 lžíce, žloutek 1 kus, máslo 1 lžíce, sůl
Postup
Do vařícího vývaru přidáme nalámaný toastový chléb nebo žemle a necháme chvilku namáčet. Pak přivedeme do varu, prošleháme, přidáme smetanu, většinu křenu, osolíme, osladíme a krátce povaříme. Rozmixujeme tyčovým mixérem, ochutíme octem, cukrem a před podáváním zjemníme máslem, zašleháme žloutek a vsypeme čerstvě nastrouhaný křen. Podáváme s uvařeným uzeným hovězím jazykem a karlovarským knedlíkem.

01×31 Jeden Velký mejdan

Křupavá kuřecí křídla
Suroviny
kuřecí křídla 20 kusů, kukuřičná mouka 1 šálek
Marináda:
mletá skořice 1 lžička, mletý zázvor 5 lžiček, mletý fenykl 1 lžička, sečuánský mletý pepř 1 lžička, mletý badyán 2 lžičky, mleté chilli 1 lžička, med, světlá sójová omáčka, nadrcený česnek, rýžové víno, sezamový olej, černé pivo
Postup
Na marinádu smícháme česnek, skořici, zázvor, fenykl, badyán, sečuánský pepř, chilli, med, sójovou omáčku, víno, pivo a sezamový olej. Křídla očistíme, z kostí uděláme paličky a namočíme do marinády. Po hodině dáme maso péct i s marinádou do trouby a pečeme 40 minut dozlatova. Hotová křídla vyjmeme, marinádu zredukujeme a nalijeme na křídla.

01×32 Láska na grilu

Grilované kuře, kukuřičné a brokolicové pyré
Suroviny
šalotka, česnek, kukuřice, vývar, máslo, brokolice, brambory, kuře, sůl
Postup
Šalotku a česnek orestujeme na másle, přidáme kukuřici, vývar, povaříme, rozmixujeme a propasírujeme. Zjemníme máslem. Stejným postupem připravíme brokolici. Z brambor vykrájíme soudky a uvaříme je v osolené vodě. Kuře vykostíme, zprudka ogrilujeme, osolíme a necháme na teple odpočinout.

01×33 Sestřenka z Humpolce

Růžičková kapusta s hlívou
Suroviny
růžičková kapusta 250 g, hlíva ústřičná 150 g, máslo 150 g, olivový olej 2 lžíce, vinný ocet 2 lžíce, citron 1 kus, dijonská hořčice 1 lžíce, kerblík 1 lžička, jarní cibulka 1 kus, sůl, pepř
Postup
Kapustičky podélně rozpůlíme, a poklademe je řezem dolů do kastrolu s rozehřátým, osoleným a opepřeným máslem. Necháme je pozvolna opékat, dokud nebudou zespodu zlatavé. Kapusty otočíme, přiklopíme poklicí, sundáme z plotny a necháme 5minut dojít. Hlívu natrháme a opečeme na olivovém oleji do křupava a smícháme s kapustičkami. Ochutíme vinegretem: Olej smícháme s octem, citronovou šťávou, pokrájeným kerblíkem, cibulkou, medem, solí a pepřem a protřepeme.

01×34 Vyšší level

Grilovaná krkovice
Suroviny
vepřová krkovice 2 kg, malá karotka 1 kg, máslo 1 kg, balsamikový ocet 1 litr, mražené houby 2 kg, smetana 2 litry, cibule či šalotka 1 kg, citrónová šťáva, tymián, bylinky, máslo 250 g, olivový olej 1 litr, česnek, sušené houby na prach, sůl, pepř
Postup
Krkovici podélně rozpůlíme a okořeníme. Zprudka opečeme ze všech stran, poté necháme dopéct při teplotě 160°C. Karotky necháme v másle a balsamikovém octu zkaramelizovat. Šalotku nasekáme, zpěníme na másle, přidáme houby, smetanu, tymián, citronovou šťávu, houbový prach, sůl a pepř a svaříme do husté konzistence. Podáváme s krkovicí.

01×35 Kytarový blues

Špagety s mušlemi
Suroviny
bezvaječné špagety 400 g, mušle slávky 500 g, panenský olivový olej 4 lžíce, máslo 50 g, zelená cibulka 1 kus, chilli paprička 1 kus, česnek 2 stroužky, kvalitní suché bílé víno 150 ml, listová petržel hrst, čerstvý mletý pepř, sůl
Postup
V hrnci rozehřejeme olivový olej, máslo, přidáme nasekanou šalotku, česnek a chilli papričku, necháme zpěnit, pak přidáme bílé víno, sůl, pepř a mušle, přiklopíme a vaříme asi 2 minuty, dokud se tekutina částečně neodpaří a mušle neotevřou. Mezitím uvaříme špagety al dente. Špagety vsypeme do omáčky a podáváme s dílky citrónu. Nakonec přidáme nasekanou petržel.

01×36 Dvě mouchy jednou ranou

Focaccia s rozmarýnem
Suroviny
hladká mouka typu OO 500 g, vlažná voda 400 ml, čerstvého droždí, mořská sůl 1 lžíce, rozmarýn 3 snítky, olivovy olej extra virgine
Postup
Mouku smícháme s vlažnou vodou, solí a droždím. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Po nakynutí jej vyklopíme na plech s pečícím papírem, povrch potřeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí a do těsta uděláme prsty důlky, aby se olej dostal do těsta. Navrch nasypeme rozmarýn a pečeme v troubě na 250 stupňů 12 – 15 minut. Po vychladnutí nakrájíme na čtverce a podáváme jako přílohu k masům nebo samotnou s olivovým olejem a balsamikem.

01×37 Kočka nebo miminko

Kuřecí burritos
Suroviny
cibule 1, chilli papričky 2, kuřecí stehna bez kůže a kostí 2, máslo 2 lžíce, mletý koriandr 2 lžička, římský kmín 1 lžička, olej 2 lžíce, konzervované fazole 200 g, konzervovaná krájená rajčata 400 g, nasekaný čerstvý koriandr 3 lžíce, cukr 1 lžička, čedar 100 g, česnek 4 stroužky, listový špenát 100 g, sůl, pepř, tortill 6, zakysaná smetana
Postup
V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm pokrájenou cibuli, chilli, koriandr, římský kmín, vložíme nakrájené maso a opečeme. Přidáme fazole, rajčata a cukr, sůl, pepř a podusíme. Na másle zpěníme česnek a špenát. Na střed tortill nastrouháme sýr, dáme špenát, rozdělíme náplň a zabalíme. Dáme na plech a zapečeme. Podáváme se zakysanou smetanou.

01×38 Konec sněhové královny

Kuřecí satay
Suroviny
kuřecí prsa 500 g
Na marinádu:
oddenek zázvoru 1, stvol citronové trávy 1, šalotka 1, česnek 4 stroužky, sójová omáčka 3 lžíce, rybí omáčka 3 lžíce, hnědý cukr 2 lžíce, limetková šťáva 1 lžíce, arašídový olej 1 lžíce
Arašídová omáčka:
kokosové mléko 400 ml, nesolené arašídy 1 hrnek, česnek 2 stroužky, sójová omáčka 2 lžíce, sezamový olej 1 lžíce, hnědý cukr 1 lžíce, tamarindová šťáva 1/2 lžíce, chilli paprička 1, olej 2 lžíce
Postup
Zázvor, citronelu, šalotku, česnek, cukr, limetkovou šťávu, olej, sójovou a rybí omáčku rozmixujeme. Kuřecí prsíčka nakrájíme na proužky, napíchneme na jehly, potřeme olejem, přelijeme marinádou a necháme marinovat. Špízy grilujeme dozlatova a podáváme s arašídovou omáčkou.

01×39 Nabídka, která se neodmítá

Tatarský biftek
Suroviny
hovězí svíčková nebo falešná svíčková 500 g, dijonská hořčice 2 lžíce, tabasco několik kapek, koňak 1 lžíce, žloutek 4 kusy, kvalitní olivový olej 100 ml, jarní cibulka 4 kusy, kapary 4 lžíce, čerstvě mletý pepř, sůl, celozrnný chléb na topinky, olej na opékání, česnek 4 stroužky
Postup
Chladné maso očistíme, odblaníme a naškrábeme ostrým nožem nebo nameleme na ručním mlýnku. Přidáme hořčici, worcesterskou omáčku, žloutky, cibulku, kapary, olej, tabasko a koňak – ten maso zjemní. Promícháme a podáváme s česnekovými topinkami nebo hranolky.

01×40 Prázdninová nálada

Tom Kha Kai
Suroviny
kuřecí prsíčka 500 g, kuřecí vývar 300 ml, žampiony 100 g, mrkev 1 kus, rajče 2 kusy, kokosové mléko 1 plechovka, červená kari pasta 1 lžíce, citronová tráva 1 stonek, oddenek galgánu 30 g, kafírové či citronové lístky 2 kusy, rybí omáčka 3 lžíce, olej 2 lžíce, palmový nebo třtinový cukr 1 lžíce, štáva z limetky 3 lžíce, chilli papričky, jemně nakrájené 3 kusy, koriandr, bazalka, chilli paprička
Postup
Ve woku na oleji zpěníme kari pastu, přidáme kuřecí vývar, citrónovou trávu, galgán, citronové listy a přivedeme do varu. Po chvilce přidáme kokosové mléko, kuřecí maso, mrkev, žampióny, rajče, ochutíme rybí omáčkou, citrónovou šťávou a chilli. Vaříme asi 5 minut na mírném ohni, podáváme zdobené bylinkami – koriandrem, bazalkou, chilli.

01×41 Divadelní představení

Kimchi
Suroviny
pekingské zelí 2 kusy, zázvor 1 oddenek, česnek 1 palice, cibule 1, jarní cibulka 3, ředkev bílá 1, pórek 1, rýžová či bramborová mouka 100 g, rybí omáčka 100 ml, chilli floky nebo mouka 100 g, cukr 3 lžíce, hrubá mořská sůl 200 g, sezamové semínko 2 lžíce
Postup
Zelí rozčtvrtíme a vložíme do osolené vody. Česnek, zázvor, cibuli, cukr, rybí omáčku a chilli rozmixujeme. Pórek, jarní cibulky a ředkev nakrájíme na nudličky. Rýžovou mouku s vodou provaříme a smícháme se zeleninou a pastou. Připravenou směsí proložíme vrstvy listů zelí, vložíme do nádoby, přiklopíme víkem a necháme 3 dny kvasit v pokojové teplotě. Poté dáme do lednice.

01×42 Rodinné hodnoty

Kimchi Ramen
Suroviny
kuřecí vývar 750 ml, šalotka 1, zázvor 1 oddenek, sójová miso pasta 3 lžíce, cukr 1 lžíce, kimchi 100 g, sójová omáčka 2 lžíce, vajíčko 2 kusy, jarní cibulka 1, balíček kudrnatých nudlí "mie", pečený bůček 500 g, sůl a pepř podle chuti
Postup
V hrnci na oleji zpěníme nadrobno posekaný zázvor a šalotku, přidáme sezamový olej, kimči, kuřecí vývar, pepř, sůl a povaříme. Nakonec vmícháme miso pastu. Do misek dáme uvařené nudle, rozpůlené vejce naměkko, nakrájený pórek a pečený bůček, zalijeme polévkou a posypeme jarní cibulkou.

01×43 Únos

Hovězí rolky Negimaki
Suroviny
hovězí flank steak nebo roštěná na velmi tenké dlouhé plátky 500 g, houba enoki nebo hlíva 1 svazek, středně velký pórek (bílá i zelená část) 1, zelená jarní cibulka 2, kapusta 1, sůl, pepř, olej, sójová omáčka 3 lžíce, mirin 3 lžíce, cukr 1 lžíce, nastrouhaná cibule 1, prolisovaný česnek 4 stroužky
Postup
Velmi tenké plátky masa přes fólii naklepeme. Listy kapusty oblanžírujeme a prudce ochladíme. Na plátek masa položíme list kapusty, na proužky nakrájenou cibulku, houby, pórek a zavineme. Závitky spíchneme párátkem a na grilovací pánvi opečeme. Suroviny na omáčku smícháme a nalijeme na opečené maso.

01×44 Velká intrika

Jehněčí biryani
Suroviny
rýže 500 g, jehněčí maso 500 g, šafrán, červená cibule 2, bílá cibule 2, chilli papričky 2, česnek 4 stroužky, zázvor 1 oddenek, kurkuma 2 lžičky, indické kari 2 lžíce, bílý jogurt 4 lžíce, rajčata 4, přepuštěné máslo, olej, sůl, pepř
Na garam masalu:
semínka koriandru 2 lžíce, římský kmín 1 lžička, celý černý papř 1 lžička, římský kmín 1 lžička, semínka kardamomu 1 lžička, celá skořice 2 kousky, celý hřebíček 1 lžička, muškátový oříšek nastrouhaný polovina
Postup
Šafrán namočíme do trochy vody nebo vývaru. Koření na gara masalum rozmixujeme v mlýnku na kávu nebo utlučeme v moždíři a s cibulí, česnkem a zázvorem v mixéru smícháme na pastu, kterou promícháme s masem nakrájeným na kousky. V kastrolu maso opečeme na přepuštěném másle, pak zalijeme zbylou směsí a dusíme doměkka. Nakonec přidáme opečenou pokrájenou cibuli, šafrán a vmícháme jogurt. Smícháme s uvařenou rýží a podáváme.

01×45 Exit, Exil, Exodus

Hovězí carbonnade
Suroviny
hovězí kližka 1 kg, máslo 150 g, olej 150 ml, vinný ocet 2 lžíce, 4 větší cibule, 4 stroužky česneku, hnědý cukr 1 lžíce, 1 lžíce polohrubé mouky, 600 ml hořké černé pivo, 600 ml vývar, 2 bobkový listy, 4 snítky tymiánu, sůl, pepř, bageta, dijonská hořčice
Postup
Kousky masa osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na másle a oleji. Maso vyjmeme a ve výpeku osmažíme nakrájený česnek a cibuli. Přidáme vinný ocet, cukr, černé pivo, koření a vývar. Maso vrátíme zpět a dáme asi na 2 hodiny dusit do trouby. Opečené plátky bagety potřeme dijonskou hořčicí, poskládáme je na povrch masa a ještě půl hodiny zapečeme.