7. 3. 2013

Předčasná rušení: Proč by Smash neměl zmizet z obrazovky?

Předčasná rušení seriálů fanouškům pořádně pijí krev. V dnešním článku se mrkneme na to, proč by stanice měly se stažením z programu spíše vyčkat. Jeden příklad za všechny: hudební drama Smash.

Předčasná rušení: Proč by Smash neměl zmizet z obrazovky?

Už jsme to viděli tolikrát, že se to ani nedá spočítat. Seriály s nízkými ratingy i sledovaností byly odsunuty z programu dříve, než se stačily pořádně rozkoukat, než se postavy stačily rozvinout, dějové linky rozmotat a především fanoušci nedostali šanci, aby si ten svůj seriál pořádně užili.

Logicky se tedy stojí za to obávat, že Smash, hudební drama s Katharine McPhee a Megan Hilty v hlavních rolích se brzy dostane do odpaďáku. Ratingy druhé série jsou totiž o poznání horší, než minulý rok; úterní epizoda získala pouze 2,6 milionů diváků 0.8 rating (a to se štěstím, předběžně se hlásilo jen 0.7!), což se skoro rovná CWčku (Hart of Dixie mělo 0.6). A jelikož bylo stáhnuto z programu mnoho jiných seriálů, které předváděly mnohem slušnější výsledky (Partners, Last Resort, Zero Hour), tak se někteří možná diví, proč se ještě k tomuto kroku NBC neodhodlalo.

Odpověď? Není to až zas tolik jednoduché.

Kašleme na to, rušíme!

Šéfové stanic se často nechávají slyšet, že se vždycky najde něco lepšího, co se může vysílat a čím se dá nízce sledovaný seriál nahradit. Nicméně ne vždy tohle ve výsledku platí. Příklad? ABC se rozhodlo, že zruší Last Resort, který měl rating 2.0, a nahradilo ho seriálem Zero Hour, který získal 1.3, než ho stanice zrušila také. Nahrazovat zprávami a různými magazíny místo seriálů také není nejšťastnější volba, jelikož zde mají zájem o reklamu úplně jiné společnosti, než které se chtějí propagovat během seriálových přestávek. „Minulost ukazuje, že pokud nemáte opravdu úspěšnou reality show, kterou můžete nahrazovat, tak vše ostatní si nakonec povede ještě hůř, než původní seriál, zvlášť pokud ho nahradíte narychlo,“ říká jeden z dlouholetých televizních producentů. „Prostě nemáte dostatek času, abyste změnu viditelně zpropagovali.“

Samozřejmě existují i výjimky, ale ty se obecně dějí pouze u CBS. Jelikož stanice slaví úspěch se seriály, které sdílí jasnou podobnost (aka kriminálky), může si dovolit rychle zrušit seriál špatných výsledků (Made in Jersey) a nahodit nějaké právnické opáčko, které si povede lépe. Ale CBS je CBS a vše ostatní je něco jiného.

Čekání se vyplatí

Někdy se vyplatí vyčkat a nevzdat to s těmito seriály hned, především pokud není nic nového, co by se místo nich dalo nasadit. NBC má sice dlouho očekávaného Hannibala, ale ten už je naplánovaný na zaplnění díry po zrušeném Do No Harm. Ale zpět k první větě odstavce. Parenthood se svými každoročními výsledky vypadal vždy jako horký kandidát na rychlé zrušení. Letos však seriál v průměru dosahoval ratingu 2.8, což je dost luxusní číslo a nyní má díky tomu obnovení pro další sérii jisté. A co se týče Smash, možná nemá příznivé výsledky, ale jedno se mu upřít nedá: Je to seriál, který se snaží vymanit ze zaběhnuté rutiny a předvést divákům něco nového. Nikdo sice nečeká, že se seriál za rok vrátí, ale alespoň můžeme požadovat to, abychom viděli, jak se Bombshell dostane na Broadway, no ne?

Útěchou pro Smash je fakt, že nebude dole u země dlouho. Od 25. března se totiž vrátí The Voice, který pomůže v roli předskokana postavit slušnou sledovací základnu jak pro pondělní, tak i pro úterní seriály, kam Smash patří také. To je asi hlavním důvodem, proč NBC zatím se stáhnutím z programu vyčkává.

Smash je od začátku vášnivým projektem pro ředitele stanice, Roberta Greenblatta. I když jsou ratingy nízko, NBC se stále snaží najít něco pozitivního, co o seriálu říct. Nakonec přišli s jedním faktem: Smash je v letošní sezóně dramatem, které si nejvíce užívají bohatí. Seriál mají puštěný v domech, které mají roční příjem více než 100 000 dolarů.

Shrnutí? Jeden z televizních kravaťáků to vyjádřil přesně: „Je to těžká volba. Nikdy nevíte, jak to dopadne. V těchto dnech se ale opravdu pečlivě musíte rozmyslet, co máte. Někdy je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.“


Skoro mi přijde zbytečné se ptát, když je odpověď vlastně jasná. Ale jak to vnímáte vy? Myslíte si, že by měl každý seriál dostat možnost odvysílat natočené díly? Nebo je naopak dobře, že některé z nich stanice stáhnou dřív? Myslíte si, že je někdy tato volba lepší, že je občas seriál tak špatný, že stáhnutí po dvou třech epizodách je vlastně vysvobozením?

(Zdroj: EW)

Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
jitushB

jitushB

Super aspoň něco pozitivního i když v daleké budoucnosti :D
před 11 roky
amelia.cz

amelia.cz

Smash mám ráda a to že je to s ním zlé mě netěší, i když druhá sezona mi nějak nesedí, nepřijde mi...
před 11 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

souhlasím s ragelly s tím, že pokud je "dějový" seriál, je celkem nefér k divákům...
před 11 roky
Další články k tématu