9. 4. 2013

Carrie a sexualita: Proč tento seriál společnost potřebuje?

The Carrie Diaries zakončilo svou první sérii. Seriál by však z obrazovek zmizet neměl. Jeden z hlavních důvodů - přístup Carrie k otázce sexuální orientace - je hlavním tématem dnešního článku.

Carrie a sexualita: Proč tento seriál společnost potřebuje?

The Carrie Diaries již od počátku vysílání provází trable spojené s nedostatkem dívajících se fanoušků. Seriál přitom měl být jasný hit a nástupce končící Gossip Girl (Super drbna). Prequel Sex and the City (Sex ve městě), který ukazuje dospívání celosvětově známé hrdinky Carrie, vždyť to přece musí zajímat každého milovníka původního seriálu, no ne? Očividně ne.

Jistě, vždyť proč by fanoušky měl zajímat začátek Carriina příběhu, když už znají konec. Navíc po tom, jakou cestou se posledních pár let ubírala Gossipka, přiznejme si, další teen drama z produkce CW nevěstilo nic dobrého.

Nicméně se ukázalo, že nejen, že je Carrie docela dobrým seriálem, ale především je důležitou televizní tvorbou, na kterou by neměli koukat jen dospělí, ale hlavně dospívající mládež, tedy klíčová skupina, pro kterou je seriál určen.

První série se odehrává v trošku mladší věkové oblasti než zbytek CW seriálů. Carrie (AnnaSophia Robb) je patnáctiletá středoškolačka, dospívající v roce 1984 v Connec­ticutu. Patnáct let z ní přímo září. Když vstoupí do zářivého světa dospělých v prostředí newyorského časopisu, okusí si přítomnost sexu, drog a Madonny s věkově vhodnou naivitou. I když některé momenty můžou působit mírně dětinsky, faktor nostalgie to vynahrazuje, především pro dospělé. Tím nemám na mysli pouze osmdesátá léta, ale obecně… třeba tu geniální trapnost prvního polibku. I když my jako dospělí v současnosti asi nebudeme schopni příliš se s Carrie sžít, pořád si pamatujeme, jaké to je být Carrie. Nevinnou, ale zvědavou. Nezkušenou, ale nadšenou. Vystrašenou, ale odhodlanou.

Svěží pohled na sexuální orientaci

Seriál nabízí v porovnání s ostatními současnými televizními dílky svěží pohled na sexuální tematiku. Spousta seriálů ukazuje teenagery, kteří se posmívají svým vrstevníkům za to, že nepřišli o panenství/pa­nictví hned v den patnáctých narozenin. Tyto seriály se nebojí prezentovat mladé dívky jako přehnaně sexuálně aktivní středoškolačky, které se chovají jako prostitutky. V Carrie sex není popsán jako neprominutelný, špinavý čin, ale zároveň jej tvůrci neberou na lehkou váhu. Postavy mají odlišnou míru zkušeností, ale to, zda měli sex, nebo ne, je rozhodně nedefinuje. Téma je prezentováno tak, aby se mladé divačky cítily dobře ohledně toho, jaké jsou.

Jednou z nejdůležitějších částí seriálu je Waltova dějová linie. Prostřednictvím té totiž Carrie přináší rozmanitost pro mladé diváky a zvládá to na výbornou. Když Walta poprvé potkáme, je to klasický kluk z předměstí, s přítelkyní a květinami v plotě u rodinného domku. Během série se však Walt začne sžívat se svou sexualitou a ve finále první řady je konečně schopný si přiznat, že je gay a že ho zajímá Cariin kamarád Bennet.

Příběh umocňuje z velké části to, že na něj nahlížíme z pohledu osmdesátých let. Když se ke své sexualitě veřejně přiznal Teddy v 90210, tak jeho moderní a osvěcení přátelé v Beverly Hills to akceptovali bez problémů. Teddy se nikdy necítil odstrčený, jeho milovaní ho nikdy neshazovali. Waltův příběh v Carrie je však něco jiného.

Ve finále první řady jeho bývalá přítelkyně Maggie zjistí, že je gay, a její reakce je tvrdá, bolestivá a zničující. Křičí, že je s ním něco špatného, nazve ho „homo“. Je důležité, aby se tohle v televizi ukázalo, jelikož to je ta pravá zkušenost, kterou velká část homosexuálních teenagerů zažila a stále zažívá, a to i v dnešní době. I když to nám, kteří jsme nic podobného nezažili, nemusí připadat jako něco extra, pro tyto lidi, především mladé lidi, je důležité, jak vidí svůj odraz v médiích.

Pokračování na podzim

Pokud stanice CW Carrie prodlouží, showrunnerka seriálu, Amy B. Harris, má v úmyslu prozkoumat Waltovo dospívání stejným způsobem, jakým ukázala sexuální počátky ostatních postav v seriálu. To znamená mluvit o nebezpečí, které sex skrývá, zvlášť v osmdesátých letech, kdy je obrovské riziko HIV a AIDS. Opět je to důležité i v roce 2013. Příběh je základem pro konverzace, které vedou k veřejnému uvědomění a porozumění.

Přes to všechno se seriál nezaměřuje pouze na to, jaké problémy pro Walta jeho sexualita představuje.

Tato scéna je jedním z nejlepších momentů první série, a také jedním z nejdůležitějších, které současná televizní tvorba přináší. Carrie a Walt se baví o tom, co to znamená být gay. „Pokud jsi gay, tak to musí být dobré, protože ty jsi dobrý. Pokud si někdo myslí něco jiného, tak nemá pravdu. Ať už se stane cokoliv, mysli na to, že tě miluju a že jsem tu pro tebe,“ říká Carrie.

Je jasné, že televizní pořad obecně nedokáže změnit postoje a myšlení lidí, ovšem věřím tomu, že kdyby se v televizi vyskytovalo více podobných momentů – především u seriálů, které se zaměřují na teenagery – viděli bychom výsledný dopad. Sice výše zmíněná reakce není jediný způsob, jak lidé reagují, ale je to způsob, jakým by reagovat měli. Jde především o ten postoj, který by se měl v médiích odrazit. Seriál se může odehrávat v minulosti, nicméně tento moment reprezentuje budoucnost, které můžeme dosáhnout.

Vizuální složka je důležitá. Verbální složka je důležitá. Carrie nabízí obě tyto věci. Nejen pro ženy, které se snaží přijít na to, jakým způsobem řídit své vztahy, ale také pro homosexuální teenagery, kteří se snaží pochopit svou vlastní identitu. Takže… prostě se koukejte. Pokud jste dospělí, užívejte si tu nostalgii a svěží způsob, jakým seriál dává perspektivu dospívání. Pokud jste dospívající, nebo pokud se stále snažíte vyřešit nějaké věci, koukejte a sledujte odraz sami sebe a vašich přátel, který seriál nabízí.


Sledujete Carrie? Souhlasíte s tím, že v určitých otázkách je tento seriál důležitý pro naši společnost? Nebo ho vnímáte pouze jako průměrnou pohodovku?

(Zdroj: zap2it)

Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Katschaba

Katschaba

S tím si dovolím nesouhlasit :-)
před 11 roky
MichaEla777

MichaEla777

Já seriál sleduju už od začátku. Na Sex ve městě jsem se občas koukala a většinou mě bavil, tak jsem si...
před 11 roky
Marťa_

Marťa_

V tomto článku(výše)byl zmíněn seriál Gossip Girl,musím říct že GG je úžasný. Zatím jsem viděla všechny...
před 11 roky
Další články k tématu