20. 6. 2013

Zemřel James Gandolfini, ikona Rodiny Sopránů

Zemřel James Gandolfini, ikona Rodiny Sopránů

Během noci svět oblétla smutná zpráva. Ikonický herec James Gandolfini, který se navždy zapsal do televizní historie jako mafián Tony Soprano z dramatu stanice HBO, The Sopranos (Rodina Sopránů), včera zemřel na infarkt.

Gandolfinimu bylo padesát jedna let. Právě byl v Římě na dovolené, měl se zde zúčastnit 59. ročníku sicilského festivalu Taormina Film Festival.

Do srdcí seriálových fanoušků se navždy zapsal jako Tony Soprano, kterého v The Sopranos ztvárňoval po šest sezón mezi lety 1999–2007. Za tuto nezapomenutelnou roli si domů odnesl tři sošky Emmy v kategorii Nejlepší herec v dramatu. Celkem byl nominován šestkrát. Seriál se stal milníkem v televizní kabelové tvorbě. Dosud je to nejúspěšnější hit stanice HBO – stojí i nad současnými seriály Game of Thrones (Hra o trůny) a True Blood (Pravá krev) – který stanici přilákal miliony nových předplatitelů.

Jeho posledním projektem je sedmidílná minisérie Criminal Justice, adaptace britského seriálu od Petera Moffata. Paradoxně i Criminal Justice spadá pod stanici HBO. Ta se prvně rozhodla s projektem nepokračovat, ovšem po velkém zájmu ze strany konkurence ho v květnu vybrala do vysílání. Gandolfini hraje roli Jacka Stonea, obhájce, který své klienty hledá na policejní stanici.

„Všichni jsme v šoku a cítíme neskutečný smutek kvůli ztrátě milovaného člena naší rodiny,“ uvedli zástupci HBO v oficiálním vyjádření. „Byl to výjimečný muž, neskutečný talent, ale co je důležitější, hodný a milující člověk, který jednal s ostatními s respektem, nezáleželo na jejich titulu nebo zaměstnání. Během let svým humorem, přívětivostí a lidskostí zasáhl každého z nás.“

Napůl Ital, napůl Američan. Gandolfini se narodil 18. září 1961 ve Westwoodu v New Jersey. V roce 1979 maturoval na místní střední škole a poté získal bakalářský titul v komunikačních studiích na Rutgerské univerzitě.

I když hrál v mnoha filmech ještě před The Sopranos, právě tato role jej proslavila po celém světě. Seriál, který vytvořil David Chase, měl premiéru v lednu 1999. Během osmi let se odvysílalo šest sezón, 86 epizod. Seriál si získal 21 sošek Emmy a pět Zlatých glóbů. Jak jsem již zmínila výše, seriál The Sopranos je považován za jeden z nejgeniálnějších mistrovských kousků americké populární kultury. Největšího úspěchu se seriálu dostalo ve čtvrté sérii, kdy týden co týden lákal k obrazovkám přes 18 milionů diváků!


R.I.P., Tony Soprano!

(Zdroj: THR)

Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
puf-muf

puf-muf

Škoda ho,česť jeho pamiatke!
před 10 roky
MNTB

MNTB

škoda ho bo Tony Soprano je v jeho podání bezkonkurenční
před 10 roky
Ragnarok8

Ragnarok8

Ještě posledně jsem ho viděl v Unos Vlaku 1,2,3 a s Redfordem v Poslední Pevnosti, na roli...
před 10 roky
Další články k tématu