8. 10. 2018

Scéna měsíce: Září 2018

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

Atypical
herci
Keir Gilchrist (Sam Gardner), Jenna Boyd (Paige Hardaway) a další
scéna
Maturantský proslov
allyska

Tak v září to pro mě bylo velmi těžké něco vybrat, pár scén se mi opravdu líbilo jako třeba zabití Benjiho v seriálu You. Nakonec ale padl můj výběr na seriál Atypical, jelikož mám slabost pro dobře napsaná dramata, která zahřejí u srdce a nechybí ani trocha humoru. Tohle všechno měla scéna, když se Sam odhodlal a za Paige přečetl její proslov. Pro ni to byl sen, na který se dlouho připravovala. Bohužel ale ztratila hlas řvaním na své spolužáky z rozčílení, že někdo z nich napsal hnusné urážky Samovi do ročenky. To se dozvíme chvíli před touhle scénou, což ji taky umocňuje. Paige je zajímavá a vtipně otravná postava a pokud seriál dostane další řadu, snad o ni nepřijdeme, se Samem totiž tvoří pár, který je zábava sledovat.

A.R.G.U.S.

American Horror Story
epizoda
herci
Emma Roberts (Madison Montgomery), Sarah Paulson (Cordelia Foxx) a Frances Conroy (Myrtle Snow)
scéna
Přichází Coven
A.R.G.U.S.

Seriál American Horror Story měl ze začátku jasný námět: každá série se odehrávala v jiné době a na jiném místě, jediné co zůstalo stejné, bylo několik herců a hereček, kteří v každé sérii ztvárnili někoho jiného. Vše se změnilo v čtvrté sérii, tam se poprvé objevily tři postavy z druhé série. Od této doby v každé nové sérii docházelo k většímu či menšímu spojení s nějakou minulou sérií. Dost překvapivě bylo oznámeno, že tato série spojí první a třetí řadu, tento crossover měl být až v příští sérii. Spojení s první sérii jsme se už dočkali. Takže už chybělo jen do děje nějak zakomponovat Coven. Během této epizody byla zabita drtivá většina postav. Najednou začne hrát She's a Rainbow od Rolling Stones a vidíme trojici postav, které míří k atomovému úkrytu, kde se odehrávala většina děje. Následně nám jsou odhaleny tyto postavy, které moc dobře známe – Cordelia Foxx, Madison Montgomery a Myrtle Snow. A následné oživení tří postav skvěle zakončilo tuto velmi povedenou epizodu. Už se nemohu dočkat, co se tam bude dít dále.

Furiant

Fear The Walking Dead
epizoda
herci
Lennie James (Morgan Jones), Maggie Grace (Althea), Garret Dillahunt (John Dorie), Jenna Elfman (June), Alycia Debnam Carey (Alicia Clark), Colman Domingo (Victor Strand), Danay Garcia (Luciana Galvez), Mo Collins (Sarah), Daryl Mitchell (Wendell), Alexa Nisenson (Charlie)
scéna
Morgan ukazuje skupině továrnu
Furiant

Dlouho jsem přemýšlel, jakou scénu v tomto měsíci zvolit, jelikož se mi žádná nedostala takzvaně pod kůži. Nakonec však volba padla na závěrečný díl čtvrté série Fear The Walking Dead. Na konci epizody zavede Morgan skupinu přeživších k bývalé továrně na džíny, i když jim původně slíbil, že pojedou do Alexandrie. Morgan změnil názor a rád by pomáhal lidem v oblasti, kde se právě nachází. Před svou smrtí totiž v továrně sídlil chlápek, který si říkal Lední medvěd, a Morgan by chtěl na jeho práci navázat. I přes počáteční nevoli u Sarah a Wendella se skupina domluví, že se všichni budou podílet na Morganově plánu. Navíc chtějí vybudovat i další komunitu, aby pokračovali v odkazu Madison. A to je to, co se mi na této scéně líbilo. Každý z nich si toho prožil strašně moc a stejně chtějí svoji energii a svůj život zasvětit pomoci ostatním.

lukascoolarik

BoJack Horseman
epizoda
5×06 – Free Churro (14. 9. 2018)
herci
Will Arnett (BoJack Horseman)
scéna
BoJack pronáší smuteční řeč
lukascoolarik

Dalo by se říct, že tak trochu podvádím, vzhledem k tomu, že celá tato epizoda (s výjimkou flashbacku v cold open) je vlastně jedna dlouhá scéna. Rozdělit na menší úseky se ale nedá, takže jde o mou scénu i epizodu měsíce. BoJack Horseman každý rok přijde aspoň s jednou epizodou, která má neobvyklý formát, a pokaždé se jedná o velmi úspěšné experimentování. Letos se v epizodě Free Churro vsadilo na monolog, který nedoplňuje žádný úchvatný vizuál. Jde čistě o sílu BoJackových slov a bravurní výkon Willa Arnetta. Nebudu dlouze popisovat pointu tohoto dílu, ale řeknu asi tolik, že každý správný seriál by měl mít epizodu, která funguje i jako samostatné dílo a pro kterou není třeba znát širší kontext. Jde o jakési zapouzdření celého seriálu do jedné epizody, je v ní zkrátka to nejlepší, co seriál nabízí. Pro The Sopranos je takovou epizodou Pine Barrens, pro Brooklyn Nine-Nine zase The Box a BoJack Horseman má Free Churro. Mezi pamětihodné výroky tohoto seriálu se tím pádem zařazuje i tento: „You never get a happy ending, ‚cause there‘s always more show.“

Pajky

Iron Fist
herci
Jessica Henwick (Colleen Wing) a Simone Missick (Misty Knight)
scéna
Tattoo shop fight
pajky

Většina mnou sledovaných seriálů ještě nezačala, a tak jsem trávil září hlavně ve společnosti Netflixu. Určitě by se našlo několik zajímavých scén v novince s názvem Maniac a musím také vypíchnout epizodu Free Churro ze seriálu BoJack Horseman, která byla v podstatě jednou dlouhou scénou, při které měl BoJack proslov na pohřbu. Nicméně scénou, kterou jsem si užil nejvíc, byla ta bojová z druhé řady Iron Fist. V té se Colleen společně s Misty vydávají do tetovacího salónu, aby zjistily, co přesně se stalo Dannymu. Jenže tam je nevítají vlídné tváře a pokud se chtějí dozvědět pravdu, tak se musí zapojit své bojové schopnosti. A přesně tak se zrodila nejlepší bojová scéna druhé řady.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Desperate houseman

Desperate houseman

Jo tak z Bojacka bych nedokázal vybrat jednu scénu. To prakticky nejde díky Netflix formátu. Hned na...
před 5 roky
Caroline115

Caroline115

Ano, AHS si rozhodně zaslouží tady být :-) Naprosto dokonalý nástup našich oblíbených a překvapivě živých...
před 5 roky
Lill

Lill

Ja sa nejako neviem zmieriť s touto sériou BoJacka.. Ako je napísané v článku, že BoJack príde...
před 5 roky
Další články k tématu