19. 11. 2020

Supernatural: Logo seriálu a jeho význam v průběhu let

Naše odpočítávání konce legendárního Supernatural (Lovci duchů) pokračuje dalším článkem. Dnes se podíváme na jednu ze specialit seriálu – měnící se loga.

Každá série měla své vlastní téma, kterému se přizpůsobovalo i samotné logo ve znělce. Šlo krásně vidět, jak si tvůrci s logem v průběhu let vyhráli – od poměrně obyčejného jsme se dostali až k luxusním grafickým prvkům, které působí jako pastva pro oči.

V dnešním článku se jednotlivými logy můžete pokochat a s jejich pomocí a krátkým textem si připomenout, co se v průběhu let v jednotlivých sériích odehrávalo. Které logo máte nejraději?

1. série

Logo první série nemá konkrétní symboliku. Jde o úplné začátky, kluci se teprve rozkoukávají a seznamují se s různými typy monster a s duchy, o kterých si psal v deníku jejich táta. Základním tématem první řady jsou duchové a monstra.

Máme tu základní dějovou linku, kdy kluci hledají žlutookého démona, který jim zabil matku a vydal tátu a ultimátně také samotné kluky na dráhu lovců. Příběh je však spíše epizodní, kdy kluci loví v každém díle nové monstrum.

2. série

Tématem druhé série jsou démoni a peklo. Kluci pokračují v honbě za žlutookým démonem, struktura série je velmi podobná první řadě – skládá se z epizodních příběhů a představování nových monster a démonů.

3. série

Třetí řada se točí okolo pekla – posluhovačů pekla a pekelných psů. Kluci otevřeli pekelnou bránu a ven se dostaly stovky monster, které teď kluci loví. Poprvé se setkáváme s démonkou Ruby, která klukům pomáhá. A Dean končí v pekle. Poprvé jsme zde také viděli tým krotitelů duchů Ghostfacers.

4. série

Logo čtvrté série symbolizuje vzestup andělů a boj andělů s démony. Poprvé se setkáváme s Castielem, který je ochotný bojovat za nebe a anděly a neohlíží se napravo nalevo. Kluci, především Dean, ale na něj mají vliv a Castiel se k nim nakonec přidá a vzepře se svým nadřízeným. Příběh začíná být více provázaný. Sam má problémy, je totiž závislý na démonské krvi, kterou mu zprostředkovává Ruby. Mimochodem, ve čtvrté řadě hrála Ruby Genevieve Padalecki, která se zde seznámila s Jaredem (Sam) a stali se z nich manželé.

5. série

Dostáváme se k vrcholům seriálu. Fanoušci obecně považují pátou řadu za nejlepší z celého seriálu. Obsazení doplňuje Lucifer, Crowley, setkáváme se s jezdci apokalypsy. Logo jasně symbolizuje krev démonů.

6. série

Logo šesté řady symbolizuje tříštění mysli. Sam byl podstatnou část série bez duše, kterou nechal v kleci s Luciferem a Michaelem. Castiel začal vystrkovat růžky a spolupracoval s Crowleym za zády kluků. Sice byl přesvědčený, že jedná v zájmu dobra, ale nakonec otevřel dvířka nebezpečným monstrům a znepřátelil si Winchesterovy. Na scéně se také objevil dědeček kluků Samuel, který naplno ukázal svou loveckou stránku.

V této sérii zároveň padla (tehdy nevinná) narážka. V jedné z epizod se kluci vrací do roku 1861, kde se Dean představuje šerifovi: „Jsem maršál Eastwood, Clint Eastwood. A tohle je Walker, Texas Ranger.“ Kdo by tehdy řekl, že si Dean nevymýšlí :-) Jared Padalecki se totiž v příští sezóně objeví v hlavní roli Walker, který je rebootem Walker, Texas Ranger.

Kromě toho zde vznikl jeden z nejlepších meta dílů, kdy kluci cestovali do naší reality a viděli sebe jako herce v seriálu Supernatural.

7. série

Castiel šel stranou, příběh ovládli Leviathani, které zároveň symbolizuje logo sedmé řady. Dosud nejnebezpečnější stvoření, která se na scéně prozatím objevila, a jejich poražení se neobešlo bez následků; vedlo k tomu, že se Dean s Castielem dostali do Očistce. A aby toho nebylo málo, Sama kromě Leviathanů strašil v hlavě Lucifer.

8. série

Logo osmé řady je symbolem pro tablety – andělský a démonský tablet, které sepsal Bůh a které představují mimořádnou moc pro každého, kdo je získá a dokáže rozluštit. K tomu je však potřeba prorok – vyvolený člověk, který dokáže slovo boží rozluštit a přečíst a stává se hlasem Boha na Zemi.

Hodně času zabírají také flashbacky – Dean vzpomíná na svůj čas strávený v Očistci, Sam pak na dobu, kdy byl Dean pryč a on žil obyčejný život s přítelkyni a bez monster. Poprvé se setkáváme s Metatronem, který sepsal slovo boží. Ten vezme Castielovi jeho andělskou esenci a zařídí, že všichni andělé jsou vyhnáni z nebe a musí přežít na Zemi.

9. série

Padlí andělé jsou základním tématem deváté řady, které symbolizuje také logo seriálu. Po vyprázdnění nebe se musí andělé vypořádat s životem na Zemi. To se jim příliš nelíbí a vinu dávají Castielovi, který se nechal od Metatrona napálit a nepřímo je tak za pád andělů odpovědný. Někteří jsou hodní, jiní pomstychtiví a zlí.

Dean dostane od Kaina značku k First Blade – nebezpečné zbrani, která dokáže zabít rytíře pekla. Jde o nebezpečné démony, které zde symbolizuje Abaddon. Ta chce vzít Crowleymu nadvládu na peklem a pouze Dean s Kainovou zbraní ji může zastavit.

Metatron má navíc plán, jak se stát novým Bohem, a rozhodne se při tom rovnou odstranit kluky z cesty a zabít Deana.

10. série

Kainova značka nedovolí Deanovi umřít, místo toho se z něj ale stane démon, který se vydává na velkou pařbu s Crowleym. I když se své démonické stránky po čase zbaví, značka mu nedovoluje být opět tím bezstarostným klaďasem, kterého známe. Převládají v něm temné síly a bezohlednost. Jediným způsobem, jak Deana zachránit, je nějakým způsobem značku z jeho ruky odstranit. To se nakonec povede, ale celá akce má nesmazatelné a pro svět nebezpečné následky. Vypustí totiž novou hrozbu, a to tak silnou, že se s ničím podobným kluci ještě nesetkali.

Crowleymu navíc přibyde několik vrásek na čele, jelikož se mu do vládnutí peklu začne přimíchávat jeho dlouho ztracená matka Rowena.

Logo symbolizuje pentagram – past na ďábla.

11. série

Po několika slabších sériích přichází jedenáctá řada, která opět zvedá úroveň seriálu nahoru. Logo symbolizuje boj světla proti temnotě. Po odstranění značky Kaina z Deanovy ruky se do světa vypustí Temnota alias Amara, sestra Boha, která touží po pomstě. Jenže Bůh stále není na scéně, neozývá se, takže se Amara rozhodne zničit vše, co vybudoval, aby upoutala jeho pozornost… a svět a lidstvo jsou opět v ohrožení.

12. série

Britští Men of Letters se stávají ve 12. sérii hlavními záporáky a nepřáteli hrdinů a logo série symbolizuje právě je. Druhá hlavní dějová linka se točí okolo Mary Winchester, matky bratrů, kterou Temnota jako díky Deanovi přivedla zpět k životu.

Mary si jen těžko zvyká na nový svět, který opustila před 30 lety. Sotva ji tedy kluci získali zpátky, museli se s ní opět loučit, jelikož se rozhodla jít na vlastní pěst a přidala se k Men of Letters.

13. série

Zlatavé oko je jedním z nejjasnějších symbolů, které v průběhu let v logu můžeme najít. Jasně symbolizuje novou postavu – Nephilima Jacka, který je synem Lucifera, napůl anděl, napůl člověk, a aktuálně asi nejmocnější stvoření na Zemi.

Mary je mezitím uvězněná s Luciferem v alternativním apokalyptickém světě, kam se ji Jack pokusí vydat zachránit. Zde nechybí ani Bobby, který ovšem kluky nezná, protože v této realitě se Mary nikdy nedohodla se žlutookým démonem, John neožil a kluci se nikdy nenarodili. V této realitě vládne tvrdou pěstí archanděl Michael.

14. série

Dle mého osobního názoru jde o nejkrásnější logo, které ve čtrnácté sérii symbolizuje andělská křídla archanděla Michaela z alternativní reality. Série je rozdělená na dvě poloviny. V té první se Michael snaží zničit svět, a rozhodne se to provádět v těle Deana.

Druhá polovina pak prozkoumává znovu získané síly Jacka souběžně se ztrátou jeho duše, kdy se stále více začíná projevovat jeho bezcitná „luciferovská“ stránka. Nechybí ani Nick, který už není posedlý Luciferem, ale docela zápasí s vlastní identitou.

15. série

Závěrečná série se nese ve znamení konce. Bůh si našel nový koníček a kluci mají plné ruce práce, aby to přežili. Patnácté logo symbolizuje Konec (The End) a jde v něm vidět také propojení Boha a Sama skrze jejich společnou střelnou ránu v rameni.

Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Atenecka

Atenecka

Logo se mi nejvíc líbí 9tka - andělská křídla bez peří. Ze sérii? asi nejvíc 1. a 2. tam bylo nejvíc...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

Jedna zajímavost - u nápisu SUPERNATURAL, uvádějícím S08 (logem bych to nenazýval), jsou dvě do očí...
před 3 roky
sonkad

sonkad

Perfektný článok, obrovská nostalgia. Ďakujeme za skvelú prácu, ragelly :)
před 3 roky
Další články k tématu