20. 10. 2022

Rychlá kola

Myslíš, že máš seriálová auta v malíku? Tak si před pročtením článku (srabi po) vyzkoušej kvíz Poznáte seriál podle fotky kultovního automobilu?
Dnes je to dvacet let od premiéry obnoveného Top Gearu a tady to před pár měsíci bylo 45 let od premiéry toho původního z roku 1977, a tak si tentokrát možná přijdou na své fanoušci motorů. Ve fotočlánku se totiž podíváme symbolicky na dvacítku nejznámějších seriálových aut. Některá jsou luxusní, jiná extravagantní, ale jedno mají společné, všechna jsou nezapomenutelná. Najdete mezi nimi i svého favorita, kterého jste díky seriálu třeba dokonce toužili vlastnit?

Snad vůbec prvním autem v seriálové historii je tento kousek z doby kamenné. Legendární Flintmobil Freda Flintstonea ze seriálu The Flintstones (Flintstoneovi). O tom, že Fred s Wilmou museli mít neskutečně vypracované nohy nemůže být ani řeč. Věděli jste ale, že takový Flintmobil jste si mohli koupit i vy? Kromě toho, že jsme ho zhotovený mohli vidět ve filmu z roku 1994, jeden francouzský nadšenec se před lety pustil do jeho sestavení a na internetu ho prodával za 2200 euro (přibližně 54 tisíc korun).

V našem fotočlánku pochopitelně nemůže chybět nejlegendárnější z nejlegendár­nějších kousků, který toužil vlastnit nejeden z nás. Mluvící K.I.T.T. z kultovního Knight Ridera s Davidem Hasselhoffem. Jde o černý Pontiac Firebird Trans Am upravený pro potřeby seriálu. Jeden z pěti dochovaných vozů se po ukončení natáčení stal majetkem Davida Hasselhoffea, který ho šest let na to prodal do soukromé sbírky. Do roku 2011 byl jeden z KITTů k vidění v Cars of the Stars Motor Museum in Keswick v hrabství Cumbria v Severozápadní Anglii, v současné době je k vidění v Petersen Automotive Museum v Los Angelese v USA.

Dalším ikonickým automobilem je ten, kterým se Simon Baker coby Patrick Jane proháněl v seriálu The Mentalist (Mentalista). Nejde o nic menšího než francouzskou klasiku 1971 Citroën DS 21 Pallas, respektive 1972 Citroën DS 20 Pallas. V současnosti je jeho vlastníkem Nonce Paolini, výkonný ředitele francouzské televize TF1, kterému automobil předal sám Simon Baker při 40. výročí vzniku televize.

V tomto případě jde o seriál, který je u nás docela neznámí. Ve své době a své domovině ale sváděl lítý boj s The Addams Family. Každopádně kdyby nic jiného The Munsters okamžitě zaujmou svým autem. Toto jedinečné vozidlo Munster Koach nechal sestrojit George Barris podle návrhu Toma Daniela, za který dal 200 dolarů. Vznikl jediný kus, ten je sestaven ze tří vozů Ford Model T a měří na pět a půl metru.

NCIS nám za dobu své existence už stihlo představit spoustu aut. Jedním z velkých krasavců byl pochopitelně 1971 Dodge Challenger RT Hemi, který patřil otci Gibbse. O tom ale řeč nebude. Často diskutovaným byl jako řidič DiNozzo, milovník seriálu Magnum, P.I., krásných aut, ale také jejich ničitel. Právě to byl důvod, proč nám ze seriálu zmizel Zivin miláček červený Mini Cooper, který radši prodala, než aby padlo za oběť Tonymu, který po něm toužil.

Snad jste si nemysleli, že vás ochudíme o tohoto krasavce z NCIS. Červený 1931 Ford Coupe Hot Rod řídila Abby jen ve dvou epizodách, ale pro fanoušky se stal neodmyslitelnou součástí této postavy.

Že nepotřebujete obří nablýskané sporťáky, abyste zaujali a získaly si pozornost okolí nám ukázala Hetty z NCIS: Los Angeles. Tato drobounká, ale drsná paní seriálovému světu představila 1974 Jaguar E-Type XKE. Konkrétně tento model má na výšku něco lehce přes metr, ale nenechte se zmást jeho kapesní velikostí, jeho cena se šplhá až ke stovkám tisíc dolarů.

New Orleans je jedinečným městem, které má styl. A proto se i Dwayne Pride šéfující NCIS právě v tomto městě vozí v naleštěném 1966 Cadillac DeVille Convertible, které je jeho chloubou. Tento automobil má spoustu plusů, předně je velice prostorný a také je skvělou volbou pro odvoz ze svatby, o obojím jsme se v seriálu mohli přesvědčit.

Když je řeč o autech, pochopitelně nesmíme zapomenout na to, kterým Magnum uhání po Havaji při svém pátrání v seriálu Magnum, P.I.. Lesklá červená krása v podobě Ferrari 308 GTS. Během natáčení osmi sérií bylo vystřídáno několik Ferrari, navíc pro každou sezónu bylo obstaráno zbrusu nové. Během první série šlo o 1979 308 GTS, při druhé až šesté 1981 308 GTSi a pro poslední dvě 1984 308 GTSi Quattrovalvole. Pro remake sáhli tvůrci po novějším modelu Ferrari 488 Spider, ale přece i v pilotu z roku 2018 se původní auťák mihl.

V seriálové historii byste těžko hledali ikoničtější automobilovou scénu než je ta z Mr. Bean. Rowan Atkinson řídící jedovatě zelený 1976 Leyland Mini 1000 Mark IV z křesla na střeše pomocí mopu, smetáku a provázků, to je zkrátka nepřekonatelné a naprosto reálné. Auto pro potřeby seriálu prošlo jedinou změnou, zamykání na visací zámek totiž skutečně není standardní záležitostí tohoto modelu. A ještě taková malá vsuvka, kdybyste nevěřili, že skutečně jde řídit auto z křesla na střeše, tak jde.

V tomto případě je auto asi až tím čtvrtým, co vás napadne, po ošuntělém baloňáku, ještě jedné otázce a paní Columbové. Každopádně vynechat tento skvost by prostě nešlo. Poručík Columbo se v 1959 Peugeot 403 Cabriolet vozí celých 32 let, tedy od prvního příběhu z roku 1971 až po úplně poslední z roku 2003. Původně se ale tento Peugeot v seriálu vůbec objevit neměl. Peter Falk ho ale zahlédl na vrakovišti filmového studia a okamžitě se do něj zamiloval i přesto, že už tehdy bylo ve značně zašlém stavu. Podobným způsobem přišel Columbo i ke svému kabátu, který si pro změnu Falk přinesl z domu.

Dalším krasavcem je pořádný auťák z Miami Vice. V tomto případě se do paměti zapsala dvě auta, my se ale podíváme na tmavý kousek, který je Ferrari 365 GTS/4 Daytona jinak známé jako Ferrari Daytona Spyder z roku 1972. Ve skutečnosti se ale k natáčení Daytona vůbec nepoužívala, vzhledem k tomu, že v době natáčení jedno auto vyšlo na 100 až 200 tisíc dolarů. Místo toho byl vůz vytvořený na podvozku Chevrolet Corvette C3, což má za následek, že se v pár detailech proti skutečnému modelu liší. Je tu ale ještě jedna zajímavost, během úvodní epizody třetí série bylo auto zničeno, nicméně změnou pořadí uvedení epizod se nakonec tento zničený model bez vysvětlení vrátil v sedmé epizody této řady. Pak už ale zmizelo z obrazovek nadobro.

Nadupaný Ford Mustang Cobra II z roku 1976 společně s Farrah Fawcett je jistě synonymem Charlie's Angels ze stejného roku jako toto ikonické auto. Vytuněný sporťák, dva modré pruhy na bílém laku a akční jízdy v něm. Dnes je ale tento seriál a vlastně i auto téměř zapomenuté.

Friends přišli s taxíkem Frances, tedy nevlastní babičky Phoebe, který se v seriálu usadil, řekněme, natrvalo. Ale během sérií přišlo i na jiná auta. Konkrétně ve 13 epizodě 7 série se představil tento krasavec, Porsche 911 Carrera Targa z roku 1985, které nejdřív patřilo otci Moniky. Pokud si ho úplně nevybavujete, asi není úplně divu, dohromady se objevilo jen ve třech epizodách. Barvou je auto Meteor Metallic, barva interiéru je laděná do burgundské, obě informace potvrdil sám majitel auta. No, rozhodně je radost pohledět na tohoto koníka, kdo by Monice nezáviděl?

Nejspíš žádný jiný seriál není tak postavený na jednom autě jako 3rd Rock from the Sun. Kabriolet Rambler American 400 z roku 1962, krásně naleštěný červený, dvoudveřový, pětimístný vůz, obsazený mimozemšťany, který měl měl takové vychytávky jako zapalovač nebo přihrádku na cigarety. Dohromady bylo vyrobeno na 13 497 kusů, tento konkrétní je k vidění v The Kenosha History Center ve spojených státech, konkrétně v The Rambler Legacy Gallery. Ve své době stál tento krasavec 2 344 dolarů, dnes by to byl přibližně desetinásobek, to není nejhorší.

V čem jezdí samotný pán pekel? Většinou přece v Chevrolet Corvette C1 v barvě Tuxedo Black z roku 1962, krásný historický kousek. Ale pozor, co se barvy týká, s černou to není úplně tak přesné, v bonusové epizodě Once Upon a Time se Lucifer a Chloe prohání ve stejném autě v barvě Roman Red. Tento kousek z roku 1962 byl posledním C1 , při výrobě byl považován za přechod k další generaci, nejspíš i proto se stal jedním z nejprodávanějších tohoto typu. Není tedy divu, že i sám Tom Ellis prohlásil, že kdyby si z natáčení Lucifera mohl vzít jednu věc, bylo by to právě toto auto.

Další červený krasavec, klasický Ford Mustang z roku 1968, se nám představil v 13 Reasons Why. Tento historický kousek má ruční stahování okének, je vybaven kazetovým přehrávačem a také rádiem. Americké žihadlo, které to vytáhlo z nuly na sto za sedm a půl vteřiny, je skutečnou klasikou, kterou byste dnes v zachovalém stavu jen těžko sháněli pod jeden milion korun. A drobná zajímavost na závěr, Christian Navarro, jehož postavě toto auto patřilo, před natáčením seriálu vůbec neuměl řídit.

Vraťme se ještě o něco nazpět k luxusním britským elegánům značky Jaguar. Inspektor Morse ukázal světu, co je to britská vznešenost navzdory pozice u policie, když se projížděl v Jaguar Mark 2 z roku 1960 v barvě Regency Red. Tento opravdový krasavec dokáže jet rychlostí až neuvěřitelných 193 km/h. Jeho výroba probíhala v letech 1959 až 1967, kdy bylo vyrobeno na 83 976 kusů, jeden z nich si po téměř třiceti letech od výroby našel cestu na televizní obrazovky. Po ukončení natáčení byl prodán, ale přece jen se o dvanáct let později vrátil do seriálového prequelu Endeavour, kde pochopitelně luxusní Jaguar nemohl chybět. Ale pozor, o to, že bude Morse řídit Jaguar se zasloužil sám jeho představitel John Thaw, který trval na tom, aby jeho postava v seriálu řídila Jaguar Marc 2 místo Lancie, která mu připadla ve starších knižních příbězích.

Jedním z nejujetějších prostředků z našeho fotočlánku je Batmobile z prvního seriálového Batmana. V roce 1966 byl Batmobile prvním, který nebyl klasickým autem. Odkud se ale vzal tento podivný vzhled? Nejspíš vás to překvapí, ale nejde o auto kompletně vyrobené speciálně pro seriál. Základem je skutečný kabriolet Ford Lincoln Futura z roku 1955, který již zmiňovaný George Barris přetvořil v první netopýří auto. Původně tento Ford stál 250 tisíc dolarů, stačily tři týdny práce a 15 tisíc dolarů, aby světlo světa spatřil kousek s maskou inspirovanou netopýrem, tvarem odpovídajícím hrdinovi a vychytávkami, který se nakonec v roce 2013 prodal za 4 miliony 200 tisíc dolarů. I když se tato střela podle samotného Adama Westa řídila velice náročně nejen kvůli problému se stabilitou, jednoznačně rok 1966 světu přinesl jedinečný a nezapomenutelný kousek, který jednak nastolil novou éru a také se stal něčím, s čím se může jen máloco rovnat. A nejspíš právě i proto z něj inspiraci čerpal i Batmobile ze seriálu Titans, kde toho ale zase tolik z auta vidět nebylo.

A na závěr kousek, který jsme vám slíbili už úvodní fotkou. Tím není nic menšího než Impala ze Supernatural, která snad ani nepotřebuje představovat.

Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

Skvělej článek, potěšily hlavně zmínky starších kousků, K.I.T.T., Charlie's Angels :D, a Magnum, ale když už...
před 82 týdny
_-0-_

_-0-_

Ta desítka je rozpoznatelná za mikrosekundu - značně pobavila :-)
před 82 týdny
Eviik

Eviik

Super článek, ale když už je tam auto z Mentalisty, určitě by neměla chybět Blueberry z Psych!...
před 82 týdny
Další články k tématu