21. 8. 2020

Letní pokec - co vás zajímá, 2. díl

Letní pokec - co vás zajímá, 2. díl

Léto v plném proudu, okurková sezóna jakbysmet, do toho neustálá nejistota současné situace. Je proto příjemné mít alespoň nějakou jistotu, třeba právě v podobě nás. Půl roku jste nám posílali své dotazy a čekali na odpovědi z řad redaktorů. Stejně jako nám přibývalo dotazů, postupně ubývalo možných odpovídajících, nakonec však zůstala finální osmička, která se do toho vrhla po hlavě a zodpověděla ty nejzajímavější, nejčastější, zkrátka top z toho, co jste tak dlouho toužili vědět. Máme tu tak experta přes technikálie, adventního grafika, řadu překladatelů a dokonce dva z řad profesionálů, ale především jsou to úplně stejní lidé jako vy, seriáloví závisláci. Kdo ví, co vše v následujících třech dílech objevíte. Tak bez dalších okolků pojďme na to. Vy se ptáte, my odpovídáme!

Co vám závislost na seriálech dala a vzala v běžném mimoseriálovém životě?

Co mi dala závislost na seriálech? Rozhodně mou nejlepší kamarádku (poznaly jsme se na fóru, kde se právě řešily i seriály, ale SerialZone to nebyl :D). A taky mě donutila pořádně se zlepšit v angličtině (myslím, že čtení fanfiků se do závilosti na seriálech rozhodně dá počítat taky). Jestli mi něco vzala? Těžko říct. Já byla odjakživa introvert a běžné mezilidské vztahy jsem moc nevyhledávala. Takže si nejsem moc vědoma toho, že by mi seriály vzaly čas nebo lidi…

andromache

Seriály mi daly uklidnění od pracovního stresu. Mohu se v myšlenkách vcítit do rolí hrdinů a zapomenout na každodenní nervy. Moje práce vyžaduje soustředění, právní znalosti a komunikaci s klienty. Proto když přijdu domů, potřebuji přijít na jiné myšlenky. Mohu též tuto seriálovou závislost sdílet se svoji přítelkyní, která je také fanynkou seriálů.

Sajgon

Čas! To je myslím to první, co většinu z nás napadne, pokud přemýšlíme o dopadech seriálů na náš život. Podle zdejších statistik jsem prosledovala již více než rok svého života, to je děsivé. Na druhou stranu mi seriály daly několik dobrých přátel, kteří tuto závislost sami znají a chápou. :D A v neposlední řadě mi seriály daly vznešeně řečeno poznání. Myslím, že hned po cestování jsou seriály nejlepším nástrojem pro rozšíření obzorů a pochopení jiných kultur.

Tempy

Vzala? No podle počítadla watchtimu už asi víc jak rok života… Nerad na to koukám, člověka to občas až děsí. A co mě dala? Rozhodně spoustu zábavy, ač to málo kdo čekal tak určitě i spoustu znalostí a nepochybně mě seriály dost pomohly a pomáhají s učením jazyků.

Heimdal

Samozřejmě záleží na tom, jak seriálovou závislost pojmete. Já se třeba v poslední době snažím si seriály rozšiřovat všeobecný rozhled (i když to samozřejmě nemůže fungovat vždy). Takže sleduji třeba dokumenty nebo věci relevantní k událostem, které mě zajímají a pak už jen dočítám spojitosti a snažím se alespoň trochu vzdělat. Abych to svému svědomí ospravedlnil a dokázal si, že to není jen ztráta času.

Protože čas, ten bude vždy na prvním místě. O spoustu času jsem přišel tím, že jsem sledoval seriály nebo se věnoval věcem kolem nich. Na druhou stranu jsem do seriálů často investoval čas, který bych nejspíš jinak promrhal něčím naprosto neužitečným.

A co mi dala? Něco, co mě baví. Zálibu, která poslední dekádu ovlivňuje můj život. Zlepšil jsem si díky seriálům rozhled v mnoha věcech. Poznal jsem lidi, se kterými si mám co říct. Práce na titulkách mě třeba naučila řešit deadliny. A taky jsem si zlepšil svoje jazykové schopnosti, a to jak v češtině, tak hlavně v angličtině. Ano, anglicky jsem se naučil ze seriálů. Takže myslím, že to je nakonec férová výměna.

Pajky

Přidala jeden z mnoha způsobů, jak prokrastinovat, sežrala eony času, částečně mě odloudila od literatury (méně čtu) a spáchala škody na potomstvu – starší dcera je seriálový závislák, 11 letá je na nejlepší cestě, aby se takovým závislákem stala.

Také mě tohle „hobby“ připravilo celkem dost peněz za HDDs, NASy a zejména za vyčíslitelnou ztrátou času, kdy místo tvorby hodnot čumím na screen.

Takže objektivně – faktický přínos je mizivý, ale je to stejné, jako s většinou závislostí, pokud nepřesáhnou únosnou mez. Seriály mi přinášejí radost a to se přece počítá :-)

_-0-_

Závislost na seriálech je droga jako každá jiná, co si my tady budeme nalhávat ;) Dala mi ale hodně. Díky tvorbě titulků ke GoT mi bylo nabídnuto profesionální titulkování jednou nejmenovanou televizí pro její streamovací službu a později se přidaly i další společnosti, i distribuce filmů. Tím se koníček stal spolusoučástí obživy a to je asi to nejlepší, co se může závislákovi stát.

Co mi seriály vzaly (pořád berou a nejspíš ještě dlouho budou)? Lze odpovědět jediným slovem: čas. Nebo možná dvěma slovy: spoustu času :D A jednu „životní“ partnerku… Tady ale neberu slovo „vzít“ ve smyslu ztráty ;)

No a co mi seriály daly – spoustu přátel s podobnými zájmy, většinou virtuálních, ale některé lidi z Edny jsem poznal i osobně a bylo to moc fajn. To určitě znáte sami ze setkání SerialZone, kterýho bych se BTW strašně rád zúčastnil, ale zatím mi do toho vždycky něco přišlo :'(

Hlawoun

Dřív jsem byl závislej dost, teď už nestíhám. Ale jsem rád, že přehled o seriálech mi zůstává. V běžném životě to dost často pomáhá v rozvití konverzace u piva, apod. :)

Biskin

A co jste naopak seriály získali a využili v reálném životě, ať už v podobě zkušeností nebo zajímavých informací?

Vzhledem k tomu, že jsem celkem velký fanoušek lékařských seriálů jsem se z nich i pár věcí naučila (takže si nepřipadám jako pako, když si pak čtu zprávy od svého doktora, které jsou dost často plné latinských výrazů). A taky mi daly jistotu, že bych nikdy nechtěla žít v USA…

andromache

V životě jsem ze seriálů moc nevyužil. Pro mě seriál je smyšlená zábava či drama. Já beru seriál jako odreagování od celodenního stresu. Přijdu na jiné myšlenky. Výjimkou jsou životopisné seriály nebo seriály, které pojednávají o reálné události. Obohatí mě tím o nové informace ke konkrétní události či historické postavě. Někdy dokonce zjistím, že jsem měl zkreslené či neúplné informace. Ve své práci to určitě nevyužiji, ale mnoho klientů též sleduje seriály a je zábavné při jednání narazit na nějaký aktuální seriál a bavit se o něm. Opadne tím zbytečná vážnost akce.

Sajgon

Vždy v žertu říkám, že veškerá má znalost angličtiny pochází ze seriálů, filmů a hudby. :D Je to samozřejmě nadsázka, ale zrnko pravdy v ní najdete. Myslím, že seriály jsou skvělým nástrojem pro učení se a udržování znalosti jazyků. Není asi náhodou, že ve státech, které v televizi vysílají zahraniční programy s titulky, je znalost cizích jazyků (čti angličtiny) na mnohem vyšší úrovni. Tím ovšem nechci nijak snižovat dabing, který má podle mě také svoji hodnotu. Kromě jazyků mi seriály daly také mnoho více či méně užitečných znalostí. Například pochybuji, že bych bez Sběratelů už na základce dokázala vysvětlit radiokarbonovou metodu datování! :D

Tempy

Nenapadá mě momentálně asi žádný konkrétní případ, ale znalostí ze seriálů využívám celkem často, člověk se toho občas naučí víc než myslel. Jen je potřeba si dávat pozor, zda jsou ty informace pravdivé, nebo je to jen výmysl scenáristy.

Heimdal

Budu se opakovat z předchozí otázky, ale na tohle téma to jinak nejde. Ač to zní samozřejmě trochu otřepaně, tak tohle je pravda – anglicky jsem se naučil ze seriálů. Dokonce když jsem se odstěhoval do Anglie, tak jsem začal mnohem více sledovat britské seriály, abych si to víc naposlouchal. Pamatuji si, jak jsem si skoro každý večer pouštěl Doctora Who. To byly časy :)

Když se vrátím k překladům, tak jsem díky práci na nich nedávno dostal zajímavou nabídku, abych se podílel na překládaní pro dabing. To beru jako velkou výzvu a baví mě to, i když je to úplně něco jiného než jsem byl zvyklý dělat. Navíc už můžu říkat i to, že mi závislost na seriálech vydělala nějakou tu korunu.

Pajky

Náhledy do neznáma – i nudné seriály jsou často zajímavé tím, že ukazují (i když deformovaně) život a měřítka hodnot v zemích, které jsou kulturou, hodnotovými žebříčky a lokací velmi vzdálené. Dále také vylepšení mých nevalných znalostí cizích jazyků a možnost sledovat/posuzovat míru indoktrinace v různých zemích.

_-0-_

Zůstanu u toho titulkování: díky seriálům a tvorbě titulků k nim jsem se přesvědčil, jak důležitá je pečlivost a neustálá snaha o sebezdokona­lování. Žádný učený z nebe nespadl (i když blbce jako by shazovali :D ), ale právě výše uvedené vlastnosti pomůžou člověku vylepšit sebe, svou práci/činnost a třeba i získat uznání od ostatních. Já byl vždycky „samožer“, přesně o tohle mi šlo :D

Hlawoun

Za vysokoškolských studií jsem třeba sjížděl Přátelé v angličtině bez titulek a dost mi to pomohlo s jazykovým vybavením a porozuměním slangových výrazů apod.

Biskin

A co vy? Měli byste jiné odpovědi, nebo s námi v něčem souhlasíte? Čerpáte ze seriálů moudra pro osobní život? Nebo vám z něj seriály spíš ukrádají hromady času?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře58zobraz všech 58 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Ne, ne, to jsou Plzeňácí (dlouhé poslední "í") :D
před 3 roky
andromache

andromache

Ano, tuze ňácí :D.
před 3 roky
ESESEL

ESESEL

Já bych byl v klidu u kliku. Jednak ta myš ten zvuk dělá a jednak fakt nechci vidět tvary jako...
před 3 roky
Další články k tématu