12. 9. 2020

Opravdu je Netflix zabiják seriálů?

Opravdu je Netflix zabiják seriálů?

Kdo zná Betteridgeův zákon nadpisů, tak už také zná odpověď na otázku v nadpisu. Takže NE! Tím jsme si odbyli TLDR verzi a pokud vás nebaví číst delší texty, tak můžete rovnou přeskočit na podrobný seznam prodloužených a zrušených seriálů na Netflixu. Ten mimochodem vždy aktualizovaný najdete i ve statusu seriálů, kde spravujeme podle nás jeden z nejaktuálnějších a nejpřesnějších seznamů prodloužených a zrušených seriálů na internetu, kde si případně můžete zapnout i filtr stanic.

Ale proč jsme se do tohoto článku pustili? Trochu nás nakopla diskuze o rušení na Netflixu, která se nám rozjela ve fóru, a pak taky nedávno jsme zahlédli článek, který tvrdil něco podobného. A nám přišlo, že tam půlka informací chybí.

Než se pustíme do různých úvah a analýz, tak to chce trochu úvodního vhledu do problematiky. Netflix dlouhá léta platil za zachránce seriálů, kde populární seriály po svém zrušení hledaly útočiště. Z té image Netflix dlouhou dobu těžil a věříme, že i toto přispělo ke zpopularizování služby, která má aktuálně příjmy z předplatného ve výši 20 miliard dolarů (při čistém zisku téměř dvě miliardy), což je víc než HDP většiny zemí v Africe. Dlouhou dobu Netflix také žádné seriály nerušil, což bylo zajisté dáno tím, že té původní tvorby moc neměl. Jenže jak roky přibývají, tak původní obsah na Netflixu bobtná a nějaké to rušení muselo přijít.

V minulém roce udělal Business Insider analýzu, kolika sérií se takový seriál na Netflixu dožije.

Ruobing Su/Business Insider

Je dobré vědět, že seriál se s přibývajícími sériemi stává dražším a dražším. Je to dáno tím, že smlouvy s herci se většinou uzavírají v tří až pětiletých kontraktech a poté je potřeba je prodloužit. Jenže seriál, který se vysílá už pět let, za tu dobu většinou nabral na popularitě, z čímž je spojená i sláva hlavních představitelů. Ti si tedy mohou říct a často i řeknou o mnohem více peněz. Tenhle fenomén lze vidět na dlouho běžících seriálech klasických televizí, naposledy jsme o tom psali například v souvislosti s platy dětských herců v Modern Family. Možná by se dalo namítnout, že přeci je lepší nežádat o zvýšení honoráře, když vím, že to může vést ke zrušení seriálu a pak nebudu mít nic. Jenže nesmíte zapomínat i na tu vybudovanou reputaci. Je tedy možné, že už agent takové celebrity má na stole další kupu nabídek na jiné role. A hlavně po takové době už vám nejspíš vaše postava (a případně i kolegové) leze pěkně na nervy, tak si za pokračování chcete nechat pořádně zaplatit.

Další, co je dobré vědět, že u drtivé většiny seriálů neplatí přímá úměra čím více sérií, tím více diváků. To lze také vypozorovat z dat od klasických televizí. Pokud tedy nejde o vyložený hit typu The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku), tak sledovanost má spíše sestupnou tendenci. V podstatě u každé série vám pár stovek tisíc až milionů diváků odpadne a k další sérii se už nikdy nedokope. No schválně. U kolika seriálů jste se přestali koukat po konci nějaké série? A u kolika seriálů jste to zabalili po sérii první?

Netflix tohle všechno moc dobře ví a navíc na rozdíl od klasických televizí má velice přesná data. Moc dobře ví, kolik uživatelů si co pustilo, kolik se jich k tomu později vrátilo nebo na co koukají nově zaregistrovaní uživatelé. Ne nadarmo po vás chce hned na začátku, ať mu napíšete seriály, které znáte, aby vám podle nich mohl doporučit další. Z těchto údajů ví, co je zrovna trendy a o čem lidé už slyšeli, aniž by měli službu předplacenou. Díky tomu ví, do čeho se vyplatí investovat. Například konkurenční Game of Thrones (Hra o trůny) byla děsně drahá. Ano, sice na ni koukaly na HBO miliony lidí, ale hlavní přínos byl to, že to byla investice do značky. Díky tomu si lidí dokážou spojit HBO s epickou zábavou. Netflix něco podobného také hledá. Prvních pár let služby se totiž ukázalo, že někteří uživatelé mají problém správně si seriály zařadit. A trvá to doteď. The Blacklist (Černá listina) je na Netflixu? Jasně, že je. Proto si spousta lidí myslí, že to jejich seriál. A tohle se zase nelíbí původním stanicím, které postupně Netflixu přiškrcují kohoutky. Proto také Netflix v posledních letech zvýšil investice do své vlastní tvorby před těmi akvizičními. Svůj velký hit zatím stále hledá, ale The Witcher (Zaklínač) má zatím slušně našlápnuto. Aktuálně by se dalo říct, že takovým značkovým seriálem je Stranger Things.

Teď když víme, jak to chodí, tak se můžeme mrknout na data. Níže v článku máme tabulku oznámených prodloužení a zrušení v letošním roce. Zahrnuje 77 seriálů, z čehož je drtivá většina prodloužená, konkrétně to je 53 seriálů. Z těch 53 je u 14 z nich oznámeno, že následující řada bude řadou poslední, takže i když vezmeme v úvahu tyto budoucí „rušení“, tak je Netflix pořád v plusu. Kromě toho, u těch budoucích zrušení vlastně můžeme být spíše rádi. Přeci jen je lepší, když dostaneme nějaký rozumný konec, než když se seriál natahuje do nekonečna a pak prostě vyšumí. To přeci jen diváka naštve víc. Takže z tohoto pohledu je Netflix vlastně ten hodný.

Ale pojďme zpátky k těm rušením, ať můžeme pořádně odpovědět na otázku z nadpisu. Více než půlka jsou seriály zrušené po první sérii. Z toho se dá odvodit, že nedosáhly takové sledovanosti, aby si zasloužily druhou řadu. Jenže to není nic neobvyklého. I tradiční stanice většinu svých seriálů ruší po první sérii. Prostě si to nenajde dostatek fanoušků, tak proč do toho dále investovat. Jediné, co z těchto seriálů přímo křičí „Mě měli prodloužit!“ je snad jen I Am Not Okay with This. Jenže tam je na vině nejspíš koronavirus, protože původně byl (ač neoficiálně) tento seriál mezi prodlouženými. O většině ostatních jste nejspíš dosud neslyšeli. Prostě si další řadu nezasloužily. Z těch, co jsou zrušené po jiné než první sérii, je trnem v oku fanoušků Insatiable (Nenasytná) a Altered Carbon (Půjčovna masa). První jmenovaný seriál navíc skončil cliffhangerem, tak tam je ten hněv o to větší. Co se týče toho druhého, tak tam by se dalo říct, že druhá série byla vyloženě slabší než ta první a téma se vyčerpalo, takže se není ani čemu moc divit. Ostatní zrušené seriály zase patří mezi ty spíše okrajové, případně dostaly řádný konec. Takže opět nic hrozného!

No a abychom to dovršili, tak se musíme podívat i kousek do minulosti. Tam je nejvíce problematické zrušení Marvelovek. Ale co si budeme povídat, tady je na vině spíš Disney, který držel licenční práva a i když se navenek tváří, že by nedělal Netflixu problémy, kdyby v těchto seriálech chtěl pokračovat, tak nejspíš opak bude pravdou. Rozjezd vlastní platformy Disney+ prostě jednoznačně znamenal, že si je bude chtít stáhnout pod sebe. A i když vyloženě Netflix nenutil k ukončování, tak potíže s licencováním dalších postav a tím, že vlastně budete rozvíjet značku pro svoji konkurenci, nedaly Netflixu moc na výběr.

Takže posledním a největším problémem se tedy zdá být The OA (OA). Tady bylo rušení pro fanoušky bolestivé a těžko říct, co za ním stálo. Tvůrkyně tvrdí, že měla plány na další řadu, nějakou popularitu si to vzhledem k nevoli po zrušení také vydobylo, takže tady Netflix získává černý puntík.

Ale vzhledem ke všemu ostatnímu, musíme znovu potvrdit konstatování z úvodu. Netflix není zabijákem seriálů. Zatím.

Prodloužené seriály

plakát
objednána závěrečná 4. sérievíce v bleskovce
plakát
objednána závěrečná 3. sérievíce v bleskovce
plakát
objednána závěrečná 6. sérievíce v bleskovce
plakát
objednána závěrečná 4. sérievíce v bleskovce
plakát
objednána závěrečná 3. sérievíce v článku
plakát
objednána závěrečná 6. sérievíce v článku
plakát
objednána 3. série

Ukončené / zrušené seriály

plakát
konec po 1. sérii
plakát
konec po 1. sérii

Opravdu jste to četli celé? Nebo jste jen přeskočili k tabulce?

Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
Pepka

Pepka

Me celkem mrzí, že netflix začal uplatňovat kvantitu před kvalitou, jistě, musí krmit fanoušky ale 5 (Nebo...
před 3 roky
Alias

Alias

To je fakt. Ale myslím, že obsahu majú viac než dosť. Takže by mohli dať aj na kvalitu a aspoň na...
před 3 roky
Alias

Alias

Teraz som pozeral novú Annu zo zeleného domu. Škoda toho. Vyzbierali 1,500,000 podpisov pre sériu 4, no...
před 3 roky
Další články k tématu