7. 5. 2022

Doctor Strange v mnohovesmíru seriálů

Před několika dny vtrhnul do světových i českých kin snímek Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (Doctor Strange in the Multiverse of Madness). A jelikož se filmové universum od Marvelu rozrostlo i o seriály, podíváme se v tomto článku na veškeré seriálové narážky.

Doctor Strange v mnohovesmíru seriálů

Nejprve však musíme čtenáře upozornit, že článek obsahuje velké spoilery, takže pokud jste film či seriály ještě neviděli a chcete se nechat překvapit, vůbec se nepouštějte do čtení!

Marvel Cinematic Universe během několika posledních let roste neuvěřitelnou rychlostí. Ještě před několika lety vám v předchozích třech fázích stačilo vidět sólové filmy, které pak vedly k týmovce Avengers. Jenže s příchodem čtvrté fáze to už tak neplatí. Součástí MCU jsou i seriály streamované na službě Disney+. Tím prvním byl WandaVision v hlavní roli s Elizabeth Olsen (Wanda) a Paulem Bettanym (Vision). A Wanda jako Scarlet Witch měla velkou roli právě i ve dvojce Doctora Strange.

V ní musí Strange v podání Benedicta Cumberbatche ochránit mladou dívku jménem America Chavez (Xochitl Gomez), jelikož ji chce Scarlet Witch obrat o moc a tím ji i zabít. America totiž umí cestovat multivesmírem, čehož chce Wanda využít, aby mohla být se svými dvěma syny.

Jak film dopadne vám tu sice neprozradíme, ale teď už se vrhneme na ty slíbené seriálové narážky.

Loki

Hodnocení na SerialZone.cz

V Multiverse of Madness cestují Strange a America několika vesmíry, takže tak navštíví (i když občas jen na kratičkou chvíli) verze Země, kde je například jídlo zdarma, kde jou všichni animovaní nebo kde se střetly dvě reality. A to všechno přávě díky seriálu o Lokim (Tom Hiddleston).

Sám Kevin Feige, šéf Marvel Studios, totiž řekl, že žádný mnohovesmír by nebyl možný, kdyby v závěrečné epizodě první série Sylvie (Sophia Di Martino) nezabila Toho Kdo Zbývá (Jonathan Majors). Tím se rozpadnula Posvátná časová linie a vzniknul mnohovesmír šílenství. Předtím nebylo možné navštívit jinou časovou linii, jiný vesmír, jelikož to hlídali agenti TVA (Strážci času). To už teď však neplatí, a tak lze nyní procházet mezi jednotlivými světy celkem hladce. Viz například události ve filmu Spider-Man: Bez domova.

WandaVision

Hodnocení na SerialZone.cz

Dalo by se říct, že Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství prakticky funguje jako sequel WandaVision. V tomto seriálu totiž Wanda uvalí kouzlo na malé městečko Westview, čímž si vytvoří vlastní realitu. V ní je Vision naživu a pomáhá jí s výchovou jejich dvou synů, Billyho (Julian Hilliard) a Tommyho (Jett Klyne). Nakonec si však Wanda uvědomí svoji chybu a osvobodí obyvatele městečka. Jenže jak naznačila potitulková scéna poslední epizody, z Wandy se stala Scarlet Witch, která listovala Darkholdem.

Takže i když to v traileru na dvojku Doctora Strange vypadalo, že je Wanda se vším smířená, ukázalo se, že to ona je tím velkým záporákem. Při používání Darkholdu totiž zjistí, že její synové (které ztvárnili stejní herci jako v seriálu) jsou v každém dalším vesmíru, jen ne v tom našem. Scarlet Witch věří, že schopnosti Americy jsou klíčové k nalezení synů a svého štěstí. A je jí úplně jedno, jestli při tom zabije Americu či další variace Wandy. Tvůrci tak ve filmu vlastně recyklovali zápletku z WandaVision – jen místo Visiona chce teď být se svými syny.

What If…? (Co kdyby…?)

Hodnocení na SerialZone.cz

Při cestování multivesmírem skončí Wanda, Strange a America na Zemi 838, kde Ilumináti, tajná společnost superhrdinů, zatkne Strange za jeho zločiny proti multivesmíru. Mezi Ilumináty patří i Captain Carter (Hayley Atwell), která byla prvním Avengerem v tomto vesmíru. Ti, co viděli animovaný seriál What If…?, asi nebyli úplně překvapení tím, že se tato postava ve filmu objevila. Hned v první epizodě seriálu je to totiž právě Peggy Carter, kdo dostane sérum, čímž se stane Captain Carter. Steve Rogers se tak na této Zemi nikdy neobjeví jako Kapitán Amerika. Nutno však podotknout, že tahle filmová verze Captain Carter je nejspíš jiná než ta, která se objevila ve What If…?

Captain Carter však ve filmu nebyla jedinou narážku na tento animovaný MCU seriál. Tou další byla zombie verze Strange. Aby zastavil Wandu, přenese náš (živý) Doctor Strange, který je uvězněn v jiném světě, své vědomí do mrtvoly jeho dvojčete pohřbené na Zemi 616. Po té animované jsme tak ve filmu mohli vidět i „živou“ verzi zombie Doctore Strange.

Inhumans

Hodnocení na SerialZone.cz

A teď už k té narážce, kterou nikdo nečekal… aneb vracíme se zpět k Iluminátům na Zemi 838. Kromě Captain Carter jsou členové tohoto tajného společenství i Mordo (Chiwetel Ejiofor), Maria Rambeau (Lashana Lynch) jako další verze Captain Marvel, profesor Charles Xavier (Patrick Stewart z filmových X-Menů, avšak s ikonickým žlutým vozíkem z animovaného seriálu z 90. let minulého století), Reed Richards aneb Mister Fantastic z Fantastické čtyřky (John Krasinski, pro něhož to byl v MCU debut) a Black Bolt, kterého ztvárnil… Anson Mount!

Mount si tak opět zahrál svoji roli ze seriálu Inhumans od stanice ABC z roku 2017. V seriálu se po vojenském převratu usídlila mimozemská královská rodina Inhumans vedená právě Black Boltem na Havaji. Filmový Black Bolt měl sice trochu jiný kostým, ale rozhodně musíme tvůrcům zatleskat za to, že opět obsadili Ansona Mounta. S tímhle totiž nikdo nepočítal…

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství tak potvrzuje to, co producenti MCU říkají posledních pár let – seriály od Disney+ jsou (a budou) velmi důležitou součástí MCU a jeho budoucnosti.

Co na film a propojení se seriály říkáte vy? Líbí se vám tyhle různé crossovery, nebo byste raději uvítali systém prvních tří fází MCU?

Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Furiant

Furiant

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
F.Valek

F.Valek

Zrovna jsem přišel z kina a jsem nadšený, ale už tu asi pátému kamarádovi vysvětluju, popisuju nebo ho...
před 2 roky
Micuda98

Micuda98

Taky jsem na tom byl až včera... a stejně jako ty jsem to musel vysvětlovat, jelikož mám kamaráda...
před 2 roky
šotek10

šotek10

Byla jsem minulý týden a jo je to fajn, ale taky si myslím, že se z toho dalo vytřískat víc.
před 2 roky
Další články k tématu