21. 12. 2023

Rok 2023 očima seriálového maniaka

Rok 2023 očima seriálového maniaka

Jak to první půlku roku vypadalo, že tohle bude ta spanilá jízda, jakou jsem si vždycky představovala, tak na konci už se mi to zase vymklo z ruky.

Ano, opět je tu konec roku a s ním přichází pravidelné shrnutí toho, jak ho vnímal jeden obyčejný seriálový maniak. Tedy já.

Začala jsem dobře. Měla jsem čas dobře rozvrhnutý, bez problémů jsem stíhala všechny deadliny, které mi Netflix nastavil s tím, jak postupně oznamoval, které seriály budou z jeho platformy v následujících týdnech mizet. Díky tomu jsem letos stihla poměrně velké množství maratonů, což bylo fajn, protože kdybych měla pořád dokola jet jen od nejkratších, nikdy se dál nepohnu a zůstanu navždy pohřbená u jednosezónních vě­cí.

delší maratony

Rok 2023 jsem hned začala pořádným maratonem, když jsem si pustila oblíbený thriller Person of Interest (Lovci zločinců). Přiznám se, že mi dal zabrat, protože vedle toho jsem musela jet také hodně novinek pro Novinku pod lupou, takže těch pět řad nakonec trvalo měsíc a půl.

Viděla jsem taky spoustu dalších kousků, které mi už dlouho visely ve watchlistu. Velmi příjemným překvapením byla dramedy Jane the Virgin, i když to nadšení, které ve mně vyvolala rok předtím Crazy Ex-Girlfriend, seriál opět navodit nedokázal. Hodně se mi líbily také seriály The Royals (Královská rodina), Gotham, Timeless nebo Downton Abbey (Panství Downton), no a i ten Teen Wolf (Vlčí mládě) si u mě nakonec vysloužil solidních 80 %.

Naopak z těch trošku delších maratonů, které jsem v tomto roce viděla, mě nejméně oslovilo Colony nebo dvousezónní L.A.'s Finest (Policajtky z L.A.) a For Life (Právník na doživotí).

redukce watchlistu

Po tolika měsících, kdy jsem jela jeden dlouhý maraton za druhým, už jsem se těšila, až se budu moct vrátit ke svým krátkým kouskům a trošku zmenšit tu nekonečnou řadu seriálů ke zhlédnutí. Takže od půlky června do půlky října jsem bleskovou rychlostí dala neskutečných 124 krátkých seriálů. Uf!

Ale změna je život. A rozhodně potřeba. Ono není od věci to prostřídat, přece jen seriály jsou tu od toho, abyste se u nich bavili.

Proto jsem se rozhodla, že si krátké kousky po čtyřech měsících zase trošku okořením a dám si maraton, na který jsem se dlouho těšila – How to Get Away with Murder (Vražedná práva). Nakonec tedy seriál nevzbudil takové nadšení, jak jsem doufala, ale i tak mě maraton bavil a jsem ráda, že jsem tento thriller viděla.

největší úspěchy

Že bych na něco vzpomínala dlouho po odsledování, to se rozhodně říct nedá. Letos to bylo slabší, plný počet jsem nedala ani jedinému seriálu. 90 procent si ode mě vysloužily čtyři seriály, všechny jsou ale krátké jednosezónní, takže se vám nestihnou tak rychle vrýt do paměti, abyste se k nim (minimálně ve vzpomínkách) vraceli. Každopádně devadesátku ode mě dostaly seriály Hijack (Únos letadla), Five Days at Memorial (Pět dní v nemocnici Memorial), She-Hulk: Attorney at Law (She-Hulk: Neuvěřitelná právnička) a The Undeclared War (Nevyhlášená válka).

stávka scenáristů? haha

Kdybyste si náhodou mysleli, že stávka herců a scenáristů přinese nějaké zvolnění programu, tak to mi dovolte, abych se od srdce zasmála. Sledování novinek do NPL opět zabralo nestkutečné moře času.

V době, kdy začínám psát tento článek aka začátek prosince, máme vydaných nějakých 433 Novinek pod lupou, a to ještě celý měsíc zbývá. Takže si nemyslete, že bych se mezi maratony nějak nudila, v podstatě pátky a soboty patří u mě seriálovým novinkám a psaní názorů.

plán na další rok

Tenhle odstaveček nemůže chybět žádný rok. Upřímně ale zatím nevím, co příští rok bude. Mám pár vlastních projektů, kterým chci věnovat čas a které se zrovna se seriály až tolik neslučují. Taky se chystáme na jaře prozkoumat Thajsko, takže na sledování čas nebude. I tak ale doufám, že se alespoň v nějaké kapacitě budu moct seriálům věnovat, protože i po tolika letech jsou stále moje velká srdcovka, která prostě nikdy neomrzí.


Jaký byl váš seriálový rok 2023? Na co jste koukali, které seriály jste si zamilovali? Které vás nejvíce překvapily, ať už pozitivně, nebo negativně?

Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
andromache

andromache

Mě to teda moc neuklidnilo :D.
před 21 týdny
Fruiko

Fruiko

Disney+ chystá remake X-files. Tak bacha co si přeješ. :-D
před 21 týdny
Litocha

Litocha

Já jsem se svými průměrnými dvěma epizodami na den spokojená :) Jednak život nejsou jenom seriály, jednak mi...
před 21 týdny
Další články k tématu