18. 6. 2013

Peter a Olivia - nejlepší pár všech dob?

Podle redaktorů portálu EW.com je tím nejlepším párem výše uvedená dvojka ze seriálu Fringe. Proč jsou o tom tak přesvědčeni a dá se s nimi vůbec souhlasit?

Peter a Olivia - nejlepší pár všech dob?

Článek je určen především pro ty, kteří mají seriál již za sebou. Článek obsahuje spoilery!

Přiznám se, stejně jako mnoho dalších na začátku seriálu, který na FOXu tento rok skončil, ani já jsem nějak netoužil, aby se Peter a Olivia dali dohromady. Bylo plně dostačující sledovat show, kterou vedou dvě atraktivní postavy a ne nějaký okoukaný románek. Co mě překvapilo a potěšilo zároveň bylo to, že si to mysleli i oba dva hlavní představitelé, Anna Torv a Joshua Jackson. „Doufám, že nás nedají dohromady, to by bylo tak tradiční,“ komentovala Torv před dílem Jacksonville. Nutno říct, že po odvysílání tohoto dílu jsem páru ale začal fandit, protože bylo naprosto jasné, že ať už bude tenhle vztah probíhat jakkoliv, bude to v úplně jiných, chcete-li mezi galaktických měřítkách.

A začal jsem fandit správně, jelikož tenhle love-story náhle nabral takové otáčky, jaké ani ten nejpředvídatelnější divák nemohl čekat. Jak se příběh rozvíjel, pozadu nezůstala ani vzrušující podívaná našeho páru, když co epizodu riskovali jeden pro druhého život v misích napříč ne jedním, ale rovnou dvěma vesmíry, nebo když se přenesli přes to, že Peter strávil nějaký čas s tou druhou Olivií, a v neposlední řadě zvládli překonat i ztrátu jejich dcery Henriety, ke všemu ne jednou, ale dvakrát a ještě k tomu v depresivní budoucnosti bez budoucnosti.

Ještě předtím, než se dali dohromady, společně s Walterem a Astrid tvořili dokonalý tým. Díky jejich chytrosti a spojením svých talentů zachraňovali svět pořád dokola, neustále čelili jisté smrti a nakonec si vybudovali takové pouto, že si oba uvědomili, že nechtějí pouze profesionální vztah. Olivia se tak Peterovi naplno otevřela, on jí na oplátku pomohl překonat těžkou minulost a společně se tak mohli posunout dále.

Připomeňme si teď jedny z největších srdce-rvoucích momentů:

V díle 2×23 – Over There: Part 2 je Peter seznámený s jeho minulostí, ale zároveň taky ví, že to Olivia věděla už delší dobu. Když si to vyříkávají, Peter dá najevo svou nejistotu ohledně toho, kam opravdu patří (not Over There, not Over Here – Ani tam, ani sem). Olivia mu odpoví: „You have to come back because you belong with me” – Musíš se vrátit, protože patříš ke mně.

Podle fanoušků je ale nejvíce šokující moment v díle 3×09 – Marionette. Olivia je zpět u Petera, ta falešná je zpět ve svém vesmíru. Po tom co se chvilku objímají, se Olivia odtrhne a povídá Peterovi: „She wasn’t me. How could you not see that?” – Ona nebyla já, jak jen si to nemohl poznat?!

Později, když byl Peter vymazán z obou vesmírů, našel si k Olivii cestu zpět a i přesto, že se jednalo o jinou časovou dimenzi, kde ho nikdy neznala, dokázala si Olivia vzpomenout na svoji spřízněnou duši, kterou by nikde jinde ve vesmíru nenašla. Jak mohl Peter zase existovat a jak si na něj mohla Olivia vzpomenout? No, tuto odpověď přenechám pozorovateli Septemberovi: „Mám teorii, která se zakládá na unikátním lidském instinktu,” řekl Peterovi. “Nemohl jsi být úplně vymazán, protože lidé, kterým na tobě záleží tě zkrátka nemohli nechat nadobro odejít a ty jsi zase nemohl nechat odejít je. Věřím, že tomu říkáte… láska.

Fringe mohl své diváky frustrovat nelogičností či občas hodně přehnanými výklady o tom, jak funguje časoprostor. Nicméně však bylo docela lehké seriálu odpustit, když logika a vědecký rozum byly obětovány na úkor překrásných příběhů o lidských vztazích. A i když věřím, že se Peter a Olivia stali ještě silnějšími v poslední sérii, čili v letech 2012–2036, musím se přiznat, byl jsem spokojen, když jsem viděl, že se jim podařilo zachránit svět (jednou provždy!) a že se vrátili do toho tolik vzácného, klidného momentu v parku společně s Etou…


A co si myslíte o Peterovi a Olivii vy?

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
CorteX

CorteX

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
CorteX

CorteX

Nikdy se oficiálně nerozešli...
před 10 roky
Olca

Olca

Já věděla, že to tam nikde řečeno nebylo... :o)
před 10 roky
Michalenka

Michalenka

Jeden z mála seriálů, kde jsem někeré díly viděla víckrát než 5krát:) Však nikdy jsem celkově...
před 10 roky
Další články k tématu