5. 11. 2013

Rating a sledovanost: Jak to funguje 3 - Dny v týdnu

Není den jako den. Mezi čtvrtkem a pátkem je ve světě ratingů rozdíl jako mezi dnem a nocí. Jak tedy vnímat ratingy podle dnů v týdnu? Dozvíte se uvnitř.

Rating a sledovanost: Jak to funguje 3 - Dny v týdnu

Není rating jako rating. Většina z vás si již z našich denních SARS článků všimla, že zatímco ve čtvrtek se nám z ratingu 1.3 hrůzou ježí chlupy, v pátek nás toto číslo nechává ledově chladnými.

Jelikož jsme si včera již ujasnili, co to vlastně rating, share a celková sledovanost znamená, můžeme se dnes ponořit hlouběji do problematiky toho, jak čísla, která nám jsou představována, vlastně chápat v konkrétních případech našich oblíbených seriálů.

Již v prvním článku z této série jsme si řekli, že pokud chceme mít představu o tom, jaké šance na obnovení seriál má, musíme ho porovnávat podle ratingu nejen s konkurencí v rámci dané stanice, ale také s konkurencí v daném dni a časovém slotu, ve kterém se vysílá. Mezi jednotlivými dny v týdnu je totiž obrovský rozdíl. Stejně výrazně pak také záleží na tom, zda seriál běží od osmi, nebo od desíti večer.

Ještě než přistoupíme k jednotlivým dnům, musíme říct, že tento článek nelze brát univerzálně. Čísla jsou hodně proměnlivá a do velké míry souvisí s tím, jak si stanice sestaví program na nadcházející sezónu. Sami víte, že vysílání vašeho seriálu se může rok co rok měnit nejen z hlediska hodin, ale i dnů (Hawaii po->pá, Bones po->pá, Hart of Dixie út->po, Supernatural st->út…). Hodně záleží na konkurenci, na předskokanovi, na tom, jestli jdou komedie nebo dramata.

Klíčový čas

20:00

Od osmi stanice nasazují seriály, na které se může dívat celá rodina. Neobjeví se zde žádné extra velké násilí, jde spíše o oddychovky k pobavení. Od osmi běží seriály, které vzbuzují v médiích rozruch samy o sobě, nepotřebují žádné předskokany, aby si nalákaly fanoušky. Ve valné většině případů stanice na osmou večer nasazují osvědčené veterány, které lidi už znají a stanice jsou si tedy jisté, že se fanoušci týden co týden budou vracet pro novou dávku své závislosti.

Občas se ale objeví výjimka. Buď je to proto, že stanice nemá, co lepšího nasadit (Dads), nebo jde právě o seriály, o kterých se celé léto bouřlivě diskutovalo (S.H.I.E.L.D., Wonderland). Někdy se tento tah vyplatí, někdy bohužel ne.

Jelikož v osm ještě nemusí jít spát opravdu skoro nikdo, očekává se u těchto seriálů největší rating v klíčové skupině 18–49 let. Často do tohoto slotu stanice dávají realitky, protože ty táhnou nejvíce produktivních diváků. Spousta z nich pak z lenosti program nepřepne ani po skončení, z čehož těží seriály následující.

Obecně pokud máte v osm rating nad 2.5, jste v pohodě. Pokud nad 2.0, ještě můžete dýchat. Jestli se dostanete pod 1.5, nečeká vás světlá budoucnost, ale samozřejmě záleží na stanici (CW seriály zde nepočítáme!).

21:00

V devět jsou nasazovány seriály, které by se daly klidně vysílat i v osm, ale chybí jim nějaká ta jiskra, která by přitáhla diváky. Tyto seriály jsou opět oddychovky, jejich výhodou je, že přebírají podstatnou část diváků svého předskokana, čímž si uměle zvyšují rating.

Není ale výjimkou, že občas si seriály od devíti vedou lépe, než seriály od osmi. V tomto časovém slotu zůstávají především proto, že diváci už si na ně tady zvykli a pro stanice je to tedy opět jistota, že si tento seriál naladí i příště.

V devět už někteří prcci jdou spát, takže rating se obecně snižuje. Pokud jste nad 2.3, je to dobrý. Pod 1.3 už to začíná být nahnuté.

22:00

V deset už si stanice můžou dovolit odvážnější kousky. Především jde o choulostivější témata (Playboy Club), nebo více násilí a tak dále. Taky už nejde o typické oddychovky, některé z těchto seriálů jsou určeny pro trošku náročnějšího diváka. Někdy ale neplatí ani jedna možnost a slot v deset večer dostanou seriály, které se prostě nikam jinam nevešly.

V deset už nejsou požadavky na ratingy tak přísné. Pokud jste nad 2.0, je to super. Pokud jste pod 1.2 nebo dokonce 1.0, už je to hodně špatné.

0d desíti už je také menší konkurence. Nevysílá většina kabelovek a z Velké pětky už běží seriály jen na ABC, CBS a NBC. FOX a CW už mají volno.

Dny v týdnu

Obecně lze shrnout, že neděle a středa jsou průměrně sledované dny, pondělí a úterý jsou více sledované dny (větší konkurence). Největší konkurence je ve čtvrtek, kam se většinou sází seriálová elita. V tento den se vysílá hodně komedií a velké stálice stanic. Čtvrtek je nejsledovaněj­ším dnem.

Naopak pátek večer je zabijácký slot. Lidi jsou venku, začíná jim víkend a tak jdou někam za zábavou. Televizi sleduje podstatně méně lidí, proto se na pátek dávají buď úzce tematicky zaměřené seriály (NBC), nebo ty, které zde začínaly a vedou si ok (Blue Bloods), případně ty, které byly zázrakem obnoveny, ale jejich sledovanost byla v jiný den na bodu mrazu (Carrie Diaries).

Na pátek se často přesouvají seriály, u kterých stanice plánují poslední sezónu (CSI: NY, Fringe, Nikita).

Sobota

Velká pětka už pár let originální seriály v sobotu nevysílá. Běží jen Saturday Night Live, komediální show, která v podstatě nemá žádnou konkurenci. Sobota je pak takovým sběračem zrušených seriálů, především na jaře a na začátku léta. V sobotu běží seriály, které v průběhu sezóny stanice kvůli nízkým ratingům zrušily a okamžitě stáhly z programu, ale mají ještě některé díly předtočené. Pak je škoda takové díly neodvysílat, proto často dostanou prostor právě v sobotu večer. Fanoušci alespoň mají jakési zadostiučinění, můžou se podívat, jak to celé dopadlo, tedy pokud seriál náhodou nekončí otevřeně, což se stává asi tak jen v 80 procentech případů :-)

Stálice

V současném televizním vysílání se objevuje pár seriálů, které považujeme za stálice. Tyto seriály mají výrazně vyšší rating než zbytek a dá se říct, že stojí samy o sobě. Nemá smysl s nimi porovnávat jiné seriály, protože to vede akorát k frustraci fanoušků. Tyhle hvězdy budou zářit spoustu let, svým stanicím vydělávají ohromné peníze a v podstatě se s nimi tedy vůbec nemusíme zaobírat.

O koho jde? Vynecháme realitky a zaměříme se rovnou na skriptové seriály.

– The Simpsons (FOX, neděle)
- NCIS (CBS, úterý)
- Arrow (CW, středa)
- Modern Family (ABC, středa)
- The Big Bang Theory (CBS, čtvrtek)
- The Vampire Diaries (CW, čtvrtek)

Dřív do této skupiny patřily i další seriály – HIMYM, CSI, Bones, Grey's Anatomy a další. Vždycky ale musí nastat úpadek a tyto seriály už ho pocítily. Pořád jde o nadprůměrná díla, ovšem už si nemůžou být jistá tím, že jsou úplně v bezpečí.

Nejlepším seriálem současnosti je komedie The Big Bang Theory s ratingem převyšujícím hranici 5.0. Nejsledo­vanějším seriálem je NCIS s téměř 19 miliony diváků celkově.

Závěr

Co si z dnešního článku odnést? Především to, že není den jako den. Plánování programu je zdlouhavé a pečlivé, věřte tomu. Musí se brát ohled nejen na konkurenci ostatních stanic, ale také na celkový nádech večera v rámci stanice. Musíte vědět, které komedie vám půjdou dohromady, jak je nejvhodněji zařadit za sebe, aby diváků neubývalo. Musíte odhadnout, která dramata mají šanci uspět v který čas oproti konkurenci (u které vlastně netušíte, jak svůj program sestaví).

Rating není všechno. 1.5 může být hřebíček do rakve, pokud se koukáme na středeční drama CBS, nebezpečná hranice, když jde o úterní komedii FOX, příjemným překvapením, když se číslo objeví u pátečního dramatu CBS a jackpotem, když ho náhodou dosáhne některý ze seriálů CW.


O tom, jak ratingy rozlišovat podle jednotlivých stanic, si povíme v příštím článku.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
pattman

pattman

Díky za članky o sledovanosti a ratingu jsou zajímavé a poučné. Mam takový dotaz to jak se daří...
před 10 roky
ragelly

ragelly

Jistě, čas někdy hraje velkou roli. Ale zrovna u tvých dvou příkladů to tak není, protože jak OUaT,...
před 10 roky
Martin Maduda

Martin Maduda

dobre vediet :) dakujem
před 7 roky
Další články k tématu