2. 3. 2015

Hra o trůny: Kdo nepřežije tuto sezónu?

Hra o trůny: Kdo nepřežije tuto sezónu?

Jeden z nejslavnějších seriálů současnosti ještě nezačal svou pouť pátou sezónou, to ale neodrazuje fanoušky od toho, aby spekulovali, co se v ní stane. Jistý nástin tu mají už v knihách Písně ledu a ohně a my si dnes rozebereme, které postavy, jejichž smrt je známá už v knize, nás potká i v seriálu.

Jenže ono to tak prý nebude. G. R. R. Martin na předávání cen Writers Guild of America West prozradil, že v nadcházející páté sezóně seriálu zemřou lidé, kteří v knihách ještě nezemřeli, takže i čtenáři budou nešťastní.

Nejdřív si ale řekněme jednu podstatnou věc. G. R. R. Martin prozradil konec knihy scenáristům seriálu D.B. Weissovi a Davidu Benioffovi, takže nyní mohou směřovat seriál ke konci a odpravovat postavy, které by tak jako tak zemřely (snad se ale úplně nezblázní a nezabijí i někoho důležitého pro děj). Seriál už několik postav, které v knihách přežívají, už zabil – Daenerysinu služku Irri, jejího osobního strážce Rakhara, Jojena Reeda, Robbovu ženu Talisu – ale přiznejme si, že hlavní dějové linky to ovlivnilo jen málo.

Při tomto množství hlavních a vedlejších postav je nasnadě, že budou zabity postavy, které nejsou až tak důležité, dost možná i takové, které divákům nejsou úplně sympatické. Tato sezóna se má zaměřit na události z knih 4 a 5 – a tedy mezi největšími kandidáty na smrt jsou postavy, které v knihách zemřou: slepý mistr Noční hlídky Aemon, bard Dareon (taktéž z Noční hlídky), velmistr Pycelle, rytíř Královské gardy Arys Oakheart, starý nejvyšší septon, Quentyn Martell, Kevan Lannister a Pán kostí, Chřestivá košile.

Stačilo by vám to? U Hry o trůny víme, že určitě přijde ještě někdo navíc. Pojďme si zrekapitulovat jejich šance.

Hlavní pětka je v bezpečí

Nikdy neříkej nikdy, ale skoro určitě nikdo z pětice Tyrion Lannister, Daenerys Targaryen, Arya Stark, Bran Stark a Jon Sníh zabit nebude. Tyto fanoušky velice oblíbené postavy jsou i v knihách skrz celou sérii velice silně zastoupeny počtem svých kapitol a Martin sám (v době, kdy knihy měly být ještě trilogie) plánoval sledovat jejich příběhy i dál. U Brana Starka je to o to jednodušší, že jeho i s Hodorem fanoušci celou pátou sezónu neuvidí. Prostě se tam neobjeví. Jejich příběh se rozvinul tak daleko, že musí rok počkat, než seriál dožene Martin vydáním šesté knihy.

Starkové a jejich spojenci

Ned Stark nebyl otcem jen Aryi a Brana, ale i Rickona a Sansy. Zatímco Rickon se z celého seriálu v podstatě vytratil (a jeho smrt mimo obrazovku by nás vlastně až tak nezasáhla), v případě Sansy je to něco jiného. Spojila se s Malíčkem a v páté sezóně s ním bude hodně intrikařit. To, jak o ni bude stoupat zájem, by zároveň i mohlo přinést jistou imunitu vůči smrtelnému ortelu. Oproti tomu Malíček, ač je jako postava brilantní, jeho zájem o Sansu by mohl vyústit v nepěknou „nehodu“.

Lannisterové a jejich spojenci

Na jednu stranu, Cersei je díky tomu, jak tvrdě hraje svou roli královny regentky, perfektní kandidát na odstranění ze scény – moc přátel jí už nezbylo a v seriálu by tak moc nechyběla. Na druhou stranu, její bratr Jaime absolvoval dlouhou (a bolestivou) cestu za vykoupením, která by ne zrovna šťastně byla přerušena jeho úmrtím – v knize je ale Jaimeho osud nevyřešený a trochu zastřený.

Tommen a Myrcella jsou aktuálně největší kandidátí na možnou smrt. Technicky vzato je Tommen král, ale od té doby, co po Železném trůnu touží už skoro všichni, nemůže vydržet dlouho. Myrcella se potom může stát lehce postradatelnou od té doby, co se její dějová linka protne s dcerou Dorana Martella, o které si spousta fanoušků myslí, že byla úmyslně ze seriálu vystřižena. V knize je Myrcella zraněna při neúspěšném pokusu o útěk, ale při něm ztratí jen ucho, a ne život.

Margaery, Tommenova manželka, byla zatčena a její bratr Loras ošklivě zraněn v bitvě, rod Tyrellů může lehce putovat ze scény. Pro Tyrionovy spojence to není tak jednoznačné, Varys je v Braavosu, kde Tyrionovi pomáhá pořád má velké postavení. Oproti tomu příběh Bronna se už v knihách moc nerozvíjí, akorát zůstává poblíž Cersei, aby jí ztěžoval život. Bronna dost možná uvidíme odcházet.

Na druhé straně Úzkého moře

Poté, co Daenerys vyhnala sera Joraha, spojila své síly s Tyrionem, ale ne nadlouho. Jorah se pak probíjí skrz arény, ale jeho láska není opětovaná. Když už se mluví o srdečních záležitostech – mezi Missandei a Šedým červem to začíná lehce jiskřit – jak jsme už ale byli mnohokrát poučení, takové vztahy končí špatně a často i smrtí jednoho ze zúčastněných.

Samwell a Gilly se dostali na východ, ale jelikož mistr Aemon má zemřít, tihle dva zůstanou naživu.

Noční hlídka a další na severu

V knihách to vypadá, že je Mance Nájezdník upálen zaživa, ale ve skutečnosti je vyměněn za jednoho z Divokých. Nebylo by ale pro Game of Thrones příznačné, že by Mance zabil seriál skutečně namísto další tajné zápletky?

Tormund potom bude hlavním nástrojem rozkolu mezi Johnem Sníhem a Divokými, takže tady smrt nečekáme. Sněhův nový spojenec Stannis Baratheon i jeho pravá ruka ser Davos v knihách zatím žijí, smrt by je neměla potkat ani v seriálu. Na druhou stranu, zatímco Stannis pomalu rozehrává hru, která ho propojuje s dalšími hlavními postavami, ser Davos je odeslán na misi, která není úplně podstatná. Možná se jeho předstíraná smrt stane v seriálu reálnou.

A jinde v sedmi královstvích?

Brienne a Podrick se v knize dostanou do spárů Lady Stoneheart. G. R. R. Martin potvrdil, že uniknou, ale jen tak tak, když Brienne souhlasí v poslední sekundě s podmínkami Lady. Opravdu v poslední sekundě, protože oba se v té chvíli houpají na šibenici.

Jenže ohledně Lady Stoneheart je to v seriálu všelijaké. Herečka Michelle Fairley potvrdila, že pro pátou sezónu se s Lady Stoneheart nepočítá a že je aktuálně zabraná do jiných projektů. Co z toho vypývá pro Brienne a Podricka? Možná budou zajati nějakou bandou zloduchů a scéna se odehraje stejně jako v knize, jen s absencí Lady Stoneheart. Uvidíme.

Ellaria Písek vypadá v Dorne velmi rozrušeně a mohla by chtít pomstít Oberynovu smrt. To ji dělá perfektním kandidátem na smrt. Stejně tak by mohl podobný konec potkat i Oberynovy bastardy, Písečné hady – přeci jen nepostrádají stejný temperament jako jejich otec.

A nakonec Theon Greyjoy – i když je jeho utrpení veliké a jistě by mu mnoho fanoušků přálo vysvobození, jeho život ještě není u konce. Od té doby, co je Ramsay Sníh legitimizován jako dědic Boltonů, to vypadá, že Theon bude trpět ještě dlouho.


Koho vy tipujete, že tuto sezónu umře?

Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Nicole348

Nicole348

Margaery a Cersei sa dúfam dožijú ďalšej série. Tie ich mocenské hrátky ma veľmi bavia. Ja by som privítala...
před 9 roky
nevermore

nevermore

Theona snad nezabijou. Koho by mohli odpravit je Daenerys, už jí začíná šíbat a přes hlavu jí to už stouplo...
před 9 roky
dollaruss

dollaruss

No já hlavně doufám v to, že spekulace o tom, že v seriálu nebude Arianne je mylná. Dále také...
před 9 roky
Další články k tématu