4. 5. 2016

Televizní legendy: Queer as Folk (2000-2005)

Televizní legendy: Queer as Folk (2000-2005)

Televizní legendy. Všichni je známe, seriály, které se během svého vysílání staly průlomovými a nyní po letech na ně vzpomínáme a neustále se k nim vracíme. Vítejte u nové nepravidelné rubriky, ve které se budeme vracet do let minulých, a to ve snaze inspirovat současnou mladou generaci k tomu, aby nevyhledávala pouze aktuálně vysílaná dramata či komedie, ale dala šanci i starším seriálům, které si to zajisté zaslouží.

Je prosinec roku 2000, pouhých pár týdnů zbývá do startu nového tisíciletí a stanici Showtime poprvé rozezvučí dunivé tóny Babylonu. Startuje Queer as Folk, první televizní drama, ve kterém je většina hlavních postav homosexuální orientace. V centru dění stojí kvintet přátel, Brian, Justin, Michael, Ted a Emmett, které všechny krom jiného spojuje láska ke stejnému pohlaví. Stálými postavami jsou také lesby Melanie a Lindsay, Michaelova matka Debbie a jeho strejda Vic.

Hrdinové jsou mladí, krásní a nadržení. Jsou pyšní sami na sebe a nestydí se světu ukazovat svou pravou tvář. Stanice Showtime si rozhodně nebrala servítky, i v dnešní době, po více než patnácti letech, se Queer asi Folk dá označit za velmi odvážný, ba dokonce skandální seriál. Je plný drsného sexu, vášnivého líbání, nahoty a sprostého slovníku.

Britské začátky

Ačkoliv je americká verze Queer as Folk celosvětově proslavena, nejde o původní seriál. Již o rok dříve britská stanice Channel 4 představila stejnojmenné drama o třech homosexuálních přátelích z Manchesteru. Britská verze se dočkala osmi epizod a dvoudílného pokračování Queer as Folk 2. To však ještě nikdo nevěděl, jakou lavinu strhne americký remake.

Poznámka bokem: Kdo na fotce vlevo poznává našeho nechvalně známého Charlieho Hunnama alias Jaxe Tellera ze slavného motorkářského dramatu Sons of Anarchy? Hunnam na počátku své kariéry v britském seriálu ztvárnil postavu patnáctiletého Nathana, který se stal inspirací pro postavu Justina.

Americká legenda

Tvůrci a herci se v roce 2015 opět sešli při příležitosti výročí 15 let od počátku seriálu. Prozradili, jak těžké bylo už jen obsadit herce. Queer as Folk byl projekt, který vznikl náhodou, když jejich předchozí námět všechny stanice odmítly. Tvůrci se pak pustili do Queer, který zaujal stanici Showtime. Skandální tematika i scénář však nebylo v roce 2000 to pravé lákadlo. Agenti i celé agentury, které v Americe herce zastupují, jim zakazovali na castingy chodit. Gale Harold byl do role Briana obsazen doslova večer před ranní prezentací seriálu, kterou měli tvůrci domluvenu u Showtime! Pak už šlo ale všechno hladce.

První americký seriál o životě gayů a leseb se rychle dostal na špičku portfolia Showtime. K překvapení bossů kabelovky, která se seriálem plánovala cílit především na publikum složené z pánů homosexuálů, případně leseb, se seriál velmi zalíbil také heterosexuálním že­nám.

Z hlavních představitelů se doslova přes noc staly hvězdy, které byly nuceny neustále odrážet neustávající otázky ohledně jejich vlastní sexuální orientace. V prvních letech vysílání seriálu se většina herců odmítala k tématu vyjadřovat, jelikož dle jejich slov nechtěli odvádět pozornost od svých postav. Představitel Briana, herec Gale Harold, dlouho mlžil, nicméně nakonec přiznal, že je heterosexuál.

Stanice ani seriál se rozhodně nebály skandálu. Kompletní mužská i ženská nahota, sex s ochranou i bez, něžný i drsný, šikana, násilí, HIV/AIDS, drogy, závislosti a mnoho dalších témat nejen že se v seriálu objevilo, ale dokonce bylo na denním pořádku. Podle slov tvůrců však všechny tyto věci byly jen důsledkem jejich hlavního cíle, kterým bylo zobrazení homosexuálů jako normálních lidských bytostí, a to včetně jejich sexuálních tužeb.

Seriál se vysílal v letech 2000–2005. Dočkal se pěti sérií a 83 epizod.

Elektrizující zážitek

Hudba je jednou z nejvýraznějších složek seriálu. Energetický beat Babylonu se již od pilotní epizody stal symbolem toho, co Queer as Folk představuje. Spolu s každou sérií vycházel samostatný soundtrack, který obsahoval jak hudbu z Babylonu, tak i klasické songy znějící na pozadí netanečních scén.

Písničkám se skvěle podařilo navodit v divácích tu správnou atmosféru, do které je tvůrci plánovali položit. Věřte, že když sledujete Queer as Folk, rázem jako byste s hrdiny stáli u baru a byli součástí příběhu. Přistihnete se, že vám do rytmu cuká noha, nebo dokonce i hlava, že rázem zapomenete na okolní svět a vydáváte se na noční dobrodružství. Ať už je to devadesátková hudba, jak chce, stejně ji propadnete, nesnažte se odolat :-)

Pravá láska

Brian a Justin. Dvě seriálové postavy, osudová přitažlivost, ale především posedlost fanoušků. Desítky fanouškovských videí na YouTube, nespočet povídek a internetových stránek, neustávající diskuze a rozhořčení fanoušků nad tím, že tyto dvě spřízněné duše se ve výsledku nedočkaly vlastního happyendu.

Od počátku se jedná o hlavní pár. Justin je jediný člověk, který dokáže věčného záletníka Briana usměrnit. Je to jediný chlap, se kterým má Brian sex víc než na jednu noc. A je to chlap, kterému náš milovaný drsňák odevzdá své srdce a vyzná mu lásku.

Chemie mezi Brianem a Justinem se nedá popřít. Jejich společné scény jsou stejně elektrizující jako zmíněný beat Babylonu. Nemluvíme přitom pouze o sexu, během jehož sledování vám poletí horká pára z uší. Tvůrcům se krásně povedlo vystihnout Brianův vývoj a ukázat jeho nitro na detailech. Jejich společný tanec na konci první série je pro fanoušky jedna z nejmilovanějších scén a když Brian v prvním díle nové řady neustále schovává blízko u srdce zakrvácenou šálu z onoho večera, všem ihned dojde, co za city se v něm ukrývá.

Jejich romance je bouřlivá, přesto všichni víme, že jsou si tito dva souzeni. Brian je poslední, kdo si to uvědomí, a navíc je zapotřebí bomby, aby mu to došlo. Poté, co Justina při výbuchu v Babylonu téměř ztratí, se konečně odhodlá a řekne ta tři slůvka, na které jsme pět let čekali: I Love You.

Finále aneb všichni nakonec přežijeme

Jako u mnoha jiných seriálů je právě finále nejdiskutovanější epizodou celého seriálu. Je to již deset let od doby, kdy jsme se s hrdiny rozloučili, přesto někteří fanoušci dosud nepřestávají doufat v revival, nějaké další pokračování, které by nás utvrdilo v tom, o čem jsme všichni pevně přesvědčeni.

Finále uzavírá dějové linky všech hlavních postav. Melanie a Lindsay stěhují rodinu do Kanady, kde děti budou vyrůstat beze strachu a bez šikany kvůli sexuální orientaci svých rodičů. Ted i Emmett potkali své osudové lásky. Michael s Benem se rozhodli Huntera adoptovat. Justin odjel do New Yorku a Brian zůstal Brianem.

Když se tvůrci rozhodli, že Brian a Justin nezůstanou na konci spolu, zlomili tím miliony srdcí. Přesto ale finále jinak ani dopadnout nemohlo. Vždyť je to Brian Kinney, proboha! Brian, věčný záletník, který by se neměl měnit kvůli lásce. Justin moc dobře věděl, do koho se zamiloval, a nikdy by po něm nemohl chtít, aby se změnil. Stejně jako Brian nemohl chtít, aby kvůli němu Justin obětoval své sny.

Jejich poslední společná scéna nádherně shrnuje vztah, který byl budován v předchozích pěti letech. Ačkoliv ke svatbě nedojde, fanoušci zůstanou ujištěni o tom, že dvojice se v budoucnu opět dá dohromady.

„Whether we see each other next week, next month, never again, it doesn’t matter. It’s only time.“

Je jedno, jestli se uvidíme příští týden, za měsíc, nebo už nikdy. Vždyť je to jen čas. Nádherná nadčasová hláška, se kterou Brian potvrzuje, že jejich společná láska přesahuje hranice časoprostoru. Vždycky budou spolu a svoji, nepotřebují k tomu prstýnky ani sliby. Je to prostě tak, jak to je.

Epizoda končí scénou, která perfektně uzavírá celý seriál a podtrhuje jeho podstatu. Přátelství Michaela a Briana i přes všechny překážky přežilo vše. Víme, že Brian vyrostl, ale důležité poselství, které si odnášíme, je to, že člověk může dospět, aniž by se musel od základu změnit. Na konci vidíme transformaci rozbombardovaného Babylonu. Hudba sílí, sál se plní, třpytky létají vzduchem a Brian se ponořuje do rytmu hudby. Beat Babylonu bude navždy znít dál.

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře27zobraz všech 27 příspěvků
AdaW

AdaW

Tenhle seriál už jsem měla pár let na seznamu, abych se na něj podívala, ale nějak jsem se k němu stále...
před 8 roky
ragelly

ragelly

Měla jsem to úplně stejně! Nejdýl jsem ho odkládala, ale jak jsem začala, nešlo přestat, zhltla jsem ho za...
před 8 roky
Mimush

Mimush

Super článok! Ja som práve včera dopozerala za 7 dní celý seriál. :D 1x som ho videla 2010 a už som si na...
před 5 roky
Další články k tématu