17. 6. 2016

V městečku Pines strach bydlí v lesích

Letos seriál vstoupil do druhé sezóny, a tak se pojďte probudit na místě, které se tváří jako ráj, ale víc připomíná peklo. Řeč je o temném a tajuplném městečku Pines.

V městečku Pines strach bydlí v lesích

Mýty a báje o tajemných městečkách kolují v Americe už od dob kolonizace. Dozajista to potvrdí i dnešní potomci původních obyvatel ze slavných míst Sleepy Hollow či z čarodějnického Salemu. Moderní filmová a seriálová popkultura podobné mýty samozřejmě ráda přiživuje, protože pověsti jsou prostě prima téma. Proto jsme taky mohli poznat třeba nadpřirozený Haven nebo další kingovský Chester's Mill z Pod kupolí, černobílý Pleasantville, robotický Stepford a mnoho dalších míst v čele se slavným Twin Peaks. Skoro by bylo lepší do Ameriky radši vůbec nejezdit.

Pines, respektive seriálové městečko Wayward Pines, je však trochu odlišné, přestože jeho literární tvůrce Blake Crouch vycházel částečně právě z Twin Peaks. Skvělé je, že se o jeho televizní podobu postaral slavný režisér, producent a tajnůstkář M. Night Shyamalan, který natočil kultovní filmy jako Šestý smysl nebo Vyvolený. Navíc se do tohoto místa nedá dostat jen tak, stejně jako je nelze opustit. A má to hodně dobrý důvod.

Mlčení pojištěné nožem

Když se v Pines probudí Ethan Burke, tajný agent ztělesněný nezapomenutelnou hvězdou Mattem Dillonem, nestačí se divit. Na první pohled se sice zapadlé městečko v lesích státu Idaho tváří jako idylická osada, ale druhý pohled už odhaluje špínu. Místní silnice se točí v kruhu, v poctivé vzdálenosti od domů vše obklopuje neproniknutelná zeď. Ještě podivnější jsou ale místní obyvatelé. Jako by snad ani neznali svoji minulost. A pokud ji znají, rozhodně o ní nemluví. Dobrovolně žijí spoutaní fašizujícími pravidly, jejichž nedodržení se trestá popravou přímo na ulici.

A proč to všechno? Není třeba pochybovat, že by se na to Burke nesnažil přijít. Jenže když se nakonec dozví pravdu, dal by cokoli za to, aby se na ni nikdy nezeptal. Shyamalan byl přece vždycky velmistrem zvratů a tenhle rozhodně připomíná režisérovy nejlepší tvůrčí časy ze začátku nového tisíciletí. Ačkoli tomu zprvu nic nenasvědčuje, famózní seriál je totiž sci-fi. A hodně temné.

Seriál se povedl, ale neméně přitažlivé a tajemné je Městečko Pines i v knižní podobě, která vyšla v roce 2013.


Líbí se Vám dosavadní průběh děje ve Wayward Pines? A schválně, vzpomenete si, kdo režíroval Městečko Twin Peaks?

Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Martysek

Martysek

Já se na druhou sérii těšila, ještě jsem žádný díl neviděla, ale začínám se toho tedy dost děsit.
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Druhá řada mě vůbec nebaví,alesponˇ jsou tam záběry z lesa,což mi v první řadě chybělo,ale zatím...
před 7 roky
mingus

mingus

Naopak,druhá řada je o moc lepší než první. Nechybí vysvětlení. Kdyby natočili i 3 sérii rozhodně...
před 7 roky
Další články k tématu