18. 11. 2016

Slavný Hannibal a jeho podoby

Od roku 1992 je globálním symbolem strachu a zla. Aniž je v pravém slova smyslu hororovým hrdinou, stal se doktor Hannibal Lecter žánrovou ikonou.

Slavný Hannibal a jeho podoby

Dosud se našlo jen málo fiktivních hrdinů, kteří by se dokázali dostat alespoň na roveň jeho výjimečného charismatu. Ostatně právě tento kanibal se zálibou v demolování lidských duší před lety inicioval, nebo alespoň naznačil pomyslný obrat ve filmu i v seriálech, kterého jsme nyní svědky. Dexter a spol. jsou tak trochu jeho děti. Po černobílých osmdesátých letech jsme se naučili mít rádi výrazně rozporuplné charaktery. Dokonce i tak psychopatické, že si dokážou pošmáknout na lidském masu.

Nyní dostal Hannibal i vlastní seriál a věřte nebo ne, uhrančivost tohoto legendárního maniaka ještě vzrostla. Jak byl sir Anthony HopkinsMlčení jehňátek strašidlem z těch nejhorších nočních můr, sekunduje mu skvělý severský herec Mads Mikkelsen víc než zdatně. Potkat ho v noci, zahodíte peněženku a poroučíte se v kvapných úklonách, protože takhle vypadá blázen.

Staronový známý

Zajímavé přitom je, že seriál Hannibal se netočí pouze kolem ctihodného zabijáka Lectera, ale také kolem druhé postavy, kterou jsme už jednou mohli vidět, jen si ji nikdo nepamatuje. Zde je hlavním hrdinou především doktor Will Graham s tváří velmi sympatického jednačtyřicátníka Hugha Dancyho. Stejně jako Lecter je i Will postavou, kterou stvořil Thomas Harris, a dokonce se objevil v dávno zapomenutém snímku z roku 1986 Červený drak, tedy ještě před Mlčením jehňátek.

Pro tento veleúspěšný seriál, který vznikal od roku 2013, dostala každopádně figura doktora Grahama nový facelift a nakonec se z něj vyklubal jeden z nejpřitažli­vějších a přitom nejzvláštnějších seriálových týpků, co byli v posledních letech k potkání.

Empatie versus psychopatie

On je totiž doktor Will Graham taky trochu blázen. Ovšem velmi odlišného ražení. Je dokonale empatický, a tak dokáže skvělým způsobem analyzovat místo činu. Dokáže se zastavit v čase a během pár vteřin pochopit, co se událo a hlavně jak o činu přemýšlel ten, kdo ho spáchal. On prostě rozumí mentalitě masových vrahů, a proto se také bojí, že by se mohl stát jedním z nich. A zatímco FBI vedená agentem Crawfordem (Laurence Fishburne) nad podobným talentem jásá, protože je třeba zadržet bestiálního vraha s přezdívkou Cheaspeakský rozparovač, Will se propadá do stále hlubší temnoty. Jeho sešup tím ale zdaleka nekončí. Do klinické péče ho totiž dostává právě Hannibal Lecter, který okamžitě vycítí jeho pozoruhodné nadání.

Začíná válka sociopatů, v níž má od počátku navrch jediná strana a záleží pouze na ní, jak moc zničí protivníka. V seriálu drsném jako šmirgl, temném, hutném, jenž se nebojí poškádlit žaludek, nahnat husí kůži a který je považován za jeden z nejzajímavějších seriálových projektů současnosti. I přes to, že slabší povahy budou při jeho sledování často zavírat oči hrůzou. Vzpomeňte si na mě při legendární „houbové“ scéně.

Hannibal – Odvážný kousek pro otrlé

Takový šarmér. Člověk by od něj nečekal ani křivý pohled. Ovšem už od dob pětioscarového Mlčení jehňátek, které světovou kinematografii obohatilo před neuvěřitelnými 26 lety, víme, že od šíleného psychiatra původem z pera amerického spisovatele Thomase Harrise, se lze dočkat opravdu čehokoli. Včetně toho nejhoršího. A zásluhou dalších tří snímků, jež se v letech 2001 až 2007 marně snažily navázat na slávu Jehňátek, toho o Hannibalu Lecterovi víme daleko víc. Třeba to, že se narodil v Litvě. Anebo že by se pravděpodobně nikdy nestal maniakálním kanibalem, kdyby si neprošel hrůzami druhé světové války a neméně traumatizujícími zážitky z poválečného sovětského sirotčince. Případně že dokáže vykecat člověku díru do hlavy, a to doslova.

Vlastně toho o něm víme víc než dost. Jedna éra jeho života nám ale byla přece jen utajena, respektive zbývá zodpovědět důležitou otázku: Kdy vlastně začal Dr. Lecter poprvé spolupracovat s FBI? A odpovědí je právě Hannibal, jeden z nejpozoruhod­nějších seriálů současné tvorby, který za pomoci elitního hereckého týmu posouvá slávu kultovního psychopatického hrdiny ještě o úroveň výš. Tedy téměř k dokonalosti, přinejmenším v žánru temných hutných thrillerů šmrcnutých hororovou brutalitou.

Uzlíček nervů a řezník

Seriálový hit Hannibal, jenž se dočkal tří sezón a devětatřiceti epizod, ale kupodivu nevypráví primárně o muži svého názvu, nýbrž hlavně o jednom jeho pacientovi. A dokonce jsme se s ním mohli setkat už dřív. Will Graham při řešení prvních případů zapadá hlouběji do bahna. A když je pak ve vypjatém momentě donucen zabít, je nabíledni, že potřebuje odbornou pomoc. Dostává se do rukou Hannibala Lectera. V ten moment začíná válka vyšinutých a dívat se na ni je chvílemi opravdu o nervy. Ono jde totiž v podstatě o popravu v přímém přenosu, protože takový uzlíček nervů jako Will se řezníkovi jako je Lecter, v podstatě nemůže bránit. Spíš se stává automaticky jeho loutkou, ostatně jako každý, kdo s tímto ztělesněním zla kdy přišel do styku. A protože tvůrce tohoto seriálu Bryan Fuller divákům servíruje všechno „na drsno“, jejich vzájemné potýkání protnul ještě nejednou návštěvou značně ponurých míst činu. Z většiny jde husí kůže, mnohdy přecházející do mírně žaludeční nevolnosti. Ke konci druhé řady se můžete těšit na jeden z nejbrutálnějších televizních „pěstních“ soubojů, nemluvě o finále celého seriálu. Žádné kung-fu a podobné nesmysly. Když se rvou psychopati, je to prostě jiné, a Mads Mikkelsen je psychopat jako ze žurnálu!

Čtyři tváře Hannibala Lectera

Máte rádi maso? Dr. Hannibal Lecter ho má radši. Vyhlášený forenzní psycholog smlsne skoro cokoliv, nejradši má ale hostiny z homo sapiens, které si v jeho kůži užili už čtyři herci.

1. Anthony Hopkins

Než se své ikonické role chopil Hopkins, odmítli ji Gene HackmanSean Connery. Nejslavnějšího filmového kanibala stvořil americký spisovatel Thomas Harris v roce 1981. Věčná sláva mu ale byla dopřána až o deset let později, kdy se objevil ve filmu Mlčení jehňátek. Napínavý thriller Jonathana Demmeho zvítězil ve všech pěti hlavních oscarových kategoriích (nejlepší film, režie, scénář a herecké výkony v hlavních rolích). Nejcennější soškou nicméně byla ta pro Anthony Hopkinse, jenž stvořil jednoho z nejikoničtějších záporáků filmové historie. Dr. Lecter je v jeho podání všestranný génius, který má navrch i za mřížemi. Kdybyste mu tedy skrz ocelové tyče podali prst, nejspíš by vám ukousl celou ruku, proto je raději držen za sklem, co se samozřejmě v jednu chvíli změní a vyplynou z toho velice brutální následky. Kam až dovedly samotného Hopkinse? Ke slušné sérii nových obětí, které po Mlčení jehňátek nasbíral ve dvou dalších filmech – Hannibal byl přímým pokračováním prvního dílu, Červený drak mu dějově předcházel. A v obojím si Hopkins dopřál velmi výživné meníčko!

2. Mads Mikkelsen

Seriálový Hannibal, který vyrukoval s třemi sériemi se pozvolna blíží k událostem Červeného draka. Dr. Lecter se v něm chlubí dánským charizmatem Madse Mikkelsena, jehož můžete znát jako padoucha z bondovky Casino Royale, nebo jste ho možná v posledních týdnech viděli v kině ve snímku Doctor Strange, se snaží se kanibalské choutky tajit před svým detektivním partnerem, vyšetřovatelem FBI Willem Grahamem. Jak dlouho to ale vydrží?

3. Brian Cox

Anthony Hopkins je možná nejslavnějším představitelem Hannibala Lectera, rozhodně ale není prvním hercem, který jej ztvárnil. Bílý vězeňský trikot totiž nafasoval už v roce 1986 Brian Cox (Trója, X-Men 2), který se pod dohledem Michaela Manna objevil v první adaptaci Červeného draka. Hereckou inspirací mu prý byl skotský sériový vrah Peter Manuel, jenž měl na svém kontě sedm obětí a v jednatřiceti byl popraven. Coxův antihrdina se v Červeném drakovi nejmenoval Hannibal Lecter, ale Lecktor. Při boji o roli porazil Mandyho Patinkina, hvězdu seriálu Myšlenky zločince.

4. Gaspard Ulliel

Hannibalovská série s Anthonym Hopkinsem se v roce 2007 dočkala prequelu, ve kterém se chopil hlavní role mladý francouzský herec Gaspard Ulliel. Film ukazuje Hannibalovo traumatické dospívání, během něhož je zavražděna a snězena jeho sestra Mischa. A právě tady začíná cesta za pomstou … a šílenstvím. Točilo s mimochodem i u nás. Kritici film ztrhali. Jediné co chválili, byl samotný Ulliel.

Hannibal – 3. série a lidojedské sbohem

Když bylo oznámeno, že třetí sezóna bude řadou závěrečnou, nastal čas loučení a jako tradičně se při něm odehraje spousta ošklivých věcí. O Hannibalovi, který si svoje první minuty odbyl v dubnu roku 2011, se hovoří jako o seriálu pro fajnšmekry, který si jen těžko nachází místo v srdci většinového publika. Proč? Všechno je v něm tak trochu jiné, neobvyklé a především děsivé. V tomto ohledu seriálový tvůrce Bryan Fuller výjimečným způsobem napodobil atmosféru snímku Mlčení jehňátek, legendárního thrilleru, v němž se doktor Hannibal Lecter, geniální a zároveň šílený psychiatr a sadista, představil v roce 1991. Mimochodem – nahradit Anthonyho Hopkinse Madsem Mikkelsenem byl mistrovský tah! A samozřejmě lze jen těžko pominout obrazovou brutalitu, kterou Hannibal vyniká – přestože se v drtivé většině případů jedná hlavně o dobře naaranžovaná místa činu. Nebo by snad někdo mohl odolat ústřední dvojici, kterou tvoří šílený vrah a proti němu stojící neméně geniální halucinující vědec, který je psychicky úplně na dně a jeho výjimečný pozorovací talent mu krade poslední zbytky příčetnosti?

Tohle žádný seriál nenabídl. Je nutné dodat, že na podobné hrdiny se nezvyká snadno. Je zázrak, že se tento seriál vůbec dočkal tří řad. Vždyť destrukce doktora Willa Grahama vedená Hannibalem jen kulminovala. A co na to třetí sezóna? Jako doporučení by mohl stačit už jen fakt, že na všech odborných seriálových serverech dosáhla hodnocení nejméně osmi hvězdiček z deseti. Zároveň ale můžu jako třpytku nahodit ještě jednu důležitou informaci. Podíváme se s Hannibalem do zahraničí.

Florencie sladká jako krev

Události z konce druhé sezóny v čele s téměř fatálním pobodáním Willa Grahama nakonec donutily doktora Lectera cestovat a jeho novou domovinou se staly Francie a Itálie. Odletěl tam ostatně i se svojí „terapeutkou“ a spoluvražedkyní, doktorkou Du Maurierovou v podání „Scullyové“, Gillian Anderson. A třebaže by se Hannibal mohl v městě světel soustředit na svoje kulinární vzdělání, radši zde zase začne zabíjet. Dokonce podle „návodu“ od Leonarda da Vinciho. Stejně tak ale na starý kontinent přilétají Will Graham s Jackem Crawfordem, připravení udělat cokoli, jen aby Lectera dopadli živého. V případě vizionářského Willa, který se nikdy nezbavil děsivé závislosti na Lecterovi, ale tento hon pochopitelně nebude probíhat podle pravidel. Už jen proto, že se Graham rozhodne pátrat také na místech Lecterova dětství, v Litvě. I díky tomu nakonec objeví kanibalovu tetu, lady Murasaki, a jejího tajemného pobočníka Chia. Srdcem celého vyprávění ovšem bude přesto hlavně Florencie, kde také nakonec dochází k děsivému setkání.

Hannibal Lecter je možná trochu jiný, ale pořád se jedná o ztělesnění lidské temnoty. Démon povstal a jeho poslední spanilá jízda je kolosální.


Máte rádi seriál Hannibal? Koukali jste na všechny řady, nebo vás jeho brutalita odradila? A jaké máte zkušenosti s filmovým zpracováním?

Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Koldik

Koldik

Ozaj perfektny clanok, po takomto zosumarizovani sa idem poobzerat, kde to rychlo stiahnem. Vdaka za typ.
před 7 roky
nck513

nck513

Super článek, a rozhodně měl (skoro) ve všem pravdu! Podle mě je Hannibal jeden z nejlepších seriálů,...
před 7 roky
slunik

slunik

Pecka!!! Po Všech stránkách nej ney ny... ;-))
před 7 roky
Další články k tématu