17. 2. 2017

Norman a Norma: Jak se zrodila krvavá legenda

Bates Motel aneb filmová legenda ožívá v seriálu.

Motelů jsme ve filmech potkali nepočítaně. Ale jen jeden se stal legendou. Zabíjelo se v něm, vycpávalo a navíc je součástí snímku Psycho, jednoho z nejslavnějších filmů světa. A teď motel Normana Batese ožil v seriálové podobě.

V současném zámořském televizním éteru se objevuje další zajímavý trend. Prvním krokem bylo, že věhlasní filmaři a herecké persony si uvědomili, že hrát v seriálu vlastně není hanba. A za těmito celebritami nyní přišly i slavné filmy. Proč taky vymýšlet stále nové náměty a neotřelá prostředí, když zde máme ty, které se osvědčily na stříbrném plátně? Přesně tak, v posledních letech frčí seriály, které jsou nějakým způsobem svázané s již existujícími filmovými trháky. A buď předcházejí ději těchto snímků, anebo ho rozšiřují.

Jednou ze štik, které v tomto rybníku seriálové tvorby uspěly v předešlých letech, je i Bates Motel. Znalci už při vyslovení tohoto sousloví začínají tušit a tetelí se zájmem. Ono těch slavných filmových Batesů totiž není moc. Respektive s ubytovacími službami byl zapleten pouze jeden, zato extrémně slavný. Přestože to může znít zvláštně, je to tak. Tento multižánrový seriál z roku 2013, ve kterém se mísí thriller s rodinným a psychologickým dramatem, vychází z klasického snímku Alfreda Hitchcocka, Psycho. A to přes fakt, že se vlastně odehrává v současnosti.

Synek, matka a potíže

Ačkoli seriál sám stojí tak trochu mimo čas a pokřivená barabizna za motelem v městečku White Pine Bay působí ze všeho nejvíc archaicky, v tomhle seriálu fungují mobily a spousta moderních vymožeností. Zde popisovaný svět je dnešní. Přesto ovšem Psychu víceméně předchází, protože hlavním cílem Batesova motelu je přiblížit, jak se z Normana Batese stal vlastně nejslavnější psychopat v dějinách. Za touto proměnou je nutné hledat jeho matku. A přitom ne že by ona sama byla blázen. Alespoň ne úplně. Stejně jako byl Norman na počátku normální. Coby sedmnáctiletý středoškolák s tváří Freddieho Highmorea, kterého si pamatujeme z Burtonova Karlíka a továrny na čokoládu, se mladý Norman se svou matkou Normou stěhuje do nového bydliště. Po smrti Normanova otce zde Norma za peníze z pojistky koupila menší motýlek u cesty, kde oba chtějí začít nový život. Už na první pohled je ale zjevné, jak moc je Normanova matka na svého syna fixovaná, zatímco druhého potomka v podstatě ignoruje. Nicméně ani tak se nesnaží dostat se do problémů. Ty si ovšem zjevně vyhlédly ji. Již v první epizodě tato zvláštní žena v podání hvězdné Very FarmigyLítám v tom nebo Sirotka donutí svého syna, aby jí pomohl zbavit se mrtvého těla. A tím to celé začne. Prvních deset dílů mrazivého a znepokojivého seriálu započne svou temnou cestu.

Zrození krvavé legendy

V seriálu Batesův motel zjistíte, jak přišel na svět hrdina kultovního Psycha a muž, jenž světu ukázal, že sprchování může být životu nebezpečné. Psycho, asi nejslavnější dílo Alfreda Hitchcocka, slaví desítky let od uvedení do kin. Příběh podivínského majitele motelu Normana Batese, jenž má velmi nezdravý vztah se svou maminkou a občas v jeho podniku někdo přijde o kejhák, však dokáže pořádně vyděsit i dnes. Jestliže vás někdy zajímalo, jak se vlastně z uťáplého recepčního stal jeden z nejslavnějších filmových vrahů, seriál Batesův motel vám na to odpoví. Pokud máte odvahu poslouchat. Tvůrci se totiž rozhodli podívat do minulosti. Normanovi tu je sedmnáct let a spolu s maminkou Normou se přistěhoval do ospalého amerického zapadákova, kde oba chtějí začít nový život. Norman nastoupí do místní školy a brzy si najde nové přátele, Norma se zase sblíží s místním šerifem a jeho zástupcem. Zkrátka to vypadá na idylku, opak je ovšem pravdou. V tomhle městečku má skoro každý nějaké to nepříjemné tajemství a noví obyvatelé mezi místní podivíny rychle zapadnou. Vztah mezi mladým hrdinou a jeho matkou je totiž poměrně komplikovaný a ve městě se náhle začínají objevovat první mrtví. Seriál, jenž za mořem slaví úspěch a už se chystá jeho pátá řada, zachycuje proměnu obyčejného dospívajícího kluka v nebezpečného šílence. Vera Farmiga zde odvedla skvělou práci i v televizi, dokazuje nominace na cenu Emmy, kterou za seriál dostala. S touhle rodinou by se zkrátka měli seznámit všichni fandové filmové a televizní hrůzy.

Původní Norman Bates

Americký filmový institut umístil hrdinu Psycha na druhé místo největších filmových padouchů všech dob. Vymyslel ho spisovatel Robert Bloch v roce 1959, proslavil ho však hlavně Hitchcockův film. Anthony Perkins ho zahrál tak dokonale, že od té doby měl problém s jinými rolemi. Pro diváky byl zkrátka vždycky Bates. Po třiadvaceti letech se nakonec nechal přemluvit k pokračování a objevil se i v dalších dvou filmech, žádný z nich však nebyl zdaleka tak dobrý jako první Psycho a fandové se vysmáli i remaku z roku 1998, kde ho hrál Vince Vaughn. Inspirací pro Normana Batese byl skutečný sériový vrah Ed Gein.


Máte rádi Batesův motel? Hraje Highmore roli Normana dobře? A co říkáte na Veru Farmigu a její Normu?

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
štelér

štelér

Odkazovat tento seriál na film Psycho příliš neodpovídá.Film byl kultovní záležitost asi jako film Vymítač...
před 7 roky
007.dany

007.dany

Psycho je můj nejoblíbenější film a vzpomínám si na začátky s tímto seriálem,který si mě také získal a...
před 7 roky
allyska

allyska

Pěkný článek, už se těším na dnešní premiéru. Co si ale pamatuju, tak šel Romero Normě po krku hned od...
před 7 roky
Další články k tématu