18. 6. 2012

Památce velkého autora

Tento měsíc zemřel známý spisovatel Ray Bradbury. Asi ho všichni známe ze školní četby 451 stupňů Fahrenheita, ovšem jako úspěšný SF autor se pohyboval i ve filmové branži. Podívejme se tedy na jeho seriálové působení.

Památce velkého autora

Lights Out – epizoda Zero Hour (NBC) První seriál, na kterém se Ray Bradbury podílel, se natáčel v letech 1946 – 52. V roce 1951 využili autoři jeho povídku Zero Hour (česky povídka vyšla jako Hodina H nebo Nultá hodina). Děti po celé zemi se zapojily do úžasné hry „Invaze“. Jejich rodiče si myslí, že je to roztomilé, dokud nezjistí, že invaze je skutečná a cizinci využívají děti k získání kontroly nad Zemí.

Nepřipomíná vám to něco?

V padesátých letech Ray Bradbury poskytoval své povídky či novely různým seriálovým antologiím, jako například Out There – epizoda The Man (CBS) o skupině vesmírných průzkumníků, kteří objevili “Planetu blaženosti“. Suspense – epizoda Summer Night (CBS) o ženě kterou pronásleduje sériový vrah – možná. Nebo CBS Television Workshop – epizoda Rocket (CBS), kde stárnoucí vetešník sní o letu na Mars a nakonec vymyslí způsob, jak se tam i se svou rodinou dostat.

Ovšem nejvíce spolupracoval Afredem Hitchcockem na jeho Alfred Hitchcock Presents (CBS), kde se již neobjevuje pouze v roli autora literární předlohy, ale poprvé se představuje i jako autor scénáře. Epizoda Shopping For Death je natočena podle povídky Touched with Fire, kterou Ray Bradbury přepracoval do scénáře. Stejně pracoval i na epizodách And So Died Riabouchinska a Design For Loving. Special Delivery napsal nejprve jako scénář a teprve později podle něj napsal povídku. Epizodu The Faith Of Aaron Menefee zpracoval do scénáře podle předlohy Stanley Ellina.

Začátlem šedesátých let spolupracoval na třech epizodách The Twilight Zone (CBS). Epizody Here There be Tygers, A Miracle of Rare Device (nenatočený scénář později adaptovaný do povídky), I Sing The Body Electric (scénář později adaptovaný do povídky) a Nothing in the Dark (scénář napsal Clayton Johnoson a byl založený na povídce Death and the Maiden).

V roce 1963 se sám Bradbury objevil v jednom díle dokumentárního seriálu Story Of … v epizodě The Story od a Writer. V této době se také natočily jeho dva nejznámější filmy Fahrenheit 451 (1966) a The Illustrated Man (1969) a pokračovala jeho spolupráce s NBC a ABC ve sporadickém využití jeho povídek a scénářů v různých antologiích.

V roce 1980 NBC natočila podle novely třídílnou minisérii The Martian Chronicles o lidské kolonizaci Marsu, prvních kontaktech s mimozemšťany, atomové válce a lidské blbosti.

Léta 1985 až 1992 jsou s Rayem Bradburym v seriálové oblasti spojena hlavně se stanicí HBO. Bradbury dostal příležitost zapracovat velké množství svých povídek do scénářů a postavit na nich celý povídkový seriál. The Ray Bradbury Theater měl v 6 sezónách celkem 65 epizod. Za všechny jmenujme třeba Here There be Tygers.

Tento seriál bychom mohli považovat za vrchol jeho seriálové tvorby. Přestože se i nadále pohyboval v této branži, jeho povídky se už téměř nevyužívaly a jeho scénáře ještě méně. Poslední seriál, na kterém se Ray Bradbury podílel, byl dokument American Masters v epizodě z roku 2008 – You Must Remember This: The Warner Bros. Story.

Než se tento článek dostane ke konci, dovolte mi ještě říct:
Děkuji, pane Bradbury. R. I. P.

Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
Vanellus

Vanellus

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
WendyK

WendyK

Od Bradburyho jsem četla, zatím 451° F. , ale mám v plánu přečíst další a po přečtení tohoto článku...
před 11 roky
lillygrace

lillygrace

Bradburyho znám jen ze šlolních skript, což je škoda. O jeho angažování v seriálech jsem neměla...
před 11 roky
ragelly

ragelly

Autorovi ;) Já jsem jen vydavatel, článek skvěle napsal Vanellus ;)
před 11 roky
Další články k tématu